Екипировка?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Екипировка?

Мнениеот gesh0898 » Чет Апр 21, 2011 8:29 pm

Първо искам да кажа, че пускам своята тема в този раздел, защото и аз не знам какво карам. Нещо смесено между XC, AM, Dirt Jump и въртене из града. Ако някой от модераторите реши, нека я премести в друг.
Днес, след поредното пребиване (на дъртовете в Борисовата) си казах - няма, просто трябва да си взема протектори. Напоследък често ми се случват такива положения. Спускам се от някоя пътечка, аха-аха да мина, подхлъзне ми се гумата и хоп - на земята. Скачам от някой вираж - 'катурна' се, или иначе казано-човка през кормилото. Мога да продължавам така до утре, сега към съществената част.
1. Наколенки - Чудех се - такива за коляно и пищял или само за коляно. Както повечето от вас знаят, много е болезнена областта на костта под коляното. Но намерих и друг вариант - http://www.koxxbg.com/?cat=13 Кори TRY - ALL. В случая те предпазват само пищяла, което би било наистина удобно за въртене из града и каране по парковете. От магазина имам 20% отстъпка (информативно). Това за града - а за планината, например същите тези кори, но с протектори и за коляно - ето това е другият ми въпрос. Тук съм се ориентирал съм се към 661 - с меки кори, около 100 лева, но модел не помня. Има ли смисъл да правя такива комбинации?
2. Ризница/Налакътници - Тук нямам абсолютно никакви наблюдения. Нито съм носил ризница преди, нито налакътници. Днес се ужулих по лакътя - неприятно, но се преживява. Но все пак другия път може да не е само ужулване... Но си ударих и кръста - ето това вече е проблем. Който е имал болки в тази област - той знае. Като парализиран си. Ризниците предпазват ли от това? Вярно, ударът си беше по-скоро към Д-то (и по-добре), но една хубава ризница би ли намалила много нараняванията по-нагоре? Под 'по-нагоре' имам предвид тази област:
http://bolestite.com/wp-content/uploads ... r-back.jpg
Сега сигурно ще питате : "А каска?" Каска си имам. Met.
http://images.fahrrad.de/products/MET_M ... Ratio=true
Супер удобна и лека. Колкото пъти съм падал, толкова пъти ме е предпазвала. Дори малка болка в главата не съм изпитал.
Бюджет: Бюджетът е така да се каже 'неограничен' -
Намери си хубава екипировка, колкото и да струва, ти си по-скъп

Така си е, де. Все пак не ми предлагайте продукти с четирицифрени суми.
Благодаря предватително на отзовалите се :beer:
ТАЙНАТА
Никога не излизаш с намерение да паднеш, затова винаги слагай каска.
Аватар
gesh0898

Рейтинг: 1278

Re: Екипировка?

Мнениеот SeSSion » Чет Апр 21, 2011 8:49 pm

Може да си вземеш ризница с къс ръкав, да предпазва рамената и гърба, но без лактите. За лактите си вземаш едно отделни налакътници и така ще може да си правиш цяла броня или да караш само с налакътниците.
SeSSion

Рейтинг: 2000

Мнениеот gesh0898 » Чет Апр 21, 2011 9:02 pm

Това също е идея. Марка, модел? :peace: Някой пробвал ли е такава комбинация?
ТАЙНАТА
Аватар
gesh0898

Мнениеот SeSSion » Чет Апр 21, 2011 10:42 pm

Ризницата, а за налакътниците не знам, но може да пробваш тези.
SeSSion

Мнениеот Joker_Here » Чет Апр 21, 2011 10:51 pm

Здрасти.Аз карам с наколенки който предпазват и коста под коляното и коляното.Бронята ми е пълна.

Това са ми наколенките:

http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=57615 (разликата е,че мойте са 2010 модел,демек белите)

Това ми е бронята:

http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=45074

За наколенките мога да ти кажа,че са много удобни(ако са ти точни),не се свличат(карал съм 4+ часа с мойте без да ги свалям/стягам допълнително)и са сравнително проветриви.(нямам критерий,не съм носил други наколенки) Пазят много,падал съм многократно с тях и нямах никакви рани/болки.Веднъж направих човка в доста стабилна каменна градина,нищо ми нямаше на краката.

