Вредно ли е планинското колоездене за сърцето?

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Вредно ли е планинското колоездене за сърцето?

Мнениеот silvertm » Чет Яну 12, 2012 1:20 pm

Малко спорна статия има във в-к "Дневник" за маратонското бягане. В цитат от нея:

"В началото на декември учени заявиха, че извънредното натоварване води до увреждането на сърцето. Прегледи на скенер на 40 спортисти, които са тренирали за спортове като триатлон и екстремно каране на маунтинбайк, води до разтежение на сърдечния мускул."

Лично при мен, за няколко седмици след продължително и натоварващо каране, има нещо като брадикардия (пулс в покой около 50 удара в минута). Което ме устройва, защото така се чувствам по-спокоен. Но не мога да преценя дали е вредно. Съдови хирурзи (с каквито съм си имал работа по други въпроси) са ми казвали, че е нормално, защото тежкото физическо натоварване увеличава обема на сърцето (дали това не е евфемизъм на думата "разтежение" в цитата?).
Въобще, започва да ми се струва, че няма единно медицинско становище за граничните състояния на физическо натоварване.
silvertm

Рейтинг: 1671

Re: Вредно ли е планинското колоездене за сърцето?

Мнениеот Antares » Чет Яну 12, 2012 1:39 pm

Предполагам, че визират професионалните спортисти. Любителския и професионалния спорт се различават. Най-малкото, като начин на живот...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Рейтинг: 2000

Мнениеот rarekin » Чет Яну 12, 2012 1:46 pm

silvertm написа:Лично при мен, за няколко седмици след продължително и натоварващо каране, има нещо като брадикардия (пулс в покой около 50 удара в минута).

На колко години си и колко ти е пулса в покой (да речем, измерен сутрин, точно след като си се събудил и преди да станеш от леглото)?

silvertm написа: Въобще, започва да ми се струва, че няма единно медицинско становище за граничните състояния на физическо натоварване.

Има.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот taurus13 » Чет Яну 12, 2012 2:04 pm

Абе то си личи кога е вредно - когато едвам дишаш и имаш чувството, че сърцето ти ще се пръсне е вредно. Ако си караш така, че да подържаш един приемлив пулс от 160 с леко учестено дишане, няма как да си разтегнеш сърцето. Тя грешката я правят понякога някои новаци, дето са се овъртели в лой, фасове, алкохол пр. и порочен начин на живот и изведнъж решават с особен инат за няколко месеца да поправят това. Също така и някои, които изведнъж решават, че са станали спортисти и се юрват да тренират, без план и програма, колкото държи организма.
Сега, трябва да изключим хората, които имат някакви сърдечни проблеми и които проблеми могат да се задълбочат от неправилно натоварване.
Иначе за пулса...ами нормално е при редовно трениране да има човек по-нисък пулс. Баща ми цял живот си тупа със 50 пулс, тъй като до 55 годишен все много се движеше. Сестра ми е същата. Моят пулс, винаги е бил около 72-75, но откакто карам по редовно е около 60-66. Съответно, когато човек води лош начин на живот, пулса се увеличава.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот silvertm » Чет Яну 12, 2012 3:04 pm

rarekin написа:На колко години си и колко ти е пулса в покой (да речем, измерен сутрин, точно след като си се събудил и преди да станеш от леглото)?

39/54 - при това не съм карал с голямо натоварване вече повече от месец.

rarekin написа: Има.

По принцип да, но от вестникарските изрезки изглежда като да се спори още :)
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот rarekin » Чет Яну 12, 2012 3:14 pm

silvertm написа:
rarekin написа:На колко години си и колко ти е пулса в покой (да речем, измерен сутрин, точно след като си се събудил и преди да станеш от леглото)?

39/54 - при това не съм карал с голямо натоварване вече повече от месец.:)

Пулса ти (включително 50 удара/мин) е напълно нормален за човек на твоята възраст, който се поддържа в добра спортна форма.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Stancho » Чет Яну 12, 2012 3:17 pm

То ако разчитаме на пресата трябва да се метна от 5-тия етаж... За тези неща си има треньори, доктори и други, които отдавна са на едно мнение по повечето въпроси, свързани с физическо натоварване.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот PtD » Чет Яну 12, 2012 3:59 pm

Е, да предположим, че е вредно. Това би ли спряло някого?

