спане на открито - опасности?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: спане на открито - опасности?

Мнениеот Yavkata » Сря Фев 15, 2012 5:39 pm

Сещам се и за още някои опастности. Един прекрасен юнски ден, преди десетина години, сме се събрали два-три болюка пещерняци и сме се настанили на полянка до кантона на Водното, няколко километра след бившата х. Малина, над с.Гинци. Отпразнувахме два-три рождени дни вечерта. На сутринта, аз като най-ранобуден, още неотворил гуреливи очи, дето се вика, плъзвам към огнището да търся първа сутрешна бира. Вместо това откривам небезизвестния Кики, задрямал кротко, в още по -кротко тлеещия от прехвръкнали искри спален чувал. Загасихме го и го оставихме да си доспива.
Въобще огъня при спане на открито си е една от опастностите, не толкова за нас колкото за природата.Винаги правя огнището и огъня толкова голям, колкото ми е нужно. Обикновено зарявам жаравата с пръст и камъни преди да си легна. Така хем предотвратявам евентуално разпалване на искри от вятъра, хем на сутринта като я разровя имам готови въгленчета за приготвяна на сутрешното кафе. Естествено тоя номер не върви много при огъня от иглолистна дървесина.Друг номер е да си оставите начупени от вечерта съчки и клечки , завити в найлон. Така и при често срещаните нощни превалявания и сутрешна роса си имате сутрин сухи подпалки. Малко се отплеснах от темата с опастностите, но огъня ми е любима тема, пък и да останеш сутрин без огън и кафе си е опасно. :D
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ozzie » Сря Фев 15, 2012 7:30 pm

Ако не се лъжа, кърлежи могат да бъдат изследвани и в ХЕЙ.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот sailman » Сря Фев 15, 2012 7:43 pm

pavle написа:Спане на открито - опасности?

Yavkata написа:...Един прекрасен юнски ден...небезизвестния Кики...Загасихме го и го оставихме да си доспива. :D
:rofl: Явка, кефиш!

Извод: Алкохола! :deal: :lol:
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот hrissim » Сря Фев 15, 2012 11:36 pm

eMcKu написа:...
А добре, ами на високо, как е положението с усойниците ? Аз това лято на Белмекен имах близка среща с една на пътя и почти се посрах :evil:

Усойница съм срещал над х.Заврачица на 2250 м.н.в.!

pavle написа:Ристе, за росата на няколко пъти се покривах с платнище/тента, което носех за дъжд, и ми беше ок. Така даже вдигаш малко температурата в чувала. От друга страна непромукаем чувал, който да е също така лек (до 1 кг), до момента не съм намирал.
...

http://www.youtube.com/watch?v=xLXFh-k1SmU&noredirect=1 ;)

Апропо - до скоро в Англия на прАмоция имаше пухен Дойтер Trek Lite 300 за 80 лири!!! 990грама тежи. Минус 2 градуса комфорт за мъже. Перфектен трисезонен просто...
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот hrissim » Чет Фев 16, 2012 12:55 am

hrissim написа:...пухен Дойтер Trek Lite 300 за 80 лири!!! 990грама тежи. Минус 2 градуса комфорт за мъже. Перфектен трисезонен просто...

90 лири - http://www.fieldandtrek.com/deuter-lite-300-781050
Статии за:
Аватар
hrissim

Мнениеот pavle » Чет Фев 16, 2012 1:09 am

taurus13 написа:Иначе има и едни инструменти за вадене на кърлеж ама аз не съм ползвал - само веднъж ме е хапала гадината и я измъкнах с пинсета.

един вид такъв инструмент http://apteka.framar.bg/30020417/инструмент-за-отстраняване-на-кърлежи
а тука и едно клипче как става махане с инструмент http://parazitologia.start.bg/play.php? ... &tv=yt
Само не разбрах защо въртят по часовниковата стрелка?! Инструментите като гледам може да си ги скалъпиш с малко занимавка, но пинсетата върши работа стига да не е плоска и широка отпред. Кърлежа да се хване възможно най-близко до кожата, а не в дебелата му част. В противен случай се рискува част от съдържанието на кърлежа да бъде инжектирано в кръвоносната система.

Ристе, мерси! Да изкара тая примоция до заплата само :)
Инициатива "Алабак"
аз ремонтирам колото си при Пацо - Вело 2009
Аватар
pavle

Рейтинг: 1550

Мнениеот 4getcredo » Чет Фев 16, 2012 11:07 am

Кърлежите не трябва да се въртят, докато се вадят. Хоботът му не е на винт ;) Захващат се много близо до кожата, за главата (за да не се откъсне тя) и много бавно и постепенно се дърпа. След няколко такива подръпвания кърлежът излиза. Няма да се плашите от това, че и кожата се опъва заедно с гадината. Казвам го от собствен опит и консултация с няколко лекарски/енциклопедични източника. Миналата и по-миналата година сигурно съм извадил близо десет кърлежа от себе си, от сина и жена ми. Пробвал съм и по-популярните методи (от незнание) с въртене, олио, зехтин и пр. Не е имало усложнения, но сухия метод без въртене се оказа по-ефективен, а и препоръчван от специалистите.