За бронята съм уникално доволен.Пази идеално.Не спарва.Протектора за гърба е дълъг,стига до края на гръбнака(до гъза демек).Много е хубав като материал.Паднах веднъж уникално яко на дясното си рамо,като се влачих на него около 1.5 метра,за щастие бях с бронята.Никакви рани,само болка която отмина за 2 дена.Не се усеща като караш.Като покараш малко забравяш,че имаш броня под джързито..

Имай впредвид,че аз карам ДХ,и само ДХ.Това значи,че имам малко повече вятър с/у мен,тоест на теб може да ти става по топличко.

Финално ще кажа,че и наколенките и бронята са много хубави,и ако си уцелиш размера са супер.Пазят,и са удобни.

ЕДИТ: Според мен няма никакъв смисъл за ризница без ръкави + отделно налакътници.Само хабиш допълнителни 60 евро.
I'm riding Specialized Big Hit FSR 2 2010.
Аватар
Joker_Here

Рейтинг: 1208

Мнениеот gesh0898 » Чет Апр 21, 2011 11:10 pm

@Joker_Here Благодаря за изчерпателния отговор. Смисъл от отделната броня и налакътници според мен ще има. Първо, защото в отделни случаи ми трябва едно, а в други - друго. Второ, защото когато правят налакътници, правят налакътници, а когато правят ризници, правят ризници (т.е. се съсредоточават в/у качествата на отделни продукти.)
От ризницата обаче няма S размер (предполагам съм за толкова, въпреки че не съм се мерил). Веднъж пробвах тези наколенки...ами, честно да ти кажа, много 'некомфортно' се почувствах, защото имах много малка свобода на краката. А спускане е стилът, който най-много ми бяга. (дефакто изобщо не го практикувам)
@SeSSion Ризницата много ми допада. Изглежда ми проветрива и удобна, има и малък размер от нея.
Предполагам мога да пробвам продуктите на 661 в BAS, нали така? И да попитам - наколенките над или под панталона се слагат?
Лека нощ от мен :wavey:
ТАЙНАТА
Аватар
gesh0898

Мнениеот SeSSion » Чет Апр 21, 2011 11:14 pm

Предполагам може да ги пробваш (не съм от София и не знам). Иначе наколенките май е по- добре да се носят под панталона, ако са над него могат да се разместват по- лесно. При по- качествените модели наколенки трябва да ти се изпоти леко кракът за да не се изхлузват.
SeSSion

Мнениеот Joker_Here » Пет Апр 22, 2011 1:50 pm

Ами,ти си решаваш.Абсолютно всички продукти на 661 може да се пробват в БАС.Аз си ги купих от там и естествено ги пробвах.Ако нямаш ръкавици,ще ти кажа въобще да не си купуваш 661 ръкавици.Ужасни са.Имам опит.(купих 661 МТХ,след 1 седмица ми направиха мазоли,а след 1 месец се скъсаха от 2-ро падане).За ръкавици ти препоръчвам Трой лий дезайн.УНИКАЛНИ ръкавици.Много удобни,не правят НИКАКВИ мазоли. :beer:
I'm riding Specialized Big Hit FSR 2 2010.
Аватар
Joker_Here

Рейтинг: 1208

Мнениеот obelix » Пет Апр 22, 2011 2:01 pm

gesh0898 написа:1. Наколенки -... Има ли смисъл да правя такива комбинации?

Според мен не. Какво значи "каране из града"? Ако е кротка разходка, реално протекция не ти трябва. Ако е dirt/street ти трябва точно толкова колкото и в планината. Отделно, виждал съм хора да карат с протекция само на коляното без пищяла но никога обратното. Предполагам идеята е, че ако нещо вземе да стане, проблемите на счупена става са много по-сериозни от счупена дълга кост, т.е. пазенето на коляното е по-важно. Имай предвид, че не е ясно дали самостоятелна пищялна кора ще пасне добре със самостятелно коляно освен ако не са предвидени да се комбинират (има модели с цял пищял, при които пищяла може да се откачи). Аз смисъл в меката протекция не виждам. Никога не съм карал с такава но доста съм се варгалял по асфалт с ролери и твърди наколенници, знам как се надираха в крайна сметка, просто не си представям мек протектор да понесе такова нещо за дълго. С две думи, моят съвет е твърди наколенници с цял пищял, които или го носиш или не. Аз карам с това. Удобни са ми, топлят, но никога не ми е било проблем, включително при дълго въртене.

