Комбинации при скорости

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Комбинации при скорости

Мнениеот hitar_potar » Вто Фев 28, 2012 12:01 am

Хмм, рових с търсачката из форума и макар и да намерих няколко интересни и поучителни теми, някои от тях са писани сравнително отдавна и не хвърлят напълно светлина към решение на дилемата ми. :) А тя е следната: каква комбинация да избера за скорости: 1 плоча отпред, може би 35-36 зъба, и голям зъбен блок отзад (от рода на 11-34), или 2 плочи отпред (може би 26-38) и по-компактен зъбен блок отзад (11-26, 11-28)? Чудя се дали с 26 малка плоча няма пак да ми идват прекалено леки определени предавки и въобще да не ги ползвам, както и дали ако избера 1 плоча, няма да усетя липса на достатъчно лека предавка в 1 момент.
Задния дерайльор е Срам със средно рамо, за 9 скорости. Байка, който се сглобява, е Iron Horse MkIII, демек DW-link окачване, страшно ефективно при педалиране, особено пък с шок с платформа. Държа да отбележа, че съм карал преди комбинация 22-36 отпред и 11-32 отзад на подобен байк, и честно казано 22-то си остана почти напълно неизползвано, горкото... 36 отпред и 32 отзад ми бяха почти перфектни за изкачванията, които правех. Не съм сигурен обаче колко голяма би била разликата при 36/34. Иска ми се да запазя до известна степен универсалността на предавките в унисон с предназначението на рамката, но се чудя доколко би било възможно това с 1 плоча. Някой може ли да сподели евентуално малко опит, да сподели мнение? :beer:
Другото, което не е за подценяване - комбинацията с 1 плоча в момента би струвала чувствително по-малко от тази с двойката плочи. :popcorn:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Рейтинг: 2000

Re: Комбинации при скорости

Мнениеот Bolverk » Вто Фев 28, 2012 8:42 pm

Здравей,

Като гледам почети си си отговорил за себе си, но ще ти кажа аз какво съм установил за себе си. Като цяло моята конфигурация скорости и е 36з отпред и 11-36з отзад. Накаратко казано скорости за нагоре не ми липсват, повече ми липсва физическа сила :) С тази конфигурация повече имам проблеми с бързите предавки, но виждам че ти не си карал с по-бързи от тези така, че знаеш какво е.
Като цяло за мен едната плоча на курбела е истината. По малко части на колелото според мен е добра тенденция и опростяването му води до по-малката възможност нещо да се прецака. Просто не мисля, че ще ти потрябва по-малка повече от 3 пъти в годината. Всъщност можеш да видиш първо какво, ще се събере на рамката 36,38 зъба плоча и след това да помислиш за задните венци. Като цяло вече зависи от начина на каране и точен съвет не мога да дам какво можеш да си подбереш, но 9-скоростни опции има и 11-36, 12-36, 11-34 и 11-32.

Поздрави
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот muxaun » Вто Фев 28, 2012 11:01 pm

като се замисля и аз ползвам само 1 предна плоча, и рядко малката...е, тя на големи баири си трябва, ако нямаш големи задни
muxaun

Рейтинг: 1220

Мнениеот eMcKu » Сря Фев 29, 2012 8:54 am

При мен пък е другата крайност. Карам на доста висок каданс, затова новите курбели 2 х 10 скорости не ми пасват на въртенето.
Решил съм на моите курбели да сваля най - голямата плоча и да карам с две - 32 и 24 зъба, а отзад съм с 11 - 36.
Та това което си мисля, че на теб ти трябва 35 - 6 зъба отпред с 11 - 36 касетка. Комбинацията е нещо като компромис за едната плоча, защото на равното, ще имаш оборот, но и на баира няма да го губиш, поради 36-те зъба на стръмните участъци.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот hitar_potar » Сря Фев 29, 2012 2:00 pm

Хмм, интересни мнения давате. Да си призная честно, 11-36 комбинация отзад на 9-ка зъбен блок малко ме притеснява - струват ми се прекалено големи стъпките между предавките. То и 11-34 ми е чудно дали ще ми хареса, та не знам. :dontknow: Относно плочата отпред - 36 ми се струва най-универсалното решение. И все пак продължавам да се чудя дали би било удачно. Не случайно търся по принцип двойна комбинация отпред от рода на 28-40 или пък 29-40. 28 или 29 според мен би ми била идеална за изкачванията, които бих атакувал, по-леко според мен не ми трябва въобще. А и също така бих могъл и да си поврътквам лежерно из града с нея - 22 или 24 е просто смешно, погледнато отстрани. Колкото до 40-зъбовата плоча - много би помогнала на мерака ми да карам дзверото навсякъде, в това число и по шосе, както и по някое весело нанадолнище, на което си мисля, че нещо по-малко би ми било недостатъчно. Успявал съм да развъртя 42 плоча и да ви кажа, не ми е толкова трудно да го сторя отново.
Идеята на двойката плочи също така ще е да мога да ги ползвам сравнително поравно, а не да карам 85% от времето на едната и другата да се включва в уравнението рядко. :) :beer:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот natalito » Чет Мар 01, 2012 5:32 pm

eMcKu написа:При мен пък е другата крайност. Карам на доста висок каданс, затова новите курбели 2 х 10 скорости не ми пасват на въртенето.
Решил съм на моите курбели да сваля най - голямата плоча и да карам с две - 32 и 24 зъба, а отзад съм с 11 - 36 . . .

11-36 - 9 или 10?
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот eMcKu » Чет Мар 01, 2012 6:53 pm

natalito написа:
eMcKu написа:При мен пък е другата крайност. Карам на доста висок каданс, затова новите курбели 2 х 10 скорости не ми пасват на въртенето.
Решил съм на моите курбели да сваля най - голямата плоча и да карам с две - 32 и 24 зъба, а отзад съм с 11 - 36 . . .

11-36 - 9 или 10?

10, не се уточних :beer:
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот Just crazy » Чет Мар 01, 2012 7:20 pm

На твърдака си досега съм карал 22-36 отпред и 11-32 отзад (на 8-мица касета), но главината си ми плаче за смяна, та с нея мисля и касетата да я сменя с 11 -34, понеже имам случаи при лежерно темпо в стръмно изкачване да ми липсва тази 34 отзад в комбинация с големият венец отпред, може да е рядко, но в балкана почти при всяко каране си се включва и малката плоча отпред вече ако има един зъбен блок от 36 отзад нещата 100 процента ще се променят, при спускане пък, да речем по хубав коларски 36 плоча отпред ми идва бавна, така че според мен отпред плоча от 38 зъба ще е най-функционална, още повече и за градко си споменал че въртиш, а за 9 скоростна касета 11-36, и дано не ти се налага да буташ при екстремен наклон.
Мх, като поразмисля май това ще сторя и аз, пък като не може да се върти ще се бута ;)

Поздрави !!!!!!!
Аватар
Just crazy

Рейтинг: 1284

Мнениеот natalito » Съб Мар 03, 2012 10:04 am

@eMcKu" :agree:
Всъщност 11-36 9 ск намирам само Shimano - М970 XTR, моделът HG61 с вариант 12-36 не е оферта, а SRAM имат ли такива опции?
Извинявам се на автора за лиричното отклонение. :peace:

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот Stancho » Нед Мар 04, 2012 7:23 pm

Аз карам с 2 плочи отпред 22-32 и отзад съм с 9 скорости 11-34. С тази комбинация малко на високите скорости ми е леко и ми трябва още, но с 34 или 36 зъба плоча отпред всичко ще заспи. Моя велосипед имам претенциите да е AM/FR насочен и определено се върти добре с тези комбинации. Хем не ми се опират големите наклони, хем и нодолу има скорост. В града рядко включвам малката плоча отпред, освен ако не ме хване мързела някъде, но не мога да кажа, че не я използвам.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот hitar_potar » Пон Мар 05, 2012 2:33 am

@Natalito - няма проблем за лиричното отклонение, следя мненията на всички, понеже са ми интересни изборите, които колегите правят относно комбинациите при тях. :)
Както вече казах, байка ще се кара предимно по по-непретенциозни и не толкова стръмни терени поради географията около мен (Русе). Което ще рече, че плоча 22-24 въобще не искам и да виждам. Имам съмнения за 26-27... С удовлетворение мога да заявя, че избора вече е направен - ще бъдат 2 плочи. Сега остава чуденката коя малка плоча по- би се навързала с голямата, която ще е 42 зъба? Дали 28, 29 или 30 зъба?
Да подчертая, че идеята за малко по-голям зъбен блок си остава активна, понеже смятам, че чудесно би се навързала като комбинация с плочите отпред. :agree:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Ozzie » Пон Мар 05, 2012 11:49 am