Разбира се, отиването на лекар и следенето на мястото на ухапване е задължително. Преносът на лаймската болест не е нещо толкова лесно нещо. А и симптомите, за които спомена Милко, се разчитат лесно.
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот pascoff » Чет Фев 16, 2012 6:11 pm

pavle написа:Ристе, за росата на няколко пъти се покривах с платнище/тента, което носех за дъжд, и ми беше ок. Така даже вдигаш малко температурата в чувала. От друга страна непромукаем чувал, който да е също така лек (до 1 кг), до момента не съм намирал.

Евтин лек чувал с мрежичка против насекоми - http://tashev.bg/shop/product_info.php?idarticles=186

Много внимавай за температуните диапазони, ако си купуваш спален чувал. Горния е лек но температурата Комфорт +11+7°C е много висока, демек за висока планина не бих разчитал на него. Долния, който е дал Ицо, е много по-подходящ. Не само, че температурата е -2 комфортна, но и е пухен (което пък е недостатък ако се намокри).

Разбира се всичко това е много относително и усещането за студ при всеки е различно :)

hrissim написа:
hrissim написа:...пухен Дойтер Trek Lite 300 за 80 лири!!! 990грама тежи. Минус 2 градуса комфорт за мъже. Перфектен трисезонен просто...

Дали си мислил за опцията спане на хамак - високо над земята, далеч от повечето живи твари. Плюсове има много, недостатъци само изскването да има на какво да го вържеш. Ако няма гора наоколо има варианти и на колелото + някой стълб от зимна маркировка примерно :)
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот joropc » Чет Фев 16, 2012 6:39 pm

4getcredo написа:Кърлежите не трябва да се въртят, докато се вадят. ....

Митак, тук не съм съгласен.От време оно,... дет' се вика, когато бях малък и баба ми вадеше кърлежите :) , винаги това е ставало с въртеливо движение ОБРАТНО на часовниковата стрелка.Аз също съм извадил бая кърлежи по същия начин.
Скоро си купих и специализиран мини "инструмент", който ми стои в аптечката.Уредът е made in USA, с 'Иляда сертификата по него, а в упътването ясно е казано-"slow spinning counter clockwise"
А за докторите.....ако отидеш в троянската болница с кърлеж в крака...може и да го ампутират(кракът, де) :roll2:
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот hrissim » Чет Фев 16, 2012 7:15 pm

pascoff написа:...
hrissim написа:

Дали си мислил за опцията спане на хамак - високо над земята, далеч от повечето живи твари. Плюсове има много, недостатъци само изскването да има на какво да го вържеш. Ако няма гора наоколо има варианти и на колелото + някой стълб от зимна маркировка примерно :)

Митак, бе не стаа - ше се изгърбиме на тия хамаци, брат. Свикнал съм на твръдо и равно. Павката сигурно и той...

А за намокрянето и пухените чували - по-нагоре в темата дадох линк за импрегниране ;)

Павкааа и накрая да споделиш какво ще правиш с чувалуването! ;)
Да знайш, дет съм айляк! :beer:
Статии за:
Аватар
hrissim

Мнениеот 4getcredo » Чет Фев 16, 2012 8:06 pm

joropc написа:
4getcredo написа:Кърлежите не трябва да се въртят, докато се вадят. ....

Митак, тук не съм съгласен.От време оно,... дет' се вика, когато бях малък и баба ми вадеше кърлежите :) , винаги това е ставало с въртеливо движение ОБРАТНО на часовниковата стрелка.Аз също съм извадил бая кърлежи по същия начин.
Скоро си купих и специализиран мини "инструмент", който ми стои в аптечката.Уредът е made in USA, с 'Иляда сертификата по него, а в упътването ясно е казано-"slow spinning counter clockwise"
А за докторите.....ако отидеш в троянската болница с кърлеж в крака...може и да го ампутират(кракът, де) :roll2:

Каква е логиката, Жоре, на въртенето - физиологична и физична? Добре, ако го кажа така "кърлежите не е нужно да се въртят при вадене с пинсета", може би ще е по-точно. Със завъртането, според моя опит (а и разговори с лекари), не се постига нищо кой знае колко различно. Освен, че е по-вероятно да го скъсаш (с пинсетата). А относно твоя инструмент - зависи на какъв принцип действа.
Аватар
4getcredo

Мнениеот joropc » Чет Фев 16, 2012 8:28 pm

4getcredo написа:Каква е логиката, Жоре, на въртенето....

