Наградата "XC > DH challenge"

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Наградата "XC > DH challenge"

Мнениеот PtD » Съб Яну 14, 2012 2:09 pm

Стимулирани от
vallio74 написа:
Най-добрия транспорт си остава байка,дори и през зимата...Ето една приказна разходка до Златните мостове

и редица изказвания в същия смисъл през годините, с една група другари решихме да обявим награда за ХС-карача, който успее да натрие носа на спускачите.

За какво става дума: най-редовно, когато стане дума за нуждата от лифт, за да се практикува дисциплината DH, се появяват разни "пуристи", които се присмиват и обясняват как всъщност истинският колоездач ще си кара догоре на самоход, вместо да ползва чийтове като лифтовете. Ние сме любопитни да видим как ще се извърши това на практика, затова условията на изпитанието са:

• 7 изкачвания (на самоход) и 7 спускания от Голи връх до Драгалевци в рамките на 8 астрономически часа (7 спускания са нещо съвсем нормално в рамките на работното време на лифта)
  • Карането ще се извърши с DH велосипед -
    • седалка с ограничено издигане
    • един венец (32 зъба) (стара редакция: 44 или по-голям) отпред
    • гуми WTB Timberwolf 2.5, с налягане 1.7-1.8 атм.
    • окачване без заключване
    • Тегло ~18+ kg
  • добавено Екипировка - full-face каска, протектор за гърба и наколенки. За изкачването могат да се носят и в раница, а при спускането е задължително да са сложени/облечени
  • Наградата е 500 лева (стара редакция: 300 лева) (по-стара редакция: 200 лева) (ОЩЕ по-стара редакция: 100 лева)

Очакваме ви :)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Re: Наградата "XC > DH challenge"

Мнениеот psixopat » Съб Яну 14, 2012 2:51 pm

Я за тия дето не са от София, малко пояснение...
1 Колко е дължината да изкачването в километри..?
2 Колко е дължината да спускането в километри..?
3 Колко е денивелацията- не общата за 7 качвания и спускания а само разликата м/ду Голи връх и финала на спускането в Драгалевци.

П.П Няма да се дигна и да дойда от Габрово до София, ама ми стана интересно колко трудно е (на теория) предизвикателството. :agree:
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот dEcLiNe » Съб Яну 14, 2012 3:18 pm

Според мен е пределно ясно, че няма начин да се изкачи 7 пъти за 8 часа с колело за спускане. Да не говорим, че сега е зима.
Успех все пак. :agree:
Аватар
dEcLiNe

Рейтинг: 1912

Мнениеот BurNiNg_IcE » Съб Яну 14, 2012 3:28 pm

dEcLiNe написа:Според мен е пределно ясно, че няма начин да се изкачи 7 пъти за 8 часа с колело за спускане. Да не говорим, че сега е зима.
Успех все пак. :agree:

:agree:
+ това
"един венец (44 или по-голям) отпред", повечето спускачи карат 32-38-42(най-много) зъба отпред, надали някой ще тръгне да си купува специално за състезанието 44 зъба ведец.
Занимавам се с внасянето на колела/части за колела от PinkBike/Aнглия/, за повече информация - ЛС!
Mоля, да ми пишат само наистина заинтересовани хора!
Линк към по-големите внесени части до момента.
Аватар
BurNiNg_IcE

Мнениеот prokalnatiq » Съб Яну 14, 2012 3:39 pm

Според мен това предизвикателство трябва да е отправен към някой с XC колело ,защото главно те (и аз в това число), мислят че е лесно и много забавно да се качиш с лифта и само да се спуснеш, но за това не си положил почти никакъв труд и после няма да имаш такова удовлетворени, че си минал дадени километри и си толкова уморен че не можеш да си събуеш обувките в къщи. Не е възможно да се кара с такова колело нагоре дори и 1 път (бутането не е каране).

П.П. Ако отправиш предизвикателство към XC карачите, мисля че Wouter може да се справи с това. :agree:
Аватар
prokalnatiq

Рейтинг: 1353

Мнениеот blago.angelov » Съб Яну 14, 2012 3:45 pm

psixopat написа:Я за тия дето не са от София, малко пояснение...
1 Колко е дължината да изкачването в километри..?
2 Колко е дължината да спускането в километри..?
3 Колко е денивелацията- не общата за 7 качвания и спускания а само разликата м/ду Голи връх и финала на спускането в Драгалевци.

П.П Няма да се дигна и да дойда от Габрово до София, ама ми стана интересно колко трудно е (на теория) предизвикателството. :agree:

Деневилация 892 метра
Изкачването по път е малко под 14 км
Спускането е малко над 4 км
blago.angelov

Рейтинг: 1220

Мнениеот TheAnimal » Съб Яну 14, 2012 3:54 pm

Ае де, купих си пуканки. :popcorn:

п.п.
PtD написа:За какво става дума: най-редовно, когато стане дума за нуждата от лифт, за да се практикува дисциплината DH, се появяват разни "пуристи", които се присмиват и обясняват как всъщност истинският колоездач ще си кара догоре на самоход, вместо да ползва чийтове като лифтовете. Ние сме любопитни да видим как ще се извърши това на практика, затова условията на изпитанието са:
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот borislav » Съб Яну 14, 2012 3:57 pm

Съвсем не е коректно състезанието. На практика ХС карачът ще кара двойно повече от спускача.
Изображение
Аватар
borislav

Мнениеот TheAnimal » Съб Яну 14, 2012 3:59 pm

Това не е състезание, прочети добре. Един ХС карач, едно ДХ колело.
И нечии затворени усти :liplick:
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот BurNiNg_IcE » Съб Яну 14, 2012 4:45 pm

PtD написа:За какво става дума: най-редовно, когато стане дума за нуждата от лифт, за да се практикува дисциплината DH, се появяват разни "пуристи", които се присмиват и обясняват как всъщност истинският колоездач ще си кара догоре на самоход, вместо да ползва чийтове като лифтовете. Ние сме любопитни да видим как ще се извърши това на практика, затова условията на изпитанието са:

Moже да направите състезание XC vs. DH карачи, едните нагоре с лифт, другите надолу с лифт. :nuts:
Занимавам се с внасянето на колела/части за колела от PinkBike/Aнглия/, за повече информация - ЛС!
Mоля, да ми пишат само наистина заинтересовани хора!
Линк към по-големите внесени части до момента.
Аватар
BurNiNg_IcE

Мнениеот borislav » Съб Яну 14, 2012 4:48 pm

TheAnimal написа:Това не е състезание, прочети добре. Един ХС карач, едно ДХ колело.
И нечии затворени усти :liplick:

Пропуснал съм кавичките. Мисълта ми беше, че един Хс корач, за да затвори нечия уста, трябва да кара два пъти повече, от колкото един спускач.

В този си вид мисията е невъзможна.
Последна промяна borislav на Съб Яну 14, 2012 4:55 pm, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
borislav

Мнениеот bdz43r » Съб Яну 14, 2012 4:52 pm

Ама в случая неговата уста искат да затворят.
Аватар
bdz43r

Мнениеот Alpina » Съб Яну 14, 2012 4:53 pm

borislav написа:Съвсем не е коректно състезанието. На практика ХС карачът ще кара двойно повече от спускача.

Тогава защо на практика някой хора плямпат, без да се замислят и грам?

Надявам се, че след този hin, ще се досетите към кого и за какво точно е насочена темата :D :agree:

borislav написа:Мисълта ми беше, че един Хс корач, за да затвори нечия уста, трябва да кара два пъти повече, от колкото един спускач.