При положение, че оптималната разлика между плочите е 12Т...
:)

P.S. Поне така го пише в упътванията на "SHIMANO".
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот natalito » Пон Мар 05, 2012 12:41 pm

Ozzie написа:При положение, че оптималната разлика между плочите е 12Т...
P.S. Поне така го пише в упътванията на "SHIMANO".

МAни ги Shimano :lol:

joropc написа: . . . 2x10(39/26) . . .

:eyebrow:

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот Ozzie » Пон Мар 05, 2012 1:18 pm

Цитирах "оптимално". Иначе съм карал и с разлика 14Т между плочите (с две плочи съм) и си качваше от малката на голямата, ама ДДЗ колко е полезно това за веригата и декланшора.
Беше преди две години. После пак минах от 36Т към 32Т, 'щото това с ниския каданс не е за мен.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот natalito » Пон Мар 05, 2012 2:16 pm

@Ozzie :peace: Да бе, ясно, ама покрива по-малко. 36/22 си е популярно. МАни ни нас с високия каданс :D

А FSA ги разцъкват с разлика 15Т.

hitar_potar написа: . . . идеята за малко по-голям зъбен блок си остава активна, понеже смятам, че чудесно би се навързала като комбинация с плочите отпред. :agree:
имаш предвид 10-ка? Ако ще имаш 36 отзад, и след всичко което сподели, аз залагам на 29 за малка плоча отпред.

а сега видях това
Bolverk написа:Като цяло моята конфигурация скорости и е 36з отпред и 11-36з отзад.
А твоите 9-ка ли са? И ако да - какви? Мерси :agree:

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот Bolverk » Пон Мар 05, 2012 6:01 pm

Карал съм и с 9-ка а в момента съм с 10-ка
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=31059 - това беше 9-вариантът. Като цяло смених я поради 3 причини:
1. Досърбя ме за 10 скорости
2. Имаше за мен леко неприятна разлика между съседните скорости - твърде рязка.
3. Нямах най-бързата си скорост, а както писах точно бързи скорости не ми достигат от време на време.
Обаче още щом комбинирах скоростите 36 с 36 отзад разбрах, че това е много удобна скорост за нагоре и затова естествено изборът ми на 10-ка беше 11-36з.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот hitar_potar » Вто Мар 06, 2012 5:59 pm

natalito написа:
hitar_potar написа: . . . идеята за малко по-голям зъбен блок си остава активна, понеже смятам, че чудесно би се навързала като комбинация с плочите отпред. :agree:

имаш предвид 10-ка? Ако ще имаш 36 отзад, и след всичко което сподели, аз залагам на 29 за малка плоча отпред.

Мммм, имам впредвид 9-ка. :) Имам си вкъщи един дерайльор Срам ХО с карбоново средно рамо, който никой не ще да купи, та работата отива на къмто запазването му и монтирането му на моето добиче. :^: Понеже все още не е широко-разпространена модификацията за Срамовете до 2010-та, правеща ги напълно съвместими с 10 скорости, смятам да си карам с 9-ка отзад. И 36-зъбова зъбчатка би била излишна за мен при наличието на малка плоча от рода на 28-29 зъбчета. :) Смятам да избирам между 11-28 и 11-32. :)
Аватар
hitar_potar

Мнениеот natalito » Сря Мар 07, 2012 5:09 pm

Почти готов си значи. :agree:
Главоблъсканицата при мен тепърва започва. Аз Т-тата си ги знам, но още никой не произвежда части за осъществяване на моите еретични идеи.
По всяка вероятност щот нема хлеб в тех :D :lol:
Ами пак съм за 29. :) Не знам, аз по-голям дискомфорт изпитвам като има голяма разлика в броя на зъбците на предните плочи, отколкото при по-големи стъпки между задните венци. 11-36 на 9-ка сигурно идват големи. 11-32 за мен обаче си е екстра.

Изображение
Аватар
natalito

Назад към All Mountain/Ендуро продукти