Първото дълго пътуване. Организация и подготовка.

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Първото дълго пътуване. Организация и подготовка.

Мнениеот fena7 » Вто Фев 14, 2012 4:31 pm

Здравейте колеги, от доста време обмислям да направя едно пътуване с велосипед но не знам откъде да започна с плануването на маршрута. Трудно ми е да намеря подходящи пътища и пътеки за постигането на едно приятно и безопасно пътешествие. Маршрута е от Благоевград до Видин. Стилът ми е кроскънтри и предпочитам повече черните пътища. Много бих искал, хора с опит да ми дадат насоки и предложения за маршрута и оборудването което ще ми е нужно. Приемам всякакви съвети и критики относно маршрута и пред подготовката. Извинявам се на модераторите ако съм пуснал темата не грешното място. Благодаря ви предварително.
Аватар
fena7

Рейтинг: 1325

Re: Първото дълго пътуване. Организация и подготовка.

Мнениеот jd » Вто Фев 14, 2012 4:34 pm

Здрасти,
надявам се не си решил, че този преход ще го правиш по това време на годината..
Иначе ето тази тема може да ти бъде много полезна - що се отнася до екипировка и принадлежности. Колегата sailman много детайлно е описъл едно свое пътуване и нещата, които е взел със себе си
viewtopic.php?f=3&t=96940&p=775758
Изображение
Аватар
jd

Рейтинг: 2000

Мнениеот fena7 » Вто Фев 14, 2012 4:45 pm

Еее не разбирасе :) . Този сезон е само за размисли и подготовка. Благодаря ти за бързия отговор и прекрасната тема, колегата е представил доста подробна тема по въпроса.
Аватар
fena7

Мнениеот outfaced » Вто Фев 14, 2012 5:59 pm

Добро планиране на маршрута без GPSсофтуер и карта + google earth не мисля, че ще ти се получи. Черните пътища в голяма степен ги има на картата и доста ясно се виждат на гугъла. Остава само да си фиксираш все пак waypoint-ове и да си следиш какви денивелации и км. планираш, така че да са постижими без да те правят труп.
Не че и без GPS няма да се оправиш, ама като за първи път може да ти дойде в малко повече приключението ;)
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот dob111 » Вто Фев 14, 2012 7:03 pm

Идеята ти е много изкушаваща.
Аз за себе си си мечтая за нещо от рода на Дунав-Бяло море. И ако ще карам по направлението север-юг то посоката ми задължително ще е от север на юг - просто така ме кефи - защо, ами защото дивото и топлото в тоя случай нарастват в тази посока...
Ето една връзка към Хижите в България: http://maps.google.bg/maps?f=q&source=e ... .89917&z=7
Като отвориш страницата в адресната лента на Гугъл има една връзка, може да я вградиш в ГугълЗема и да си изследваш триизмерно нещата. Освен това ако плануваш и нощувки по хижи ще имаш някакви отправни точки по маршрута си.
Не знам - има ли тема във Форума - нещо от рода на "Сподели трак"? Би била полезна.
Не знам точно как си решил да правиш това пътуване - но гледай ГугълЗема - има много идеи там...
Също и това: http://www.bikemap.net/
То това да композираш маршрут е малко изкуство, трябва опит и знание, но и трябва желание и импровизация и новаторство.
Ето някаква обща идея - от Берковица по маршрута на КЕ до Златишки проход, оттам Златица. Оттам по някакъв начин може да се пресече Средна гора до Панагюрище. Оттам до Белово и Велинград. От Велиндрад през Родопа има страхотни маршрути за байк чак до Добринище или Гоце делчев.
Разбира се това е само примерна схема. Може маршрута да минава по западно и да се пресече част от Рила.
Успех и сухо лято на всички!
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот fena7 » Вто Фев 14, 2012 8:02 pm

Благодаря ви много за съветите, :) да се надяваме че ще успея да скалъпя някой хубав маршрут. :) Приятно изкарване на празника довечера :beer: :beer:
Аватар
fena7

Мнениеот taurus13 » Вто Фев 14, 2012 10:05 pm

Виж сега, ти споделяй тук какви идеи имаш етап по етап, пък хората ще ти дадат някоя идея и току с общи усилия вземе че стане маршрут. Че и без това е зима и не може много да се кара. :D
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот fena7 » Съб Фев 18, 2012 2:09 am

Здравейте колеги, нямах много време тези дни да се занимавам с маршрута но стигнах до Долна Диканя. Обмислям там да направим лагеруването, около язовира. Споделих идеята със съквартиранта ми и взе че се нави, така че май няма да съм сам. Относно споделянето на информацията, не знам как ще стане понеже правя маршрута на google earth и ми дава да запиша маршрута под формата на файл който може да бъде в два формата( kml и kmz). Ето и линк за изтеглянето им ако някой иска да види маршрута. http://dox.bg/files/dw?a=7d1a75485a това е KML файла http://dox.bg/files/dw?a=b5ffc8d455 а това KMZ
Аватар
fena7

Мнениеот taurus13 » Съб Фев 18, 2012 2:56 am

KML файловете са си екстра. Лесно могат да станат и на GPX ако трябва да се ползват на навигационно у-во.
А каква е целта на пътуването до Видин - искаш да отидеш дотам с колелото или искаш да направиш някакво пътешествие, като просто крайната точка е Видин. Щото ако е за самото отиване, логично че най-бързо и лесно е по и около шосетата. Избягваш най-натоварените и караш по междуселските, макар че това ще удължи маршрута.
Ако целта обаче е от типа Опознай Родината, бих препоръчал да го прекараш през планините напряко.
Аз например в този случай бих заложил на западните покрайнини на БГ - от Благоевград дръпваш към Кюстендил през Осоговска планина. Оттам се насочваш към Земен и караш все нагоре към Трън, после Годеч. Оттам се качваш на гръбнака на Стара Планина и караш към Видин.
Западните райони са доста пусти откъм коли, живота е спокоен и пасторални пейзажчета не липсват. Планините са ниски и лесно се пресичат. Селски черни пътчета колкото искаш, малки селца, тук таме кръчмичка. Типично XC си е чак до Годеч. Оттам вече като се закачваш на Стара планина, може би ще е малко по-планинско, но не може да няма и там пътища. Е, ако пътеките те устройват такива ще има със сигурност. Аз в тази северозападната част не съм ходил, но има кой да ти даде идеи за това място. Това разбира се е добре да не го правиш сам, а с другарче. И предполагам става дума за пролетта или лятото.
Така както си го подкарал покрай шосето няма да е много интересно, но все пак не зная целта.
Изображение
Аватар
taurus13

Назад към Общ форум