Понеже гледам се досети малко за идеята, но все още е изпусната - ще го кажа малко по-директно:
"Мисълта е, че преди да се дават разни наклони на тоз и онз, ще е хубаво човек поне малко да се постави на чуждото място.
Aka: ако някое баце се е качило и спуснало по хасфата, един единствен път през деня, нека не предлага на други да го правят по 10!

Поздрави,
Александър
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот vpravov » Съб Яну 14, 2012 5:33 pm

PtD написа:в рамките на 8 астрономически часа

Хубава закачка, но само това ограничение не го разбрах. В крайна сметка, ако някой реши да се спусне от Голи връх седем пъти в един ден, качвайки се на самоход, може спокойно да го направи и за шестнадесет и повече часа. Все пак е независим от работното време на лифта. ;)
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот PtD » Съб Яну 14, 2012 5:41 pm

Alpina написа:Aka: ако някое баце се е качило и спуснало по хасфата, един единствен път през деня, нека не предлага на други да го правят по 10!

Пък и два-три пъти да се е качило, с висока рамка, с вдигната седалка, със заключено окачване (ако въобще има) и с XC гуми, това въобще не значи, че с колело за спускане ще успее.

@All, не знам дали е възможно или не. Просто предлагам това предизвикателство, за да спрат разговорите "тия спускачи не са никакви колоездачи", "тия само лифт ги оправя" и прочие, както неведнъж съм бил свидетел. Изхождаме от следната постановка:

• Един спускач иска да се пусне колкото се може повече пъти, да приемем, че 7 пъти го урежда
  • Един спускач не може да носи по 2 колела - едно за нагоре, едно за надолу

Оттам следва, че ако някой предлага качването да става на самоход, то ясно, че трябва колелото за надолу да се качи нагоре, N пъти.

И така, ако някой мисли, че това не е трудно - може да се пробва и да спечели една, да кажем, прилична сума. Хем ще натрие носовете на "псевдо-карачите".

Най ще подхожда на DStupidBastard (с други думи, Тъпото Копеле) да приеме предизвикателството, но мисля, че не чете тук. Той имаше такова подигравателно отношение към "байкърите".

П.П. сега малко ще занижа критериите. :)
Аватар
PtD

Мнениеот Crimson » Съб Яну 14, 2012 5:42 pm

vpravov написа:

Хубава закачка, но само това ограничение не го разбрах. В крайна сметка, ако някой реши да се спусне от Голи връх седем пъти в един ден, качвайки се на самоход, може спокойно да го направи и за шестнадесет и повече часа. Все пак е независим от работното време на лифта. ;)

По-голяма глупост не можа да кажеш ;)
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот PtD » Съб Яну 14, 2012 5:47 pm

borislav написа:Мисълта ми беше, че един Хс корач, за да затвори нечия уста, трябва да кара два пъти повече, от колкото един спускач.

Ами защото точно някои ХС-та (и шосейки :love:) предлагат такива дивотии. Редно е те да докажат, че е възможно, нали така? :smokin:
Аватар
PtD

Мнениеот PtD » Съб Яну 14, 2012 5:48 pm

vpravov написа:

Защото симулираме един типичен "спускачески" ден. :smokin:
Аватар
PtD

Мнениеот Yavkata » Съб Яну 14, 2012 5:52 pm

Зимни заяжданици :evil:
Все едно да сравняваме биатлонисти и скачачи. Сигурно е възможно биатлониста да се намъкне в ските за скачане, да направи обиколка на трасето, и да се моли да оцелее при скока накрая.
Явно темата е в отговор на конкретно изказване. Това, че и "спускачи" и "ХС-та" карат нещо наречено с обобщаващо име -"колело", не означава, че не карат на практика съвсем различни превозни средства. За можене, може - да се драпа нагоре, (въртейки-бутайки) с Ди -Ейча, може и спускане с ХС-байкче(и с носене и с търкаляне надолу). Може даже и с колело от бакалията. Ама какъв е смисъла? Всеки си го кефи това което си кара в момента.
Венсеремус АМ-а! Аллах, Аллах!
А съвсем в духа на темата, бих подкрепил vpravov, относно отпадане на часовото ограничение в рамките на деня.Все пак не става въпрос за чисто "симулиране" а за възможности и освобождаване от ограничения (в дад. случай лифт).
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот vpravov » Съб Яну 14, 2012 5:55 pm

