Капла, шина и колело... С други думи, отново терминология.

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Капли за спускане

Мнениеот did » Нед Фев 26, 2012 2:03 pm

Stancho написа:неграмотните магазини използват израза задни скорости...

Точно де! Пишат го така, понеже са неграмотни :D

Stancho написа:За капла и т.н. съм склонен да отстъпя, но хайде кажи сега, кое е правилното според инжинерите, че неграмотните не сме на ясно...

Купи си речник и спри да пишеш, че МНОГО се излагаш!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Admin » Нед Фев 26, 2012 2:20 pm

stancho, ами то на всяка страница в сайта в едното от долните менюта излиза връзка и към това: http://mtb-bg.com/index.php/beginners
Явно наивно съм очаквал до момента, че един нов потребител, като влезе в даден сайт, разглежда горе-долу какво има по менютата и рубриките. То няма как всичко да е изкарано с банери на началната страница, нали? :)
Но добре, приемам забележката. С удоволствие ще пусна именно банери, които да насочват към определени статии или рубрики.
В тази връзка ще помоля и по-кадърните в графично отношение потребители, ако тази кауза ги влече, да направят по някоя банер с размер 728х90 пиксела за следните статии/рубрики:
"За новодошлите" - http://mtb-bg.com/index.php/beginners
"Речник" - http://mtb-bg.com/index.php/special/glossary
"На фокус" - http://mtb-bg.com/index.php/special/focus
"Устройство на планинския велосипед" - http://mtb-bg.com/index.php/special/focus/201-focus001
"Сервизиране" - http://mtb-bg.com/index.php/special/repair
"Съвети" - http://www.mtb-bg.com/index.php/special/tips
...айде да не съм нахален, засега толкова. :D
То, разбира се, че ако не, аз ще си направя сам банерите, ама ако искате да са по-приятни за окото, по-добре да се включат хора, дето си го могат. Аз не съм такъв. :D
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Stancho » Нед Фев 26, 2012 2:31 pm

Точно това казвам и аз, защото като повечето потребители и моя акъл е да не гледам всичко докрай, а само което ми хване окото и да влизам направо във форума, без да проверявам детайлно. :D Това за банера е добра идея, жалко, че не ме бива с анимациите.

Мисля че един банер между другите ще е достатъчен да вземе вниманието на един младеж като мен.

А с @did няма да споря - няма смисъл. Моя съвет е да започне работа за няколко дена дори в един посещаем веломагазин и да види сам за какво си говорим и какво ще му кажат тогава. Иначе @Admin се е постарал вече да си го напише.

П.П. След малко заравяне наново по статиите виждам вече откъде идва упорството на @did... Но за някои неща си има и български термини, както например за преден и заден дерайльор, старите шосейкаджии и колоездачи използват декланшор и задни скорости, още преди да са знаели английски и да е имало толкова термини... Поне с това съм се сблъскал, тук реалността е различна явно... :peace:
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот did » Нед Фев 26, 2012 2:39 pm

Stancho написа:А с @did няма да споря - няма смисъл. Моя съвет е да започне работа за няколко дена дори в един посещаем веломагазин и да види сам за какво си говорим и какво ще му кажат тогава. Иначе @Admin се е постарал вече да си го напише.

Понеже се занимавам с педагогика, т.е. преподавам, напълно наясно съм със ширещото се масово войнстваща невежество. То не се проявява само във веломагазините, а навсякъде, включително и в университетите. Точно по тази причина не си трая, а се опитвам да правя корекции.

Острата реакция в стил "Аз искам само тройка! Остави ме да съм си прост!", с която се сблъсках и в тази тема, също не ме изненадва.

И... декланшор е по-правилно от обтегач!
Последна промяна did на Нед Фев 26, 2012 2:42 pm, променена общо 1 път
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Alpina » Нед Фев 26, 2012 2:42 pm

Здравей отново Stancho,

Би ли отговорил на предишните ми въпроси, защото е жалко поведение да ги "изпуснеш" по този начин?

