Напътствия за боядисване на рамка.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Напътствия за боядисване на рамка.

Мнениеот jeep0700 » Вто Дек 20, 2011 3:31 pm

Търсенето на такава тема ме подтикна да я създам, да внеса малко яснота по въпроса, от опит.

1.
Изображение
Разглобявате рамката до това положение. Причината курбелите да стоят е, че те служат за опора. В противен случай ще се чудите как да я врътнете, къде да я подпрете. Измиватедетайлно рамката с обезмаслител и бояджийска четка. Подсушавате или чакате да изсъхне
2.
Изображение
С шкурка 320 за метал започвате грубото сваляне на старото покритие. Решете до какво положение искате да свалите покритието. Ако покритието не е оригинално и е нанасяно аматьорски, трябва да се свали цялото. Ако покритието е оригиналното, трябва да премахнете всички надписи, лепенки и по-големи грапавини. Необходимо е детайлно и старателно да търкате, за да не се окаже, че новото покритие не притежава стабилна основа затова, че сте си спестили неудобството да почовъркате детайлите. Ако решите да оставите оригиналната основа (така направих и аз), тогава имайте предвид следното - лака (най-горното покритие) изисква повече усилие за да се премахне, базите и подложките се премахват малко по-лесно, надписите (в моя случай) искат най-голямо усилие, шприцкита се премахва с най-малко усилие. Така че като махнете лака, надписите и базите (основните цветове) и стигнете до шприцкита, тогава внимавайте и не прилагайте усилие, защото металът се оголва много лесно. А вие не искате това (макар и да е неизбежно)

3. Измивате рамката с обезмасител и бояджийска четка, за да се премахнат всички нечистотии и да остане само основата. В случите, че не разполагате с бояджийски умения и възможности, носите рамката на бояджия с идеята да ви положи шприцкит за алумий. Предупреждавам, че от 4 бояджии само 1 се съгласи и прие идеята да боядиса рамка с желание. Останалите бяха просто бояджии.
Изображение
Не се изкушавайте да ползвате бои и други, затворени в спрей. Еднокомпонентни са и не са устойчиви, разлагат се от ацетон, кореселин и производни. Бояджията не се съгласи да продължи при такъв материал за основа. Разбира се аз направих това, за което сега предупреждавам и времето, което ми отне за свалянето на нанесената със спрей основа бе повече отколкото търкането на рамката с 2 номера шкурки. Няма втвърдител, от там не добро изсъхване и размазване по шкурката и много нерви причинени от това.
4.
Изображение
Вземате си рамката с нанесения шприцкит и с водна шкурка 800 или 1000 започвате много старателно търкане с постоянно мокрене (с пулвелизатор). Не допускайте никъде протъркване на шприца. Там, където е протъркан и е оголен металът, боята няма да захване за основата, а ще разчита на сцепването със съседните частици. Слоя шприцкит е много фин и за да разберете до какво положение да търкате най-вероятно върху него ще е пръсната по-тъмна боя. На снимката горе се вижда, че подковата зад средното движение не е изтъркана добре, стои на петна (вижте долната снимка и ще разбрете какви са тези петна). Е точно тези петна ви водят кога да спрете. Вижте в ляво дебелата тръба, изтъркана е идеално. Шприцкита е релефен и с финото шкурене се постига заглаждането му (когато тъмните петна изчезнат спирате търкането, това е признак, че релефа вече е изгладен и боята ще се разлее гладко, а няма част от нея да се наложи да запълва тези грапавини и да се разлива). На този етап обаче не си позволявайте да търкате разните релефи по рамката (най-задната част на рамката, където се захващат оста на колелото, дисковата спирачка и други), за да не протъркате шприцкита. По-добре е да останат така.

Изображение
В оранжево е шприцкита, в сиво слоя помощна боя. Представяте ли си вече до къде трябва да търкате - докато не останат сиви петна. Тогава сте постигнали премахване на хълмчетата.

5. Измивате отново рамката, още по-старателно от предните 2 пъти. Не трябва да се съмнявате, че някъде може да е останала мръсна/мазна част. След измиване подсушавате с кухненска хартия (не с тоалетна хартия, оставя много власинки). Стръскайте добре рамката след това, поразвъртете я, за да излезе водата от дупчиците по тръбите, за да не се получи белята, водата да реши да излезе когато бояджията започне да пръска. Водата трябва да е попита от рамката, за да не останат твърдите частици в състава на водата. Може да използвате сешоар в последствие. На измитата и подсушена рамка трябва да изолирате частите, които не искате да бъдат боядисани. използвайте хартиено тиксо и вестници. Не пипайте рамката с голи ръце, ще я намазните. Боя върху мазно не хваща. Слагате рамката в чувал, като отново отбягвате директен допир с рамката и отивате към магазина за бои.
При мен имаше проблем с постоянно излизане на мазнотии от отворите за захващане на стойка за бутилка. И след 3-тото измиване пак се появяваше намокряне около отворите. Реших проблема като натъпках памук, а след това и клечки за уши, да затворя отвора.

