Проблем с спирачка Shimano (BR-M445)

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с спирачка Shimano (BR-M445)

Мнениеот pop_rock » Съб Фев 11, 2012 6:42 pm

Здравейте колеги. Имам следния проблем със задната хидравлична спирачка ( BR-M445).
Карам я вече 100-тина километра, но при натиск на ръкохватката се чува скърцане от ротора и спирачната сила я няма.
В сервиза ми излизат с оправданието, че не е разработена, но аз определено не го вярвам.
Просто 100 километра каране, спускания и достатъчно натоварване на спирачката е невъзможно да не е разработена.
След използване на търсачката прочетох, че при ниски температури можело да се получи това скърцане.
Моля, който може да ми помогне по някакъв начин поне да установя проблема да пише.
Ето това е спирачката: Изображение
EDIT: Предната спирачка е същата и се разработи за 1 спускане.
Последна промяна pop_rock на Съб Фев 11, 2012 7:15 pm, променена общо 1 път
Be free..
Аватар
pop_rock

Рейтинг: 1289

Re: Проблем с спирачка Shimano (BR-M445)

Мнениеот penmark » Съб Фев 11, 2012 6:58 pm

Хмм странно, аз съм с такива спирачки и единственото скърцане което съм чувал е когато се намокрят, но пак си хващат. :dontknow: Да не се е омаслил ротора или някоя накладка? Избърши ротора и накладките с парцал и спирт или ракия. След това ги забърши със сух парцал. Известно време около 5-10мин няма да хваща добре, но после ще се оправи.
С оригиналния ротор и органичните накладки ли си?
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот pop_rock » Съб Фев 11, 2012 7:15 pm

Да, с оригинален ротор и накладки съм. Купих си цял комплект предна,задна и ротори.
Не ми се вярва да е омаслен ,тъй като при монтирането излишно внимавах за това, но все пак ще пробвам.
Be free..
Аватар
pop_rock

Мнениеот idaivan » Съб Фев 11, 2012 7:39 pm

А в по-топло време работеше ли нормално?
Еverything is possible!!!
Аватар
idaivan

Рейтинг: 1355

Мнениеот pop_rock » Съб Фев 11, 2012 7:41 pm

Не мога да кажа, карал съм я само на температури до 6-7 градуса.
Be free..
Аватар
pop_rock

Мнениеот idaivan » Съб Фев 11, 2012 8:12 pm

Според мен е или от студеното и мокро време или от омазани накладки и диск, като за начало най-добре прегледай второто... ако проблема остане... или изчакай пролетта или отиди при друг механик.
Еverything is possible!!!
Аватар
idaivan

Рейтинг: 1355

Мнениеот prokalnatiq » Съб Фев 11, 2012 9:08 pm

Имам спирачки Shimano BR-M486, които дойдоха гаранционно с колелото. Предната спирачка си скърцаше, но така и не спираше, заведох го на сервиза и я смениха, но пак същото. Отидох пак и след свалянето на накладките видяхме че от буталото изпуска масло, което омазнява накладките и ротора, и няма как да спира. Явно имаше дефектна партида от тези спирачки, защото по същото време имаше и друг със същия проблем на същата спирачка. Не е изключено това да е проблема, може и накладните да са били омазнени предварително. Моят съвет е да всалиш накладките (ако не ти, в сервиза ги помоли), и ако има кръгли влажни (мазни) очертания от буталото (не мръсотия) значи буталото/та изпуска масло. Ако не проблема ще е в накладките. :agree:
Аватар
prokalnatiq

Рейтинг: 1353

Мнениеот denises26 » Съб Фев 11, 2012 9:12 pm

Бъди сигурен, че не е от студено или мокро време. Карал съм я на минусови температури и на мокро време също. Никога не е имало такъв проблем, аз мисля, че е от омазнени накладки. Характерно за омазнените накладки е скърцането и губенето на спирачна сила. Лесно можеш да провериш, като сложиш предните накладки на задната спирачка. Преди това обаче задължително обезмасли хубаво диска. Опитай и пиши пак за резултата, ако се получи си има и начини да обезмаслиш до някаква степен накладките. Бих те посъветвал ако са омаслени и смяташ да взимаш нови, да ги смениш с полуметални, разликата е налице. :beer:
Аватар
denises26

