ПРОТЕСТ ЗА ВИТОША, ПЛАНИНИТЕ И ГОРИТЕ!!!!!!!!!!!!!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: ПРОТЕСТ ЗА ВИТОША, ПЛАНИНИТЕ И ГОРИТЕ!!!!!!!!!!!!!!

Мнениеот silvertm » Нед Яну 08, 2012 12:59 pm

GF написа:
silvertm написа:Сравнението с всяка по-бяла държава от нашата е съвършено безпредметно.

Защо да е безпредметно...

Ако беше прочел мненията на колегите колоездачи по темата, както и ако беше съпоставил написаните факти в двете статии:
Статия 1 - как е у нас
Статия 2 - как е в белите държави
към които бях дал препратка в коментара си, нямаше да задаваш глупави въпроси, нито да изтъкваш неадекватни доводи.
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот Сашо » Нед Яну 08, 2012 1:10 pm

APD написа:... предполагам двамата са достатъчно големи да подадат сигнал в прокуратурата, както и да извикат представители на четвъртата власт да направят "проверка" на място.

Избиването на кози до скоро не беше баш за прокуратурата. А и сега не се задействат за такива случаи. Ако не вярваш пробвай да сезираш някой прокурор. Освен това "представителите на четвъртата власт" много трудно се навиват да се катерят по планината. За да го направят трябва да им се плати. Например мероприятията в Банско се отразяват и журналята се катерят по пистите и пр., защото това им се плаща по договори за информационно обслужване. Тези договори им покриват бензина, хонорара + пари за шефа. Това не го знам от обща култура.

Освен това форума си е част от четвъртата власт и вече сме информирани за случая.
Аватар
Сашо

Рейтинг: 1660

Мнениеот eMcKu » Нед Яну 08, 2012 1:22 pm

Ами, имам сведения, че тези същите са високопоставени лица (може и държавни). Та за каква прокуратура тогава си говорим ?
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Рейтинг: 2000

Мнениеот APD » Нед Яну 08, 2012 2:32 pm

Сашо написа:... и вече сме информирани за случая.

А все още няма официално становище на някоя агенция или изявление по нац. телевизии относно конкретният случай, нали? Да не говорим какво ни информират и по нашата тема ... Хм, понякога е тъпо да се отговаря на отговор на реторичен въпрос ;)

Един знаел, че втори набил трети, а този трети се оказал зет на четвърти, който си пиел уискито с първия ...

Айде, лек ден, че имам да си доизграждам комунизъма в личен план ;)
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот GF » Нед Яну 08, 2012 4:34 pm

silvertm написа:... ако беше съпоставил написаните факти в двете статии:
Статия 1 - как е у нас
Статия 2 - как е в белите държави
към които бях дал препратка

Първата статия е абсолютно тенденциозна и ни "светва", че собствеността на съоръженията е на хора и банки, които разполагат с пари...може би някой има идея как да станат нещата без пари? Ако се съмняваме в начина на приватизиране на съоръженията и печеленето на концесиите-О.К. Но ако имаме и искаме да развиваме масови ски, то трябва да се осигурят условия за това. Нормално е като във всяка дейност и тук някой да печели.
Относно втората статия: Ако за България освен собствениците на лифтовете в големите курорти бъдат изброени и тези на всички съоръжения, то ще се получи съвсем различна картинка, особенно ако се сравни и колко км. писти има в Австрия и в България, но тогава статията няма да постигне внушенията си.
Мога да дам и примери за поощряване на ски училища (ако води 10ученици - картата за учителя е безплатна).
GF

Рейтинг: 1375

Мнениеот did » Нед Яну 08, 2012 4:41 pm

Коце, не се хаби тук. Допреди 3 дни си мислех, че е добра идея оперативната законодателна работа да се дискутира в широки форумни групи. Вече съм убеден, че единственият начин да се свърши работа е, тя да се върши далече от подобни дискусии. Резултатите ще бъдат оценени след 3-4 години.