6.Резулатата от дългата и внимателна подготовка е налице
Изображение
Изображение
Изображение
На слънце:
Изображение

Какво ми струваше:
Шкурка 320 суха - 1 метър - 1 лв.
Шкурка 800/1000 водна - 2 листа - 2 лв.
Хартиено тиксо - 4 лв.
Шприцкит 100 гр.- 5 лв.
Лак, 2 бои и перли - 45 лв.
Боядисване - 30 лв.
Време за сваляне на боята със суха шкурка - 8 часа
Време за заглаждане на шприцкита - 3 часа
Време за полагане на излишния спрей и премахването му в последствие - 12 часа

От 5 магазина за бои, само в един се съгласиха да се помъчат да направят боя по снимка. Момиченцето беше прекалено отзивчиво и се разправя с моята приумица да получа точно определен цвят, видян на снимка, може би един цял ден. Препоръчвам магазина, чието име изобщо не погледнат. Намира се на Карловска 22, 24 или 26, преди автосервиза. Срещу същия магазин има още един магазин за боя с една шарена кола на витрината, където хубавата колористка ме гледаше толкова непонятно, как може да й прекъсвам фейсбука за някаква снимка.
Магазина за боя - 0886420449
За бояджията - намира се на Рогошко шосе 10 мисля. 0886936573, Борето
Аватар
jeep0700

Рейтинг: 1320

Re: Напътствия за боядисване на рамка.

Мнениеот rsf » Вто Дек 20, 2011 3:55 pm

Според мен е противопоказно да се боядисва рамка без да се демонтират чашките и средното движение.
rsf

Рейтинг: 1519

Мнениеот jeep0700 » Вто Дек 20, 2011 4:18 pm

rsf написа:Според мен е противопоказно да се боядисва рамка без да се демонтират чашките и средното движение.

Може би имаш предвид праховото боядисване, където за средното движение си прав, за чашките не виждам проблем. Дори и за конвенционалните бои и обработката им няма проблем, защото печенето се извършва на около 60 градуса. При мен се получи фал при опита да демонтират курбелите. Падна ми се един негоден, дето ми извади резбите и на двата курбела и сега може би единствения инструмент за махането им е шлайфа.
По-скоро проблема за средното е при търкането, където финия прах много добре си влиза в него. И сега средното ми се върти като на степени
Аватар
jeep0700

Мнениеот wicked_bro » Сря Дек 21, 2011 12:32 pm

относно боята.. тя е достатъчно добра основа.От тая гледна точка не винаги се налага шкурене.относно боите във флакон,категорично отказвам да се съглася,освен ако не става въпрос за флакони на които пише Cosmos.Относно парите които си дал нямам думи,но ако резултатът те удовлетворява това е по-важно от разхода.Относно бъдещите ти проекти...ако ти дойде нещо подобно на акъла бих могъл да ти боядисам рамка за без пари или почти за без пари
повече информация и снимки има в майспейса и фейсбука,ако някой се интересува да рови там.имам и скайп: wicked_and_wild,за повече контакти ползвайте разклонител
Аватар
wicked_bro

Рейтинг: 1609

Мнениеот ferrari4456 » Сря Дек 21, 2011 8:51 pm

Може ли да кажеш как я обработи като стъпки?
основа
лакове и други защото ще пребоядисвам и аз
китоса ли я
какви марки бой китове и др
след като я боядиса сложи ли лак и ако колко ръце :beer:
Всичко мога да поправя ,стига да знам как.
ferrari4456

Рейтинг: 999

Мнениеот clkgtr06545 » Сря Дек 21, 2011 9:36 pm

Изкам да те питам бояджията който ти е правил рамката дали може да направи боя със същия ефект като твоя но с преливане на бяло и зелено ( става дума за боята на RAM 4x )
clkgtr06545

Рейтинг: 1132

Мнениеот ferrari4456 » Сря Дек 21, 2011 10:22 pm

Отговори си сам дали ще може това.Близко е до акъла щом може да не омаца такава боя и да я направи така нада ли ще му е трудно и това което искаШ.Но все пак звънни един телефон нали има даден той закво е писал автора телефон.
Всичко мога да поправя ,стига да знам как.
ferrari4456

