Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.
Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20
Здравейте колеги! Сложих си чашки с капсулован лагер и когато притегна тапата да изчезне луфта м/у стержена и чашката,вилката започва да се върти доста трудно.Когато отпусна тапата луфта се появява,но и започва по леко да се върти. Как да се оправи или да го оставям с луфта ?
Ако сам си слагал чашките и не си внимавал достатъчно, има вероятност някоя от чашките да е влезнала накриво. По-добрият вариант е просто да не целиш момента, в който да спреш да стягаш тапата Пробвай с бавно и постепенно притягане на тапата, като размърдваш кормилото напред-назад(все едно проверяваш за луфт-целта е да се донаместят лагерите) Успех!
Най-добре кажи какви точно са чашките, защото от снимката не се разпознават(или поне аз не ги разпознавам). М-у другото това което сте посочили със стрелката може наистина да е долният конус, но може и да е горният, който седи под горната капачка на чашките, а може и самият спейсър да е задебелен в двата края и да е ожулен по ръбА, но то такава снимка може само да се правим на врачки..., (което е доста безсмислено)
Последна промяна idaivan на Чет Фев 23, 2012 11:32 am, променена общо 5 пъти
Не долният конус си е на мястото,това е някакъв горен конус който беше в комплекта с чашките и ми казаха да го сложа отгоре,пробвал съм да го сложа отдолу,но не се затваря капачето и остава много място. Луфта съм го оправил и се върти вече много добре,просто съм обърнал горния лагер обратно и за това се е получило така
Нещо не е като хората, конуса трябва да е под капачката. Подред от долу на горе - по-големия конус - лагер - уплътнителя(прилича на голяма шайба), мушкаш вилката в стержена и отгоре нанизваш лагера - малкия конус - капачката и натам вече спейсъри-мейсъри, лапи и т.н. цък
Сигурен ли си, че стержена на вилката е достатъчно скъсен и идва поне 2-3 мм под горния ръб на лапата? На мен ми се струва, че от там ти идва целия проблем. Ако си сложил всичко както казваш, че трябва и не обира луфта просто сложи един спасер 5мм.
Просто стержена ми е отрязан на криво от предишния собственик и притиска само от лявата страна,но това е стара примерна снимка,сега вече е със друг спейсър и всичко работи нормално !
Провери лагерите. Също можеш да си вземеш един спейсър от 0.5 защото май трябва още малко и заради ти се получава луфт. Разглоби го и го нареди отново бавно. Успех !
В късмета вярват слабите,силните вярват в себе си !