Който сега иска да протестира - да си губи времето в протести. Има си и "екологични" форуми, където емоциите надделяват над разума. Надявам се тук да останем разумни.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Сашо » Нед Яну 08, 2012 5:13 pm

Бреей и аз до преди 3 дни имах ПЪЛНО доверие в "оперативните законодатели" по дид, които в момента представляват колоездачната общност пред властта. Обаче не ме кефи да не казвате какво точно договаряте по министерствата, а да ни карате да вярваме в чудеса ! viewtopic.php?f=3&t=84079&start=630#p804110 Видяхме чудото какво било. Един линк да бяхте дали към законопроекта.
Не искам да ме представляват хора, които искат нови писти или нямат нищо против!!!
Представлявайки си клубовете на практика представлявате всички. Това трябва да се прави открито.

Иначе чест и почитания към повечето хора, нагърбили се с лобирането за промяна на Закона за горите.
Аватар
Сашо

Мнениеот PtD » Нед Яну 08, 2012 5:58 pm

GF написа:Защо не повярваме, че вече построените се нуждаят от тези поправки, за да функционират - иначе ощетени са всички скиори.

Ау, каква невероятна футболна драма :smokin:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Stancho » Нед Яну 08, 2012 6:13 pm

Интересно ми е кога ще сложат просто едни нови лифтове на мястото на старите и ще видят сами как всичко ще им потръгне без ядове...
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот joropc » Нед Яну 08, 2012 6:45 pm

Сравняването на сериозните ски зони, както и тяхното изграждане в Европа, с тези у нас, е крайно неподходящо и неадекватно.Причината за това е съвсем простичка, и е географска.Надморската височина, на която започват ски пистите в Австрия, Италия, Франция,... в 95% от случаите е същата, на която пистите у нас свършват.Това е доста над горския пояс, и при изграждане на ски центровете не е необходимо никакво изсичане на горите.Изсичането се ограничава до просеките за кабинките/гондолите, които качват скиорите от паркинга до "изходната точка", от която стратират множеството от лифтове и влекове.Пътят обратно до паркинга обикновено е не много широк ски път.
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот teoedosi » Нед Яну 08, 2012 6:59 pm

Сашо написа: ........
Не искам да ме представляват хора, които искат нови писти или нямат нищо против!!!......

Това нещо не го разбрах.Първото ми впечатление от темата беше че протеста, е срещу начина по който се случват нещата, а не срещу изграждането и разширяването на пистите изобщо.Мисълта че може да не се изграждат и разширяват изобщо е абсурдна.В момента в който модернизират лифтовете,интереса и наплива от хора се увеличава.При което тесните и малкото на брой писти,започват да стават претоварени и опасни.За пример-Банско.Първите две-три години след като пуснаха новите съоражения пистите бяха доста по-тесни,но трафика стана много голям и стана опасно.Според мен това наложи разширяването на пистите/безопасността/,а не идеята концесионера да продаде малко дървен материал който колкото и да е скъп,е троха на фона на инвестицията.
Не смятам че всички ние имаме интерес планините и курортите ни да си останат в 20-ти век, с полуразпаднати и опасни съоражения,водени от мисълта че в процеса на модернизация някой може да спечели.

ПП.Съжалявам че темата стана малко офф топик,и се приближи повече до @кафето на БАССЕС отколкото до МТБ-форума,но явно нещата са свързани
Аватар
teoedosi

Рейтинг: 1661

Мнениеот fall_out » Нед Яну 08, 2012 8:05 pm

Искам да се извиня за офтопика и за селяндурската реакция, нямам нищо лично към did просто ми писна от писането на кухи закони който не се спазват. Според мен ние сме последната дупка на кавала и над колоездачите се разсъждава по следния плосък начин - "Има ли начин от тия да се изкарат пари". Аз го гледах от страната на така наречените бъдещи "концесионери" а не от гледна точка на колоездачите, а did май имаше предвид тази част. Просто се опитах да кажа, че законите не са това което са за хората с пари и да искажа възмущението си от досегашната ситуация. За частта с колоезденето може да си отворя пак устата ако прочета закона или проекто закона, защото даже не съм наясно дали е приет. Както всички знаем законите се променят ежеседмично според интересите, затова отдавна съм изгубил интерес към законодателната власт(и другите две също). Просто ми е ужасно тъпо как цял един народ може да се води за носа с елементарното "Разделяй и владей"
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот teoedosi » Нед Яну 08, 2012 9:17 pm

did написа: Има си и "екологични" форуми, където емоциите надделяват над разума. Надявам се тук да останем разумни.

