АВИД за задна спирачка - преходник

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Мнениеот Admin » Пон Авг 08, 2005 10:20 am

[quote="jivkonik"]

Извинявам се за лаични въпрос, но какво е CPS?
[/quote]

CPS означава caliper positioning system - това са конусовидните шайби, които са нанизани на болтовете за закрепване на спирачния апарат към преходника. Приличат на тези, които са при V-образните спирачки и действат на същия принцип. Позволяват спирачният апарат да бъде регулиран в повече от една равнина.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот TOYAGA » Пон Авг 08, 2005 10:24 am

:offtopic:

Може ли аз като проЗ и загубен почитател на Shimano да попитам - ЗА КАКВО ГОВОРИТЕ?

:rofl::rofl::rofl:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Admin » Пон Авг 08, 2005 10:42 am

Айде, айде, не се прави на неразбрал! ;):rofl:

То всъщност, въпросът би важал по същия начин и за спирачка Avid с преходник Shimano, нали?
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Пон Авг 08, 2005 10:44 am

[quote="Admin"]

[quote="bikerider"]
Моля някой да поясни ако бъркам нещо.
[/quote]

Ще се опитам да поясня неяснотата ;)
Става въпрос за това, че при Avid има CPS шайби, нали така.
Въпросът е дали спирачният апарат се монтира с тях и към IS, и към PM.
Ако тези шайби са само за преходника към IS тогава значи, че самият преходник е различен от този на Hayes, т.е. по-къс е, ако мога така да се изразя. В този случай апарат Avid ще може да се монтира на преходник Hayes само без CPS шайбите, тъй като апаратите и на двете спирачки са съвместими с PM.
Доколкото разбрах обаче от наръчника на BBDB, апаратът се монтира със CPS шайбите и към PM, което означава, че преходниците за Hayes и Avid отдалечават апарат Avid + CPS шайбите му на еднакво разстояние от центъра на главината. Според мен това е вярното, но може и да греша, ако не съм разбрал правилно наръчника.
Във всички случаи, мисля, че няма да е проблем Jivkonic да монтира апарата си с Hayes преходник - в най-лошия случай ще трябва да махне CPS шайбите (на както казах, според мен това не е така).
Единствуният възможен проблем, за който се сещам, е ако преходника за Hayes измества апарата наляво или надясно така, че той да опира примерно в диска илинещо от сорта, но не ми се вярва да има такъв проблем. :)
[/quote]

Може и аз да съм в грешка за PM, но съм сравнявал Avid преходник със Hayes такъв и имаше разлика точно колкото шайбите. Освен да не си спомням правилно, друго не знам, щото иначе наистина нямам обяснение защо на PM да се монтира със шайбите. Ta май Windstream и Man6 са прави, явно трябва да си опресня спомените :)

А може и да са променили апарата и да са отместили планките за монтаж, за да се монтира на всякакви IS преходници, все пак моите спомени са на около година и нещо. Скоро ще имам случай да огледам отблизо един комплект Джусита :naughty: и ще сравня с хейсовите преходници, да си изясня къде бъркам.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот 4getcredo » Пон Авг 08, 2005 10:47 am

[quote="jivkonik"]

[quote="SPA"]

[quote="jivkonik"]

Hamster
Ротора си го имам, и спирачката даже! Сега са отпред, но искам да ги сложа отзат та затова ще ми е нужен преходника!:^:

[/quote]

А рамката, ушите, рамкта ? :))
Завари ли или направо смени рамката ?
[/quote]

Ухото (по-скоро механизма за закрепване, който се закача на рамка) е купен вече, но още не е доставен. За интересуващите се става въпрос за това чудо:
http://cgi.ebay.com/NIB-a2z-DM-UNI-Adap ... dZViewItem

НЕ мога да знам дали ще върши работа, уж било универсално и за всички рамки ставало, е ще видя дали е така наистина до края на месеца надявам се.:^:
[/quote]

Ето още едно решение за безуха рамка. Доста наподобява купеното вече от Живко, но е правено тук :)
[img]http://www.mtb-bg.com/album/4getcredo/ushi.jpg[/img]

Disclaimer: Да ме прощават проектанта на ухото и неговия настоящ собственик, ама правата върху снимката притежавам аз :^:;)
:beer:
Т.е. за въпроси как и що е направено не се обръщайте към мен :)
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот bikerider » Пон Авг 08, 2005 10:53 am

[quote="TOYAGA"]

:offtopic:

Може ли аз като проЗ и загубен почитател на Shimano да попитам - ЗА КАКВО ГОВОРИТЕ?