А към новоизсипаните от теб глупости, като например:
Stancho написа:@admin - Мисля че тук има един интересен момент, който стабилно се пропуска... В много науки преди са се наричали нещата по един начин, а сега са другояче...

Би ли дал примери за такива случаи в "науките"? Защото така да си плямпаш глупости, без конкретни примери е доста смешно! :)

Също така, това че група необразовани хора са започнали да наричат даден предмет с друго наименование, това не означава че всички останали трябва да им направят "еваларката" и да се поведат по липсата им на елементарни познания.

Знам че ти се иска да си докажеш тезата си, но хайде моля те да не ни обясняваш как, след като ти и група незапознати сте решили нещо, то е общовалидно и всички останали трябва да си пренапишат речниците и познанията.

Още по жалко и мизерно е всичкото това толериране на малоумщината от ваша страна, за това относо ще те помоля, да ми споделиш къде работят толкова ерудираните люде!

Щом във вашите магазини решавате да пренаписвате терминологията, защото нямате грам желание да се образовате и развивате (та даже изглежда че се гордеете с това колко слабоинформирани сте) - не мисля че е редно, искайки да не попадам на такова примитивно отношение към важните детайки, да не ми споменещ кое е това славно място.

Поздрави,
Александър
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Stancho » Нед Фев 26, 2012 2:58 pm

То ако беше едно - ок... Както вече дадох пример "моята" терминология (както я наричаш ти) се използва от онлайн магазините и от физически такива. Не казвам всички, но в тези, в които съм бил аз. Адреси - в интернет навсякъде.

Вече за пример ти дадох за промяна на значението на термин в една наука с времето (ако искаш подробно описание пиши ми на ЛС - нямаш проблеми)... За други ще те помоля да се поразровиш в Wikipedia например и ще видиш.

Това за групата неграмотни хора - еми тея хора май са били тук малко преди другите и всички като се чудите откъде е дошло това разминаване -> ето. Все пак колко от вас са карали 93-94-та година велосипед (дори и аз не съм от тях, но съм имал контакти с бая такива) на ниво да се интересуват как се казват частите и като какво се продават. В общи линии оттогава им викат така. И да ти кажа всички ги взимат наготово, а никой не пренаписва нищо... В тоя ред на мисли дай да променим половината найменования защото не ми харесват... Примерно ти защо използваш думата ток вместо електрическа енергия??? Кой ти каза, че едното е по - правилно от другото? Никои не променя нищо, ами използва наложилото се.

Аз не ги пиша тея термини, нито някоя фирма ги налага. Ти ако си решил, че опита ми във фирма значи, че аз определям нещо??? Хмм мислиш ли, че щях да пиша във форума, а нямаше да съм някъде на мнооооого по - приятно място от пред компютъра???

Но спирам дотук, защото има няколко човека, с които не искам да споря по ред причини. Отговорите са навсякъде и са показателни.
Аватар
Stancho

Мнениеот did » Нед Фев 26, 2012 3:07 pm

Stancho написа:То ако беше едно - ок... Както вече дадох пример "моята" терминология (както я наричаш ти) се използва от онлайн магазините и от физически такива. Не казвам всички, но в тези, в които съм бил аз.

Ами отделете време на следващия семинар на Веломания да ограмотите дистрибуторите си! :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Crimson » Нед Фев 26, 2012 3:09 pm

Станчо, още няколко подобни поста с подобни примери и ще счупиш рекорда за най-голяма излагация. Мисля, че сега е момента да пуснеш егото на заден план и да се спреш.
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот did » Нед Фев 26, 2012 3:14 pm

Ем... аз му го казах преди време, ама той не ще. :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Stancho » Нед Фев 26, 2012 3:37 pm

Пак мислех да напиша няколко реда, но виждам, че си говоря със стената все. Айде живи и здрави, пък си мислете каквото искате - само отношението е достатъчно да откаже човек от писането. Елементарната етика на нормалното общуване ми се губи във всяка тема от много време насам, пък си имам достатъчно занимания.