+1 :agree:
Аватар
teoedosi

Рейтинг: 1661

Мнениеот ivan_radev1 » Нед Яну 08, 2012 10:36 pm

Фактът, че измененията, засягащи планинското колоездене, за които толкова настоявахме, се внасят точно с тези изцяло лобистки промени в Закона за горите оставя доста горчив вкус у мен. Ясно е, че ние сме съвсем дребни и на никого не му пука за нас, но пък ни използват, за да си легализират интерсите.

Сега властимащите ще кажат с пълно право, че измененията не удовлетворяват само Цеко Минев, а и планинските колоездачи, които са любители на природата, следователно поправките са насочени към развитието на туризма и на спорта.

А дали има основание да се протестира срещу прекомерната експлоатация на природните ресурси, или емоциите при природозащитниците надделяват? Препоръчвам на хората, които твърдят второто, да посетят Слънчев бряг и Банско и да видят какво става, когато всичко се остави на "свободното развитие на пазара". Аз лично нямам доверие, че бизнесмените на прехода (някои ги наричат и "мутри") и политиците (част от тях също (бивши)мутри) взимат най-добрите решения, затова предпочитам да има някакъв граждански контрол, а протестите са форма на граждански натиск.

Освен това, ако трябва да избирам дали да има истинска гора, па макар и законът да ми забранява да карам колело в нея, или да има ски писти, байкпаркове, хотелски комплекси и някакви дървета между тях, но да мога да карам колело където си поискам, без да се замисля бих избрал първото.

Не съм съгласен с всички каузи на природозащитниците, но наистина мисля, че те, и за съжаление май само те, са активното гражданско общество в България.
Аватар
ivan_radev1

Мнениеот Admin » Нед Яну 08, 2012 10:39 pm

Уважаеми съфорумци, хайде малко да поуспокоим топката и да не се замеряме с обвинения едни други. Всички сме граждани на тази държава и всеки има правото да протестира, когато смята, че нещо не е наред, или да го подкрепя, ако мисли обратното.

@Сашо
Никой нищо не пази в тайна от теб или от когото и да било. На практика хората, които сме работили за поправката в текста за колоездачите, през повечето време разполагахме с абсолютно същата информация (а именно официалната такава), която е достъпна и за всеки друг гражданин. Разликата може би е в това, че все пак сме се опитали нещо да направим навреме (след като изпуснахме няколко пъти тази възможност поради неопитност в подобни дела) и когато се отвори възможност за промяна в текста, просто я използвахме.

Абсурдно е дори да си мисли човек, че тези промени се правят заради нас и че едва ли не покрай нашата се правят другите, а също и че представители на колоездачната общност са влизали в каквито и да е договорки или обсъждания на останалите текстове.Наблягам на това, тъй като се появиха и подобни внушения.

Ние сме работили само и единствено по текста за колоезденето. Останалите текстове ги видяхме тогава, когато и вие. За ефекта от тях всеки гражданин трябва да прецени за себе си дали му харесва, или не. За протокола, на мен никоя от другите промени не ми харесва, като причината дори не е толкова в законовите текстове, колкото в това как на практика ще се развият нещата след това.

Заради всичко това ще ви помоля отново да не се обвиняваме едни други в какво ли не и да се заклеймяваме едва ли не като някакви лобита и т.н.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот moz » Нед Яну 08, 2012 10:46 pm

Сашо написа:Обаче не ме кефи да не казвате какво точно договаряте по министерствата, а да ни карате да вярваме в чудеса ! viewtopic.php?f=3&t=84079&start=630#p804110 Видяхме чудото какво било. Един линк да бяхте дали към законопроекта.
Не искам да ме представляват хора, които искат нови писти или нямат нищо против!!!
Представлявайки си клубовете на практика представлявате всички. Това трябва да се прави открито.