[/quote]

говорим за световния мир, световното братство и отворените стандарти... с две думи чешем си езиците :rofl::rofl:

аз лично от любопитство ще си изясня отново тая материя, но важното е, че на jivkonik проблема му е никакъв - ако не става на Hayes преходник със CPS, значи става без CPS. И толкова :D
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Пон Авг 08, 2005 10:55 am

Провери, и на мен ми е интересно много.
В наръчника на BBDB пише следното:
"For Manitou forks, remove the mounting
bracket, leaving the CPS bolts & washer
stacks intact. Discard the bracket and
install the caliper on the fork."
И в наръчника на Juicy:
"For Manitou Post Mount, remove the
mounting bracket but leave the CPS
bolts and washer stacks in tact. Bolt the
caliper directly to the fork."
Желая ти приятни и скорошни проби ;):)
Аватар
Admin

Мнениеот TOYAGA » Пон Авг 08, 2005 10:59 am

[quote="Admin"]

То всъщност, въпросът би важал по същия начин и за спирачка Avid с преходник Shimano, нали?
[/quote]

Вероятно, стига на някой да му хрумне ПОДОБНА комбинация... :rofl::rofl::rofl:

EDIT:

Всъщност проблемите от подобен род ще се решат до голяма степен, когато суперултранедоклецаният IS-стандарт за фиксиране на апаратите премине към дело и (освен вилките) рамките започнат да изглеждат така

[img]http://www.cyclingnews.com/photos/2005/tech/features/SRAM2006rockshox/maxle_non-driveside.jpg[/img]
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bikerider » Пон Авг 08, 2005 11:15 am

[quote="Admin"]

Провери, и на мен ми е интересно много.
В наръчника на BBDB пише следното:
"For Manitou forks, remove the mounting
bracket, leaving the CPS bolts & washer
stacks intact. Discard the bracket and
install the caliper on the fork."
И в наръчника на Juicy:
"For Manitou Post Mount, remove the
mounting bracket but leave the CPS
bolts and washer stacks in tact. Bolt the
caliper directly to the fork."
Желая ти приятни и скорошни проби ;):)
[/quote]

Ще проверя, ама наистина сега си спомням, че на Маниту 160мм Авид се монтираше с шайбите и то най-стария модел механика (когато карах Маниту беше така), тоест явно аз съм в грешка - мразя postmount :D Ще проверя като пристигне juicy-to.

Благодаря за пожеланието, ще предам на щастливеца :)
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Пон Авг 08, 2005 11:19 am

@TOYAGA
Е па, неам ништу против да дойде т'ва време :D
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Пон Авг 08, 2005 11:22 am

[quote="TOYAGA"]
Всъщност проблемите от подобен род ще се решат до голяма степен, когато суперултранедоклецаният IS-стандарт за фиксиране на апаратите премине към дело и (освен вилките) рамките започнат да изглеждат така
[/quote]

aaaa неееее!!!!!
мразим PM, като искам по-голям ротор и айдее некви изчекнати втулкови преходници (демек без преходници ВСЕ ПАК не може)...

а да не говорим ако искам по-МАЛЪК ротор... директно фира...

за мен лично стандарт, който не се съобразява, че има различни ротори (демек апарата е радиално фиксиран) е недомислен. предпочитам IS със всичките му кусури, макар че лично аз не виждам много такива.
Аватар
bikerider

Мнениеот TOYAGA » Пон Авг 08, 2005 11:23 am

[quote]...мразя postmount...[/quote]

Nobody is perfect... :banana:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bikerider » Пон Авг 08, 2005 11:24 am

[quote="TOYAGA"]

[quote]...мразя postmount...[/quote]

Nobody is perfect... :banana:
[/quote]

добре де, това с по-малкия ротор не можеш да го отречеш. все пак има всякакви хора, nobody's perfect особено клиентите :D
Аватар
bikerider

Мнениеот TOYAGA » Пон Авг 08, 2005 11:32 am

[quote="Admin"]

@TOYAGA
[/quote]

