Ново колело на базата на Ontario - препоръки? :-)

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Мнениеот jivkonik » Сря Авг 10, 2005 12:37 pm

[quote="Windstream"]

[quote="bikerider"]

:offtopic:
Нещо не разбирам, как така има шайби пък се износва рамката под шайбите???
[/quote]

Причината за това е че гайките имат зъбци против саморазвиване (точни те и ядат рамката при монтаж "на голо"), и при стягане те зацепват в шайбата и тя почва да се върти заедно с тях и да дере рамката. Решението е не шайба, а планка със зъбче или нещо подобно което да я отказва от въртел.
[/quote]

:agree::beer:
Аватар
jivkonik

Рейтинг: 2000

Мнениеот Shadowknight » Сря Авг 10, 2005 12:37 pm

[quote="Cocko"]

Абе аз и на евтино марцочи бих му сложил маншони, просто нямам вяра на семерингите, особено на сънтурските. Да, наистина са помислили, но все пак сигурното си е сигурно.
[/quote]

Suntour [b]са сложили маншони[/b], просто те са къси и предпазват само долната част, останалата част от тръбите е открита, затова - смазване, смазване, смазване :-)
Shadowknight

Рейтинг: 1200

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Авг 10, 2005 12:59 pm

[quote="Shadowknight"]

[quote="Cocko"]

Абе аз и на евтино марцочи бих му сложил маншони, просто нямам вяра на семерингите, особено на сънтурските. Да, наистина са помислили, но все пак сигурното си е сигурно.
[/quote]

Suntour [b]са сложили маншони[/b], просто те са къси и предпазват само долната част, останалата част от тръбите е открита, затова - смазване, смазване, смазване :-)
[/quote]

Между другото, bikerider е доста наясно с вилките и би могъл да го питаш за поддръжката им.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот sci » Сря Авг 10, 2005 1:52 pm

[quote="Shadowknight"]

[quote="eruption"]

Offtopic:
@ Shadowknight>>> с жена ми имаме подобен стил на каране, можеш ли да ни препоръчаш някакви маршрути извън софия? Благодарим предварително! ;-)
[/quote]

Ние с приятелката ми нямаме някакви специални маршрути, за извън София. Ходили сме няколко пъти в посока Драгалевци -> Симеоново -> Бистрица -> Железница (-> и по-нататък;-) и пътят е доста приятен. Всъщност, [i]в началото[/i] не е, но веднъж измъкнеш ли се от София, и колкото по` се отдалечаваш от града, толкова по-спокойно става - колите намаляват, въздухът става по-чист постепенно, шумът на големия град остава зад теб, и се издигаш на поне 1000 м надморска височина - това при Железница вече (http://lelion.info/photogalleries/2004.09.05/)...

Недостатъци на маршрута: 1) в началото е доста натоварено шосето, шумно 2) първите 31.5 км са само в посока [i]нагоре[/i] - no kiddin' (това смятано от центъра на София)! :D

Предимствата са: 1) Относително спокоен път (не толкова натоварен, като този през Панчарево, ако путъваш в посока Рила, 2) постоянно катерене в началото - още някъде след Симеоново става хубав въздухът, 3) след около 30 км само баири идва едно много приятно спускане, и после пътят е по равно - така че, човек реши ли, може да отиде доста надалеч към Планините, ако му се прииска и е в добра форма:-) А и да не говорим за изключително приятния момент с връщането - първите 30 км, които са били нагоре, се превръщат в [i]"последните 30 км които са само надолу"[/i].

Този уикенд, живот и здраве, може да мръднем малко отново в тази посока, ако е хубаво времето и сме си дооправили колелата дотогава - ще видим, още не сме решили.. :-)

Други, доста приятни места за каране, за които се сещам, са съвсем близо - бул. "България" -> и нагоре през Бояна -> може да се стигне чак до Златните Мостове и нагоре на Витоша. Пътят също не е лош, но е добре да се избере не много натоварен ден (примерно, да е делничен), защото иначе има твърде силен трафик нагоре към Витоша.