gesh0898 написа:2. Ризница/Налакътници - ... но една хубава ризница би ли намалила много нараняванията по-нагоре? Под 'по-нагоре' имам предвид тази област:

Според мен ще спестиш доста пари ако си купиш ризница с налактници вместо двете отделно. Точно там не съм се удрял (защото съм с раница обикновенно и по-скоро тя поема удара), но имай предвид, че протекторите малко умекотяват и пазят основно от абразива (Което никак не е за подценяване. Далеч не е все тая дали ще имаш синка или синка + смъкната кожа от горе до долу, кървиш и си се набил с песъчинки). При по-силен удар ми се е случвало да се насиня и дори леко разкървавя под кората. Т.е. внимавай какво правиш нищо, че си с ризница. Твърдият гръб на ризниците, които съм виждал, пази основно гръбнака (камък + прешлен = лошо). Това на снимката е по-скоро към бъбреците. Не бих очаквал някаква съществена протекция там. За разлика от каските протекторите просто нямат 3 см пяна, с която да абсорбират удар.
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Мнениеот gesh0898 » Пон Апр 25, 2011 5:21 pm

@Joker_Here, Това са ми ръкавиците: http://www.probikeshop.com/images/produ ... p_blck.jpg Мазоли ми ставаха в началото, сега вече кожата е загрубяла... Понамирисват, но ги пера :)
@Obelix, Карането из града обикновено започва така:
1. Ще изляза малко да се поразходя, ама ме мързи да карам сериозно.
В 90% от случаите се превръща в:
2. Дойде ми музата, взема че карам по-бързо из парка.
Оттам започва едно въртене и щъкане навсякъде из града
3.Завършва със скачане или от виражи, или на дъртове и тем подобни в 40% от каранията.
Винаги нося със себе си раница, в която предполагам ще успея да сложа наколенки. А може ли да ми посочиш наколенници с пищял, който се откача? (Въпросът е към всички, де) Това според мен е разумен вариант, защото със сигурност, както каза ти, ще са съвместими. :beer:
ПП: Наистина тези съвети са ми от полза! :)
ТАЙНАТА
Аватар
gesh0898

Мнениеот obelix » Вто Апр 26, 2011 10:11 pm

Ясно :D Пълноценни наколенници за спускане, които основно живеят в раницата и са винаги под ръка. :agree: Иначе, това примерно е модел с откачащ се пищял, сигурно има и други. Каквото и да си харесаш на картинка, най-важното е да стои без да се свилича, осуква, размества при каране и, до колкото е възможно, при влачене.
Аватар
obelix

Мнениеот natalito » Сря Апр 27, 2011 10:51 am

obelix написа:Иначе, това примерно е модел с откачащ се пищял . . .

Аз карам с такива. На мен са ми мега удобни. Единственият им недостатък е, че са доста обемни за носене. И все пак някак си ги закачам на раницата и си ги влача с мен в планината (като знам колко густо е да коленичиш в камъните след bike-stone-diving и да станеш и да продължиш все едни нищо не е било :evil:) Т.е., както е упоменато, за фрийрайд и спускане са перфектни. Тествани неведнъж. Много удобни са и за въртене /е, ако ще се наложи да катериш или въртиш по равно повече от 10 км, по-добре да се свалят :D / Имай предвид, че наколенките могат да се ползват отделно, докато корите не /нямат горна каишка/.
Ако ще ги разнасяш из града и ще ги ползваш за стрийт и дърт, според мен, по-добре намери нещо по-малко обемисто.
Не знам какво не им харесвате на меките протекции за крака. Аз лично с удоволствие бих разцъквала и едни такива http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=57614 и едни такива http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=30895. :)
Иначе карам с налакътници - мека протекция, засега спасяват положението. :agree:
Рицар без броня съм, така, че за ризниците нямам какво да кажа :smash:
gesh0898 написа:XC, AM, Dirt Jump
Тамън ;)
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот gesh0898 » Сря Апр 27, 2011 5:16 pm