Crimson написа:По-голяма глупост не можа да кажеш ;)

Или на тебе не ти стига акъл да я разбереш? Това е все едно да ограничиш някой, който обича да си кара на самоход, да кара по колкото си часа иска, щото видиш ли - лифта работи осем часа. Ако лифта работеше повече от осем часа, ти само с тях ли щеше да се задоволиш?
PtD написа:Защото симулираме един типичен "спускачески" ден. :smokin:

Пак казвам. Харесва ми закачката, ама точно липсата на ограничения от трети страни му е едно от най-хубавото на самохода. Нали?
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот PtD » Съб Яну 14, 2012 6:02 pm

Yavkata написа:Зимни заяжданици .... Явно темата е в отговор на конкретно изказване.

А, това е само резултат от заяжданиците, които чета тук от години. Аз самият не се определям нито като ХС, нито като спускач, но понеже правя по малко и от двете, много ме дразнят такива предложения.
Все едно да сравняваме биатлонисти и скачачи. Сигурно е възможно биатлониста да се намъкне в ските за скачане, да направи обиколка на трасето, и да се моли да оцелее при скока накрая.
....
Това, че и "спускачи" и "ХС-та" карат нещо наречено с обобщаващо име -"колело", не означава, че не карат на практика съвсем различни превозни средства. За можене, може - да се драпа нагоре, (въртейки-бутайки) с Ди -Ейча, може и спускане с ХС-байкче(и с носене и с търкаляне надолу). Може даже и с колело от бакалията. Ама какъв е смисъла? Всеки си го кефи това което си кара в момента.

Tуй на мен няма нужда да ми го обясняваш - обясни го на такива като *виж-цитата-по-горе* ;)

А съвсем в духа на темата, бих подкрепил vpravov, относно отпадане на часовото ограничение в рамките на деня.Все пак не става въпрос за чисто "симулиране" а за възможности и освобождаване от ограничения (в дад. случай лифт).

Има две причини против:
1. Колко хора (ама честно) карат по 16 часа на ден? За предизвикателството (единично събитие) ще се напънат, но тук става дума да пресъздадем един типичен ден за каране на спускач.
2. Ако се махне ограничението, може да се разтегли и в няколко дни. А това вече съвсем размива идеята.

П.П. С течение на времето (ако никой не приеме) е възможно да занижаваме критериите постепенно. ;)
Аватар
PtD

Мнениеот Crimson » Съб Яну 14, 2012 6:02 pm

Yavkata написа:А съвсем в духа на темата, бих подкрепил vpravov, относно отпадане на часовото ограничение в рамките на деня.Все пак не става въпрос за чисто "симулиране" а за възможности и освобождаване от ограничения (в дад. случай лифт).

шестнадесет и повече часа например колко хора могат да се похвалят, че ги имат на разположение?
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот PtD » Съб Яну 14, 2012 6:06 pm

Crimson написа:
Yavkata написа:А съвсем в духа на темата, бих подкрепил vpravov, относно отпадане на часовото ограничение в рамките на деня.Все пак не става въпрос за чисто "симулиране" а за възможности и освобождаване от ограничения (в дад. случай лифт).

шестнадесет и повече часа например колко хора могат да се похвалят, че ги имат на разположение?

Анджък! Мога да си преброя на пръстите на ръцете такива карания.
Аватар
PtD

Мнениеот did » Съб Яну 14, 2012 6:07 pm

Темата ми харесва :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот vpravov » Съб Яну 14, 2012 6:07 pm

PtD написа:1. Колко хора (ама честно) карат по 16 часа на ден?
Crimson написа:шестнадесет и повече часа например колко хора могат да с епохвалят, че ги имат на разположение?