П.П. Ако се върнеш в детайлите @did темата си вървеше точно по исканията на автора, докато не почнахме спора... Беше написал по един начин какво търси, всички го разбрахме и след пояснението от моя страна гледай какво стана... Пак казвам важното е, че се разбираме лесно, а кое е правилно - браво, че знаеш. Поне за мен е по - важно винаги клиента да получи каквото търси, а не да го уча на термини, защото повечето само ще ме препсуват за това... Може би си прав, че общата етика на хората бяга и оттам и ние сме се нагласили неправилно към ситуацията... Приемам!
Последна промяна Stancho на Нед Фев 26, 2012 3:47 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
Stancho

Мнениеот did » Нед Фев 26, 2012 3:40 pm

"Елементарната етика на нормалното общуване" е израз на уважение към събеседника. Правописът и сериозното отношение към езика също е израз на уважение към събеседника.

Цялата дискусия тук тръгна от моя съвсем коректна забележка, че темата е формулирана неясно. После ти ми скочи, после се изложи много. Изложи и фирмата, за която работиш.

Сега си извади триона от главата!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Re: Капла, шина и колело... С други туми, отново терминология.

Мнениеот Admin » Нед Фев 26, 2012 4:01 pm

Аз искам само да помоля да не насочвате целия укор към Stancho, защото за всички ни е ясно, че не той е измислил погрешното използване на тия термини. И не само неговата фирма ги използва, а буквално всички. И просто този ефект все повече се мултиплицира, защото за повечето хора е по-лесно да се носят по течението, вместо да го обърнат в правилната посока.

Всъщност, за разлика от него, повечето хора и магазини ще отминат тази тема като незначителна, няма да си направят труда нито да спорят, нито да прочетат подробностите, и ще продължат да разпространяват техническа неграмотност. Точно затова аз лично уважавам Stancho най-малкото заради това, че си е направил труда да чете и нашите критични мнения. Това все пак е първа стъпка.

Въпросът е как да накараме повече хора да ги прочетат. Как да накараме магазините и търговците да възприемат правилната терминология? Как да ги убедим, че е правилна, когато те си знаят своето? Правил съм опити в тая насока и резултатът никак не беше обнадеждаващ... :banghead:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Stancho » Нед Фев 26, 2012 4:08 pm

Хмм, наистина си дойдохме на думата. Аз дадох моето предложение към сайта, пък ще се постарая да си взема бележка от темата за бъдещия ми опит и влияние върху клиентите, с които ще се сблъсквам.
Аватар
Stancho

Мнениеот taurus13 » Нед Фев 26, 2012 4:19 pm

Аз да попитам, кой измисли да им се викат Парчета на ония неща дето се слагат на обувките отдолу? :D - щото на мен повече на пластини ми приличат.
Думата парче в БГ език има някакво значение на нещо, което не е цяло изделие, а е част от нещо...обикновено получена по деструктивен способ. :) Също се ползва термина готино парче, но то е за други работи.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот did » Нед Фев 26, 2012 4:23 pm

Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Alpina » Нед Фев 26, 2012 4:29 pm

Admin написа:Аз искам само да помоля да не насочвате целия укор към Stancho, защото за всички ни е ясно, че не той е измислил погрешното използване на тия термини. И не само неговата фирма ги използва, а буквално всички. И просто този ефект все повече се мултиплицира, защото за повечето хора е по-лесно да се носят по течението, вместо да го обърнат в правилната посока.

Причината е, че той така яростно защитава грешната терминология, защитавайки се още по-безумни оправдания за това, като:
Stancho написа:"моята" терминология (както я наричаш ти) се използва от онлайн магазините и от физически такива.

Т.е. отношението и укорът към Stancho са в следствие на това, че е недупостимо да се толерира използването на измислени от производителите термини или още повече - такъв за един предмет като название на друг, в който първият играе ролята на част от втория и то при положение, че за втория си има друг термин.

Това безхаберие от страна на "уважавани" производители, търговци и разпространители не трябва да бъде защитавано, просто защото е станало масова практика.

А интернет не е база, на която може да се стъпи за това, дали по-масова терминология е правилна или грешна, защото има не един пример за това как точно грешният вариант е в пъти по-разпространен, в следствие на все по-западащата култура и желание за правилно писане.

Аз съм далеч от пример за умеещ да пише правилно, но в момента полагам усилия да променя това и една от причините е, че работодателят ми изобщо не толерира неграмотно писане. А ако недай си боже използвам грешна терминология - търпя сериозни критики.

Поздрави!
Последна промяна Alpina на Нед Фев 26, 2012 4:36 pm, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Stancho » Нед Фев 26, 2012 4:35 pm

Ако не четеш, признах си грешката, длъжен съм да се аргументирам първо.

Като сме подхванали така темата, я кажете кое е правилното наименование на grip: дръжка или ръкохватка? От бая време ме тормози това, защото директния превод е дръжка, но му викат бая и по другия начин...
Последна промяна Stancho на Нед Фев 26, 2012 4:40 pm, променена общо 1 път
Аватар
Stancho

Мнениеот Alpina » Нед Фев 26, 2012 4:37 pm

:beer: :beer: :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот hrissim » Нед Фев 26, 2012 4:49 pm

Господа,
когато спорите за технически термини не се опирайте на английския език. Той е беден. Независимо, че бащата на Индустриалната Революция е англичанин.
Основавайте се на немския език. Както всички знаете немците имат за всяко "нещо" дума. Особено, когато говорим за техника.
:beer:
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот did » Нед Фев 26, 2012 5:02 pm

И конкретно в случая с българските термини, какво казва немския тълковен речник? :popcorn:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Admin » Нед Фев 26, 2012 5:18 pm

Stancho написа:Като сме подхванали така темата, я кажете кое е правилното наименование на grip: дръжка или ръкохватка? От бая време ме тормози това, защото директния превод е дръжка, но му викат бая и по другия начин...

На пръв поглед изглежда, че и двете са верни смислово. Дръжката е нещо, дето се държи. Ръкохватката е нещо, което се хваща/държи с ръка. Аз лично използвам "ръкохватка" като далеч по-благозвучен и добре звучащ термин от "дръжка".
А има и друго - дръжката ми се струва, че по принцип е цял, самостоятелен елемент. Например дръжка на лопата, дръжка на тенджера и т.н. А ръкохватката е елемент, който просто се прикрепва към друг, за да е по-удобен за хващане с ръка - в нашия случай към кормилото. Т.е. държиш кормилото чрез ръкохватката. Тънка разлика, но я има според мен.

Мен в това отношение доста повече ме мъчи ръкохватката та спирачното лостче, ако изобщо е правилно да се нарича така. На англ. е lever blade и в тесен смисъл именно това е самия лост в целия компонент. За да може все пак да се различава от спирачния лост като компонент, аз използвам за този детайл отново думата "ръкохватка", но ако някой има идея коя друга дума би била по-правилна, ще съм му благодарен.
Аватар
Admin

Мнениеот Stancho » Нед Фев 26, 2012 5:24 pm

Май тук предложението на @did ще влезе в употреба. Ако има юзъри, които знаят немски може да погледнат как се нарича, защото аз си признавам, че не съм запознат с този език много много...
Аватар
Stancho

Мнениеот cholla » Нед Фев 26, 2012 5:34 pm

@hrisim проблема при нас май идва от факта, че все се водим от чуждите литератури и терминологии. Руски, немски или английски хората си имат стандарт и го прилагат, а ние какво правим, "играем" си на преводи и тех. мода. Всеки език си има характерни особенности и дадености вкл и родният. Превод в прав текст в повечето случаи внася повече неяснота.

ПП. За мен капла и шина употребени във велоиндустрията са термини за едно и също, а именно обръча, съставна част от колело-то. И да, колелото е част на велосипеда :)
cholla

Мнениеот hrissim » Нед Фев 26, 2012 5:36 pm

Admin написа:...
Мен в това отношение доста повече ме мъчи ръкохватката та спирачното лостче, ако изобщо е правилно да се нарича така. На англ. е lever blade и в тесен смисъл именно това е самия лост в целия компонент. За да може все пак да се различава от спирачния лост като компонент, аз използвам за този детайл отново думата "ръкохватка", но ако някой има идея коя друга дума би била по-правилна, ще съм му благодарен.