Рейтинг: 1402

Мнениеот pop_rock » Съб Фев 11, 2012 10:55 pm

Добре утре ще пробвам да го обезмасля и да пробвам.
Ще направя един тест и ще пиша.
Be free..
Аватар
pop_rock

Мнениеот motomarzel » Нед Фев 12, 2012 2:16 am

Обикновенно скърцането е по-присъщо за металните(синтерованите) накладки. Когато то се появи при органичните, обикновенно е в следствие от неправилно регулиране на спирачният апарат спрямо диска и/или мокър диск/накладки. След регулиране на спирачният апарат опитай да покараш извесно време с леко натисната спирачка, за да може накладките да поулегнат и поради покачената температура влагата да се изпари. Сигурен съм, че след 3 мин. каране с натисната спирачка скърцането ще изчезне.
За изминатите от теб 100км колко спускания си имал и колко продължителни са били те? Понеже, ако апарата не е регулиран правилно се изисква повечко време докато улегнат накладките.

Успех!
Аватар
motomarzel

Мнениеот pop_rock » Нед Фев 12, 2012 2:43 pm

Днес го обезмаслих, но поради лошите метеорологични условия нямам възможност да видя какво се случва.
''motomarzel'' Имал съм 4-5 спускания, като най-дългото от тях е 4км.
Be free..
Аватар
pop_rock

Мнениеот 5roff » Нед Фев 12, 2012 3:00 pm

pop_rock написа:Не ми се вярва да е омаслен ,тъй като при монтирането излишно внимавах за това, но все пак ще пробвам.

Омасляването на диска може да стане и при каране, а не само при монтаж. Погледни си апарата отгоре и натисни лостчето, виж дали и двете бутала помръдват- ако едното е от т.нар. мързеливи (не мърда), то то може да е дефектно и да ти омаслява диска (което не е задължително, разбира се). И все пак си мисля, че имаш омаслен елемент- я диск, я накладки. Провери първо това- става и в домашни условия.

Успех!
Antares написа: Форума не е явно отражение на това, какви са хората, не може и да бъде. Виртуалната комуникация винаги ще е осакатена като съдържание
Аватар
5roff

Рейтинг: 1944

Мнениеот penmark » Пон Мар 05, 2012 8:44 pm

pop_rock, какво стана спирачката? Оправи ли се?
Аватар
penmark

Мнениеот pop_rock » Пон Мар 05, 2012 9:57 pm

Еми проблема горе-долу изчезна.
Скърцането почти го няма, а спирачната сила се върна :agree:
Be free..
Аватар
pop_rock

Мнениеот taurus13 » Вто Мар 06, 2012 1:37 am

Органичните накладки, като се насмучат веднъж с мазно, повече не стават за нищо - . шлайфал съм ги, обезмаслявал съм ги, варил съм ги в какво ли не - все същото.Трябват си нови. Този проблем го няма при металните.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот penmark » Вто Мар 06, 2012 7:57 pm

Задна ми спирачка се беше омаслила и на мен. В неделя на едно спускане издаваше звук все едно спира товарния влак. :D Вчера бърсах ротора и накладките със спирт и после подсуших със сух парцал. Днес пак издаваше звук, но галеше ухото и нямаше нищо общо с влаковия. :D И спирането е по-добро.
(Ротора ми е авид г3, а накладките са метални.)
Аватар
penmark

Мнениеот APD » Сря Мар 07, 2012 6:57 am

taurus13 написа:Органичните накладки, като се насмучат веднъж с мазно, повече не стават за нищо - . шлайфал съм ги, обезмаслявал съм ги, варил съм ги в какво ли не - все същото.Трябват си нови. Този проблем го няма при металните.

Глупости. Преди три дни напръсках всичко по градското с WD40 - задната спирачка е M416 - 160мм диск с органични накладки. Не спираше точно 4 километра.
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот TIG » Сря Мар 07, 2012 9:05 am

Привет!

Да използвам и аз темата, че си е точно за тази спирачка. Проблемът ми е малко по-различен. Колелото е чистак ново и вчера му правих първо каране от 10км. Предната спирачка тихо свири, когато не е натисната. Някакви идеи? Ще се оправи ли като се "намести" след известно каране? На велосипеда му свалих предното колело, за да го събера в колата, може ли да не съм го закачил правилно после? Има ли някакъв реглаж, който мога да направя лаишки у дома?

Питам, защото досега съм имал само V-брейкове и дисковите са ми "Черна Индия"...
TIG

Рейтинг: 1200

Мнениеот Kamaka » Сря Мар 07, 2012 9:53 am

според мен не ти е центрована, аз също имах подобен проблем но моята дрънчеше като на ламарина при достигане на определена скорост

пробвай по този начин, макар че клипчето е за задна но то е идентично http://youtu.be/Gt3XRYiFsqg

успех
Kamaka

Рейтинг: 1162

Мнениеот TIG » Сря Мар 07, 2012 10:01 am

Благодаря! Клипчето е много полезно и мисля да го опитам довечера, щом се прибера!
TIG

Мнениеот pop_rock » Чет Мар 08, 2012 7:07 pm

Ето как мисля, че окончателно реших проблема си:
Свалих ротора и апарата ,а след това отделих накладките.
Накладките ги измих обилно с топла вода ,след което ги полях със спирт и ги запалих за малко ( този номер ми го казаха приятели)
Накрая ги минах с някаква ситна шкурка ,която ми се намираше вкъщи.
С ротора постъпих по, по различен начин! Измих го с топла вода след това обилно напръсках с обезмаслител забърсах и го оставих на страна .
Зглобих спирачката отново и мисля, че изцяло реших проблема си, тъй като на кратки разстояния в хола :evil: спира и не се чувам като товарен влак.
Утре ще споделя и окончателния резултат :agree:
EDIT: Аз се затрудних със свалянето на накладките за това си помогнах с този ''pdf'' shimano m445. Давам линк за тези, които също имат затруднения :look:
Be free..
Аватар
pop_rock

Мнениеот TIG » Пон Мар 12, 2012 9:10 am

Аз реших моя (свиркане при свободен ход на колелото) чрез развиване на QR на оста, след което наместих колелото на натисната спирачка и затворих QR-a. Не се обади повече! Сега нямам търпение да се оправи времето само....
TIG

Мнениеот KiselotoMliako » Пон Мар 12, 2012 10:23 am

TIG написа:Аз реших моя (свиркане при свободен ход на колелото) чрез развиване на QR на оста, след което наместих колелото на натисната спирачка и затворих QR-a. Не се обади повече! Сега нямам търпение да се оправи времето само....

Колелото се намества така, че да легне стабилно на ушите и при това положение се затяга QR-а. После, ако монтажа на спирачния апарат позволява, се стиска няколко пъти спирачката и в задържано положение се притягат болтовете към преходника.
Да си настроиш колелото по спирачката е временно решение, ако все пак говорим за планинско колоездене, или поне епизодично преминаване през бордюри.
Аватар
KiselotoMliako

Мнениеот Insight » Вто Мар 20, 2012 3:22 pm

APD написа:
Глупости. Преди три дни напръсках всичко по градското с WD40 - задната спирачка е M416 - 160мм диск с органични накладки. Не спираше точно 4 километра.

Налетял си на WD40-менте!
Апропо, след като напръска всичко, взе ли някакви мерки за почистване или просто се качи и след 4 км всичко беше наред?
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот APD » Чет Мар 22, 2012 11:09 am

След около 4км (от 4ти до малко след Орлов Мост) вече спирах. А колкото до това дали е било менте - ми предполагам, че щях да разбера до днес сутринта, когато понапръсках някоя и друга част, дето беше клеясала.

Та така ...
APD

Рейтинг: 977

Назад към Веломеханик