Завива му се свят и по-лесно отпуска :lol2: ....
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот 4getcredo » Чет Фев 16, 2012 8:33 pm

joropc написа:
4getcredo написа:Каква е логиката, Жоре, на въртенето....

Завива му се свят и по-лесно отпуска :lol2: ....

:D :agree: ... или му туряш от сливовата на деда ти :evil:
Аватар
4getcredo

Мнениеот Citrus Siensis » Чет Фев 16, 2012 10:20 pm

лично за мен най голямата заплаха за човека е друг човек.а малко и почти нищо не се каза за средставата за защита.лично аз винаги когато сам в гора първото което си правя е копие!копието не бива да е по високо от вашия ръст,не го хвърляйте ако не сте тренирали хвърляне ! а го използвайте за директно мушканe.
копието е страхотно оръжие и хубавото му е че държи противника на растояние ,докато при ножа е директен контакт.хубаво острие за копие става от ножовете които имат връв около дръжката.друга голяма опасност са бракониерите.като нищо могат да ви застрелят зимайки издавания от вас шум за шум от животно.тая опасност е най голяма на свечеряване затова е добре от време на време да издавате по някои човешки звук-подсвиркване,припяване на песен покашляне.относно хората не ги подценявайте ама изобщо "жътварите" могат да искaрaт от вас повече от 50 000 лв.никакво доверие към непознати.когато някои идва срещу вас или ви застига просто минавате в страни на пътеката и вдигате копието.с непознати не се разговаря в никакъв случай.представа си нямате колко много неща може да разбере някои за вас от гласа ви.допуснете ли човек до вас на растояние 5 метра вече сте в червения периметър и може да ви навреди.най уязвими сте докато спите.залагайте си винаги сигнална система с рибарска корда и звънчета.никога не проявявайте излишно любопитство,към звуци предмети ,светлини,когато има лов винаги има примамка.
Citrus Siensis

Рейтинг: 925

Мнениеот did » Чет Фев 16, 2012 10:29 pm

Citrus Siensis написа:с непознати не се разговаря в никакъв случай.

Че тогава защо да ходим в непознати райони? :dontknow:

Аз ходя в Родопите, точно за да срещам хора и да говоря с тях.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот 5L » Чет Фев 16, 2012 10:32 pm

Citrus Siensis написа:...

Все си мисля, че по горите и планините има далеч по-малко лошави хора, отколкото в междублоковите пространства :dontknow:

Виж, ако те видя да се скатаваш в храстите с копие :nuts: , едва ли ще съм много убеден в добрите ти намерения. И гарантирано няма да ми чуеш гласа.
Аватар
5L

Рейтинг: 1420

Мнениеот pavle » Чет Фев 16, 2012 11:54 pm

Малко офтопик

Митьо, ся за температурните диапазони ясно.. пропуснах да кажа, че чувала все пак е летен. И като такъв може да има грижи по на височко и покрай разни язовири, дори лятото. Съгласен, че на Ристе варианта е много по-добър, но тука има една подробност.. и тя е, че пухените чували имат някакъв живот и като по-скъпа инвестиция е добре да го пазиш повечко. В тоя ред на мисли, най-добре е да имаш няколко чувала вкъщи и да ги ползваш според пътешествието. Та аз избирам и двата. Колкото повече толкова повече :).

За хамака спор няма, че е много по-удобно, но не бих го носил на дълги преходи. Все пак си е половин кило че и отгоре с въжетата, а не ми пречи да спя на земята.. имам си достатъчно мръвка да омекотява :). За по-топли райони, където гадините са много през лятото (примерно покрай яз. Ивайловград) може би бих го взел, но иначе не. Смятам, че мрежичката ми е достатъчна. Тука вече нещата опират до лични предпочитания (и страхове). Виж на морето колко менти прокарвам на хамак.. :D

Ристе, абе има си схема с хамака и е доста удобно. Относно чувалуването ше ти споделя тея дни пъклените планове за едно дълго скитане у влажното :D май месец някъде.

