За мен dubstep-а произлиза от по-злия подстил на Drum n Bass-a, само че насочен към флегматиците. За мен леката мелодия с контрастиращ бърз ритъм е много по-стимулираща (a.k.a. Liquid, Soulful & Atmospheric DnB)
http://www.youtube.com/watch?v=8AaKK7O-A0gза разлика от нещо звучащо като повръщащи извънземни роботи пуснати на бавни обороти (a.k.a. повечето видове Dubstep).
Разбира се има и изключения, които харесвам наистина, но аз лично си предпочитам по-бързата и не толкова тягостна музика, дори и да е агресивна
Иначе относно това, колко е музика и колко не е, донякъде съм съгласен с Емзо, но за мен музиката се дели на:
- музика правена от музиканти;
- музика правена от техници, която всъщност е повече вибрация (а знаем че вибрациите определено влияят на тялото и мозъка, независимо от това дали са хармонични или не) ;
-музика от 2-те съчетани заедно,
като последната е най-предпочитаната от мен.
Понякога обаче липсата на талант прикрит зад понятията "абстрактно" не бива да се бъркат с музикалност или музика.
Вярно е, че живеем във века на технологиите и комуникациите, но не бива да забравяме, че електронната музика е музика, само ако е написана от музикант или артист, използващ електронни инструменти за постигане на по-широкообхватен спектър на вълните и възможността за повече изразни средства, а не ако е написана от зомбиран индивид, търсещ какви звуци могат да изкарат новите му плъгини за CuBase и новата му звукова карта, опитващ се да ги подреди някак... Понякога ефекта наистина е потресаващ, но не повече от колкото 3д ефект на холивудски блокбъстър, с минимална или почти никаква художествена стойност...

Същото ми е мнението и за солотата на ел.китари и квичащи като заклани прасета псевдо-сатанисти, които не знам защо плюят тази музика, при все че тяхното е доста по-"не"музикално.
Признавам, че горното мнение може да е плод на леко изкривена представа за дъбстепа, заради такива парчета
http://www.youtube.com/watch?v=2cXDgFwE13g&t=1m27s (само че без мелодичната част), като признавам, че макар и прекалено злобно, не е толкова лошо, но не е нещо, което да седна да слушам с удоволствие

Поздрави
(един все по-рядко композиращ електронна музика)