В тази тема бих искал да отправя предложение, което искрено вярвам, че ако срещне подкрепа, ще подобри смисъла и ползата от рейтинга на всеки регистриран потребител на mtb-bg.com.
Както бях отбелязал в една друга тема, касаеща същия въпрос, рейтингите с/д мен са полезни, дотолкова, доколкото носят информация за надеждността и полезността на постващия ги по отношение на основната мисия на този сайт -> ПЛАНИНСКО КОЛОЕЗДЕНЕ и въпроси, свързани с НЕГО.
Това, според мен, към момента не е съвсем така.
Примери: Някой пуска виц и получава "+". Друг пуска социално ориентирана тема и получава "-". Или напълно обратното като последователност "+"/"-". Трети е нещастно влубен и получава "съчувствие". Тва са все хубави неща, защото забавляват/разсейват потребителите на Форума и аз също се впускам в таквиз теми с интерес, особено, зимния сезон. Но, посочените примери, освен социализиращата си функция, немат грам-чонг ползотворна такава относно основната мисия на сайта mtb-bg.com -> планинско колоездене. В същото време, обаче, по тези теми се трупа/губи "рейтинг", който отново, за мен, трябва да носи само информация за опита/приноса на участника във Форума по отношение на основната мисия на mtb-bg.com.
След тва кратко интро, което не ми се иска да удължавам и украсявам ненужно, мисля че мотивацията зад следващите предложения трябва да е ясна, а те са:
1) "+"/"-" да се дават само в секциите на Форума, свързани с планинско колоездене. От дефиницията на тези секции, според мен те са точно две -> "МТБ Форуми" и "Мероприятия", както и всички подсекции в тях;
2) "-" да се дават само от тези, които са достигнали най-високия възможен рейтинг.За mtb-bg.com. това значи рейтинг = 2000.
"+" да се дават и от тези с по-нисък рейтинг, ако се не лъжа беше рейтинг = 1600 от последното ми четене на Правилата на Форума. Без да влизам в подробности защо предлагам такава асиметрия и без да съм народопсихолог, бих аргументирал това предложение с мнението ми, че хората (не се изключвам и аз), по природа са по-склонни да критикуват, вместо да поощряват. Ако едно такова предложение се приеме, то мисля че нещата ще се "коригират" в някаква степен. Все пак, предполага се, че преобладаващо, тези изкласили до рейтинг 2000 са достатъчно отговорни личности, за да бъдат отговорно във функцията на "пенализиращи" модератори, когато се налага разбира се, без формално да са такива.
Послеслов:
Струва ми се че точковата скала в mtb-bg.com е твърде "дребна" в сравнение с някои други форуми, напр. планински или скиорски такива, където има 5-6 нива на старшинство и кокошкарски истории и интриги от сорта на "за 5 точки в повече" няма как да се получат, което на мен ми се струва по-мъдрата система. Но, тук е избрана тази система и аз я приемам.
Та тва е, folks