О, със сигурност ще има повече от 10 км на равно.
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=30895 Тези са за под коляното, като могат да се носят самостоятелно, нали? Или са цели?
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=57614 Бих ги носил с удоволствие. Пробвал съм наколенки на 661 (но само на 661), харесаха ми. Не се свличаха.
За налакътниците - май ще е по-добре да са с твърда кора. А удачно ли ще бъде това http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=30378 + Налакътници?
ТАЙНАТА
Аватар
gesh0898

Мнениеот IVO Jordanov » Сря Апр 27, 2011 6:20 pm

gesh0898 написа:http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=30895 Тези са за под коляното, като могат да се носят самостоятелно, нали? Или са цели?

Да, за под коляното са и могат да се носят самостоятелно. Също така имат в горната си част велкро, чрез което могат да се прикачат към наколенките Veggie и да станат като едно цяло. Намирам ги за доста комфортни. Зависи колко "лоши" са педалите ти, но ако не са с някакви брутални стърчащи шипове, предпазват достатъчно.
За съжаление с наколенките оцелих греда :( Първо си поръчах M, но ми бяха болезнено (буквално) малки, даже бях пускал ей тая тема. В крайна сметка ги върнах за замяна с L, но те ми идват големи и се свличат. Мерих си крака и се оказва, че съм точно по средата на двата размера :banghead: 661 SIZE CHART. Кракът ми в горната част е 40 см, а долу - 37 см. И сега се чудя много какво да правя. Най-вероятно ще ги връщам...
Както винаги съм твърдял - протектори се взимат след като се пробват. Веднъж реших, че бива и друго ядче и гризнах дръвцето.
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот gesh0898 » Сря Апр 27, 2011 10:57 pm

Ами, за наколенки значи е почти решено. Размерът ми, предполагам, е S. Висок съм 167см. Краката не съм си ги мерил, затова като се постопли ще отида в БАС да ги пробвам. Но си струва като че ли отстъпката - само трябва с Тошо да се разберем. Педалите са ми VP 559 и в момента имам хематом от тях . Седи си от бая време. :blush:
ТАЙНАТА
Аватар
gesh0898

Мнениеот natalito » Чет Апр 28, 2011 1:40 pm

IVO Jordanov написа:Както винаги съм твърдял - протектори се взимат след като се пробват.

:agree:
gesh0898 написа:О, със сигурност ще има повече от 10 км на равно.

Това ясно. Става въпрос, че обикновено, докато катериш не носиш протекторите на краката. Ако обаче е дошло времето за спускането и то е пресечено от равни участъци, и други дори с изкачвания, както се случва по време на AM каранията, тези са достатъчно удобни /заради ергономичната наколенка и подвижната връзка кора-наколенка/, за да извъртиш разстоянието без да почувстваш дискомфорт. :agree:
В твоя случай обаче, по-удачен би бил вариант от други, по-малко обемни протектори с отделни елементи. Ти вече сам си се насочил натам. При 4 отделни части, постигаш по-голяма компактност и са удобни за разнасяне в раницата. Между другото може да помислиш върху вариант - твърда наколенка за DJ http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=30890 и вече споменатите /или подобни/ кори. Каквото и да взимаш - пробвай!!!
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот gesh0898 » Пет Апр 29, 2011 4:44 pm

Днес ходих до БАС. Исках да пробвам Veggie - тата. От тях имаше останал само моделът за коляно, размер М, който ми се свличаше при малко повече тръскане на крака. Казаха ми да дойда около 10 май, тогава са щели да имат доставка. Не гарантираха обаче за долната част на същия модел. Ами, ще изчакам, не искам да си поръчвам на сляпо.
ТАЙНАТА
Аватар
gesh0898

