Петиция против съхранението на данни

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот halcor » Пет Авг 12, 2005 3:31 pm

[quote="NovemberCharlie"]

[quote="velco"]

Нали точно за това казах, че в случая е по-важна закоността на ползването на информацията, а не самото й събиране.
[/quote]

И аз точно за това казах "Няма събиране - няма използване - няма проблем".

[/quote]

Да ама събиране има. И ползване трябва да има, за да вкараш съответния бомбаджия - малоумник в пандела. Ама в същото време трябва да НЕ МОЖЕ ЛИЧНАТА ТИ информация да бъде ползвана за други цели освен за доказване на планирано или извършено от теб престъпление. Аз поне така виждам нещата. И на мен ми е неприятно, че някой ще ми се рови в живота и ще си прави архиви, но то така или иначе е неизбежно.
[/quote]

А какво става, ако не можеш да хванеш съответния бомбаджия-малоумник (щото ако си е планирал добре нещата и не е малоумник шанса ти е доста близък до 0)? Сондираш натрупаната информация и си избираш подходящ кандидат за изкупителна жертва, за да са доволни хората и да се чувстват сигурни (след като страха им е насаден изкуствено за да са послушни не е ясно за какво точно). Не е ли по-ефективно да (не)използваш всичката медийна пропагандна мощ за да убедиш хората, че няма смисъл да стават бомбаджии-малоумници, да не им се бъркаш в живота и да не ги плашиш с каквото и да е?
Аватар
halcor

Рейтинг: 2000

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Авг 12, 2005 3:32 pm

[quote="Lubo"]

Наивно е да мислиш, че ще съзадеш ког, който няма да може да бъде разкодиран. В случая е въпрос на време и на ресурс.
Или има един МНОГО стар код със страница от книга, в случая въпроса е как ще разбере "ЛОШИЯ" коя и книгата и на коя страница да гледа....ако на някой не му стана ясно мога да поясня, но сега ме мързи...петък е ;)
[/quote]

Ами като види коя книга най-често отваряш и на коя страница. А това става като ти пъхне едни бръмбъзъци в жилището, в колата, в офиса, че и в червата, ако му е необходимо.Нали туй разправям от одеве.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот halcor » Пет Авг 12, 2005 3:38 pm

[quote="Lubo"]

Наивно е да мислиш, че ще съзадеш ког, който няма да може да бъде разкодиран. В случая е въпрос на време и на ресурс.
Или има един МНОГО стар код със страница от книга, в случая въпроса е как ще разбере "ЛОШИЯ" коя и книгата и на коя страница да гледа....ако на някой не му стана ясно мога да поясня, но сега ме мързи...петък е ;)
[/quote]

Не си мисля, че мога да създам непробиваем код. Но ако надцениш с няколко порядъка най-добрите технологии можеш да създадеш достатъчно надежден код, поне за известно време. Ако си поставиш за цел да предадеш скрито информация МОЖЕШ да го направиш. Естествено, ако заебеш пораженческото мислене. Аз просто вярвам твърдо в правото на свобода, вярвам и че креативното, свободно мислене не може да бъде победено по никакъв начин.
Аватар
halcor

Мнениеот PtD » Пет Авг 12, 2005 3:40 pm

@halcor - стеганографията управлява :)

@all - и така, стъпка по стъпка минаваме към вариант "1984", хитро манипулирани от Капитала... Кой знае защо и Bin Laden не са го хванали още... Обаче ние си губим правата. Лека полека ще се превърнем в де факто роби - наблюдавани отвсякъде и тотално контролирани. Ако успеят тъмните сили... ;)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот halcor » Пет Авг 12, 2005 3:41 pm

@PtD
:thumbu:
Аватар
halcor

Мнениеот velco » Пет Авг 12, 2005 3:43 pm

[quote="halcor"]
Не е ли по-ефективно да (не)използваш всичката медийна пропагандна мощ за да убедиш хората, че няма смисъл да стават бомбаджии-малоумници, да не им се бъркаш в живота и да не ги плашиш с каквото и да е?
[/quote]

Естествено, че е по ефективно, но ченгетата не мислят така по простата причина, че им е trans penis за бомбите -- те искат контрол.

Вече друг въпрос е дали овцете, който не могат да го проумеят заслужават остатъците от свободата си ...
:paperba: Proud member of the "Brown Paper Bag Team(tm)"
velco

Рейтинг: 1700

Мнениеот velco » Пет Авг 12, 2005 3:44 pm

[quote="halcor"]

[quote="velco"]

А по въпроса за криптографията -- ще ми хванат шифъра за шлифера.:eyebrow:
[/quote]

Очаквай скоро обявяването за незаконно на използването на алгоритми с публичен ключ, освен ако не си е-магазин и не имаш лиценз, но така или иначе ще си длъжен да предоставяш информация за транзакциите.
[/quote]

Е, така де, мен по-скоро това ме притеснявя -- че ме правят престъпник заради желанието ми да имам личен живот.
velco

Мнениеот halcor » Пет Авг 12, 2005 3:45 pm

Еми да, а покрай сухото гори и мокрото.
Аватар
halcor

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Авг 12, 2005 3:48 pm

То това за стегатографията хубаво, но не забрявяйте, че скритата информация е съществувала самостоятелно извън "скривалището си" и съществува и след "извеждането си" от него.И в тези периоди тя може да бъде засечена. Освен това има доста добре работеща система за анализ на риска, която дава учудващо добри резултати. Но, за да работи, тя също се нуждае от база данни.
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот velco » Пет Авг 12, 2005 3:51 pm

[quote="Lubo"]

[/quote]

Ами, въобще не си въобразявам да създавам шифър. Има си достатъчно добри, създадени от хора, за които съм достатъчно убеден, че не се вкарали разни видове backdoors в алгоритъма. И да, въпрос на време, а времето е достатъчно много.
[quote]
Или има един МНОГО стар код със страница от книга, в случая въпроса е как ще разбере "ЛОШИЯ" коя и книгата и на коя страница да гледа
[/quote]

substitution cipher :nono: не става, хората с ПеЦе ще го crack-нат ...

RSA е достатъчно добър, a също така Rijndael (AES) или Twofish. За последните два, нямам основания да се съмнявам в почтеността на авторите им.
velco

Мнениеот PtD » Пет Авг 12, 2005 3:52 pm

[quote="halcor"]

Еми да, а покрай сухото гори и мокрото.
[/quote]

Аха, въпросът е, че умишлено палят сухото, за да изгори и мокрото, capisco?

Хайде, всички заедно:
"Добитък английски..."

:uhh:
Аватар
PtD

Мнениеот velco » Пет Авг 12, 2005 3:55 pm

Ами като види коя книга най-често отваряш и на коя страница. А това става като ти пъхне едни бръмбъзъци в жилището, в колата, в офиса, че и в червата, ако му е необходимо.Нали туй разправям от одеве.
[/quote]

Абе, защо тези усложнения?!! Не може ли просто да те смъкнат в мазето, с достатъчно бой всичко сам ще си кажеш.

Не измествай темата. Не става дума за целево следене/подслушване, а за МАСОВО.
velco

Мнениеот Lubo » Пет Авг 12, 2005 3:56 pm

Halcor с уважение към товта креативна икодотворяща мисъл:
Имам минимална представа за кодовете, които се ползват при предаване на сателитни телевизии, мобилни телефоми и т.н. Дори и на най-новите системи за кодиране им хващат цакаат доста бързо... пак повтарям зависи от ресурса и времето т.е. в дадения случай ресурса ен се смята за пречка.
Но факта, че мислиш иновативно и креативно ти дава предимството с времето.

....оххх аз съм до тук писна ми .
Е по-зле не може да стане ... Може, може
Аватар
Lubo

Рейтинг: 1720

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Авг 12, 2005 4:00 pm

[quote="velco"]

[/quote]

Абе, защо тези усложнения?!! Не може ли просто да те смъкнат в мазето, с достатъчно бой всичко сам ще си кажеш.

Не измествай темата. Не става дума за целево следене/подслушване, а за МАСОВО.

[/quote]

Тъй де, ама аз го разбирам по следния начин - половин година се пази всичко що е писано и ако се наложи се проверяват назад връзките за определени лица с цел разплитане на мрежата.Проблемът е, че ако не съществува тази база данни няма да мажеш да разплетеш мрежата. И тук пак опираме до законноста на ПОЛЗВАНЕТО на информацията.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот PtD » Пет Авг 12, 2005 4:06 pm

Тъй де, ама аз го разбирам по следния начин - половин година се пази всичко що е писано и ако се наложи се проверяват назад връзките за определени лица с цел разплитане на мрежата.Проблемът е, че ако не съществува тази база данни няма да мажеш да разплетеш мрежата. И тук пак опираме до законноста на ПОЛЗВАНЕТО на информацията.
[/quote]

A кой ще опази пазачите от самите тях?
Аватар
PtD

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Авг 12, 2005 4:07 pm

[quote="PtD"]

[/quote]

[/quote]

А сега кой ги пази?
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот halcor » Пет Авг 12, 2005 4:10 pm

[quote="Lubo"]

Halcor с уважение към товта креативна икодотворяща мисъл:
Имам минимална представа за кодовете, които се ползват при предаване на сателитни телевизии, мобилни телефоми и т.н. Дори и на най-новите системи за кодиране им хващат цакаат доста бързо... пак повтарям зависи от ресурса и времето т.е. в дадения случай ресурса ен се смята за пречка.
Но факта, че мислиш иновативно и креативно ти дава предимството с времето.

....оххх аз съм до тук писна ми .
[/quote]

Любо, не съм казал, че имам креативна и кодотворяща мисъл - топлата вода отдавна е открита, velco даде един-два примера (@velco - elliptic curve - по-добрия rsa :)). И доста подозирам, че нарочно ги правят кракваеми, предполагам от маркетингови съображения (купете си най-новото). Повярвай, няма НИКАКВА технологична пречка да направиш неподслушваем gsm или въобще комуникация между 2 точки: https протокола е пример за това (за по-голяма сигурност може и да се вдигне дължината на ключа). Щом ти е писнало - ок, аз просто изразявам несъгласието си с някои неща.
Аватар
halcor

Мнениеот halcor » Пет Авг 12, 2005 4:13 pm

@NovemberCharlie
Именно, де, аз като нямам доверие на пазачите, не ща да има въобще такива такива.

[quote]
"Въпрос: Кой властва над властниците?
Отговор: Ентропията."
[/quote]

[url=http://www.bukvite.com/k-e-f/matr/fh_vlast.htm]<<<more>>>[/url]
Аватар
halcor

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Авг 12, 2005 4:16 pm

Съжалявам, но вече ги има.И вече въпросът е какъв механизъм за контрол върху тях да има.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот velco » Пет Авг 12, 2005 4:18 pm

[quote="PtD"]
[/quote]

А сега кой ги пази?
[/quote]

Ами сигурно никой. Значи трябва да се полагат усилия да се опазят "пазачите", а не да се улесняват злоупотребите им, не е ли логично е естествено.

И, разбира се, най-вече да няма нужда от пазачи.
velco

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Авг 12, 2005 4:19 pm

Айде чао на всички до понеделник:beer:
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот PtD » Пет Авг 12, 2005 4:20 pm

[quote="PtD"]
[/quote]

А сега кой ги пази?
[/quote]

Сами се пазят, заради голямата вероятност да бъдат сменени от свои врагове, които могат да ги съсипят, като раздухат скандал. Както съсипаха Никсън, например.

С други думи, заради конкуренцията.

Тоталният контрол ще премахне конкуренцията и тогава ще зависим само от добрата воля на пазачите, нещо което те несъмнено НЕ притежават.
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Авг 12, 2005 4:20 pm

[quote="halcor"]
Не е ли по-ефективно да (не)използваш всичката медийна пропагандна мощ за да убедиш хората, че няма смисъл да стават бомбаджии-малоумници, да не им се бъркаш в живота и да не ги плашиш с каквото и да е?
[/quote]

А ако целта е точно такава - да се държат хората в страх?

Тогава всякакви чуденки отпадат и нещата стават кристално ясни. Поне за мен. Изкупителни жертви винаги ще се намерят, "терористи" които изглеждат по-различен начин, чалми, бради, и.т.н, също. Бази данни за хора да искаш в днешно време...

До момента velco с кристално ясна мисъл доказва според мен с неоспорима логика, защо това нещо в КРАЙНА сметка е ЗЛО. И то такова зло, че ви е бедна фантазията. Пътят към ада е постлан с добри намерения...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот velco » Пет Авг 12, 2005 4:21 pm

Съжалявам, но вече ги има.И вече въпросът е какъв механизъм за контрол върху тях да има.
[/quote]

Ето един механизъм за контрол: :bomb:
ето още един: :uzi:
и т.н. :D
velco

Мнениеот PtD » Пет Авг 12, 2005 4:22 pm

[quote="bikerider"]

Пътят към ада е постлан с добри намерения...
[/quote]

А в случая няма даже и добри намерения! :xx(:
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Авг 12, 2005 4:31 pm

[quote="PtD"]

@halcor - стеганографията управлява :)

@all - и така, стъпка по стъпка минаваме към вариант "1984", хитро манипулирани от Капитала... Кой знае защо и Bin Laden не са го хванали още... Обаче ние си губим правата. Лека полека ще се превърнем в де факто роби - наблюдавани отвсякъде и тотално контролирани. Ако успеят тъмните сили... ;)
[/quote]

Мда, очаквайте след въвеждането на тоталното подслушване бомбените атентати да "спрат". Нали затова е подслушването. Тогава "критици" като мен, halcor или velco ще бъдат посрамени публично. Само, че Врагът не спи никога и затова "терористите" ще минат към нещо друго - например да крадат бъдещето ни, тоест децата ни. И тогава ще дойде решение на новия "проблем" - лесно, просто и ясно - имплантирате чип в бебето си и сте спокойни за него - ако изчезне, спътника над главите ви го намира за секунди. Както и разни лоши чичковци дето говорят неудобни неща. И всиичко е наред.

Дано съм супер лош пророк, но който следи развитието на технологиите, вече знае че например за това технологията е готова и се чака момента. Горните приказки измислени от мен са само един от вариантите за "убеждаване".
Аватар
bikerider

Мнениеот halcor » Пет Авг 12, 2005 4:32 pm

[quote]
А ако целта е точно такава - да се държат хората в страх?
[/quote]

То това е и моето мнение, просто се опитвам да провокирам мисъл, а не да си го кажа директно, противодействам на пропага<s>н</s>дната машина, която се опитва да налее готови факти, един вид :)

[quote]
До момента velco с кристално ясна мисъл доказва според мен с неоспорима логика, защо това нещо в КРАЙНА сметка е ЗЛО. И то такова зло, че ви е бедна фантазията. Пътят към ада е постлан с добри намерения...
[/quote]

Респект за velco. А дано е убедил хора да подпишат петицията и да има полза от това. Все пак не приеха софтуерните патенти в евросъюза, надежда от петиции има...
Аватар
halcor

Мнениеот halcor » Пет Авг 12, 2005 4:43 pm

@bikerider
А дано си суперлош пророк.

Стига толкоз чат, и от мен чао.
Аватар
halcor

Мнениеот bikerider » Пет Авг 12, 2005 4:46 pm

[quote="halcor"]
Все пак не приеха софтуерните патенти в евросъюза, надежда от петиции има...
[/quote]

Защото такова решение обслужва интересите им, както и едно евентуално решение за патенти до дупка. И двата варианта водят до различни форми на робство. Тоталното патентоване е същото зло, като никаквото патентоване. Има една мнооого хубава книжка на Добри Божилов за клопките на отворения код... може да се генерализира лесно за клопките на отвореното общество.

За мен всяко едно решение, което отхвърля баланса е ЗЛО, независимо какви аргументи за и против има относно него.
Независимо за лични данни ли става дума или за патенти или за каквото и да е друго.

Целта на машината за пропаганда е ясна. Остава да видим, кой може да мисли и кой не го е страх да го прави. Както каза и velco, революцията идва...

[quote="halcor"]
А дано си суперлош пророк.
[/quote]

А дано. Доживях да се надявам на това да съм тъп.
Аватар
bikerider

Мнениеот GОA2 » Пет Авг 12, 2005 4:49 pm

Стана ми интересно... хора, които доброволно се оставят да бъдат управляввани от някого, даже и агитиращи другите да гласуват за някого (без значение за кого),
искат да имат права, определени от тях самите.
Все пак секи сам си решава кое е по-доброто за него - вазелина или презерватива.

П.П.
В случай, че информацията може да бъде събрана и използвана:
Дамяне! Къде се скри бе, говедо ? Дължиш ми 20 лв. не съм забравил!
[center]Слей се с тълпата. Остави глупаците да блестят.
GОA2

Рейтинг: 1200

ПредишнаСледваща

Назад към Други