Поздрави! :beer:
[/quote]

Мога да ви препоръчам Руски паметник -> вилна зона Горна Баня.
От Руски паметник до Горна Баня маршрутът е ясен - имате велоалея през цялото време до светофара с околомръсното (успоредно на Цар Борис III). После от там надясно по локалното (дясното, че е по-равно и после пресичате околомръсното точно преди разклона към Горна Баня на пешеходния светофар).
Разклона към Горна Баня можете да го минете и по локалното, което е от лявата страна или по самия път (защото там не е натоварено).
В самия квартал се движите както си искате, докато стигнете улица "Обзор" и тръгвате по нея нагоре. Подминавате първото плато и продължавате по този път (който между другото все още се води улица Обзор) и така докато свърши, т.е. до вилна зона Горна Баня (а може и нататък, но не съм го провал).
Имате и чист въздух и сравнително безопасен маршрут (не много дълъг, но си струва... понякога човек може да отдели само 2-3 часа за преход).
Предполагам, че повечето от вас го знаят, но в случай че не ... :)
sci

Мнениеот Shadowknight » Сря Авг 10, 2005 4:38 pm

[i]@sci[/i]
Благодарим! Може да го изпробваме и този маршрут, този или следващия уикенд :^:

[size=67][i]@NovemberCharlie[/i]
<quote>Между другото, bikerider е доста наясно с вилките и би могъл да го питаш за поддръжката им.</quote>[/size]
Вече питах - в началото, смазване и бърсане, това е :-)
Shadowknight

Мнениеот dulbokia » Чет Авг 11, 2005 1:25 am

Малко късно отговарям...
CST Self sealing tube са вътрешни гуми с дебели стени около 0.7-0.9мм и са самозалепващи се.
Перфектни са. Карам такава в съчетание с Maxxis Minion 2.5 DH 2 Ply Maxxpro от около месец. Какво е преживяла задното ми колело, не ми се говори! Гумата ми спада с 0.1 до 0.3 bar-a на седмица!
Което е доста похвално! Според мен течният силикон вътре натиска винтила( защото се помпи малко по-трудно в сравнение с обикновенните гуми ).
'Лимита' им е 2.35, но явно надуват и повече, щом проблеми не съм видял, а преди на 3-4 дни сменях вътрешни гуми.
Имат само един недостатък - малко по-тежки са, защото имат течност вътре, и са с дебели стени. Но надали надвишават 300грама. Но за вашето каране, не мисля че теглото на колелото ще играе голяма роля.

За мен инвестицията от 9лв си струваше.
Препоръчвам ги с двете ръце и двата крака!
Успех в колоезденето, и дано не ви се случват такива инциденти отново.
Колкото повече карам... толкова повече ми се кара.
Изображение
Аватар
dulbokia

Рейтинг: 1680

Мнениеот Shadowknight » Чет Авг 11, 2005 11:01 am

[quote="dulbokia"]

Малко късно отговарям...
CST Self sealing tube са вътрешни гуми с дебели стени около 0.7-0.9мм и са самозалепващи се. Перфектни са. Карам такава в съчетание с Maxxis Minion 2.5 DH 2 Ply Maxxpro от около месец... [...]
Препоръчвам ги с двете ръце и двата крака!
Успех в колоезденето, и дано не ви се случват такива инциденти отново.
[/quote]

Благодарско! Засега си носим по една такава резервна CST гума в раничките, ако нещо стане с оригиналните ни вътрешни гуми, ще ги сменим с такива, самозалепващи се. А и външните ни гуми са защитени донякъде (поне така пише отстрани на Land Cruiser-a)...

Още веднъж мерси! :-)
Shadowknight

Мнениеот klmn » Чет Авг 11, 2005 11:54 am

[quote="sci"]

[quote="Shadowknight"]

[quote="eruption"]

Offtopic:
@ Shadowknight>>> с жена ми имаме подобен стил на каране, можеш ли да ни препоръчаш някакви маршрути извън софия? Благодарим предварително! ;-)
[/quote]

Ние с приятелката ми нямаме някакви специални маршрути, за извън София. Ходили сме няколко пъти в посока Драгалевци -> Симеоново -> Бистрица -> Железница (-> и по-нататък;-) и пътят е доста приятен. Всъщност, [i]в началото[/i] не е, но веднъж измъкнеш ли се от София, и колкото по` се отдалечаваш от града, толкова по-спокойно става - колите намаляват, въздухът става по-чист постепенно, шумът на големия град остава зад теб, и се издигаш на поне 1000 м надморска височина - това при Железница вече (http://lelion.info/photogalleries/2004.09.05/)...

Недостатъци на маршрута: 1) в началото е доста натоварено шосето, шумно 2) първите 31.5 км са само в посока [i]нагоре[/i] - no kiddin' (това смятано от центъра на София)! :D

Предимствата са: 1) Относително спокоен път (не толкова натоварен, като този през Панчарево, ако путъваш в посока Рила, 2) постоянно катерене в началото - още някъде след Симеоново става хубав въздухът, 3) след около 30 км само баири идва едно много приятно спускане, и после пътят е по равно - така че, човек реши ли, може да отиде доста надалеч към Планините, ако му се прииска и е в добра форма:-) А и да не говорим за изключително приятния момент с връщането - първите 30 км, които са били нагоре, се превръщат в [i]"последните 30 км които са само надолу"[/i].

Този уикенд, живот и здраве, може да мръднем малко отново в тази посока, ако е хубаво времето и сме си дооправили колелата дотогава - ще видим, още не сме решили.. :-)

Други, доста приятни места за каране, за които се сещам, са съвсем близо - бул. "България" -> и нагоре през Бояна -> може да се стигне чак до Златните Мостове и нагоре на Витоша. Пътят също не е лош, но е добре да се избере не много натоварен ден (примерно, да е делничен), защото иначе има твърде силен трафик нагоре към Витоша.

Поздрави! :beer:
[/quote]

Мога да ви препоръчам Руски паметник -> вилна зона Горна Баня.
От Руски паметник до Горна Баня маршрутът е ясен - имате велоалея през цялото време до светофара с околомръсното (успоредно на Цар Борис III). После от там надясно по локалното (дясното, че е по-равно и после пресичате околомръсното точно преди разклона към Горна Баня на пешеходния светофар).
Разклона към Горна Баня можете да го минете и по локалното, което е от лявата страна или по самия път (защото там не е натоварено).
В самия квартал се движите както си искате, докато стигнете улица "Обзор" и тръгвате по нея нагоре. Подминавате първото плато и продължавате по този път (който между другото все още се води улица Обзор) и така докато свърши, т.е. до вилна зона Горна Баня (а може и нататък, но не съм го провал).
Имате и чист въздух и сравнително безопасен маршрут (не много дълъг, но си струва... понякога човек може да отдели само 2-3 часа за преход).
Предполагам, че повечето от вас го знаят, но в случай че не ... :)
[/quote]
По-нататьк се излиза на Бонсови поляни и манастирчето,откьдето можеш да трьгнеш кьм Владая(виж маршрути)или Мало Бучино-Банкя,но там пьтя е с много изровени от дьжда коловози и доста кал.
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот Shadowknight » Пон Авг 15, 2005 11:36 am

Привет на всички!

Ето ги колелата, в почти "завършено изпълнение":

[img]http://petus-bulgaria.org/michel/img/OurNewBikesFinalIMGP2006.jpg[/img]

Благодарности на всички, които помагаха при избора на компоненти! :beer:

Монтирахме си калници (със специални пластинки, наша изработка, отдясно, вляво беше по-лесен монтажът;-) - абсолютна необходимост през зимата и дъждовния сезон... Остана само да си вземем някакви качествени педали другия месец и още един два дребни детайла, и готово...

Сега караме вече, пътят Драгалевци - Симеоново - Бистрица - Железница го пробвахме миналата събота, колелата се държат чудесно засега, гуми, спирачки, амортисьори, всичко ОК. Дори на връщане - персонален рекорд от над 65 km/h, "Онтарио"-то беше като залепено за пътя с новите Land Cruiser-и, а при спирането предните спирачки BR-M475 се държаха отлично (хрумна ми само, дали човек не може да си пържи яйца върху дисковете след спускания, толкова загряват!) :angel2: :D
Shadowknight

Мнениеот klmn » Пон Авг 15, 2005 12:04 pm

Ха,честито,сьс здраве да ги карате,а аз трябва да Ви почерпя,защото при монтажа на вашите колела вьв Веломания бяха срязали погрешка стержена на Сьнтур-75 по кьс,но за моята рамка(Аполон)стана и го взех на половин цена.Много ме радва вилката в сравнение сьс старата-XC-60:beer:
"пришалец"
Аватар
klmn

Мнениеот TOYAGA » Пон Авг 15, 2005 12:16 pm

Мнооо са джиджени тия калници! Със сигурност ще държат крадците на разстояние...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Admin » Пон Авг 15, 2005 12:47 pm

Честито! Със здраве да си ги карате и не ги изпускайте от поглед! ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Авг 15, 2005 12:56 pm

Можете да си сложите brake boosters на задните спирачки (мисля, че при Нина са по 10 лева)
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот MOD » Пон Авг 15, 2005 1:02 pm

Честито и от мен !!!
--------------------------------------------------------------------

MOD = Master Of Disaster :D:D:D
"Никога не спори с тъпак, хората може да не забележат разликата."
MOD

Рейтинг: 1715

Мнениеот Shadowknight » Пон Авг 15, 2005 3:15 pm

[size=67]
[b]@klmn[/b]
О, знам за тази злополучна вилка, и много се радвам, че си я взел! Тя е чисто нова, но наистина, по погрешка ни я бяха отрязали по-късо, отколкото беше необходимо за Онтариото. за нас поръчаха две нови, а тази вилка виждам, че вече си е намерила собственик и всичко е наред! Струва си парите, според мен - ние сме много доволни от XCP75-LO, на черен път се държат чудесно тези вилки, 100 мм ход са, няма и сравнение с XC60 (карал съм и с този модел, много са твърди, няма и сравнение - все пак, 140 лв. срещу 60...)
Жалко, не се бях сетил да постна тук, че се продава вилката при Нина с отстъпка, заради по-късото отрязване, ама - ето че ти си я взел вече:-) Честито и на теб! :-)))
PS За черпенето - то и ние трябва да черпим сега, по случай колелата, ама така сме "вътре" и на изплащане по случая, че може и да го поотложим :-(

[b]@TOYAGA[/b]
Определено ще ги държат на разстояние! Ние затова монтирахме точно този специален модел, освен че предпазва от вода, кал и сняг, гони и крадци :D

[b]@Admin[/b]
Няма да ги изпускаме от поглед - смятаме ние да си караме колелата този път, а не да ги даваме на нек'ви типове от улицата с ножовки и шперцове! :bouncy:
PS за всеки случай си взехме и по едно от тези, за пет минути ако се наложи да оставим някъде колелата [img]http://petus-bulgaria.org/michel/img/trelockIMGP2077.jpg[/img]

[b]@NovemberCharlie[/b]
Какво е Brake Booster и наистина ли ни е необходим отзад на спирачките M420? (Сега са нови и добре регулирани, и спират перфектно, а и предните дискови са доста по-натоварени от задните - за тях обаче, предполагам, няма такава джаджа?... :bulb:

[b]@MOD[/b]
Благодарим! :-)
[/size]
Shadowknight

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Авг 15, 2005 4:25 pm

Ами приличат на подкова и се слагат на болтовете на v-brake. Грубо казано намаляват разтварянето на рамата при прилагане на спирачно усилие.
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=993
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Shadowknight » Пон Авг 15, 2005 4:33 pm

[b]@NovemberCharlie[/b]
Аха, разбрах :-)

Ами, мисля, че засега нямаме нужда от тази екстра, задните ни спирачки сега са тип-топ, а и ние по-активно сме свикнали да ползваме предните, на сух път (при мокро - и предните и задните почти еднакво).

Един ден, ако позволят финансите, ще си вземем малко по-добри предни дискови отпред, ама това по-натам... :-)
Shadowknight

Мнениеот TOYAGA » Пон Авг 15, 2005 4:40 pm

[img]http://petus-bulgaria.org/michel/img/trelockIMGP2077.jpg[/img]

[b][size=200][color=red]CHICA?!? [/color][/size][/b] [size=200]А защо не примерно[/size] [size=200][b][color=red]PUTA?!?[/color][/b][/size]
Иииибах ти грозната подигравка!:rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl: Скоро не бях попадал чак на такава гавра! :D:D:D

Махайте го бързо тва! Таман сте на път да всеете масов шок и ужас с калниците френска направа :puke: и пак ще ви нападнат заради тая Chica... Лелеее, ще пукна от смях! :D:D:D
Аватар
TOYAGA

Мнениеот mih » Пон Авг 15, 2005 5:00 pm

Много са ви хубави велосипедите, да си ги карате дълго и със здраве и да ви носят само приятни изживявания!
:)
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот mih » Пон Авг 15, 2005 5:06 pm

@TOYAGA,
от опит ще споделя, че за целогодишно каране в града и извън него тези калници вършат възможно най-много работа, вече отделен е въпросът, че точно тези калници от Веломания са с кофти захващане на "лъчите" към самите калници.
Революция в главата!
Аватар
mih

Мнениеот TOYAGA » Пон Авг 15, 2005 6:27 pm

@ mih

Ако беше чел внимателно, неминуемо щеше да забележиш положителния заряд на поста:

[quote]Мнооо са джиджени тия калници! Със сигурност ще държат крадците на разстояние...[/quote]

Същият бе оценен по достойнство и потвърден в поста:

[quote]@TOYAGA
Определено ще ги държат на разстояние! Ние затова монтирахме точно този специален модел, освен че предпазва от вода, кал и сняг, гони и крадци[/quote]

[size=67][b]ЗабеУежка:[/b] Имал съм възможност в продължение на близо две години да ползвам коУеУо с подобни калници - целогодишно и условията в прекрасния, стабилен и отличаваш се с ниска атмосферна влажност климат в четириъгълника Аахен-Лиеж-Маастрихт-Хеерлен... Прекрасно знам за какво говоря :)[/size]
Аватар
TOYAGA

Мнениеот mih » Пон Авг 15, 2005 6:32 pm

днес явно съм особено тъп
:banghead:

Революция в главата!
Аватар
mih

Мнениеот TOYAGA » Пон Авг 15, 2005 6:43 pm

[quote="mih"]

днес явно съм особено тъп
:banghead:

[/quote]

Едва ли... След като можеш да доловиш подобна тънка разлика с обичайното си състояние... :beer:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот КапитанПланета » Пон Авг 15, 2005 10:08 pm

Още едно приложение на култовия катанец Chica :
http://info.datacom.bg/cycle/city_bike/IMG_1077.JPG
Да беше пуснал една обява в "Купува" : "Търся катинарче Chica" - щях да ти го подаря. Сега прашасва някъде... При мен отпадна от третото каране. Тежи повече от рамката... нещо, което нямаше как да оправдая, въпреки множеството функции :nuts:.
На снимката се виждат и джиджаните калници. Те все още са в експлоатация :hbang:.
Four wheels move the body, Two wheels move the soul.
КапитанПланета

Рейтинг: 1705

Мнениеот Admin » Пон Авг 15, 2005 11:12 pm

:offtopic:
Ахахааа, Васко, виждам, че дори и в обикновените снимки вкарваш еуемент на реклама на МТБ-БГ :D:D:D Там...на средния...ъмм, дето право и кораво се е насочил към Chica-та;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Авг 16, 2005 8:36 am

Между другото на снимката с джиджаните калници мен лично ми допада общото оформление на предницата - не знам защо, но донякъде ми напомня на моторите от 70-80 години. Някак си елегантно ретро.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот klmn » Вто Авг 16, 2005 8:53 am

Я,хипита!:beer:А защо на синьото'Онтарио'диска има червено петно,или ми се струва?:offtopic:През 2-рата св. не е било проблем да си изпьржиш яйца на бронята на танка в Сахара.
"пришалец"
Аватар
klmn

Мнениеот Ricochet » Вто Авг 16, 2005 9:00 am

klmn:

:lolup:хипита, а?;)

няма петно, това е отражението на светлоотразителя от другото колело.

:D
Ricochet

Мнениеот jivkonik » Вто Авг 16, 2005 10:18 am

@Shadowknight
Екстра са! Гледам предни и задни светлинки имате (и аз имам такива и съм много доволен)! Само не виждам огледалца. Над 2 години ползвам това http://www.cateye.com/en/products/viewP ... subCatId=0
и съм много доволен! Надрано е вече от зверски изпълнения, падания и какво ли не още, но се държи и дава много дабър изглед на това, което става зад мен! Не мога да си представя градско каране без това огледалце и няма да е пресилено ако кажа, че дължа здравето и може би живота си на него поне няколко пъти! Цената му е към 10 лв, в Байк Центъра в Младост го имаше.:agree:
Аватар
jivkonik

Мнениеот Shadowknight » Вто Авг 16, 2005 10:36 am

[i]<UPDATE>[/i]

Още нещо ново по байковете: нови педали VP, модела не знам, кой е, но ето две снимки:

[img]http://petus-bulgaria.org/michel/img/VPIMGP2094.jpg[/img]

[img]http://petus-bulgaria.org/michel/img/VPIMGP2099.jpg[/img]

Цена - 25 лв. (от магазина на Наско на "Г. Вашингтон"). Много сме доволни от тези педали, а и [url=http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=8529]мистериозното пукане[/url] изчезна, както се беше появило;-)

Е, сега вече е друго нещо! :-)))
[i]</UPDATE>[/i]
Shadowknight

ПредишнаСледваща

Назад към Архив