Айде да не издребняваме. Темата чудесно си носи посланието. :agree:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот PtD » Съб Яну 14, 2012 6:12 pm

vpravov написа:
PtD написа:1. Колко хора (ама честно) карат по 16 часа на ден?
Crimson написа:шестнадесет и повече часа например колко хора могат да с епохвалят, че ги имат на разположение?

Айде да не издребняваме. Темата чудесно си носи посланието. :agree:

Темата чудесно си носи посланието и ние определяме условията, понеже ние даваме наградата. Ако искаш, организирай алтернативно предизвикателство, без ограничение във времето, кой те спира?
Аватар
PtD

Мнениеот motomarzel » Съб Яну 14, 2012 6:16 pm

Темата е безмислена!!! Провокирана или не от нечия закачка, тя си остава безмислена. В крайна сметка не е важно как, какво или къде караш - важното е това, което правиш да ти доставя удоволствие. На мен ми доставя удоволствие сам да изкача хълма, наслаждавайки се на природата по време на изкачването, подобрявайки физическото си състояние, дишайки каквото трябва и където трябва, след което да се спусна в диво приключение надолу, наслаждавайки се на всики камък, всеки улей и всяко препятствие, които покачват адреналина ми и провокират усмивката ми. Но това е нещото, което ми доставя удоволствие на мен, нещо, което пречупено през моята си призма ми носи нужното количество удовлетвореност! Не мога да очаквам, че щом това харесва на мен трябва да се харесва от всички - различни хора, различни идеали.
И щом на някой му харесва друго - аз уважавам това! Подхвърлянията и закачките са излишни!
Друг е въпроса за, че някой предпочитат лифта, не за друго, а защото ги помръзва да въртят нагоре :). То ва не означава или не прави едните по-добри или по-лоши от другите, просто сме различни.
Аватар
motomarzel

Мнениеот PtD » Съб Яну 14, 2012 6:18 pm

motomarzel написа:Темата е безмислена!!! Провокирана или не от нечия закачка, тя си остава безмислена. В крайна сметка не е важно как, какво или къде караш - важното е това, което правиш да ти доставя удоволствие. На мен ми доставя удоволствие сам да изкача хълма, наслаждавайки се на природата по време на изкачването, подобрявайки физическото си състояние, дишайки каквото трябва и където трябва, след което да се спусна в диво приключение надолу, наслаждавайки се на всики камък, всеки улей и всяко препятствие, които покачват адреналина ми и провокират усмивката ми. Но това е нещото, което ми доставя удоволствие на мен, нещо, което пречупено през моята си призма ми носи нужното количество удовлетвореност! Не мога да очаквам, че щом това харесва на мен трябва да се харесва от всички - различни хора, различни идеали.
И щом на някой му харесва друго - аз уважавам това! Подхвърлянията и закачките са излишни!
Друг е въпроса за, че някой предпочитат лифта, не за друго, а защото ги помръзва да въртят нагоре :). То ва не означава или не прави едните по-добри или по-лоши от другите, просто сме различни.

И с този :offtopic: какво всъщност каза? Нещо, дето да не го знаем, има ли? Няма. Айде по темата, моля.
Аватар
PtD

Мнениеот eMcKu » Съб Яну 14, 2012 6:26 pm

Колко километра е всичко това ? За този период ли става дума ?
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот PtD » Съб Яну 14, 2012 6:35 pm

eMcKu написа:Колко километра е всичко това ? За този период ли става дума ?

Пише по-горе. Лично аз не знам и не ме интересува.

А период - когато си реши човек. Ако иска - лете, ако иска - зиме. Нас не ни бърка. :smokin:
Аватар
PtD

Следваща

Назад към Общ форум