:agree:
Ръкохватка и спирачен лост :agree:
Защото ако "грипа" го налузя на "дръжката" на лопатата какво правим?

cholla написа:@hrisim проблема при нас май идва от факта, че все се водим от чуждите литератури и терминологии. Руски, немски или английски хората си имат стандарт и го прилагат, а ние какво правим, "играем" си на преводи и тех. мода. Всеки език си има характерни особенности и дадености вкл и родният. Превод в прав текст в повечето случаи внася повече неяснота.
...

Абсолютно съм съгласен.
Ама НЕ СЪМ за това база някаква да е бедния английски - абсурд. Едни от най-богатите езици са немския и руския, що се отнася до техническа терминология. Но това е друга тема.
Съгласен - нашият език е много богат :agree:
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот did » Нед Фев 26, 2012 5:41 pm

cholla написа:@hrisim проблема при нас май идва от факта, че все се водим от чуждите литератури и терминологии. Руски, немски или английски хората си имат стандарт и го прилагат, а ние какво правим, "играем" си на преводи и тех. мода.

ТОЧНО!

Само че И ние си имаме стандарти. Имаме си речници. Имаме си филолози, даже цял институт към БАН. Всичко си имаме и то е написано от хора, които знаят и немски, и английски и произхода на думите...

Разликата при нас е, че е модерно да си необразован, да не четеш, да не знаеш кое как се нарича, да слушаш продавачите, които също са някакви наети необразовани хорица...

И кръгът се затваря.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот cholla » Нед Фев 26, 2012 5:42 pm

Stancho написа:
Като сме подхванали така темата, я кажете кое е правилното наименование на grip: дръжка или ръкохватка? От бая време ме тормози това, защото директния превод е дръжка, но му викат бая и по другия начин...

grip -
1. take and keep a firm hold of;
2. a part or attachment by which something is held in the hand

Това е определението за думата в Оld English при нас дръжка'та е по-звучният вариант, от "официалното" ръкохватка :beer:
cholla

Мнениеот cholla » Нед Фев 26, 2012 5:47 pm

Брей, много сте бързи :D
...ще се вкл. по-късно :beer:
cholla

Мнениеот Stancho » Нед Фев 26, 2012 5:51 pm

Благодаря за разяснението, колега, имах представа какъв е директния превод, но исках и да разбера на български кое е по - правилното от двете. :beer:
Аватар
Stancho

Мнениеот M1010X » Нед Фев 26, 2012 6:21 pm

taurus13 написа:Аз да попитам, кой измисли да им се викат Парчета на ония неща дето се слагат на обувките отдолу? :D - щото на мен повече на пластини ми приличат.
Думата парче в БГ език има някакво значение на нещо, което не е цяло изделие, а е част от нещо...обикновено получена по деструктивен способ. :) Също се ползва термина готино парче, но то е за други работи.

Ооо, по този въпрос имаше една тема преди ехееее... viewtopic.php?f=3&t=9956&hilit=cleat+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0

Приятно четене :)
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот Шлек_народен » Нед Фев 26, 2012 6:24 pm

Вие ми събрахте погледа със тая дискудия....Езикът трябва да помага на хората да се разбират, а не да се гледат умно и да се чудят какво иска да каже другия.Проблема е, че сте тръгнали да превеждате от английски и смятате, че всичко е точно.Повечето технически термини са от немски.Или, що не превеждате от китайски? Той е най-разпространения език, все пак:) Аз, поне от 40 години знам това, което било правилно да се нарича колело, като капла, ама щом сте рекли....Значи, за яснотата -пишете в Гугъл колело и капла и търсите картинка.Резултатът е красноречив :)
Покрай тая разправия се сетих за "драсни-пални-клечица" . Е, май още го наричат кибрит :)
Последна промяна Шлек_народен на Нед Фев 26, 2012 6:41 pm, променена общо 1 път
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум