Проблем с колче

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с колче

Мнениеот styanski » Нед Яну 15, 2012 8:58 pm

Когато затегна седалката в позиция която ми е удобна и покарам 1-2 мин седнал болта се развива :dontknow: трябва ли да сменям колче или ако може ми дайте предложения как да го оправя :beer:
ALTAFINI написа:
По принцип Avid Elexir са спирачки за Street и Dirt, естествено като излкючим "Ultimate" и "R" , но стават държат се и спират доволно, но пък за по тежки терени не знам карал съм много малко с такава!
Изображение
Аватар
styanski

Рейтинг: 1091

Re: Проблем с колче

Мнениеот boybetterknow » Нед Яну 15, 2012 9:31 pm

Няма оправия и аз бях така с колче на Zoom, от както съм с Race Face Ride, проблема го няма. Вземи си хубаво колче и ще се оправят нещата, не си заслужава да си късаш нервите с това.
boybetterknow

Рейтинг: 1154

Мнениеот styanski » Нед Яну 15, 2012 9:33 pm

Мерси много :beer:
ALTAFINI написа:
По принцип Avid Elexir са спирачки за Street и Dirt, естествено като излкючим "Ultimate" и "R" , но стават държат се и спират доволно, но пък за по тежки терени не знам карал съм много малко с такава!
Изображение
Аватар
styanski

Мнениеот nihonjin » Пон Яну 16, 2012 10:28 am

Ако ти се развива болта, не вярвам да е от колчето. Говориш за болта на скобата нали? По-вероятно болта не е читав.

styanski написа:Когато затегна седалката в позиция която ми е удобна и покарам 1-2 мин седнал болта се развива :dontknow: трябва ли да сменям колче или ако може ми дайте предложения как да го оправя :beer:
nihonjin

Рейтинг: 1220

Мнениеот styanski » Пон Яну 16, 2012 11:29 am

За колчето говорех,а на скобата ми нищо и няма.
ALTAFINI написа:
Изображение
Аватар
styanski

Мнениеот axelmax » Пон Яну 16, 2012 1:25 pm

Вземи си колец с два болта ;)
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот kriisoo » Пон Яну 16, 2012 3:20 pm

Аз реших този проблем с една - две капки каноколит :agree: Капваш и затягаш :) Вярно, че е лепило, но до сега 2 пъти съм пробвал да развия болта и нямаше никакви проблеми. :agree:
Аватар
kriisoo

Рейтинг: 1254

Мнениеот Шлек_народен » Пон Яну 16, 2012 9:52 pm

styanski написа:Когато затегна седалката в позиция която ми е удобна и покарам 1-2 мин седнал болта се развива

Сещам се за две причини за тая работа.Едната е, че затягаш седалката м/у две позиции - има зъби и се постарай да за зацепили.Ако е в средно положение се размества от натиска и се разхлабва.
Другата е, ако са прецакани резбите на болта или гайката/бурето( ако се завива в планката -на планката резбата) Чува се едно пукане при разхлабването-прескача резбата.Ако е болта -сменяш с нов. Но, по-вероятно е да е изядена резбата, на горната планка или буренцето, ако са алуминиеви.Тука нещата загрубяват, ако резбата е в планката . Може и ново колче да иска, ако нещо не може да се присади( примерно някаква по-специална гайка). Ако е буренце -ново се прави.
Надявам се, че е първия вариант! По-лесно се оправя.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот styanski » Пон Яну 16, 2012 11:40 pm

Шлек_народен написа:
styanski написа:Когато затегна седалката в позиция която ми е удобна и покарам 1-2 мин седнал болта се развива

Сещам се за две причини за тая работа.Едната е, че затягаш седалката м/у две позиции - има зъби и се постарай да за зацепили.Ако е в средно положение се размества от натиска и се разхлабва.
Другата е, ако са прецакани резбите на болта или гайката/бурето( ако се завива в планката -на планката резбата) Чува се едно пукане при разхлабването-прескача резбата.Ако е болта -сменяш с нов. Но, по-вероятно е да е изядена резбата, на горната планка или буренцето, ако са алуминиеви.Тука нещата загрубяват, ако резбата е в планката . Може и ново колче да иска, ако нещо не може да се присади( примерно някаква по-специална гайка). Ако е буренце -ново се прави.
Надявам се, че е първия вариант! По-лесно се оправя.

Точно второто е, винаги се чува някакво пукане,но аз вече мисля да си сменям колчето,че това направо ме побърка.Ако може също да ми предложите някакво колче с два болта до 30 лв, днес търсих ама неможах да намеря :dontknow:
ALTAFINI написа:
Изображение
Аватар
styanski

Мнениеот icko0o » Вто Яну 17, 2012 12:33 am

styanski написа:Точно второто е, винаги се чува някакво пукане,но аз вече мисля да си сменям колчето,че това направо ме побърка.Ако може също да ми предложите някакво колче с два болта до 30 лв, днес търсих ама не можах да намеря :dontknow:

Диаметър,дължина,ценови диапазон ... тези данни няма да ни дойдат зле,за да ти помогнем.
Аватар
icko0o

Рейтинг: 1342

Мнениеот Teodor40 » Вто Яну 17, 2012 12:39 pm

kriisoo написа:Аз реших този проблем с една - две капки каноколит :agree: Капваш и затягаш :) Вярно, че е лепило, но до сега 2 пъти съм пробвал да развия болта и нямаше никакви проблеми. :agree:

И аз съм на това мнение :agree:
Какви други теории развиха тука за един болт и една гайка... Капваш малко лепило или затягаш много силно. Обикновено дори с по-дълго рамо като натегнеш и забравяш за тоя проблем. До сега само менташки колчета съм си вземал и дори към лепило не съм прибягвал, а съм сменил много колела. Само едно ми се развинтваше като твоето, натегнах го и него яко и повече не мръдна!
Успех :)
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот styanski » Вто Яну 17, 2012 7:41 pm

icko0o написа:Диаметър,дължина,ценови диапазон ... тези данни няма да ни дойдат зле,за да ти помогнем.

27.2, 30 лв макс,какво имаш предвид дължина, ако е това което си мисля 40 см макс, ако може също да е с два болта. Аз също ще се поразровя из е-шоповете.А и Teodor40 аз го бях дал на баща ми да го стегне със всичка сила като внимава да не скъса болта, но след 1 мин каране пак стана така :crap:
ALTAFINI написа:
Изображение
Аватар
styanski

Мнениеот downhiller_95 » Вто Яну 17, 2012 8:05 pm

ето това мисля ,че ще ти свърши работа http://eshop-gorgona.com/kolche-za-seda ... 3-551.html аз ползвам такова и съм много доволен надявам се ,че ти харесва :D :beer:
Drag Climber!!!
Аватар
downhiller_95

Рейтинг: 1167

Мнениеот styanski » Вто Яну 17, 2012 8:31 pm

downhiller_95 написа:ето това мисля ,че ще ти свърши работа http://eshop-gorgona.com/kolche-za-seda ... 3-551.html аз ползвам такова и съм много доволен надявам се ,че ти харесва :D :beer:

Рамката ми е дълга, карам с дълга лапа, а това колче още повече ще увеличи дължината и ще стане кошмарно за мен, :( иначе ако нямах този проблем щях да го взема без да се замисля :)
ALTAFINI написа:
Изображение
Аватар
styanski

Мнениеот boybetterknow » Сря Яну 18, 2012 12:44 am

Аз си взех от форума race face ride за 10лв, напълно перфектно. Гледай базара, изкачат яките оферти.
boybetterknow

Рейтинг: 1154

Назад към Веломеханик