Не те е SRAM! :(!:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Admin » Пон Авг 08, 2005 11:34 am

Пак избихте към много интересна тематика! :D
Вярно е, че сме обсъждали предимствата и недостатъците на двата стандарта, няма да се връщам към това.
Но не мисля, че PM ще бъде възприет напълно в бъдеще - въпреки, че е дошъл от мотоциклетите, напоследък ги заглеждам много внимателно и забелязвам, че и при тях има и закрепване от вида на IS, така че явно и там още не са си избрали кое е по-добро ;)
А и нещата, които каза bikerider не са за пренебрегване :)
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Пон Авг 08, 2005 11:36 am

[quote="TOYAGA"]

[quote="Admin"]

@TOYAGA
[/quote]

Не те е SRAM! :(!:
[/quote]

:I
Аватар
Admin

Мнениеот TOYAGA » Пон Авг 08, 2005 11:37 am

[quote="bikerider"]

...добре де, това с по-малкия ротор не можеш да го отречеш. все пак има всякакви хора, nobody's perfect особено клиентите :D
[/quote]

Уффф... :tong2: Не ми се почват религиозни спорове...:D:D:D Поживем-увидим, както казва batman...;)
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bikerider » Пон Авг 08, 2005 11:47 am

[quote="TOYAGA"]

[quote="bikerider"]

...добре де, това с по-малкия ротор не можеш да го отречеш. все пак има всякакви хора, nobody's perfect особено клиентите :D
[/quote]

Уффф... :tong2: Не ми се почват религиозни спорове...:D:D:D Поживем-увидим, както казва batman...;)
[/quote]

аааа, аз за стандарта дали ще се приеме или не нищо не казвам... тва е все едно да гадая на боб бизнес-стратегии :D
Аватар
bikerider

Мнениеот AgentOrange » Пон Авг 08, 2005 12:44 pm

[quote="bikerider"]

[quote="TOYAGA"]
[/quote]

aaaa неееее!!!!!
мразим PM, като искам по-голям ротор и айдее некви изчекнати втулкови преходници (демек без преходници ВСЕ ПАК не може)...

а да не говорим ако искам по-МАЛЪК ротор... директно фира...
[/quote]

Абе, роторите да бяха проблема... Я му дай на някой келеш шестограм с дълго рамо и тогава гледай фира :D
Аватар
AgentOrange

Рейтинг: 1965

Мнениеот TOYAGA » Пон Авг 08, 2005 12:53 pm

Е, то ако ще караме по тая логика.., дай на някой идиот достатъчно дълъг лост и опорна точка и тогава гледай фира... :wiltel:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот jivkonik » Пон Авг 08, 2005 5:33 pm

[quote="Admin"]

[quote="jivkonik"]

Извинявам се за лаични въпрос, но какво е CPS?
[/quote]

CPS означава caliper positioning system - това са конусовидните шайби, които са нанизани на болтовете за закрепване на спирачния апарат към преходника. Приличат на тези, които са при V-образните спирачки и действат на същия принцип. Позволяват спирачният апарат да бъде регулиран в повече от една равнина.
[/quote]

Мерси за инфото!:agree: Имам ги в момента на предния АВИД тези шайби, но не знаех, че се наричат така. Спирачката понеже е с 160 мм диск и директно се закача на вилката Маниту с PM уши. Ползват се само CPS шайбите без никадви други подложки и си е перфектно!
Явно и за отзад е такава идеята и ако не стане с този преходник се махат шайбите, ако пък не ми харесва без тях (ще се регулира по-трудно успоредността на равината на накладките спрямо тази на диска предполагам) ще си търся спец преходник за АВИД и така!
Мерси на всички за разясненията!:agree::beer:
Аватар
jivkonik

Мнениеот bikerider » Пон Авг 08, 2005 5:35 pm

[quote="AgentOrange"]
Абе, роторите да бяха проблема... Я му дай на някой келеш шестограм с дълго рамо и тогава гледай фира :D
[/quote]

Виж за резбата в рамката не се сетих, но наистина подкрепям с две ръце такъв аргумент.

Един вид нека гледаме на преходниците като сменяеми уши, ама не за обтегач, ами за спирачката... COOL! :rofl::rofl::rofl:
Аватар
bikerider

Предишна

Назад към Веломеханик