Предпазен колан за кръста/бъбреците

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Предпазен колан за кръста/бъбреците

Мнениеот Yavkata » Чет Дек 22, 2011 4:05 pm

Малко предистория. В момента се възстановявам от травма в кръста. (То тая работа си е стара и периодична)
Рехабилитатора ми препоръча да зарежа стария си щангистки колан с който движех досега и да действам повече с упражнения за мускулите на кръста. Все пак за натоварвания да ползвам по -широк колан. Каранията са ми в повечето случай типични ХС, с изблици на АМ (20-30%) та идеята за цял гръб или броня, някак не ме зарибява. Насочил съм се към типа колани- протекция за кръста и бъбреците.
Нещо от този род:
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=38540
Бих желел да чуя мнения на ползватели на такива. Предимства, недостатъци, запарване, убиване и т. н.
Представата ми е за достатъчно широк, добре прилепващ, лек, без много пластмаса по него, но не и прекалено мек, сравнително удобен и не запотяващ прекалено при въртене. Знам, че повечето изисквания са почти несъвместими, но се търси разумния компромис.
Най -вероятно ще се наложи да си го поръчвам от чужбина , така, че многото предварителна информация ще ми е от полза.
Бюджета е без значение.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Re: Предпазен колан за кръста/бъбреците

Мнениеот taurus13 » Пет Дек 23, 2011 11:49 am

Е, що пък и при въртене - вероятността да си контузиш кръста нагоре не е никак голяма, така че можеш спокойно да си го слагаш само надолу.
Иначе и аз съм се замислил за някакъв колан, но ми се иска да има и малко протекция отпред за слабините, които сега остават незащитени от бронята. То е ясно, че няма как да е много сериозна тая протекция, предвид факта, че трябва да се сгъваш, но дори и един по сериозен плат, би помогнал да се разпредели удара от по-остър предмет. Миналата година, като се овъргалях в каменния улей под Вежен, като цяло ме спаси бронята и раницата, но получих удари и по слабините, поради което ме боля коремът няколко дена - слава богу прегледа не установи някакви повреди и явно беше травматична болка. Оттогава обаче се замислих за подходящ колан за слабините.
Между другото, предвид, че повечето от нас карат винаги със сравнително обемиста раница, кръста и бъбреците се явяват доста защитени. На практика, досега не съм понесъл удари в гърба, а имам над 40 премятания през кормилото върху каменисти терени и винаги "кацанията" по гръб са били най-меките и комфортни. Всъщност в момента дори колана на раницата ми, който е сравнително широк и обхваща част от хълбоците отстрани, се явява протекция и незащитена остава само предната долна част на корема - под ребрата. Ударите в тая част, на няколко пъти ми причиняват блокиране на дишането за няколко секунди.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот joropc » Пет Дек 23, 2011 12:24 pm

Скоро получих подарък една такава:
http://www.evocsports.com/en/bike/prote ... -tour.html
и една такава:
http://www.evocsports.com/en/bike/prote ... -team.html
:)
Това са си специализирани раници с протектор за гръб и бъбреци.Обемът на раницата тук е достигнат с издължаване на корпуса, т.е. раницата е по-дълга и покрива почти до опашката, като това не пречи на свободата на движение.За сметка на това е по-прибрана отзад.Кръстният колан е много сериозен и след като го закопчееш, раницата не мърда.Дължината на 20 литровата и 30 литровата е една и съща, това е дължината на протектора.Абеее, направена работа си е.По желание, може да се носи само протектора и съответно само раница, като кръстният колан може да се захване независимо и протектора и на раницата.По-тежка е със 100-на грама от подобен обем други, но който търси такъв вид протекция, определено си струва.Ааа, и изработката им е сериозна....даже много сериозна, цената май също. :D
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот Yavkata » Пет Дек 23, 2011 2:27 pm

Всъщност, Милко, основната ми мисъл е по -скоро за допълнително укрепване на гръбнака/кръста. Все пак във всеки един момент може да се наложи да дигнеш байка на рамо и обратно нагоре през храстите. :nuts: А пък и много от каранията са ми от типа "Родопско равно", някак идеята обличай -събличай протекция не ме блазни. Дори и наколенките ги избирах с опция бързо слагане и лесно въртене с тях.
Всъщност като направя анализ на травмите от падане , най- много имам следи по вътрешната страна на бедрата от кормилото, при човки, и по пищялите от педалите. Следват набити длани от плонжове и от полягания странично по бедрата. Което показва, че имам по -голяма нужда от протекторни гащи.
Жорка, относно раницата съм я мислил като опция, ама се стремя като мога да карам само с "бананка". Може евентуално да си изкрънкам такава раница като подарък... ама като се сетя колко раници съм събрал в къщи :rofl:
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот joropc » Пет Дек 23, 2011 2:54 pm

Yavkata написа: ... ама като се сетя колко раници съм събрал в къщи :rofl:

:D ..на мен ли го казваш?
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот taurus13 » Пет Дек 23, 2011 3:03 pm

Жоро, тая раница 30 литровата много арна бе- много прилича на следващата ми раница.....само не казвай, че струва колкото оня 1000 луменовия челник :D
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот psixopat » Пет Дек 23, 2011 3:22 pm

Милко ето тук май са най-евтини Evoc
http://www.bike-components.de/index.php ... =price_asc :agree:
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот taurus13 » Пет Дек 23, 2011 3:37 pm

:) Благодаря за линка.
Да се върнем на темата - значи Явка, ти искаш този колан, заради проблемите със кръста? Този на линка, според мен няма да ти даде кой знае каква опора на гръбнака, пък и то зависи какви са ти проблемите.
Аз често си имам ядове с кръста, заради някякъв възпаляващ се нерв и именно носенето на байка много ми тормози кръста. Обаче такъв колан май по никакъв начин няма да оправи тая работа.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Yavkata » Пет Дек 23, 2011 3:50 pm

Бали га...При някакви натоварвания ми се приплескват дисковете и туко изкочи някой и притисне нерва....Пък ако не го прибера навреме и почне възпаление става мазано. Туй е за друга тема всъщност. Все пак смятам, че такъв колан би представлявал известна опора, и ако го стегна достатъчно в моменти на натоварване би попречил донякъде на директното компресиране на дисковете. Просто по мнението на рехабилитатора ми досегашния ми колан е недостатъчно широк и проблемната зона остава извън протекцията му. Треа да се пробва.
А , че проблема няма да се оправи то, това е ясно- както се казва от туй не се умира , ама с него се умира. Ако не друго , поне ще изглеждам втален :D и лъскав.
А този ми се вижда твърде "драматичен":
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=30725
Аватар
Yavkata

Мнениеот Чичка » Сря Дек 28, 2011 6:29 pm

Явка,

вкъщи от две години ми виси един чисто нов колан за протекция на бъбреците. Купувал съм го за кросов мотор, но никога не съм го ползвал, защото лятото само това ми липсва под бронята - още една причина за запарване. Опитвам се да се сетя каква марка беше, ама не мога. Бих могъл да го снимам да видиш и ако ти хареса ще се споразумеем за нещо символично.

Проблема е, че няма да мога скоро. Сега се възстановявам след операция на кръстни връзки и не съм вкъщи, но до седмица две се надявам да успея:)
Ако мислиш, че всички са срещу теб, поогледай се… може да караш в насрещното.
Аватар
Чичка

Рейтинг: 1360

Мнениеот fenoryl » Сря Дек 28, 2011 8:32 pm

Yavkata написа:Бали га...При някакви натоварвания ми се приплескват дисковете и туко изкочи някой и притисне нерва....Пък ако не го прибера навреме и почне възпаление става мазано. Туй е за друга тема всъщност. Все пак смятам, че такъв колан би представлявал известна опора, и ако го стегна достатъчно в моменти на натоварване би попречил донякъде на директното компресиране на дисковете. Просто по мнението на рехабилитатора ми досегашния ми колан е недостатъчно широк и проблемната зона остава извън протекцията му. Треа да се пробва.
А , че проблема няма да се оправи то, това е ясно- както се казва от туй не се умира , ама с него се умира. Ако не друго , поне ще изглеждам втален :D и лъскав.
А този ми се вижда твърде "драматичен":
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=30725

Аз използвам колан с 4 пластмасови плочки в него. Медицински колан, предназначен за стабилизиране на гръбнака в лумбалната област. Плочките са гъвкави и не пречат на движенията, но в същото време се чувствам стабилен и страха да се появи болка почти го няма. Съответно, най-важното е да спазваш правилата при вдигане и носене на тежки предмети (колело). Коланът струваше около 60-70 лв. Изкарах почти целия сезон с него (по цял ден при каране) и дискомфорта от спарване и т.н. е нищожен в сравнение с помощта, която ми указа. Ако искаш мога и снимка да му направя, за да видиш за какво иде реч ;)
Powerplant: 1 × General Electric / Volvo Aero RM12 Afterburning turbofan
6× Rb.74 (AIM-9) or Rb 98 (IRIS-T) / 4× Rb.99 (AIM-120) or MICA
4× Rb.71 (Skyflash) or Meteor / 4× Rb.75 / 2× KEPD.350 / 2× Rbs.15F
Аватар
fenoryl

Рейтинг: 1455

Мнениеот Yavkata » Чет Дек 29, 2011 6:19 am

:beer: :beer: за последните две мниния! Точно такива мнения от "патили" са ми нужни. Разгледах де що има модели на различни фирми, и идва времето на пробите.
@Чичка, ще те почакам,прати ЛС като си в движение, бързо възстановяване ти желая, ако имаш нужда от добър рехабилитатор мога да те свържа.
@fenoril, може не само снимка , ами и линк ако намериш ;)
Аватар
Yavkata

Назад към All Mountain/Ендуро продукти