Пушенето е доказано вредно, пък хората си димят.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот subritual » Чет Яну 12, 2012 7:09 pm

По-вредно е в сравнение със ходене по 10-15 км на ден например.
:beer:
Аватар
subritual

Мнениеот Stancho » Пет Яну 13, 2012 12:16 am

Не бих казал, че едно нормално крос кънтри каране на велосипед с леко темпо е по - вредно от ходене пеша... По - вредно от разходка са само екстремните дисциплини и в повечето случаи това идва от неправилен велосипед или техника на каране. Аз лично не мога да разбера как човек може да кара спускане с твърда рамка и после да няма проблем... Просто такова натоварване е уникално вредно за колена и стави (имам познат, който се оплаква от проблеми в колената след 2 години на твърдак).

Според мен всичко е въпрос на преценка на възможностите, защото ако не спазваш нормите за натоварване и се претоварваш - ще имаш проблем.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот storm » Съб Яну 14, 2012 6:59 pm

Сега съм студент в Англия и нямам възможност да карам редовно, но преди 2 години по това време бях редовно по горите с колелото.
По същото време тръгнах на курс за спасители (февруари/март), но още в началото трябваше да мина профилактични прегледи и ми откриха аритмия... Естествено майка ми се притесни много повече от мен, а аз не усещах нещо нередно. Питаха ме дали усещам прескачане или неравномерен ритъм, но нищо подобно не усещах. Да, ама майките са си майки и ме пратиха на изследвания в София. Там един от водещите в страната кардиолози с 3D ехограф гледа, слуша... нищо не намери. Няма да споменавам име, за да не звучи като реклама, но ако някой иска име да ми пише лично.
Пита с какво се занимавам и като му казах спускания веднага се сети за Сопот, защото човека там карал делта планер пък :eek3: :D Неговото експертно мнение беше, че това не е проблем и екстремното каране на маунтинбайк НЯМА отношение към проблема ми, дори каза, че аритмията е нормално явление и всеки го има, просто при мен е била по-ясно изразена, но не е причина за притеснения.
Не е разтежение на сърдечни мускули, но като се замисля аритмията е по-логичен сърдечен проблем при подобни екстремни спортове по ред причини.
Барзи :peace:
Всеки луд :crazy: с номера си :scatter:
Аватар
storm

Рейтинг: 1269

Мнениеот Pr3d4t0R » Нед Яну 15, 2012 7:41 pm

@storm

A преди това изледвали ли са ти сърцето?

Мен за първи път ми направиха кардиограма, когато бях на военна комисия - баси разбирането за здравеопазване има у нас.

В статията ясно са написали, че са изледвали спортисти, а не любители - старите хора са го казали - "С нищо не трябва да се прекалява" ; - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот storm » Нед Яну 15, 2012 10:31 pm

Да, правили са ми профилактични прегледи, но до онзи момент нищо ми нямаше.
Между последния профилактичен преглед и този, при който ми откриха аритмията, има поне година и половина :)
Но спортистите по-натоварени ли са от любителите наистина ???

Cпоред мен любителите са по-натоварени от спортистите по други причини.
Примерно:
- спортистите имат хранителен режим
- много малко имат втора работа (говорим за професионалисти)
- ходят на тренировки
- загряват/разгряват
и т.н.
Любителите от друга страна:
- нямат строг хранителен режим (естествено има изключения)
- ходят на работа (някои любители имат повече от една работа, дори бих казал повечето с риск да не съм прав)
- тренират нередовно
- не всеки любител загрява преди каране
Отделно са грижите са семейството и грижите в работата, които спортистите не усещат толкова, колкото любителите, защото тренировката на един спортист може да се съобрази с това кога децата му свършват училище, а любителя чака до края на работния ден, ако работата му не позволява друго. В работата отделно спортиста трябва да зарадва спонсорите по един или друг начин на състезание за около 3 дни, докато любителя трябва всеки ден да се доказва...

Накратко: любителите се влияят от странични фактори, а професионалистите спортистите не толкова, защото най-често се занимават само със спорта. Това според мен има голямо значение когато се разискват въпроси като този.
Барзи :peace:
Всеки луд :crazy: с номера си :scatter:
Аватар
storm

Рейтинг: 1269

Мнениеот joropc » Пон Яну 16, 2012 6:42 pm

Аз мисля, че в определени моменти колоезденето е много вредно за сърцето.Няма да забравя една есенна байкария, когато синца станАхме от масата в пет и половина сутринта, а в седем тръгнАхме по маршрута.Цял ден щеше да ми се пръсне сърцето от колоездене(главата също)...та така, понякога си е вредно...мдаа. :deal:

Легенда
синца --> всички
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот azzmaster » Пон Яну 16, 2012 7:06 pm

Като служител в МВР,последните 3 години ме тестваха на нещо като велоергометър. Тестът е прост - качват те и трябва да поддържаш каданс 50-60, като се започва от 25 вата натоварване и ватовете се качват с по 25 за всяка минута. Пулс и кръвно се отчитат на всяка минута, както и времето за възстановяване на пулса до близки до нормалните стойности (около 90-100 )
Резултатите :

Година 1ва - не се бях захванал с колоездене и тренировки като цяло.
На 250 Вата теста бе прекратен , пулсът ми беше 197,Изморих се доста последните 2 минути.Възстанових до 100тина пулс за 7 минути.

Година 2ра - от 6 месеца бягах и карах колело много често (около 3 часа бягане на седмица и 6-7 часа колоездене,приблизително).
Този път на 250 вата ме свалиха защото формата ми била отлична и нямало смисъл повече, почти не усещах умора на 250 вата.
Пулс - 169 , възстанових до 100 пулс за 3 минути.

Година 3та - вече година и половина колоездене, правих до 100тина километра шосейно, въпреки че не бягах толкова.
Отново ме свалиха на 250 вата за отлична форма. Пулс - 163, възстанових го за 2 минути и половина. Помня че докторът ми каза че долната ми граница на кръвното пада много бавно, а горната се качва доста бавно т.е. в отлична форма съм. Помня че резултатите ми за кръвно налягане бяха доста по-добри от тези 1вата година.

Та, при тези очевидни резултати за един и същи човек мога да кажа че шосейното,планинското и градското колоездене ме превърнаха от ТЮФЛЕК в МАШИНА. По-очевидни резултати не знам как може да се видят.
Аватар
azzmaster

Рейтинг: 1192

Мнениеот Esoteric » Вто Яну 17, 2012 2:48 pm

от личен опит, мога да гарантирам, че не е вредно, стига да е в разумни граници. аз лично страдам от мезенхимна дисплазия и пуломектазия, не ми се разяснява какво засягат тези болести, но в следствие на това имам хипертрофия на сърцето и куп други глупости. и ей бога ми, не съм се чувствал по-добре, от колкото, след цял ден въртене по планините. принципно кръвното ми е 140-15 на 90-100 с пулс около 85, а след всяка доза колоездене става като на космонавт, точно 120 на 80 и пулс около 65-70.
имайки предвид, че това заболяване е генетично и се надраства, тоест симптоматиката му се явява само при деца до 18 години, след това или се умира или отшумява със съответните пост-клинични ефекти, мога смело да твърдя, че на последните ми изследвания, докторът беше озадачен от изказването ми, че съм бил имал такива "неща".
а като цяло, не е като да не карам до откат, буквално. дори, колкото повече карам, толкова по-добре се чувствам след това.
и нека, в края на краищата, не забравяме, че движението може да замести всяко лекарството. но никакво лекарство не може да замести движението!
:beer:
Veni, vermini, vomini.
Аватар
Esoteric

Рейтинг: 1580

Назад към Други