Ти наистина ли си мислиш че някой от нашите среди има нещо общо с предложенията за промени свързани със ски, лов и всичко останало, освен планинско колоездене? Никой не е знаел какви са останалите предложения в този проектозакон, още по-малко ги е подкрепял или изразявал каквото и да е мнение, нито някой ги е питал. Никой от този форум дори не е виждал законопроекта преди да се появи в официалният сайт на правителството за обсъждането му http://www.strategy.bg/PublicConsultati ... -BG&Id=484.
Опс. Изпреварили са ме.
moz

Мнениеот did » Нед Яну 08, 2012 10:50 pm

... и отново опираме до факта, че ако някой иска не само да си кара колелото, а и да има информация, да може да въздейства върху процесите... ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва до членува в клуб, който е легално регистриран и активен. Никой не е длъжен да докладва на "единаците" за оперативната работа.

С протести, подписки и подобни дивотии нищо не се постига.

Впрочем, ако не сте наясно, формално поправката за планинското колоездене беше внесена от Българската Федерация по Туризъм.

... а темата наистина стана "манджа с грозде".
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот sensation_blue » Нед Яну 08, 2012 11:10 pm

Напълно съм съгласен с Иван Радев :agree:
Аватар
sensation_blue

Рейтинг: 1794

Мнениеот did » Нед Яну 08, 2012 11:15 pm

sensation_blue написа:Напълно съм съгласен с Иван Радев :agree:

Ще идеш ли пред парламента или само си чешеш клавиатурата? Ако идеш - имаш моето уважение! :bowdown:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот hrissim » Нед Яну 08, 2012 11:34 pm

did написа:
sensation_blue написа:Напълно съм съгласен с Иван Радев :agree:

Ще идеш ли пред парламента или само си чешеш клавиатурата? Ако идеш - имаш моето уважение! :bowdown:

Точно той ако не отиде...Изображение
Ама ме съмнява ;) :eek3: :magnify: :idea:
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот PtD » Пон Яну 09, 2012 12:22 am

did написа:С протести, подписки и подобни дивотии нищо не се постига.

Не съм съгласен. Да си спомним за КРАШ-2000 и защо им врътнаха кранчето.

Иначе е ясно, че не винаги става. Но ако не се опита, няма и да се разбере.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Сашо » Пон Яну 09, 2012 12:59 am

moz написа:Ти наистина ли си мислиш че някой от нашите среди има нещо общо с предложенията за промени свързани със ски, лов и всичко останало...

Не си мисля такова нещо. Но до вчера човек от вашите среди упорито ме убеждаваше чрез форума, че всичко е ОК със закона и трябва да си траем, за да не прецакаме работите. И аз му вярвах, преди сам да си проуча нещата.
Никой не е длъжен да ми дава информация, ама като се спуска такава държа да е обективна, а не мъгляво-оптимистична, едностранчива и поучителна.
:peace:
Докато си спорим депутатите тихомълком ще приемат със закона и поправките, свързани с отпадането на контрола каква дървесина се изнася за чужбина. А за това шумотевица и подписка няма.
Аватар
Сашо

Мнениеот bikerider » Пон Яну 09, 2012 12:23 pm

Сашо написа:вашите среди

Tи колоездач ли си и интересуваш ли се от планинското колоездене?
Законопроектите се обнародват в Държавен Вестник. Да беше прочел проекта вместо да мрънкаш?

@PtD: защо?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Сашо » Пон Яну 09, 2012 1:09 pm

bikerider написа:...Законопроектите се обнародват в Държавен Вестник...

Законопроектите не се обнародват в Държавен вестник, това го пише в Държавен вестник бр. 46 от 2007г. Явно ти не четеш редовно Държавен вестник, щом като си говорим с този тон.
Но тук има доста информация по темата: http://vimeo.com/34606144
Бай Ганьо прави писти...
Аватар
Сашо

Мнениеот bikerider » Пон Яну 09, 2012 1:46 pm

ПРОЕКТ

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ГОРИТЕ
(обн., ДВ, бр. 19 от 2011 г., изм., бр. 43 от 2011 г.)

Още някоя глупост наизуст? Още някого да упрекнеш, че не ти е смлял информацията? Бегай да протестираш!
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Пон Яну 09, 2012 2:16 pm

Сашо, излагаш се!