Рейтинг: 999

Мнениеот boybetterknow » Сря Дек 21, 2011 11:53 pm

На мен също ми предстои сваляне на боя и пребоядисване, та, в този ред на мисли, има ли някой от София, който да се занимава с това и да ми боядиса рамката металик, за добри пари. Ходя при едни хора, дето боядисват разни детайли, боядисаха ми я прахово, металик за 20лв, ето резултата:
Изображение Изображение Изображение

Това ми е сегашната рамка, настоящата е Спринт Аполон (сегашната е АПОЛО). Последният път, когато им дадох едно кормило, без да свалям боята, те са боядисвали/наслоявали отгоре и беше станало мазало, та не ми се рискува пак, защото явно като видят рамка и я пръскат между другото.
boybetterknow

Рейтинг: 1154

Мнениеот wicked_bro » Чет Дек 22, 2011 12:40 pm

По принцип бояджиите избягва да правя рамки защото няма плоска повърхност и се боядисвало много по-трудно от някакви тенекии за кола например.За преливането в зависимост на кое точно място ще е самата преливка може да е доста трудно,макар че се прави,не е кой знае какво...и ако има вариант за лакиране пък ако може и с печене вече става малко по непретенциозно каква ти е боята,понеже лакът ще е това което да запечата а боята ще е само багрило
повече информация и снимки има в майспейса и фейсбука,ако някой се интересува да рови там.имам и скайп: wicked_and_wild,за повече контакти ползвайте разклонител
Аватар
wicked_bro

Рейтинг: 1609

Мнениеот jeep0700 » Пет Дек 23, 2011 2:28 pm

wicked_bro написа:относно боята.. тя е достатъчно добра основа.От тая гледна точка не винаги се налага шкурене.относно боите във флакон,категорично отказвам да се съглася,освен ако не става въпрос за флакони на които пише Cosmos.Относно парите които си дал нямам думи,но ако резултатът те удовлетворява това е по-важно от разхода.Относно бъдещите ти проекти...ако ти дойде нещо подобно на акъла бих могъл да ти боядисам рамка за без пари или почти за без пари

Пробвал съм достатъчно много пъти боядисване с флакони, от там си правя и извода. Разхода им е голям, заради голямата "дюза" и покриването е неравномерно. Парите са според пазара. Пазара по-евтино не предлага. Пролетта боядисвах със спрей велосипеда на жена ми. Пълна трагедия. Еднокомпонентни бои. Никаква механична устойчовост. Няма визуална дълбочина на покритието. Цвета стана на нюанси заради неравномерното отпускане на боя от флакона.
Скоро ще боядисвам друга рамка, ако имаш желание мога да ти я предсотавя, пък да видим, може моя подход да е грешен.
Иначе за резултата върху моята рамка нямам, никакви забележки към майсторлъка на бояджията.

Може ли да кажеш как я обработи като стъпки?
основа
лакове и други защото ще пребоядисвам и аз
китоса ли я
какви марки бой китове и др
след като я боядиса сложи ли лак и ако колко ръце

Как обработвах съм написал. Марката на боята, перлите и лака, които ползвах е Valspar, Холандия. Основата е шприцкит, марка незнам, от бояджията е. Няма как да няма лак след боята, сама по себе си тя не е устойчивия слой, устойчивостта идва от лака. Предложиха ми по=-устойчив на механични въздействия лак и взех него, пак на същата марка, пазарувах ги от един магазин. Това е препоръчително условие за добър резултат, всички компоненти да бъдат на един производител.
Твърдо бях решил изцяло сам да се заема и завърша рамката, но след дълго четене по форуми, из статии, се разколебах за самия процес на боядисване, въпреки, че приятел ми предотстъпи за ползване професинален бояджийски пистолет. Но при липса на умения за работа с такъв, разбрах, че няма как да постигна добър резултат. Тук говоря от мое име, всеки сам знае до къде му стигат възможностите. :wavey:
Аватар
jeep0700

Мнениеот jeep0700 » Вто Яну 17, 2012 11:48 pm

Накрая остава да се погрижим и за декоративните елементи. Без тях рамката изглежда много гола. Идеи за декорации в мрежата - безброй.

Изображение

Изображение

Като обобщение, то изисква голямо търпение, много внимание при работата, лични предпазни средства и не пренебрежително количество пари.
Успех на захваналите се с начинанието!
Аватар
jeep0700

Назад към Веломеханик