"Пътеводител на дивите места"- нова книга на пазара.

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Re: "Пътеводител на дивите места"- нова книга на пазара.

Мнениеот rarekin » Вто Фев 28, 2012 11:31 pm

vpravov написа:На пръв поглед не виждам да присъства някое тайно и девствено кътче, до което "малцина избрани" са се докосвали. :

Тези места не са популярни, няма ги в официалните туристически справочници и на практика „не съществуват“

False advertising, викаш? :rofl:
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Рейтинг: 2000

Мнениеот vpravov » Сря Фев 29, 2012 1:00 am

rarekin написа:False advertising, викаш? :rofl:

Горе-долу. :dontknow:
От една страна, трудно ще намериш лицензиран туроператор, който да ти устрои екскурзия до ждрелото на р.Ябланица, но пък то си е от известните в Трънския регион природни забележителности, че даже и "екопътека" си има. Лакатнишките скали също присъстват. От една страна са известни, но пък не бих ги нарекъл "популярна туристическа дестинация". Със сигурност има места, за които не съм чувал, но не защото са "девствени кътчета", а просто не са от "популярните". Като прочета книжлето, ще мога да коментирам по-подробно. Засега толкова. :peace:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот taurus13 » Сря Фев 29, 2012 1:14 am

А картинки има ли?
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот vpravov » Сря Фев 29, 2012 1:27 am

Не са наблегнали на тях, но има. :agree:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот Yavkata » Сря Фев 29, 2012 6:28 am

Ако е така, мога само да оттегля словата си от някой от горните си постове. Две трети от дискусията произтече от това , че не разполагахме с предварителна информация, освен от "медиите". С други думи не сме чели първоизточника. :rofl: Никой обаче не може да ме убеди, че има нужда от "реклама" на диви и уязвими кътчета, за опазването на които не сме дорасли и няма да дораснем като народ. Мисля, че след като някои от участниците и четящите тази дискусия са си купили книгата или имат намерение да си я купят, то "енергията похабена в излишни постове" не е била похабена. :peace:
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот dob111 » Сря Фев 29, 2012 11:54 am

Като се каза Лакатник - да се изкажа и аз. Уникално място са Лакатнишките скали. Като каменен парк - хем на една крачка от цивилизацията, хем диви и прекрасни. Имам щастието да съм ходил там буквално над 100 пъти.
Но и там простотията и "времето" проникнаха в лятното им безвремие.
Събирал съм в раницата си една огромна топка пластмасова ограничителна лента. Сигурно е била поставена за някакво ученическо посещение по пътеките, за да буди вниманието къде да се ходи. Обаче така си беше оставена - да и се разтича червената боя, и да гние. Изобщо- страшна грозотия. А най добрият урок за тия чалгарчета можеше да бъде да ги научат на уважение към природата - в частност да си събират боклука.
Виждал съм и други простотии. Това че някой бивакува на т.нар. Алпийска поляна(не е нито алпийска, нито поляна ;) ) и си осира пейзажа е едно на ръка. Ами горе на Паметника се беше провел "народен" събор по повод 9-ти септември. Явно, че е имало кебапчета и бира, защото какво да видим в боровата горичка до паметника - една огромна купчина пластмасови чинийки, чашки и друго боклуци. Де*ба и комунистическите бейове и мутри. Как може да провеждаш митинг и да не предвидиш сваляне на боклука!? Имаше венци поднесени на паметника. Ядосах се тогава и начупих и хвърлих в собствения им боклук тия венци, с които бяха изпълнявали култовите си ритуали! Оскверних култа им, почувствах облекчение! :D Не разбирайте, че мразя идеологията на Вапцаров или Смирненски - напротив. Но тия с кебапите не са никакви комунисти - тия са върли капиталисти-демагози, които залъгват народа с думи.
И най-непоправимите язви за региона - тези мини вецове. Не че съм против вецовете. Напротив. Но си има място за тях. Искър е голям. Надолу по течението може да слагат колкото си щат. Но точно на тия велики места от Бов до Левище можеше да не се раняват с тези ВЕЦ-ове.
Бетоновата станция точно под Лакатнишките скали, която е построена да прави бетон за тези ВЕЦ-ове, също е генератор на шум, прах и грозотия.
Тоя регион заслужава внимание и грижа. Както и всички подобни уникални места у нас. Всъщност, трябва еко култура като цяло.
За книжката - сигурно е интересна с пътеписите си. Сега като има Интернет и Гъгъл Земя, на човек му трябва едно наименование и вече може да погледне снимки и география от мястото. Към купуването на книжката може да се гледа и като вид уважение към труда на тия хора - имали си смелостта и идеята да издадат това, били са съпричастни с българската природа дълги години..не че няма и много други хора позитивно свързани в българката планина и гора, но все пак...
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот taurus13 » Сря Фев 29, 2012 3:52 pm

То за да се купуват такива книжки в днешно време, трябва да са написани доста умело, а не да бъдат просто справочник. Също и добри снимки са задължителни. Един вид да са си нещо като пътеписи.
Всъщност пътеписи се пишат доста трудно - трябва автора да се запознае с местностите, бита,културата и историята, да вкара и малко от хората и накрая да пише забавно, но не твърде обстоятелствено. Всичко това следва да се гарнира с добри снимки - както пейзажни, така битови и портрети. Идеята е да се пренесе читателя напълно и да усети духа и излъчването на мястото. Ама кому ли се отдава това.... :lol:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот did » Сря Фев 29, 2012 3:54 pm

taurus13 написа:Ама кому ли се отдава това.... :lol:

На теб, на Камбата... :beer:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот sailman » Сря Фев 29, 2012 5:57 pm

Живко Джаков (по старому - Жмивко) го знам има-няма от 15 - 17 години (време,не възраст! :lol: )...Както някои по-горе беше писал, ентусиазираните му напъни датират отдавна. Може би защото лишните прояви на бликащ ентусиазъм никога не са били в природата ми, подобни "ерупции" винаги са предизвиквали в мен нееднозначни реакции, с отрицателен знак предимно... :8D:
За съжаление или за щастие, не съм чел написаното в тая книжка, затова няма да правя коментар "по същество". Каквото и да е съдържанието и обаче, самата идея да се "разсъбличат" обществено малкото останали съкровени кътчета, предизвиква у мен спазми, не само душевни а и стомашни...Достатъчно ми е да виждам, на какво са заприличали доста от местата, които преди 10-15 години бяха прекрасни, сравнително девствени и (почти) диви. И то точно благодарение на подобно всеядно (а понякога и комерсиално) популяризиране. Ако мнението ми би имало някакво значение, то твърдо НЕ ОДОБРЯВАМ да се разпространението на такъв тип информация. Това е съвсем различно от форумното споделяне на впечатления и маршрути. Колкото и широка да е аудиторията на един форум, тя все пак е съставена от хора, ако не с еднакви, то поне с подобни интереси и схващания. А тия книжки попадат в ръцете на всякакви хора, много от тях съвсем лишени от необходимата душевна структура, та да могат да оценят описваните местенца. Това си е чиста проба хартиен Фейсбук.
did написа:
taurus13 написа:Ама кому ли се отдава това.... :lol:

На теб, на Камбата... :beer:

Ти майтап си правиш, ама ше видиш, като вземем да се сберем... :evil: Може, по подобие на популярните "Тъмни истории" на Кастьоре, да издадем сборник с "Търкалящи се.." такива. Може и Шуменският Франк (zappa) да привлечем за каузата :lol2:
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот did » Сря Фев 29, 2012 8:08 pm

Е, къде без zappa :beer:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Yavkata » Сря Фев 29, 2012 8:54 pm

http://mtbgold.blogspot.com/
Нямаше как да не се върна към тях. :beer: :D :agree:
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот xcII » Чет Мар 01, 2012 12:22 am

@taurus13
Бе не сте прави - дивите места не са достъпни обикновено с коли...

'
100% :agree: , другото е от второстепенно значение.. Например, колко хора щяха да посещават дори в."Черни връх" (този на Витоша), ако нямаше лифт/асфалт до Алеко, даже и 1.5млн. да живеят в полите на Витоша...

Е, и аз не искам много хора да знаят за резервата "Кормисош", но той не е мой, за да съм такъв егоист, а и винаги мога да кривна леко встрани, без да се загубя, ако стана навалица.. :P
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот taurus13 » Чет Мар 01, 2012 1:28 am

Ами колко хора от двумилионна София посещават сега Витоша...особено като няма лифтове. Ако няма и автобуси, потокът ще спадне наполовина. Ако няма и път, ще има да се радваме да срещнем друг жив човек в гората, а скоро и мечките ще се завърнат от северната страна. :)
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот PtD » Чет Мар 01, 2012 8:32 am

Хааа! +1! :agree:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот xcII » Пет Мар 02, 2012 4:24 pm

taurus13 написа:Ами колко хора от двумилионна София посещават сега Витоша...особено като няма лифтове...

Така е. Мислил съм си за това с лифтовете и моето мнение е, че тук-таме е добре да ги има, заради онези хора,, които не могат да се качат на собствен ход, например възрастни хора. Да, лифтовете неизбежно, водят до по-голям човекопоток, но всеки има право да види напр. "7-те езера", друг е въпросът, че това не означава да ги ос*р*ш с бОклуци. А за тези, които търсят дивото, винаги ще намерят такива места.. естествено, няма да ползват "Пътеводители" :8D:

ed. Асфалтът и спа хотелите влачат боклуците, вкратце :(!:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот agent_Jekov » Вто Апр 03, 2012 5:13 pm

Купих си я. Написана е леко наивно, снимките не са много добри, но местата са интересни и си струва да се посетят. Вече бях на едно от тях - параклисът "Св. Петка" над Сестримо, за който не знам кога и дали щях да разбера изобщо, ако не го бях прочел в книжката. Честно казано не виждам как вредни чалгари ще се потят по тия чукари и сипеи само и само да се качат горе и да осерат пейзажа? Да не говорим, че книжката изобщо не е толкова популярна, камо ли сред средите на мързеливите селяндури с коли, така че опасенията на някои, че местата вече нямало да са диви ми се виждат твърде преувеличени.
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Предишна

Назад към Други