Иначе както за кърлежите, така и за змиите, информацията по сайтовете е много противоречива. На едно място без въртене, на друго, че това е стар метод и не трябва да се прави така. Същото е и със змиите.. на едно място казват, че трябва да се пристегне с превръзка малко над мястото, ако е на крак или ръка, на други, че е абсолютно недопустимо. Как да е.. стана ми ясно вече каквото ме вълнуваше. Мерси :beer:
Инициатива "Алабак"
Аватар
pavle

Мнениеот hop » Пет Фев 17, 2012 12:41 am

Като стана въпрос за най-страшното животно в гората (без никакво съмнение - човекът), мяркал съм разни рибарски аларми, които представляват един PIR датчик на 9 В батерия с ъгъл на действие около 60 градуса и обхват около 10 метра, вързан към силна пищялка. Дали някой е виждал да се ползва или е ползвал при бивакуване такава джаджа? Работят ли добре? За сигнализацията нощем със звънчета е ясно, но много ми се иска да има решение и когато се отдалечим от лагера. Все пак се налага да отиде човек и до тоалетна, и до извора или рекичката за вода (а водата шуми), и до някой околен малинак му се иска да се отбие привечер, а и просто да се разтъпче наоколо - без раницата, без пълните джобове с какви ли не ценности, защото го е шубе да не им порастат крила. Мисля, че при спокойно време, без шумящ вятър, пищялката ще се чува наоколо, но дали? Тези, които аз съм виждал, все са едни такива неподходящи за носене - или много обемни, или много тежки, или и двете. Имате ли идеи? :)
hop

Рейтинг: 1325

Мнениеот Citrus Siensis » Пет Фев 17, 2012 1:05 am

абе искам да ви кажа че когато срещате хора винаги да сте готови.в много идиотско време живееме,и опасностите не са никак за подценяване.
Citrus Siensis

Рейтинг: 925

Мнениеот pavle » Пет Фев 17, 2012 1:19 am

taurus13 написа:Едно стадо овце си пасеше и една змия се моташе между тях. Овцете си мааха направо и хич им не дремеше, а змията само се пазаше да не я настъпат.

обаче с козички http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 90#t=1079s :)
Инициатива "Алабак"
Аватар
pavle

Мнениеот taurus13 » Пет Фев 17, 2012 2:07 am

Citrus Siensis написа:....

Айдеее...почна се. :lol:
Мога ли да разкажа една лека истрорийка....почти е по темата, щото хем за малко да спя в гората, хем и опасности имаше.
Та да ви кажа, как ходих над Зверино една пролетна нощ. Да бях около 17-18 годишен, че май още в техникума учех. Та значи ще ходим на едни пещери с клуба, които са там в региона, но аз още съм заек и не ги знам. Нали съм си шматка от малък, пак се омотах нещо и опустих влака - видях му само опашката. Таман да си хвърля шапката на земята и да поскачам от яд върху нея и видях един колега от клуба. То добре, че тъй стана, щото шапка така и така не нося никога. Колегата бил дошъл да донесе малко инвентар на заминаващите и тъкмо си тръгваше. Оказа се, че знае къде са тия пещери. Обясни ми той следното - като слезеш на Зверино, оглеждаш се и като видиш ретранслатора хващаш към него по пътя. Тоя път все така си върви из планината, ще минеш покрай разни кошари и накрая ще стигнеш една кошара, която е най-далечната. Тая кошара е на бай Иван и там ще са нашите хора.
Колко му е. Изчаках следващия влак, качих се и докато се дотътрузя до Зверино то станало сумрак. То и тази гара за пръв път я видях тогава. Слизам аз на гарата, въртя се малко като R2D2 и ей ти го ретранслатора горе, обагрен от последните слънчеви лъчи. Къде ти ще търся път, самара на гърба и право напред през пясъчните скали нагоре. Оттогава съм ги запомнил тия пясъци и сега много ми се ще пак да ида да ги пусна с байка, ама знам ли ги дали стават - тогава не съм ги гледал с очите на байкър.
Докато издрапам до горе и слънцето се скри. Видях аз къде тръгва един път, извадих фенера и потеглих. Тоя фенер специално си го бях напазарувал от Чехия, щото тука нямаше такива - какво да ви кажа, соц. мизерия си беше - като няма в ЦУМ, няма никъде. В клуба си имаше хубав инвентар Petzl, с карбидки и осветителни глави с пиезо запалване, но той беше горе при другите, пък аз си носех стария фенер, дето ходех с него по пещери, преди да попадна в тоя клуб и да изкарам курс. По онова време бяхме запалени, щото прочетохме книгата на Норбер Кастьоре "Моят живот под земята". Ако не сте я чели, прочетете я. Няма да ви я прерасказвам, но в общи линии този човек, роден през 19 или началото на 20 век, от 5 годишен тръгва на своя глава да изследва сам пещерите около родното си място, някъде в Пиренеите. Прави изключително рискови слизания, гмурка се през сифони, скача от 20 метра в реката и изобщо супер откачен от дете. Целия си живот изкарва по пещерите, погребва много от другарите си, влиза в над 6000 пещери. Обяснимо е, че в ерата на хартиените книги, такива четива силно въжбуждаха момчешките ни сетива и скоро се започна една игра - отваряме картата, виждаме къде има символ на пещера, след това влака, автобуса и екшъна започва. Разбира се попадахме и на вододайни зони и заключени решетки, но понякога и това не ни спираше. Веднъж дори изчакахме пазача да се прибере и по тъмно разбихме катинара, за да се наврем в пещерата. Извинете, че така се отплесвам, но тоя фенер ми навява много мили спомени. И така, ходя си аз в тъмната гора и си светя с фенера и изведнъж насреща ми силует...на човек с брада и брадва на рамо.
- Добър вечер, поздравявам аз леко накокошинено.
- Загаси тоя фенер! - с грубиянски тон ми отговаря онзи.
Ще го загася ама друг път, мисля си аз и се чудя, ако ми посегне с брадвата, как да реагирам.
- Загаси го, че ми свети в очите бе... - продължава онзи.
Чак сега се сетих, колко съм нетактичен. Загасих го, но седя нащрек, щото си имам едно на ум. На хората им вярвам аз 10%. Тома Неверни съм си от дете. След кратък разговор се разбра, че човеко е бай Йордан, че е пиян и че си търси коня, който явно решил, че не иска вече при бай Йордан. Ми разбирам го кончето...
Тоя същия ми обясни, как срещнал преди малко групата с моите другари и понеже били много окъснели, нямало как да намерят в тъмното бай Иван и той ги поканил да спят в неговата кошара. Те били приели и да съм отидел и аз там. Обясни ми, че кошарата ми е по път и да го чакам там, пък той отивал да си потърски кончето. Да бе да, казах си аз и хванах пътя нагоре. Хич не ми връзваше тая история, щото описанията на групата бяха много неточни, пък и наш Сашко, дето водеше групата знае къде са пещерите и бай Иван. Ходех си аз, ама по едно време ми изгоря крушката на фенера. Знаете ги тия(или не ги знаете) крушки от по 3,5 волта - фалшиви си бяха много и а го тръснеш фенера, а се скъсала жичката. То хубаво, че си носех две резервни. Смених аз едната и продължих. Пътя занабира височина на завои и навлезе в планината. По някое време действително минах покрай някакви кошари, но те бяха далеч под пътя и само кучешлия лай ги обозначаваше. Аз твърдо си бях решил да ходя до бай Иван. По едно време в храстите срещу мен светнаха две жълтеникави очички, дето малко ми изкарха акъла, но това се оказа едно бяло проскубано куче. То захвана по мен да ходи, пък аз нямах против малко компания в тая нощна разходка. Вече доста време ходех и пътя навлизаше все повече в планината. Стана студено, имаше и преспи сняг тук таме. Кучето скоро му писна и се върна обратно, но неговата компания скоро беше заменена от тази на вълците, които виеха някъде пред мен. По принцип от вълци не ме е страх, щото са ми като кучета малко, ама си е стресиращо да ходиш сам в планината на тъмно, без да знаеш къде отиваш и дали не си се загубил, а наоколо да ти вият вълците и особено като си на 17-18 години. Почнах да се присещам за историята която разказваше майка ми, която като дете беше живяла в село Бистрица. Автобуса през зимата не можел да се качи баш до селото, заради снега и оставял пътниците някъде преди това. По това време София не е била голяма като сега и пряко сили да е стигала до Дървеница. Та имало един човек, дето всеки ден пътувал с тоя автобус до града и вечер се връщал. Веднъж не се върнал и на сутринта намерили само дрехите му, разкъсани на снега - вълците били изгладнели и го изяли. Та докато сам си се плашех аз с глупости, стигнах един голям завой, изведнъж се хлъзнах на един лед и бам паднах, а фенера угасна. Те така става обикновено като почнеш да се самопсихираш - почват да ти се привиждат сенки отвсякъде, чуваш шумове и дишане зад гърба си и накрая се спъваш в някой корен и си разбиваш главата, пък после хората се чудят, какво е правело това момче по това време там и как пък така се е пребило, а местните пускат веднага машината за хорър и измислят разни страшни истории за бродещи духове на обесили се девойки и хвърлени в пропасти злодеи.
Смених за втори път крушката, укротих си фантазиите и потеглих отново. Не бях вече много сигурен къде отивам. Струваше ми се, че съм изпуснал някое отклонение. То пътища в планината бол - прокарват ги дървосекачите. Все пак реших да ходя още. Вуците все така си виеха, но аз вече им свикнах. И по някое време цък...пак ми угасна фенера. Ай сега да му се невиди. Тръснах го в коляното и присветна. Понякога жичките на тия крушки се откъсваха и оставаха да висят на една тел, та ако успееш да я закачиш с почукване, може и да светне пак. Тръсках аз, тръсках и току светна. След това потеглих отново, но гледах да не тръскам фенера. Междувременно пътя съвсем навлезе в планината и взеха да се явяват поляни. Аз вече се бях уморил и много ми беше писнало от всичко. Бях убеден, че съм се изгубил и явно чак утре на светло щах да разбера къде съм. В главата ми мина еретичната мисъл да си опъна бивака и да изкарам нощта на полянката до онези дървета - хем клечки за огън, хем по на завет. Имах си чувалче, бензинов примус, супички, консерви и пр. Това ми се видя много добра идея, предвид угасвашия ми фенер и набързо си устроих бивака. Тревата беше малко мокра, но намерих едно по високо местенце, където проснах шалтето. И това шалте от Чехия го бях взел. Викам си, ще запаля едно огънче и ще си го подържам - вълците няма да дойдат при огъня. Започнах да си готвя на примуса и не щеш ли изведнъж отгоре се чу лай....на куче. Ай стига бе - никое нормално куче няма да се скита около вълците - ако не го хапнат, току виж го опънат. Седя си аз до примуса, пък то си лае и все от едно място. Скочих аз в обувките, зарязах бивака и поех нагоре по поляната с фенера. Там беше малко по-светло щото небето присветляваше - може би зад облаците имаше и някаква луна....ама само може би. И така лаят се усилваше и ето ме скоро в една падина, която беше адски мокра, абе направо блато. Наджапах леко. но карай. Обиколих я и изведнъж хоп, пред мен изникна силуета на кошара. Ха така....едната част беше за животните, но в края имаше къщичка с прозорци. Приближих се до прозореца и надзърнах. Първо видях една нажежена до червено печка, а след като адаптираха очите ми се появи и маса с две легла. На едното легло спеше опънат и развит слаб съсухрен човек с мръсна сплъстена коса и брада. Зачуках по стъклата, но този не се събуждаше. Заблъсках по силно и по едно време го сепнах. Отвори прозореца човека, питах го за бай Иван, пък той казва - Аз съм.
Ми то хубаво, ама от нашите и помен няма. Обясних му аз каква е работата и той вика, влизай. Добре, само да си взема багажа. Докато се върна той отново беше заспал. Аз си извадих яденето и започнах да си вечерям с кеф срещу нагорещената печка, чудейки се, дали по някое време на прозореца няма да потропат и моите другарчета...ама големи са, да се оправят. Наядох се и заспах. По някое време през нощта сънувам че съм в ада. Събуждайки се установявам причината за това - бай ти Иван е наблъскал наново печката. Устата ми е суха, гърлото гори. Надигам водата, но така не се издържа. Тихо ставам и открехвам вратата 10 см...навлиза блаженна студенина и аз лягам и заспивам. След час и нещо пак съм го докарал до ада...брей, много ще да съм грешен. Отново отварям очи - печката пак е оранжева, със все кюнците даже, а вратата затворена. А, не - пак ставам и отварям. На третия път го чух бай ти Иван още гат стана. Първо дозареди печката и после затвори вратата. Изчаках го да заспи и пак мойто си. Слава богу скоро дойде сутринта. Бай Иван скочи още по тъмно да си оправя животните, пък аз изчаках да светне и се заех със закуска. По едно време на прозореца се появи една изнурена физиономия, а после и още няколко. Оказа се че Сашко знаел пряк път до колибата. :evil: Та като захванали през горите и добре се погубили. До 4 сутринта бродили напред-назад и накрая излязли на една кошара, където опънали единствената палаткла която носили - една двуместна. Да, ама от кошарата излязъл един много лошав тип - бай Талибан. Той не се е казвал така, но едно че вече съм го забравил кой е, второ че поведението му било твърде талибанско - вместо да ги подслони, той ги изгонил надалеч, да не му запалели сеното. Преместили те палатката на 200 метра и се набутали 6 човека вътре. Около 6 сутринта един от тях решил да излезе да се изпикае и повече не могъл да се върне вътре, щото мястото му междувременно се било уплътнило. Та не му оставало друго, освен да легне пред палатката. Към 8 часа, излизащите от палатката прескачали един заскрежен труп. :D
Накрая се оказало, че са спали на 10 минути ходене от кошарата на бай Иван. То не че и аз за малко нямаше да споделя тяхната участ, че и без палатка.
Обаче какъв извод може да си направим за опасностите, когато спиш сам в планината - има разни опасности, но няма по-голяма опасност от собственото ти съзнание и собствените ти ирационални страхове. :)

Аз съм си отрасъл като градско чадо, макар много да сме ходили по планините, но основна заслуга за школовката ми по преодоляване на страхове има един човек, който вече не е между живите и който всяко лято идваше с нас на палатки из Рила за десетина дена. Той беше добър семеен приятел на моите родители, но беше доста суров човек, щото беше отрасъл като кръгъл сирак и отрано беше започнал да се справя с живота сам. Той много добре усещаше кога ни е страх и редовно ни устройваше психо терапия. Към 10 часа вечерта, изведнъж се сещаше, че дървата за огъня били свършили, хвърляше една голяма американска армейска торба от половин кубик с две дръжки отстрани (откъде ли я беше докопал през соц-а) и ни пращаше с братовчед ми в гората за дърва - докато не напълните торбата, да не се връщате. Няма да ви обяснвам колко страх сме брали понякога с братчеда. По онова време мечки си имаше там и овчарите току ни съобщаваха, как нощес мечката влязла в кошарите и отмъкнала някоя овца и убила още няколко. Веднъж чухме да се чупят клони насред виещата от вятъра борова гора и побягнахме, зарязвайки торбата в гората. Да ама като достигнахме до поляната ни стана ясно, че не можем да се върнем като първи страхливци и се наложи да отидем да си приберем торбата, че и да я донапълним :lol: Понякога го мразех този човек, но той просто смяташе, че не може мъже да се държат като госпожици. Години по-късно когато вече бяхме поотрасли тинейджъри, той си призна, че никак не е толкова смел, колкото ни изглеждал, но просто контролирал страха си. Така или иначе беше преживял много из планините, беше погребал много другари алпинисти и беше оцелявал. За нас както и за много други, той си остана недостижимо кораво копеле, в сравнение с който, ние пак сме си глезени госпожици :roll2: Спомням си, че на погребението му бяха дошли страшно много хора, които искрено му се възхищаваха.

@Pavle - точно тоя беше филма, ама запомнил съм аз овце, пък те кози били. :)
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот TheAnimal » Пет Фев 17, 2012 5:21 am

Милко, мисля че ти е време да напишеш книга. Ужасно увлекателно пишеш!
Твоят разказ възбуди в мен въпроса, как се реагира при среща с мечок?
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот cholla » Пет Фев 17, 2012 8:17 am

За мен в Бг планините опасността е най-вече от скрити по тялото кърлежи.
Чувала може да се третира външно с рипелент съдържащ DEET, колкото и да е вреден си остава единственото мазило до момента работещо с/у гадинките. Трябва само да не се забравя, че е вреден при контакт с кожата. Много ми е кофти като се събудя сутрин и няколко паяка наскачали по лицето ми - една мрежа на главата ме лишава от удоволствието.
Друго важно при спане в гор - прави се оглед за сухи клони над мястото на бивака. Излиза вятър вечерта и на сутринта турист на шиш.
Някой горе спомена, че летните чували не са подходящи за високата планина... то това малко зависи от кой температурен тип си и коя е планината. За БГ, спокойно си нощувам с Deuter DreamLite 500, а ако усетя студ добавям завивка от Ал. фолио или там както му се казва/при спешни случаи/ Така съм нощувал комфортно при температури близки до 0С - никакви оплаквания.
Огъня в гората е много приятно и същевременно опасно изживяване. Както писа Явката, първо се гаси и след това се спи. Миналото лято гасих 2,5 ч през нощта пожар в дива гора - голям ад. Елементарна грешка - комсомолеца в близост до нашият бивак си палнал огънчето и задрямал седейки около него. За кратко уж, ама като се събудил станало късно. Късмет, че ходех да му пикна по това време, инак щяхме да изгорим с жената като некой родопско агне.
cholla

Мнениеот Yavkata » Пет Фев 17, 2012 8:55 am

Citrus Siensis написа:...И после Винету....и тогава Олд Шетърхенд...

Благословени сме да имаме една прекрасна страна като природни дадености. Как бих могъл да забравя думите на Борис,след пътуването им в Африка: "като се върнах, разбрах каква благодат е да можеш да пиеш вода от почти всеки планински ручей".
Реално в България няма опастност при бивакуването на открито. (освен кърлежите и някои комари, като потенциални заразоносители).
Опастността я носим със себе си. Ако не внимаваме и се наденем на ръждив пирон докато обикаляме боси около бивака. Ако се промъквам е тихо през ловната гонката за диви прасета. Ако не носим добра екипировка и премръзнем. Ако по време на гръмотевичната буря от лагера си на планински връх проклинаме Тангра. Отношението ни с хората който срещаме? Ами нашето поведение как им влияе? Позитивни ли сме към тях, усмихнати и любезни? Или се крием в шубрака с насочено копие? Има и агресивни и пияни, които е трудно да озаптиш. Може да те прегази ранена крава както спиш или да се натровиш с гъбите който си брал за супа. Може и от ясно небе гръм да те удари или като пиеш вода на потока инфаркт да те покоси. Да, има и опастности които не зависят само от нас. но те са навсякъде и не се увеличават от това , че спим на открито. Мои познати са си чупили крак на стълбите в блока , след като са се прибрали от едноседмично преходче в Пирин. каквото ти е писано, няма как да го избегнеш...За момента толкова.
@Мира, Мира...и мечок ли ти се прищя :roll2:
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот hrissim » Пет Фев 17, 2012 9:51 am

pavle написа:... пухените чували имат някакъв живот и като по-скъпа инвестиция е добре да го пазиш повечко
...

Тц - животът на пухения чувал е в пъти по-дълъг от този на обикновените изкуственяци. Още повече - не си губи топлоизолационните свойства при правилно съхранение и поддръжка. Има си препарати за пране и импрегнация на пух. Веднъж като спиш в такъв - забравяш всичко останало.

pavle написа:... Относно чувалуването ше ти споделя тея дни пъклените планове за едно дълго скитане у влажното :D май месец някъде.
....

Альоу - търпението не ми е добродетел :P

TheAnimal написа:...
.... как се реагира при среща с мечок?

Изображение

а от мене - бягаш надолу!
Последна промяна hrissim на Пет Фев 17, 2012 10:19 am, променена общо 1 път
Статии за:
Аватар
hrissim

Мнениеот TheAnimal » Пет Фев 17, 2012 10:04 am

:offtopic:
Yavkata написа:@Мира, Мира...и мечок ли ти се прищя :roll2:

Явка, ако тръгна да ти говоря за фантазиите ми, ще се изчервиш. Това като се видим.
@hrissim това е ясно.
Хвърляш раницата, защото обикновено има хапване , което ще я заинтригува.
Бягаш надолу, защото са и по-къси предните лапи, а и мечока предпочита повече крос кънтри пред спускане.
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот pavle » Пет Фев 17, 2012 12:07 pm

Ристе, съгласих се за живота на чувала.. не бях дочел нещо. Оказа се обратното. Имам обаче и други съображения, които реших да не споменавам при предното си писание. Едно от тях: отивам на един много убав фест лятото с колелото, където се случва да има и лоши хора, които прибират на другите хора разни вещи. Е те така миналата година заминаха 3 раници deuter от палатката на приятелите с които бях. Та продължавам да съм мнение, че е най-добре да имаш няколко и да ги ползваш според случая :).

Милко, от катеренето преди време забелязах също, че като ходя два пъти седмично не ме беше страх от високото. Привикваш. Като пропусна известно време или пък започна да ходя два пъти в месеца пак си ме беше страх. Та по-честичко навън и спира да ти прави впечатление шумкането :).
Инициатива "Алабак"
Аватар
pavle

Мнениеот taurus13 » Пет Фев 17, 2012 3:18 pm

А...човек е оцелял, защото е обръщал внимание на шумкането. Тия дето не са обръщали, отдавана са изядени. :lol:
Преди време се бях замислил за архаичните инстинкти. Това са такива инстинкти, които са били изключително необходими за оцеляването ни в твърде опасната среда от близкото минало( едни 100 000 години са си направо вчера, като иде реч за генетика). Към тия архаизми спада и страха от тъмно и неизвестно. В тая насока се бях замислил за една особеност на някои хора, към които спада и моята персона. Аз например съм нощна птица и не мога да спя спокойно през нощта. Нощем се събуждам лесно, понякога и само ако някой ме гледа или ако нещо шукне. Често сънувам кошмари. Грейне ли слънце навън, заспивам съня на праведника, спокойно пропускам всякакви кошмарни будилници, ако ще и час да звънят. Сънувам, само хубави сънища и се събуждам отпочинал. Като размишлявах защо това е така, стигнах до извода, че може да се дължи на архаични инстинкти. Нощем саблезъб-а или гигантската боя са се промъквали до пещерата на хората и са отмъквали по разсеяните. Очевидно е, че нашите предци не са спяли много спокойно нощес и именно от това е зависело оцеляването им. От време оно, хищниците са нощни животни. Денем е било царството на тревопасните и хората.(спорно е, аз към кои се числя)
Друг е въпросът защо хищниците предпочитат нощта, но това е сложен за мен въпрос, щото съм ел. инж., а не еволюционен биолог :lol:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Rayko » Пет Фев 17, 2012 3:32 pm

:offtopic: То и в казармата е така:
Колкото повече спиш, по-беден ставаш.
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Мнениеот hrissim » Пет Фев 17, 2012 4:06 pm

taurus13 написа:...
Друг е въпросът защо хищниците предпочитат нощта, но това е сложен за мен въпрос, щото съм ел. инж., а не еволюционен биолог :lol:

Милко, бе не е баш така - има си дневни има си и нощни хищници.
Вълците примерно са дневни.
Братле - ти как одиш на работа, бре :lol:
Апропо - човек трябва да е много спокоен/изморен, че да спи непробудно на палатка.
Аз също имам много лек сън в палатката.
Обаче страхове нямам... Щот съм далече от най-опасния хищник на планетата, който е и на върха на хранителната пирамида :D
:beer:
Статии за:
Аватар
hrissim

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум