изкривен диск на спирачка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Мнениеот bikerider » Вто Авг 09, 2005 8:09 am

А най-истинския проблем е, че мазнините отиват в накладките и влошават спирането перманентно.

@Climber: не знам кой ти е казал, че диска се "дезинфекцира", но няма и да коментирам...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот biggfoot » Вто Авг 09, 2005 1:01 pm

[quote="bikerider"]

@Climber: не знам кой ти е казал, че диска се "дезинфекцира", но няма и да коментирам...
[/quote]
нагряването до зачервяване е един от методите за унищожаване на прокариотни (в случая бактерийни)клетки.:D Бях прочел че на някой диска му се загрявал дотам че ставал червен.:bigeyes: Това е едно от нещата, които трябва да видя, за да повярвам. Sry за offtopic-a.
Take the long road and ride it
Аватар
biggfoot

Рейтинг: 1220

Мнениеот bikerider » Сря Авг 10, 2005 10:02 am

имах предвид "самопочистване" от мазнини
Аватар
bikerider

Мнениеот reAnimated » Сря Авг 10, 2005 9:55 pm

На мен същп ми стържеще неподвижната накладка на предната дискова, а колелото е чисто ново, бях го карал само 1 по някви пътечки и предимно градско. Днес ходих до сервиза и го гледаме тоя ротор дали е изкривен, нямаше му нищо, просто като са го зглобявали не са били наместили хубаво накладките. Сега всичко си е ОК:D
reAnimated

Рейтинг: 1200

Мнениеот chiMol » Сря Авг 10, 2005 10:25 pm

big foot като намеря снимката ще видиш как 1 диск беше преминал границата на чирвеното и беше станал СИН и смърдеше на феродо на 2-3метра.... за температурата няма да говориме в с ледствие на която главината се е загряла достатъчно че Греста да изтече и да скапе съчмите и конусите (чашките уживяха).....

OUT OF SPASE:beer:
http://www.tiarakm.hit.bg
Don't leave your bike, live your life......
https://easycryptobot.com
Аватар
chiMol

Мнениеот hlebarka » Сря Авг 10, 2005 11:30 pm

e-e-e-e-e

и-и-и-и-и

о-о-о-о-о

у-у-у-у-у

а-а-а-а-а

:nuts: :nuts: :nuts:
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот klmn » Чет Авг 11, 2005 2:58 pm

Убеждението ми че един хубав V-brake спестява доста главоболия се затвьрждава.(не карам DH)
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот Climber » Чет Авг 11, 2005 3:29 pm

Мисълта ми е, че при голямата температура мазнините(бактериите)се стапят и на практика нищо не може да остане по диска или наклатките - за това "дизенфециране" говоря
Таз година Climber лек!
До година Orange мек!
Аватар
Climber

Рейтинг: 1478

Мнениеот Admin » Чет Авг 11, 2005 4:40 pm

[quote="klmn"]

Убеждението ми че един хубав V-brake спестява доста главоболия се затвьрждава.(не карам DH)
[/quote]

Абе най-точното е, че две хубави disc brakes спестяват най-много главоболия :D
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот klmn » Чет Авг 11, 2005 9:28 pm

[quote="Admin"]

[quote="klmn"]

[/quote]

Абе най-точното е, че две хубави disc brakes спестяват най-много главоболия :D
[/quote]
Само дето 2 такива струват колкото колелото ми.:unhappy:
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот Cocko » Чет Авг 11, 2005 9:35 pm

Ако силно нагорещен ротор се охлади внезапно, има ли опасност да се посуче до ниво на неизползваемост заради свиването? (става дума за 160мм BR-M475)
Пиши на кирлица!
Pi6i na kirilica!
Cocko

Рейтинг: 1700

Мнениеот reAnimated » Чет Авг 11, 2005 11:25 pm

Не, че разбирам много, ама ако силно нагорещен метал се охлади внезапно има вероятност от напукване на метала, и то доста голяма(или грешно сам разбрал).
reAnimated

Мнениеот bikerider » Пет Авг 12, 2005 8:29 am

[quote="Climber"]

Мисълта ми е, че при голямата температура мазнините(бактериите)се стапят и на практика нищо не може да остане по диска или наклатките - за това "дизенфециране" говоря

[/quote]

Айде помисли по-трезво. Като се стопят мазнините, къде отиват? Изпаряват се може би? А те преди да се разтопят са влезли доооста навътре в накладките, поне 1мм. Как мислиш, че се маха мазнината, ей така от сама?
Това, на което ти казваш самопочистване при яко спиране, всъщност е отнасяне на най-горния слой на феродото, в който има мазнини. Това е причината леко омазнена спирачка след яко спускане да работи по-добре. Но ако е яко намазнена няма шанс да я оправиш 100%.
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Пет Авг 12, 2005 8:31 am

[quote="klmn"]

[/quote]

Покарай повечко в сняг, кал, мъгла и дъжд и убеждението ти ще се разсее.
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Пет Авг 12, 2005 8:33 am

[quote="reAnimated"]

Не, че разбирам много, ама ако силно нагорещен метал се охлади внезапно има вероятност от напукване на метала, и то доста голяма(или грешно сам разбрал).
[/quote]

Несъмнено е така...ако говориш за чугун :D:8D:

Нямаш представа колко видове "метал" има и колко типове стоманена неръждаема ламарина има - справочниците са дебели колкото енциклопедия. И всеки тип има различна характеристика.
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Авг 12, 2005 10:06 am

В подкрепа на казаното от bikerider ще добавя, че при наличието на такова разнообразие от метални сплави и методи за механична, химична и термична обработка е много трудно да се отговори еднозначно на въпроси от общ характер.За това обикновено инженерите имат следния подход - първо определят параметрите, на които трябва да отговаря дадения детайл и след това търсят подходящата форма, материал и съответната му обработка. Все пак да не забравяме, че производството на определен детайл включва комбиниране на технически и икономически параметри. Подобен въпрос възникна и при ротора на Rotting.При него неизвестни технически изисквания бяха комбинирани с неизвестни параметри на сплавта. Няма как да е известен предварително резултатът от тази комбинация.На практика вероятността по случайност да се улучи подходяща комбинация клони към нула. По тази причина няколко пъти и поставян въпроса да не се правят експерименти със спирачките.Хубаво е да се знае, че често използвания термин "закаляване" има изключително широко значение и НЕ гарантира определени технически параметри. В най общ план "закаляване" означава запазване на висикотемпературна структура на дадената сплав.Но каква ще бъде тази структура, какви ще са нейните механични качества зависи от състава на сплавта, температурата, до която е била загрята, начина и скоростта на охлаждането и т.н. Надявам се да съм бил полезен с това кратко изложение.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот reAnimated » Пет Авг 12, 2005 4:22 pm

Тогава мерси, че ме поправихте:thumbu:

:offtopic: А за напукването мислех така, защтото съм виждал двигател на кола със спукана водна риза поради тази причина.:offtopic:
reAnimated

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Авг 15, 2005 8:21 am

[quote="reAnimated"]

Тогава мерси, че ме поправихте:thumbu:

:offtopic: А за напукването мислех така, защтото съм виждал двигател на кола със спукана водна риза поради тази причина.:offtopic:
[/quote]

Голяма част от блоковете на двигателите са от чугун.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот reAnimated » Пон Авг 15, 2005 7:42 pm

Да, така си е. До колкото си спомням и онзи беше такъв.
reAnimated

Предишна

Назад към Веломеханик