Мнениеот gesh0898 » Чет Май 12, 2011 6:24 pm

Така. Днес си взех наколенки, а именно 661 kyle strait.
Изображение
Водят се Youth, само те ми бяха удобни. Мека кора, имат защита и отстрани (много ме кефи).
Покарах малко колкото да ги усетя. Естествено, свикнал съм кракът ми да е свободен, та ми се струваше малко неудобно. След 20 минути каране започнах да свиквам. През цялото време бяха супер като усещане, Но са ми неудобнички отзад, сякаш прещипват сгъвката зад коляното. Като цяло съм доволен и не съжалявам за покупката.
Пробвах и протектори за гръб. Много, много, много спарващи и неудобни. Отписал съм ги на 60%.
ТАЙНАТА
Аватар
gesh0898

Мнениеот gesh0898 » Пет Дек 02, 2011 12:05 am

И...с наближаването на зимата възраждам темата. Трябват ми зимни ръкавици. Да топлят, да са удобни и по възможност да не пропускат вода - това търся.
Търсачката не ми свърши работа - много от линковете са остарели, както и ръкавиците, които се обсъждат. За първи път ще изкарвам колелото през зимата, вероятно ще падам и ще е доста добре да не ми се мокрят ръцете. Определен бюджет нямам, очаквам някой да ме ориентира в цените. Все пак повече от 100-120 лева надали ще дам. Скоро ще се разходя и до БАС.
ТАЙНАТА
Аватар
gesh0898

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Дек 02, 2011 12:39 am

Endura Strike
Качествени, тествано водоустойчиви, с допълнителен полар вътре. Не запарват, понеже материята освен водоустойчива е и дишаща. Това са зимните ръкавици според мен. Най-важното - има ги в България, отиваш пробваш, взимаш :)
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот fall_out » Пет Дек 02, 2011 1:57 am

Само да допълня, че за каране надалеч в планината и понякога сам(аз почти винаги съм сам) е добре и да се носят и няколко други нещица - като например челник, карта и аптечка. Аз лично си имам импровизирана такава доколкова колкоте не е "Deuter" например, а представлява от онези пластмасови кутии за съхранение на храна :D И вътре има неща които съм преценил, че може да са ми необходими - няколко вида бинт и лепенки, пудра за дезинфекция, игла и конец (дано да не ги ползвам), няколко хапчета и няколко други дребни неща. Налагаоло ми се да я използвам няколко пъти за щастие за леки неща. Знам, че е малко в страни от темата, но го пиша за евентуални ентусиасти, решили да се губят по планините.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот hrissim » Пет Дек 02, 2011 8:23 am

gesh0898 написа:И...с наближаването на зимата възраждам темата. Трябват ми зимни ръкавици. Да топлят, да са удобни и по възможност да не пропускат вода - това търся.
Търсачката не ми свърши работа - много от линковете са остарели, както и ръкавиците, които се обсъждат. За първи път ще изкарвам колелото през зимата, вероятно ще падам и ще е доста добре да не ми се мокрят ръцете. Определен бюджет нямам, очаквам някой да ме ориентира в цените. Все пак повече от 100-120 лева надали ще дам. Скоро ще се разходя и до БАС.

http://bikescenter-bg.com/index.php?ste ... 718&lang=2
http://bikescenter-bg.com/index.php?ste ... 332&lang=2
http://bikescenter-bg.com/index.php?ste ... 718&lang=2
И някакви резервни топли ръкавици в раницата ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот outfaced » Пет Дек 02, 2011 10:15 am

Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Дек 02, 2011 11:48 am

При Боби Бомбата има зимни ръкавици Дакине Омега за 40 лв. - не съм карал още с тях, но са много добра изработка и топлят в студените сутрини.

При зимно каране е хубаво да имаш два чифта - един лек чифт за нагоре, тъй като тогава е възможно ръцете да се изпотят и зимни ръкавици за надолу. Имай предвид, че оросяването на ръцете е индивидуално ; - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот obelix » Пет Дек 02, 2011 12:12 pm

Lizard Skins Blizzard - топли, не пропускат вятър. Дават ги водоустойчиви но това не съм го тествал.
Аватар
obelix

Мнениеот gesh0898 » Съб Дек 03, 2011 5:53 pm

Dakine Omega най ми харесват... само че къде се намира Боби Бомбата?
Също така Grand AM и ръкавиците на Specialized. Доста ми допадат и Storm Rider- ите, но има само размер S, летните ми са М на Dakine.
ТАЙНАТА
Аватар
gesh0898

Назад към Общ форум