Периодична смяна на 10 скоростна верига

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Периодична смяна на 10 скоростна верига

Мнениеот dob111 » Сря Фев 08, 2012 8:21 pm

Така и така някой е събудил темата, та и аз да попитам:
мога ли да сложа предна плоча на курбела си, която плоча по описание е за 10 скоростна система, и да я ползвам на настоящата 9 скоростна система на велосипеда си?
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Re:

Мнениеот MacLeod » Съб Фев 11, 2012 9:52 pm

Лошото според мен е че ако скоро махнат от производство 9 скоростните компоненти ( както преди стана с 8 скоростните ), то като изхабиш касетата, трябва да смениш абсолютно всичко, даже обтегача и командите.. Или да търсиш нещо втора ръка. Ех как би ми било жал за задната ми x0 команда.

Що се отнася до горния въпрос, няма да стане или поне няма да стане и да работи читаво. Десет скоростните компоненти са несъвместими с 9 скоростните. 10 скоростната верига е по тясна и не пасва на 9 скоростни плочи. Обратно 9 скросотните вериги не пасват на 10 скоростните плочи.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот Шлек_народен » Съб Фев 11, 2012 10:06 pm

MacLeod написа:10 скоростната верига е по тясна и не пасва на 9 скоростни плочи. Обратно 9 скросотните вериги не пасват на 10 скоростните плочи.

Карал съм курбел 10-ка даже със 8-ца верига. За плочите на курбелите не е толкова проблем. Проблема е повече при задите венци-там не стават такива врътки. Така че, плочата може да си я караш спокойно и със 9-ка верига.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот kaliopo » Съб Фев 11, 2012 10:26 pm

Шлек_народен написа:Карал съм курбел 10-ка даже със 8-ца верига. За плочите на курбелите не е толкова проблем. Проблема е повече при задите венци-там не стават такива врътки. Така че, плочата може да си я караш спокойно и със 9-ка верига.

Най-накрая, някой да каже, че знае, какви са разликите между 9 и 10 скоростни системи. Понеже не съм ползвал нищо за 10 скорости, ще се възползвам, да задам и аз един въпрос. Щом е само ширината на веригата и съответно това, че на мястото на 9 зъбчатки отзад са събрани 10, каква е разликата между това и това? Нямам предвид малката разлика в броя на зъбите на плочите. Искаш да кажеш, че единствено плочата за 10 е малко по-тънка?
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Мнениеот Шлек_народен » Съб Фев 11, 2012 11:07 pm

Едва ли са по-тясни плочите.По-скоро самия зъб е малко по-остър.Понеже карах 8-ца отзад отначало със 9-ка курбел (2 плочи) на малката,веригата стигаше до 2-рия венец отзад(от малките), без да трие във голямата плоча.После сложих 10-ка и имаше проблеми -веригата опираше при втория и третия от малките венци, ако съм на малката плоча отпред.Видимо разлилика няма - като разстояние между плочите или широчина.Или е толкова малка, че не се забелязва.Та това беше разликата.Но може и самия профил на плочата(голямата) да е причината-едната беше със по-различен наклон към зъбите-профила от болтовете до самите зъби.А и марката беше различна, та причини много.Карал съм същата комбинация и със 8-ца, и 9-ка вериги.
За три плочи може и да има някаква малка разлика,но не ми се вярва.Мисля, че няма разлика при разстоянията м/у плочите.Команда за 3 плочи става и за две.Веригата на 10-ката е 0.5 мм по тясна от 9-ка -това е другата разлика, ама както казах , отзад е по-тясното място.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот MacLeod » Нед Фев 12, 2012 3:56 pm

А дали ако се заложи на по - висок клас верига, това няма да доведе до по - бавно износване на всичко. Примерно такава верига: http://www.ukbikestore.co.uk/product/18/upg_ybn_mk10_s2/ybn-heavy-duty-10speed-chain-chrome.html
И по този начин по - скъпата верига да спести.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот Келеша » Сря Окт 16, 2013 8:50 pm

Няма проблем 9 скоростната верига става за 10 скоростни зъбчадки вече така си карам :D никакви ядове нямаш.
Келеша

Рейтинг: 1282

Предишна

Назад към Веломеханик