как да избия пеперудката от стержена ?!

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

как да избия пеперудката от стержена ?!

Мнениеот stanislawch0 » Нед Яну 01, 2012 4:05 am

Колеги четох из раздела "веломеханик" как да си избиеш пеперудката но имаше хора който са писали пълни простотии и се подиграваха на момчетата които не знаеха как става и дааваха някакви безсмислени отговори ... моят пробелем е че си купих пеперудка защото моята опуска и не може да се обере луфта .. купих си нови чашки избих старите сложих новите но стигнах до пеперудата и ударих на камък .... не знам на горе или надолу да я избивам и с какво тръба и чук? става въпрос за вилка XCR .. Мерси предварително :)
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
stanislawch0

Рейтинг: 1054

Re: как да избия пеперудката от стержена ?!

Мнениеот Шлек_народен » Нед Яну 01, 2012 5:19 am

Ами като ти отпуска, изкарай я със болта :) Извинявай , не се сдържах, сори! Ако искаш да я изкараш- вади се надолу.Със каквото намериш - некое здраво желязо, дълго повече от стержена и около 10-12 мм дебело(размера ще разбереш защо е такъв малко по-надолу).Не е лошо да е със конус долу(като пирон), където опира във пеперудката - да не бяга от центъра/отвора за резбата. И чук.
Ако няма стесняване, долу при короната, си излиза, но ако е по-тясно... или я набутваш навътре, да не пречи, или ....абе една пеперудка ли ще ти се келеши :)Сериозно, ако си по-упорит ще я изкараш и на парчета! Но, ако е дебело това, което ползваш за избиване, няма да може да се сгънат ламаринките така, че да излезнат.Та посоката е надолу ,към короната на вилката.По посока на набиване.Успех! Извинявай ,малко новогодишно обясних-не се сърди!
п.п. На "XCR"-а мисля, че беше права тръбата на стержена - ще излезе без проблеми.
п.п.2 За да не стават пак сакатлъци - пеперудката служи за обиране на луфта.Не стягай докато имаш сили! Внимателно ! Вилката трябва и да може да се върти без да скърца,насича или тръпнат лагерите. Свободно и без луфт.После затягаш лапата. Ако има някой от горните проблеми - повтаряш операциите, със по-малко затягане.Рядко се изисква някакво по-сериозно усилие при затягане/обиране на луфта.И, извинявай за забележката - не пробвай да обираш луфта при затегната лапа!
Дано да съм бил полезен със писанията.Честита Нова Година!
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот stanislawch0 » Пон Яну 02, 2012 12:08 am

Мерси колега измъкнах я , по точно я праснах отгоре 2 пъти и тя се счупи и паднаха 2 парчета долу :д
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
stanislawch0

Мнениеот uBaH » Вто Яну 03, 2012 9:19 am

Всяко едно избиване (било то надолу или нагоре) води малко или много до надиране на вътрешната повърхност на стержена. Ако пък последния е от по-мека сплав, а не стоманен гледката е много грозна.
Когато ми се наложи да вадя пеперудка, използвах винтоверт и подходящо по диаметър свредло, за да разпробия втулката, в която се навива болта за обиране на луфта. След това пеперудката се разделя на две части, които вече свободно се въртят в стержена. С помоща на една кука (или извит по-дебел тел) се вадят лесно нагоре. Това е.
Аватар
uBaH

Рейтинг: 2000

Мнениеот stanislawch0 » Нед Яну 08, 2012 8:29 pm

Здравейте днес набих новата но съвсем малко защотот не знам колко трябва надолу да е ..... да слойа лапата и а меря оп болта но колко оборота трябва да направи болта в пеперудата за да преценя колко надолу трябва да е ?
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
stanislawch0

Мнениеот Ozzie » Нед Яну 08, 2012 9:00 pm

12-13 мм. под ръба на стержена са напълно достатъчни.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Назад към Веломеханик