Твърдо лостче!

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Твърдо лостче!

Мнениеот MaRRty. » Сря Яну 25, 2012 6:51 pm

Здравейте! Искам да ви попитам може ли твърдостта на лостчето на предната спирчка да се регулира,защото в момента е твърдичко! Надявам се,че сте ме разбрали! :idea:
- Не е важно какво колело караш, важно е как го караш!
- Карай по мен, ако вдигаш 300km/h!
Аватар
MaRRty.

Рейтинг: 1113

Re: Твърдо лостче!

Мнениеот penmark » Сря Яну 25, 2012 7:01 pm

Каква е спирачката? Механична, хидравлична, ви-брейк?
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот MaRRty. » Сря Яну 25, 2012 8:02 pm

Спирачката е механична !
Аватар
MaRRty.

Мнениеот Phant0m » Сря Яну 25, 2012 8:10 pm

Като за начало пробвай да намажеш жилото на спирачката с малко грес за да се плъзга по-лесно и така го напъхай в бронята.
Аватар
Phant0m

Рейтинг: 1193

Мнениеот MaRRty. » Сря Яну 25, 2012 8:20 pm

Жилото е мазано с грес няколко пъти!
Аватар
MaRRty.

Мнениеот Phant0m » Сря Яну 25, 2012 8:37 pm

Ппц проблема е от некачествена броня или жило, но идва момент в който няма на къде по-меко да стане за да спира толкова колкото в момента.
Аватар
Phant0m

Рейтинг: 1193

Мнениеот Gen4eca » Чет Яну 26, 2012 12:49 pm

На повечето механични апарати има при рамото на подвижната накладка едно болтче, което опъва пружинката за връщане на това рамо. Ако го отвиеш леко, ще усетиш лоста малко по-мек.
Едит: Какъв модел е спирачката?
Bombing for peace is like fucking for VIRGINITY!
Аватар
Gen4eca

Рейтинг: 1418

Мнениеот Morpher » Пет Яну 27, 2012 9:59 am

Вариант е и слагане на лостче като Avid SD7, които имат модулация. При тях можеш да се настройва твърдостта, в зависимост дали искаш да е твърдо или меко при един и същ ход на буталото на подвижната накладка.
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот MaRRty. » Пет Яну 27, 2012 10:29 am

Проблемът е, че лостчетата с които съм в момента вървят заедно с командите и ако сменя лостчетата ще трябва и командите! :dontknow:
П.С: Точно под всяко едно от лостчетата има един малък болт с някаква пружинка, досега не съм го въртял да видя какво прави, но ако някой знае да сподели! :liplick:
Аватар
MaRRty.

Мнениеот Insight » Пет Яну 27, 2012 10:35 am

MaRRty. написа:Проблемът е, че лостчетата с които съм в момента вървят заедно с командите и ако сменя лостчетата ще трябва и командите! :dontknow:
П.С: Точно под всяко едно от лостчетата има един малък болт с някаква пружинка, досега не съм го въртял да видя какво прави, но ако някой знае да сподели! :liplick:

Подозирам, че болтчетата, които имаш, служат за регулиране на разстоянието между ръкохватката и лостчето на спирачката.
Ако вземеш, та изплюеш камъчето, за какви точно спирачки иде реч (поне снимки, ако не знаеш модел) и какво разбираш под "твърда" спирачка, току виж някой ти дал някакъв смислен отговор.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот Ozzie » Пет Яну 27, 2012 10:39 am

MaRRty. написа:П.С: Точно под всяко едно от лостчетата има един малък болт с някаква пружинка, досега не съм го въртял да видя какво прави, но ако някой знае да сподели!

За настройка на отдалечеността на лостчето от кормилото. Не се регулира никаква твърдост с него. Няма нужда да се облизваш. :emlaugh:

Morpher написа:Вариант е и слагане на лостче като Avid SD7, които имат модулация. При тях можеш да се настройва твърдостта....

До думата "модулация", всичко е вярно. Фактически с врътката се регулира дължината на рамото. От там идва и усещането за "меко" и "твърдо", но това по никакъв начин няма да оправи проблема на автора на темата.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот MaRRty. » Пет Яну 27, 2012 10:49 am

10. Команди Shimano 3x7, комбинирани с лостчета за спирачки, 29,90 лв.jpg
10. Команди Shimano 3x7, комбинирани с лостчета за спирачки, 29,90 лв.jpg (34.54 KiB) Прегледано 5564 пъти
Ето това е спирачката, но командите са от по-новият модел на тези, лостчетата са същите! Под твърдо лостче имам предвид, че не се стиска с един пръст! Дано сте ме разбрали! :eek3:
Аватар
MaRRty.

Мнениеот Ozzie » Пет Яну 27, 2012 11:01 am

Разбрахме те. Ако в момента прилагаш да речем 5 Nm сила за да стиснеш лостчето, искаш да редуцираш това усилие да речем до 2 Nm.
Все още не си казал каква е спирачката (предполагам нисък клас механика на Шимано), това което си показал е снимка на лостчетата и командите.
Може да си направиш експеримент с качествено жило и броня. Друго по такава система не може да бъде подобрено съществено.
Както казаха по- горе, някои механични спирачки имат възможност за регулиране на натегнатостта на пружината която връща подвижната накладка, но без да знаем каква е твоята спирачка (марка и модел), не можем да кажем, дали това се отнася и за твоята.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот MaRRty. » Пет Яну 27, 2012 11:06 am

Спирачката е Promax DSK320 с диск тектро 203мм.
Аватар
MaRRty.

Мнениеот trexarchu » Пет Яну 27, 2012 11:23 am

Колега здравей първо :wavey: ! Аз карам с такива спирачки, но с оргиналния диск към тях промакс!Преди година почнаха да не се връщат т.е. натиснеш я докрай, за да спреш и трябва да я върнеш!Просто сложих прожинки :D Просто споделям опит, за да се подготвиш за напред!
По темата доколкото помня тази спирачка е с магнити и някакви топчета за връщане на неподвижната накладка!Според мен е достатъчно да пробваш със нови накладки [не повече от 16лв] и нова броня!А колкото до лостчетата, ако искаш да сложиш avid sd7 може да избиеш втулката на лостчето и новото лостче да го сложиш над командата!И аз замислям нещо такова :crazy: :banghead: Упъти ме колегата joro dh! Успех със спирачката! :smash:

П.П.: Направи като мен събери пари за една Avid bb7 85лева е със 185мм ротор от индустриал! (просто приятелски съвет :peace: )
C R O S S T - R E X
Аватар
trexarchu

Рейтинг: 1130

Мнениеот MaRRty. » Пет Яну 27, 2012 11:42 am

Благодаря за съвета колега, аз съм доволен от спирането лостчето се връща само, но бих искал да бъде малко по-меко! :beer:
Аватар
MaRRty.

Мнениеот Ozzie » Пет Яну 27, 2012 12:27 pm

MaRRty. написа:... но бих искал да бъде малко по-меко! :beer:

Не се изразяваш правилно. Искаш да бъде по- леко, т.е. да го стискаш с по- малко усилие. Дадоха ти се достатъчно съвети. Повече за спирачката която имаш, не може да бъде направено (що се касае за подобряване на работата).
Аватар
Ozzie

Мнениеот trexarchu » Пет Яну 27, 2012 1:05 pm

Ozzie написа:
MaRRty. написа:... но бих искал да бъде малко по-меко! :beer:

Не се изразяваш правилно. Искаш да бъде по- леко, т.е. да го стискаш с по- малко усилие. Дадоха ти се достатъчно съвети. Повече за спирачката която имаш, не може да бъде направено (що се касае за подобряване на работата).

Може да стане по меко, но според мен ще загуби спирачната сила :magnify: :magnify: :wavey:
C R O S S T - R E X
Аватар
trexarchu

Мнениеот Insight » Пет Яну 27, 2012 1:08 pm

trexarchu написа:....
Може да стане по меко, но според мен ще загуби спирачната сила :magnify: :magnify: :wavey:

Точно тоя номер не се сещам как ще стане!?
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот trexarchu » Пет Яну 27, 2012 1:14 pm

Точно тоя номер не се сещам как ще стане!?
:crazy: :crazy:
Еми да речеме да отделичи подвижната накладка!?! Илии аз бъркам? :eek3: :erm: :banghead:
C R O S S T - R E X
Аватар
trexarchu

Мнениеот Morpher » Нед Яну 29, 2012 12:29 pm

Ozzie написа:
Morpher написа:Вариант е и слагане на лостче като Avid SD7, които имат модулация. При тях можеш да се настройва твърдостта....

До думата "модулация", всичко е вярно. Фактически с врътката се регулира дължината на рамото. От там идва и усещането за "меко" и "твърдо", но това по никакъв начин няма да оправи проблема на автора на темата.

Сега виждам, че грешно съм разбрал "меко" :)
Моя грешка :agree:
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот skorosten904 » Пет Юли 06, 2012 11:12 pm

Ново лостче,примерно авид или опитаи да смажеш с масло или най добре с грес бронята отвътре и напъхаи жилото.Ако не се получи къпи си ново лостче :beer: :beer:
Лс,скайп: skorosten904 :)
skorosten904

Рейтинг: 1150

Мнениеот vlekov » Нед Юли 08, 2012 12:07 pm

Няма как да стане хем да спира по същия начин, хем да ти е леко и да не ти изморява пръстите, механиките са все такива, връзката е директна, механична, няма начин как да се увеличи спирачното усилие, без самия ти да стиснеш повече (това е логично, смятам). Със смяна на лостчета няма да постигнеш кой знае какво, Ozzie е прав, че единственото, което променяш с врътките на SD7 лостчетата на Авид, е големината на рамото, което опъва жилото, което поражда УСЕЩАНЕ за модулация, не появата на такава :D . Която и врътка да развъртиш по тези лостчета, ако внимаваш и наблюдаваш долу накладката, ще видиш, че тя винаги се придвижва напред или назад, тоест с всяка една от настройките правиш едно и също, а именно отдалечаваш или приближаваш накладката. С врътката за "модулация" променяш рамото, тоест силата, с която трябва да стиснеш лостчето, за да спреш. Когато рамото е по-голямо, естествено силата, с която стискаш, ще е по-малка и обратно. Щом си смазал жилото в бронята няма какво повече да се направи, спирачката ти в момента по всяка вероятност работи с минималното усилие, с което е способна да работи, защото си отстранил възможните места с по-голямо триене. Единствения начин да се сдобиеш с по-леки лостчета са хидравлични спирачки или Авид ВВ7, която е по-мощна като цяло и няма да ти се налага така силно да стискаш лостчетата, за да спреш.
Изображение Изображение
Аватар
vlekov

Рейтинг: 1365

Назад към Веломеханик