Ние нямаХме и НЯМАМЕ вътрешна информация. Никой няма вътрешна информация, нито нещо се крие от форума. Просто ние четем, комуникираме и реагираме бързо, обсъждайки всичко между клубовете, а ти мрънкаш и ми говориш не за законови текстове, а за птици, кози и т.н. Това не е конструктивно!

Най-добре наистина иди да си протестираш "по твоя начин". Но... се съмнявам, че ще го направиш. По-лесно е да се гледат манипулативни клипове и да се четат манипулативни статии пред монитора.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Antares » Пон Яну 09, 2012 2:38 pm

Хора, успокойте се! Усещам, че мъничко ви трябва да се хванете за гушите, големи и разумни хора сме, от една и съща страна на "бариерата" сме. В такива моменти е добре да действаме рационално, а не емоционално.
Смятам, че е крайно време да приемем, че информацията, която се излива от медиите е всичко друго, но не и обективна. Медиите отдавна са инструмент за манипулиране на масовото мнение и ефикасността им е огромна. Реакциите на доста хора тук са пълно доказателство. Колкото и всеки да си мисли, че е неуязвим за подобни манипулации.
Митака го каза и го казва и преди, при кризата с планинското колоездене - за да бъде чут гласът ви - добре е да бъде направено чрез някоя официално и юридически регистрирана организация.
Та вместо да се обвиняваме кой крив, кой прав, кой умен, кой тъп - да помислим какво би могло да се направи, дали може да се направи и защо :peace:
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот 5L » Пон Яну 09, 2012 3:08 pm

@did

Впечатлението ми от форума е за зрял и доста интелигентен човек (май дори университетски преподавател), но повредата този път е в твоя телевизор.

Протестът не е срещу промените в закона, а срещу ставащото на Витоша и интересите на определени кръгове, които доведоха до промените (несвързаните с колоезденето).
Тези дни тук и наоколо дойде епохалната зима, а на Витоша нищо не върти, за черешка на ПР-тортата спряха дори и автобусите до Алеко през седмицата. :lol:

Предполагам, че в момента това не вълнува особено хората извън София, но за нас, местните, случващото е скандално. Лифтовете и влековете могат да се обновят и без тази промяна, а и пистите могат да се поддържат и почистват.

Та така, никой не протестира срещу промените, по които сте работили, а срещу това, на Витоша да се изсекат нови писти, да се ограничи бракониерската сеч, и прочие предстоящи благини, сега тук, а скоро и навсякъде. За момента този протест май е единственото, което може да се направи.

И да, чел съм проекта, стенограмата от заседанието на МС и прилежащите, важни и маловажни бумаги, дискутирал съм с планинари, експерти и юристи :deal:
Аватар
5L

Рейтинг: 1420

Мнениеот did » Пон Яну 09, 2012 3:10 pm

5L написа:Протестът не е срещу промените в закона, а срещу ставащото на Витоша и интересите на определени кръгове, които доведоха до промените (несвързаните с колоезденето).

Ми тогава си протестирайте срещу управата на Парк "Витоша". Каква работа имате пред парламента?

Всъщност, никой не е наясно защо протестира, само "еколозите". Те вече смятат...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Сашо » Пон Яну 09, 2012 3:12 pm

did написа:Сашо, излагаш се!...

Дид, ти най-много се изложи в тази и подобните теми, като защитаваше един брутален закон на всяка цена. Но това вече ти го казаха.
За козите основно разказваха други участници. Аз писах за други животни, за да илюстрирам последиците от проекта, който ти защитаваше.

bikerider се заяжда безсмислено с мен и оспамва темата. Моля да бъде санкциониран. Но все пак ще му отговоря, че той пише глупости за материя, която не му е позната.
Броевете на ДВ, които е посочил са за настоящия Закон за горите и не касаят новия проект, който е тема на обсъждането.

Моля някой модератор да разчисти темата от безсмислените постове, защото има и важни неща, които трудно се откриват. Ако прецени може и да я обедини с голямата тема за новия ЗГ.

:peace:
Аватар
Сашо

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум