След шум, тракане, прескачане на веригата, лаг в превключването и безброй настройки на задния дерайльор, от няколко сервиза ме убедиха, че дерайльора е крив и трябва да се смени с нов. (Shimano Alivio)
Да, ама аз не съм толкова наивен и както и да го гледам дерайльора не е крив (ролките и шините на обтегача са в една равнина с венците на задната ос и плочите на курбела)
Тръгнах да търся къде е проблема и воала - разглобих си ролките на задния дерайльор и от там само гущер не изкочи - пълно с пясък, кал, косми и тн.. (това става след около 900км навъртяни на MTB байк) знете за ква мацаница става дума. Водещата ролка "играеше" безобразно много. Винта който я стяга към шините беше леко разхлабен.
След почистване на ролките и лагерчетата им - [по скоро само едната имаше лагер (разбирайте втулка намазана с грес въртяща се директно в отвора на ролката!!!!)] - гореописаните проблеми се заличиха и всичко заработи по мед и масло.
От тук следват и въпросите ми:
- Трябва ли и ако да колко може да "играе" ролката? (След почистването и смазването като я бутна с пръст се мести около 1 до 2mm по оста, преди поне 4-5mm)
- В БГ продават ли се ролки с капсуловани лагери, поне в повечето магазини ми предлагат същите като мойте - дайте предложения, линк... Аз намирам само това което силно ми прилича да е като мойте.
- И не на последно място - заслужава ли си да се инвестира в ролки или редовното отваряне, почистване и смазване на Alivio-to ще си върши работата?
Из гугъл намирам че има керамични капсуловани ролки, но по наште магазини йок.

Предварително благодаря!