Верен ли е митът за ...

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Верен ли е митът за ...

Мнениеот tbk515 » Сря Фев 15, 2012 7:40 pm

Здравейте!

Верен ли е мита, че 3-компонентните колодки (накладки) за V-brake имат по-добра спираща сила?
- По-бавно се износвали?
- Верни ли са характеристиките, които пишат за тях в онлайн шоповете?
- Заслужават ли си парите, при положение че струват повече от 15 лева?
- Вярно ли е, че има колодки, които износвали (наранявали) шината по-бързо? 3-зоналните как се отнасят към шината?

И ако всичко е О.К. предложете някое моделче, че скоро ще трябва да сменям фабричните!

Благодаря!
Аватар
tbk515

Рейтинг: 1360

Re: Верен ли е мита за ...

Мнениеот Ozzie » Сря Фев 15, 2012 7:44 pm

tbk515 написа:- Вярно ли е, че има колодки, които износвали (наранявали) шината по-бързо?

Да, има. Тези които са прекалено твърди.
За другите въпроси не мога да ти отговоря, понеже не съм ползвал. Но пък май има писано нейде във форума от потребителите.
:beer:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Falcor » Сря Фев 15, 2012 8:43 pm

1.Спират по-добре. Въпреки че мнението ми не е меродавно, понеже заедно с тях смених жилата и броните, поради което смятам че получения ефект е по-скоро комплексен.
2.Според мен точно обратното.
3.Не знам какво пишат .....
4.Да. Като моята препоръка е да се сменят и жилата с броните. Разликата е осезаема.
5.Добре се отнасят.
Несъмнения плюс е че в мокро време спират повече от обикновените и най-вече не свирят! Аз съм ползвал преди такива.
http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=197
Изображение
Аватар
Falcor

Рейтинг: 1686

Мнениеот idaivan » Чет Фев 16, 2012 12:11 pm

Питай тях :D :agree: Изображение
Еverything is possible!!!
Аватар
idaivan

Рейтинг: 1355

Мнениеот DonDanito » Пет Фев 17, 2012 11:08 am

Аз използвам такива колодки отзад. Мога да кажа, че има голяма разлика спрямо предишните. Смених единствено колодките. Повече спирачна сила, не са шумни, на мокро са отлични и т.н. А старите не помня какви бяха, дойдоха си с велосипеда. След около 1500 км. пробек не са се износили кой знае колко. И шината не е износена... ;)
За тези говоря: http://eshop-gorgona.com/trikomponentni-kalodki-rhino-z709-1-2070.html
Дани, тел. 0878 808 991 :)
Аватар
DonDanito

Рейтинг: 1518

Мнениеот petarned » Пет Фев 17, 2012 12:09 pm

DonDanito написа:Аз използвам такива колодки отзад. Мога да кажа, че има голяма разлика спрямо предишните. Смених единствено колодките. Повече спирачна сила, не са шумни, на мокро са отлични и т.н. А старите не помня какви бяха, дойдоха си с велосипеда. След около 1500 км. пробек не са се износили кой знае колко. И шината не е износена... ;)
За тези говоря: http://eshop-gorgona.com/trikomponentni-kalodki-rhino-z709-1-2070.html

Ползвам същите колодки отпред със спирачка Shimano Deore BR-M590, шината ако има значение е Mach1 MX за V-brake. Спират изключително добре, дори и на мокро, аз съм 100кг. Но тия дни в студеното, при сняг и мръсотия, свирят та не се траят. Използвам ги като клаксон из града :D
Преди да ги сменя карах със спирачки Shimano BR-M421с оригиналните им колодки S65T и разликата е чувствителна, особено на мокро.
petarned

Рейтинг: 1220

Мнениеот subritual » Пет Фев 17, 2012 2:53 pm

Както някои са се досетили, това са универсални калодки/накладки.
Всеки от трите компонента е предназначен за различни условия, обикновено топло/студено/мокро. В много от случаите са налице и трите фактора-загряване,охлаждане,намокряне,но винаги само един компонент спира максимално.
В тази връзка най-добре е да ползвате или различни комплекти за различни условия,или да се задоволите с тези универсални накладки.
Е разбира се това е теоритично спрямо това, което е на пазара.
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот tbk515 » Пет Фев 17, 2012 6:43 pm

Ами ще взема да прежаля 15-тина лева, за да ги пробвам. Тогава вече ще си изградя собствено мнение.

А някой случайно да ги е виждал в пловдивските магазини?
Аватар
tbk515

Мнениеот iignatov » Съб Фев 18, 2012 11:48 am

Според мен си заслужават макар че след като се намокрят не съм имал такива които да спират. Oсобенно ако има сняг затова съм си оставил само задната макар че в-брейка ми е XT.
iignatov

Рейтинг: 1240

Мнениеот EccentricMOTION » Нед Фев 19, 2012 8:10 pm

Имах възможността да пробвам велосипед преди и след смяна на накладките/отбелязвам, че старите бяха неизползвани, неизносени/. Определено работата се подобри, спирачките станаха по-хапливи. Разбира се всичко само от разходка градско, не съм ги карал в планина.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот KiselotoMliako » Вто Фев 21, 2012 1:03 pm

Тези накладки използвах миналата зима, подобрение спрямо пак трикомпонентното Рино имаше огромно, а с обикновените "перца" няма никакво място за съпоставка.
За сравнение, едно спускане на около 6-700м. денивелация с моите килограми в пясък, сняг и киша изяжда (по памет) 2/3 от чисто нови обикновени перца, 1/2 трикомпонентно Рино и около 1/4 - 1/5 от горните в линка.
Като минус на KoolStop-ските мога да посоча това, че при по-редовна употреба в горепосочените условия "нарязаха" шините за сравнително кратко време, предполагам задържайки пясък, и не е имало каране в което да не съм вадил стружки забити в калодките.
Аватар
KiselotoMliako

Мнениеот манджа » Вто Фев 21, 2012 4:20 pm

KiselotoMliako написа:Тези накладки използвах миналата зима, подобрение спрямо пак трикомпонентното Рино имаше огромно, а с обикновените "перца" няма никакво място за съпоставка.
За сравнение, едно спускане на около 6-700м. денивелация с моите килограми в пясък, сняг и киша изяжда (по памет) 2/3 от чисто нови обикновени перца, 1/2 трикомпонентно Рино и около 1/4 - 1/5 от горните в линка.
Като минус на KoolStop-ските мога да посоча това, че при по-редовна употреба в горепосочените условия "нарязаха" шините за сравнително кратко време, предполагам задържайки пясък, и не е имало каране в което да не съм вадил стружки забити в калодките.

И сега идва другия момент.. при това бързо износване има ли смисъл изобщо да влагаш във в-образни спирачки при положение ,че има доста офертни и капли и дискови спирачки ?
Pulse STR
Аватар
манджа

Рейтинг: 1454

Мнениеот KiselotoMliako » Вто Фев 21, 2012 5:34 pm

манджа написа:И сега идва другия момент.. при това бързо износване има ли смисъл изобщо да влагаш във в-образни спирачки при положение ,че има доста офертни и капли и дискови спирачки ?

За планината - твърдо не! За леко каране в града - има известен смисъл от бюджетна гледна точка, все пак износването при сухо време не е чак толкова голямо.
От както карам с дискови спирачки, не бих сложил Ви-брейк, дори и на градско колело. Не, че спират лошо, но въпросното свръх - бързо износване и адски изнервящата им (за мен) центровка на контактната повърхност към шината, ме карат да смятам, че две BB7 втора ръка за ~100лв даже ще си избият парите за няколко месеца редовно каране.
Пълнителите за Куул Стоп са по 16лв., което при каране в планината през зимата прави ~8лв. на каране за "перца". Айре нема нужда :)
Аватар
KiselotoMliako

Мнениеот did » Вто Фев 21, 2012 5:38 pm

През зимата в града се кара с "перца" (ха, нов термин!) от по 50 стотинки. Нищо по-скъпо не си струва. Колкото до финансовата страна, доста може да се поспори.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот skipper » Сря Фев 22, 2012 2:47 pm

Бях решил да не пиша в темата, но след прочетеното от последните мнения реших все пак да отговоря.
Напълно не съм съгласен по въпроса с износването. Повече от година карам с тези и съм изключително доволен (имам опит с подобни спирачки от 2005-та година и съм сменил няколко марки). Преди около 1000 км смених само вложките и сега специално ходих да ги гледам. Съвсем леко износени са и ако не сменя колелото то съм сигурен, че с тези ще изкарам този сезон. Колелото е онтарио, ходя всеки ден до работа целогодишно, уикендите 50+ км редовно чисто ХС. Единствения минус, който мога да им дам е че при много студено време ( -10 ) определено отказаха да спират. Случи ми се веднъж и наистина бях изненадан, но едва ли скоро ще ме разочароват отново. Цената им е добра и е смешно да се смятат пари за брой карания.
В заключение, ако ще се кара с V-brake - това са идеалните колодки.
Hardtail 4 life!
Аватар
skipper

Рейтинг: 1566

Re: Верен ли е митът за ...

Мнениеот Snuupy93 » Сря Фев 22, 2012 4:43 pm

tbk515 написа:Здравейте!

Верен ли е мита, че 3-компонентните колодки (накладки) за V-brake имат по-добра спираща сила?
- По-бавно се износвали?
- Вярно ли е, че има колодки, които износвали (наранявали) шината по-бързо? 3-зоналните как се отнасят към шината?

И ако всичко е О.К. предложете някое моделче, че скоро ще трябва да сменям фабричните!

Благодаря!

Аз изобщо не вярвах на тоя мит, но от, както ги купих разликата е гигантска.
Спират по-добре.
Вече са на година и повече и не са мръднали..., няма сняг, няма кал, няма дъжд, спират винаги, тествал съм ги. За разлика от обикновенните, не се разтичат, издържат адски много повече, може би 3-4 живота на една обинкновенна.
Изображение
Аватар
Snuupy93

Рейтинг: 1200

Мнениеот tbk515 » Сря Фев 22, 2012 8:06 pm

Гледам, че и трите марки (Baradine, Rhino, Kool Stop) са със сменяеми вложки и ми идва следния въпрос: каква е вероятността да се изхлузят от патрона?

Има ли пловдивчани в тази тема да кажат дали някои от изброените се намират в магазини из града?
Аватар
tbk515

Мнениеот KiselotoMliako » Сря Фев 22, 2012 8:23 pm

tbk515 написа:каква е вероятността да се изхлузят от патрона?

Вложките се нахлузват от едната страна и опират плътно в дъното на калодкодържателя, след което се блокират от задната страна с шплинт.
Посоката е така избрана, че при спиране спирачното усилие натиска вложките към стената на калодкодържателя, съответно шплинта не работи в този случай.
По-скоро е теоретична възможността, ако правиш "кантарчета" (или ако се пускаш с висока скорост назад и спираш рязко :)) да го откъртиш, но и самият щифт си е достатъчно здрав за да не се притесняваш от такива проблеми, освен ако не си заклет траялджия.

С две думи: няма такава вероятност, или е пренебрежимо малка.
Аватар
KiselotoMliako

Мнениеот skorosten904 » Пет Юли 06, 2012 11:10 pm

Аз имаь такива колодки,спираха много добре,но до тук.След около 3-4 седмици каране като погледнах шината ми се доплака.Толкова надрана че няма на каде.Според мен недеи си взима тези,вярно много добре спират но съсипват шината :beer: :beer: (шината ми е ремерх)
дано да съм помогнал :wavey: :D
Лс,скайп: skorosten904 :)
skorosten904

Рейтинг: 1150

Мнениеот andycu » Пет Юли 06, 2012 11:38 pm

KiselotoMliako написа:
tbk515 написа:каква е вероятността да се изхлузят от патрона?

... или е пренебрежимо малка.

Скоци и по-брутални приземявания. По-често става. Само да се знае казвам. Иначе ако ще се кара с в-брейкове, трикомпонентните колодки са силно препоръчителни.
Имам много добри впечатления от такива, но без щифт и сменяеми гумички, на промакс. Държи здраво(хапе), много трудно се износва и почти не му трябва наместване, шайбите явно са по-добре направени.
Ambition is for people without a plan.
Продавам: Dartmoor Hornet Боен твърдак http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=166845
Аватар
andycu

Рейтинг: 1300

Мнениеот Snuupy93 » Пет Юли 06, 2012 11:58 pm

tbk515 написа:Здравейте!

- По-бавно се износвали?

Благодаря!

Мен едното щифче ми падна някъде... счупих една дебела игла, боцнах там и няма мърдане вече 4-5месеца - Витоша, градско, извънградско...
Изображение
Аватар
Snuupy93

Рейтинг: 1200

Назад към Веломеханик