Обичате природата? Кажете НЕ на шистовият газ!

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Re: Обичате природата? Кажете НЕ на шистовият газ!

Мнениеот did » Съб Яну 21, 2012 4:32 pm

Eх че хубава гледка! Сега остава да кажеш, че преди да набият сондите, това място е било нещо различно от пустиня.

Да не би нефтените полета да изглеждат по-добре? Да не би откритите рудници на Марица-Изток с ТЕЦовете около тях да са по-красиви и чисти? Пък гледката от аварирала нефтена платформа е направо красота! За невероятния натюрморт след авария на АЕЦ няма какво да говорим!

:banghead:

silvertm написа:В САЩ е далеч по-трудно, отколкото у нас. Защото там вече са формирани значителни икономически интереси, които полагат огромни усилия да опорочат дискусията.

У нас пък дискусията вече е опорочена от псевдо-еколозите.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Daniel Panev » Съб Яну 21, 2012 5:43 pm

sensation_blue написа:Щом се е изчерпал смисъла да се пише... нека да погледаме:

Изображение
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот sensation_blue » Съб Яну 21, 2012 6:39 pm

did написа:Eх че хубава гледка! Сега остава да кажеш, че преди да набият сондите, това място е било нещо различно от пустиня.

Да не би нефтените полета да изглеждат по-добре? Да не би откритите рудници на Марица-Изток с ТЕЦовете около тях да са по-красиви и чисти? Пък гледката от аварирала нефтена платформа е направо красота! За невероятния натюрморт след авария на АЕЦ няма какво да говорим!

Изобщо не казвам това, даже аз лично съм противник на всякакви замърсяващи технологии... по-рано даже го казах, че предпочитам да живея като бабите от преди 100 години, без ток и т.н. (даже съм пробвал, за съжаление обкръжението вече не е същото за да е възможно), но това е друга тема, да не се отклоняваме.
Прав си, може би е било пустиня и преди това, но исках да покажа, че най-вероятно и Добруджа би изглеждала по подобен начин след време ако започне да се добива шистов газ, която технология на хидравлично разбиване, доколкото знам изисква множество сонди за да има рентабилност.
Всъщност, то и сега там си е зле с водата, може би ако имаше и гори нямаше да е точно така... не че искам да влизам в хиперболични спорове, но казвам, че както ТЕЦ-овете и добива на въглища влияят зле на природата, според теб самия, така е и при добива на шистов газ, защо да сме само против едното, а не и против другото, пак по твоята логика?
Аватар
sensation_blue

Рейтинг: 1794

Мнениеот did » Съб Яну 21, 2012 6:55 pm

sensation_blue написа:аз лично съм противник на всякакви замърсяващи технологии...

Значи или мразиш себе си, или си шизофреник.

Пак призовавам - нека спрем с тези "аргументи". Няма аргументи, има само субективни мнения, повлияни от мозъчни промивки.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот xcII » Съб Яну 21, 2012 7:18 pm

Аз вече съм официално "пас" по тая тема към момента, но понеже познавам мацката, която е правила костумите за тва клипче, рекнах да го споделя, щото си я бива, мацката де :P

http://www.youtube.com/watch?v=OnBlg0cilno

@did недей така де, кво против шизофрениците? Просто гледат през повече от 1 обектив светъ :D :agree:

ed: Е да, мацката не се скива в клипа, ама вие пък кво очаквахте? :rofl:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот did » Съб Яну 21, 2012 7:26 pm

Нямам нищо против шизофрениците. Просто се учудвам, че диагнозата "твърдоглав еколог" още не фигурира в списъка на официално признатите болести.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот sensation_blue » Съб Яну 21, 2012 8:10 pm

:offtopic:
че съм твърдоглав, твърдоглав съм, но все пак слагам каска когато се налага ;) Има обаче и една приказка "само глупците не си променят мнението".
Шегата настрана, едно е да искаш да запазиш природата и всичките необходими за съществуването на човечеството природни кръговрати, друго е да си псевдо-еколог. За шизофренията, можете да прочетете тази книга (XCII е близо до истината), но на мен лично не ми се налага да се допитвам до другите реалности, за да разбера тази ;)
Аватар
sensation_blue

Рейтинг: 1794

Мнениеот did » Съб Яну 21, 2012 8:22 pm

sensation_blue написа:можете да прочетете тази книга

Може ли да не я чета?

Ти ще прочетеш ли ВНИМАТЕЛНО това:
http://www.capital.bg/politika_i_ikonom ... va_panika/
Аватар
did

Мнениеот PtD » Съб Яну 21, 2012 9:13 pm

Мислейки върху реакцията спрямо протестите, ми се върти следното: Добре, "еколозите" били много зле, заблудени, подривни елементи и не знам какво още. Не може ли поддръжниците на шистовия газ да се вземат в ръце и да организират масови протести срещу мораториума, в името на светлото и охолно бъдеще, когато от чешмите ще тече мед и мляко? По "социологически" проучвания, над 65% от българите били ЗА шистовия газ, така че и маса ще има. :nuts: А пък ако не достигат средства (все пак нали руснаците били организирали "петата колона" на еколозите), сигурен съм че "Шеврон" (или производните им) ще заделят по някое левче от оскъдния си бюджет. Май и про- лоби няма да липсва.

Или е по-ефективно да се мърмори по форумите? :smokin:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот PtD » Съб Яну 21, 2012 9:15 pm

did написа:

Maнипулираш!

Снимките са при нормална експлоатация на находищата, а не при авария. Пък и при авария на АЕЦ не се наблюдава натюрморт - може да си отвориш Google Earth и да разгледаш около Чернобил - пак манипулация - има си животец! Тревата синее, кучетата чуруликат. Еволюция, бате.
Аватар
PtD

Мнениеот did » Нед Яну 22, 2012 1:21 am

:rofl: :agree:
Аватар
did

Мнениеот bluskanie » Нед Яну 22, 2012 6:32 pm

Еколозите може да са "много зле", но заради тях (или поне тяхна е голяма част от заслугата) се разрази такава буря и някакъв обществен дебат, което е много полезно при такива национални въпроси. Най-малкото, голяма част от хората научиха нещо ново, което също е полезно.

Не разбирам, как може да има разумен човек, който да е против този "дебат".

EDIT: И час по-скоро Европа трябва да наложи директива за забрана за добив, на каквото и да е чрез този метод на тероторията на ЕС, докато не се гарантира безопасност.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Пон Яну 23, 2012 10:51 am

did написа:Ти ще прочетеш ли ВНИМАТЕЛНО това:
http://www.capital.bg/politika_i_ikonom ... va_panika/

Ще го прочете, но няма да го възприеме. Защото не иска, защото това тяхното е вече някаква религия. Как да му обясниш на sensation_blue, че можехме хем да не добиваме, хем можем да предвидим това-онова в дългосрочен план, хем да намалим цената на руския газ в краткосрочен план... няма как. И да го разбира, той пак ще си отрича, че се минахме зверски. А РусГеоКом и подобни фирми наистина в момента са в законно облагодетелствана позиция. Чиста работа, няма как да го отрека.

@PtD: ти си направо черешката в тортата - много ме радва как злорадстваш "защо не излезете да протестирате". Мога да те попитам същото за произволна глупост - ти защо не протестираш срещу забраната за каране на колело по тротоара? И после did бил манипулирал, дааа - точно така е да знаеш :)

@bluskanie: Още ли не проумяваш, че тук ръмжим именно срещу липсата на истински дебат? Срещу шаранчетата, изпълнили ловката му подмяна с протести срещу проучване, добив и технология накуп, и развързали ръцете на правителството за пореден път да обслужи руските интереси?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Пон Яну 23, 2012 8:07 pm

А пък вие не разборате, че на хората хич не им пука за някакви икономически ползи от нещо, което ще направи живота им по-лош ио мръсен. Понеже ние сме далеч от региона, няма проблем. Ами ако бяхме жители на Нови Пазар? И освен това, който смята, че "народа" ще се облагодетелства от това находище, значи има много сериозни проблеми с виждането на голямата картина.

А всъщност, какво коментираме още? Сега всичко е в ръцете на властимащите. Щастлив съм, че имат гледната точка и на голяма група хора, която да вземат предвид при взимане на по-нататъчни решения. И толкос.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот PtD » Пон Яну 23, 2012 9:45 pm

bikerider написа:@PtD: ти си направо черешката в тортата - много ме радва как злорадстваш "защо не излезете да протестирате". Мога да те попитам същото за произволна глупост - ти защо не протестираш срещу забраната за каране на колело по тротоара? И после did бил манипулирал, дааа - точно така е да знаеш :)

Не злорадставам, а подчертавам, че всички имаме равни права. Който не харесва нещо, свободен е да си изрази мнението пред избраниците си :wavey:

А не протестирам срещу забраната, защото нямам никакво намерение да я спазвам и знам, че никой няма да се занимава да ме глобява за това. Виж, ако вземат да я налагат, тогава ще протестирам ;)
Аватар
PtD

Мнениеот xcII » Пон Яну 23, 2012 10:35 pm

Умно или не, вече има мораториум в/у проучванията дори.. Та, не е ли време да се помисли за друга енергийна тема, докато трае мораториума? :) Например -> Redbull :popcorn:

ed.: лично мен Redbull не ме кефи, смърди по-зле от препило пиянде с ракия
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот Ozzie » Пон Яну 23, 2012 10:46 pm

Седи един човек високо в клоните на дърво... Минава някакъв отдолу и го пита:
- Крила от Редбул??!!
- Не! Страх от питбул!
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Яну 27, 2012 4:37 pm

Да отърсим малко темата - хубаво е да се запознаете с мнението на специалисти:
http://ivo.bg/2012/01/20/руските-танкове-ни-сгазиха-за-газа/

Ако стилът на писане и личността на Инджев ви дразнят просто започнето от следния ред надолу:
Десет неща, които трябва да знаем за шистовия газ (1)

Резултатът от цялата олелия е, че България взе геополитеско решение не в своя полза.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот PtD » Пет Яну 27, 2012 6:05 pm

Pr3d4t0R написа:Резултатът от цялата олелия е, че България взе геополитеско решение не в своя полза.

Спекулация. България може би взе решение не в своя полза. А може би обратното.

Относно Иво Инджев - на сексоти вяра да нямаш. Добре, че Първанката го натири, та да придобие героичен ореол...
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Яну 27, 2012 10:56 pm

PtD написа:Спекулация. България може би взе решение не в своя полза. А може би обратното.

Точно така - България може би ще успее да намали цената на газа. Но пропуснатите ползи са си пропуснати ползи - или имаш коз или нямаш коз.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Съб Яну 28, 2012 5:41 pm

Мaлка контричка на Инджев: http://www.asengenov.com/2012/01/for-dummies.html
Аватар
PtD

Мнениеот bluskanie » Нед Яну 29, 2012 3:12 pm

Е как не разбираш, че тоя е руско протеже и е взел дебела пачка, за да пише в блога си? Между другото и ти си ми съмнителен, колко взе?
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Нед Яну 29, 2012 10:21 pm

Има чудесен отговор под "контричката", и на този ли са платили американците? Смешни сте.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Нед Яну 29, 2012 11:07 pm

Може да сме смешни, Марто, може. Нищо - вече бат' Бойко е на твоя страна: http://www.capital.bg/politika_i_ikonom ... a/?ref=rss

:nuts: Случайно Хилари Клинтън идва насам. Съвсем случайно. :nuts: Горките "Шеврон"-ци нямат нищо общо. :nuts: И случайно темата ще е "енергийната сигурност". :nuts:

A сега кажи, кой е смешен?

P.S. Като видя "въпрос на договор с държавата" и ми идва да :puke: :puke: :puke:, щото нещо не се сещам някой супер-изгоден договор за държавата да е сключен в последните десетилетия... Виж, за отделни граждани - със сигурност има доста изгодни сделчици. Само че аз и ти не сме от тия отделни граждани. Сещаш ли се?

P.P.S, та общо взето, отговорът на контричката не дава нищо конкретно, а само една камара "ако"-та. А пък аз не обичам акота, че миришат. :(!:
Аватар
PtD

Мнениеот did » Нед Яну 29, 2012 11:40 pm

Точно затова има смисъл да се бориш само за каузи, за които има смисъл да се бориш. Другото е проява на неразбиране на ситуацията.

Ясно е, че "екоактивистите" не могат да спрат проучванията за шистов газ. Проучванията ще се случат, а после - може би и добив. Дали сега, дали след 5 години - се тая. Просто това НЕ се решава на улицата и по форумите.

Ясно е и че промените в закона за горите ще минат. Сегашното "снишаване" в парламента е чудно доказателство. Надявам се да не възникнат проблеми, а да го прекарат тихомълком.

Много неща са ясни. Не ми е ясно само, защо си хвърляте усилията за работа по предварително провалени каузи, а не искате да погледнете малките камъчета, които могат да обърнат голямата каруца.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот PtD » Пон Яну 30, 2012 12:41 am

did написа:Точно затова има смисъл да се бориш само за каузи, за които има смисъл да се бориш. Другото е проява на неразбиране на ситуацията.

И Martin Niemöller сигурно така е разсъждавал отначало...
Аватар
PtD

Мнениеот did » Пон Яну 30, 2012 12:50 am

Ами да. В началото е бил нацист, после станал проповедник, после станал активист-антинацист... и накрая политиците и войниците са свършили това, за което той само е говорел.

Като наистина сте толкова много еколози, що не си направите една партия, да влезете в парламента, да си издействате ваш представител за еко-министър... Това е нормалния начин. Само дето не ми се вярва да има и 3% подкрепа за подобна партия. Крайно-левите не са на мода, к'во да се прави.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот PtD » Пон Яну 30, 2012 1:03 am

did написа:Като наистина сте толкова много еколози, що не си направите една партия, да влезете в парламента, да си издействате ваш представител за еко-министър... Това е нормалния начин.

Партия има (даже някои хора от форума са участвали в учредяването :magnify:).

Но защо набеди т.нар. еколози за крайно-леви? Просто се търси някакъв модел на развитие, който не е свързан с необратимо увреждане на околната среда. Не виждам нищо ляво, нито дясно в такива цели (в традиционния смисъл на ляво-дясно, разбира се). Да не говорим, че западно-европейците отдавна са далеч по-напред в това от нас (а нали ужким гоним тях?).

И, ако обичаш, не ме включвай в редиците на еколозите. Не съм заслужил (а иначе ми се ще). От своя страна, аз няма да те включвам в редиците на мракобесниците. :smokin:
Аватар
PtD

Мнениеот did » Пон Яну 30, 2012 1:29 am

PtD написа:И, ако обичаш, не ме включвай в редиците на еколозите. Не съм заслужил (а иначе ми се ще). От своя страна, аз няма да те включвам в редиците на мракобесниците. :smokin:

:D :agree: :beer:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bluskanie » Пон Яну 30, 2012 8:23 am

did написа: Проучванията ще се случат, а после - може би и добив. Дали сега, дали след 5 години - се тая.

Понеже всички важни за България решения се взимат на принципа "все тая" или поне изкуствено се неглижират по този начин в обществото - ние можем да си обясним положението на страната ни (геополитическо и икономическо).

Има огромно значение, дали ще стане сега или след 5 или повече години. Колкото пшо-късно - толкова по-добре за България. А и защо мислиш, че каузата е обречена? Като гледам настроенията, ще трябва да изфабрикуват много сериозни аргументи "ЗА", за да премине всичко незабелязано...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

ПредишнаСледваща

Назад към Други