HOME MADE протектор за вилка

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

HOME MADE протектор за вилка

Мнениеот boolz » Сря Мар 07, 2012 1:08 am

Часа е почти 1 - тоест това е времето когато главата ми започва да ражда тъпи идей и ето най новата ми идея - протектор за вилка. Горд собственик съм на 100мм XCM от шест години и да чунка на дърво, съм сменил само едни втулки, щото предните им видях сметката миналата година. Та ето и самата идея.

Използвайки това ръководство и по точно тази картинка ( лявата)
Изображение

И тази картинка
Изображение

Се прави протектор за вилката против прахоляк - необходимо е 2 презерватива, по възможност ефтини и няколко свински опашки (клипсове по шопски). Необходимо е да се среже часта където седи главичката и това цялото нещо да се НАНИЖЕ НА ВИЛКАТА и да се стегне с опашките.

Сериозен съм да.

За недостатъци не се сещам, затова пиша в форума - да ми се посмеете малко и някой да напише евентуален недостатък.
Предимствата са няколко

Понеже е от латекс не би трябвало да влиза прахоляк и вода при дъжжд, както и би трябвало да издържа на големи натоварвания (триене)
Цената на този проект може да е под 1лв според зависи откъде ще си купите презервативите разбира се.
Протектора не е необходимо да се пере след известно каране, достатъчно е да се мине с пароструйката...

Та чакам вашите мнения по въпроса.
boolz

Рейтинг: 1220

Re: HOME MADE протектор за вилка

Мнениеот penmark » Сря Мар 07, 2012 1:17 am

Човек, 4лв с безплатна доставка.
http://www.ebay.com/itm/2-X-Bike-Bicycl ... 2eb53eaac3
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот taurus13 » Сря Мар 07, 2012 1:45 am

А, ще ме прощаваш - с презервативите си е по-яко. :evil:
Ами какво да кажа за идеята - супер функционален протектор си е. За разлика от ония неопреновите, тук няма как да влиза нито прах нито вода, пък не пречи на вилката да работи нормално. Друг е въпросът, че такива протектори са необходими основно на Сънтър вилките - другите просто не им пречи прахът и водата. :lol: Нали си имам и аз една такава вилица на градското колело - миналата зима влезе вода през семерингите и вътре ръждяса и се разскърца.
Описания протектор обаче не предпазва от нараняване тръбите, за разлика от неопреновия.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот boolz » Сря Мар 07, 2012 1:59 am

Под нараняване какво имаш предвид, имах такива протектори но ми ги откраднаха!!!! За това искам едни такива прости смотани елементарни че да не ми ги гепят и тях...
boolz

Мнениеот taurus13 » Сря Мар 07, 2012 2:01 am

Ами това, че когато велосипеда ти се търкаля по камънаците, понякога тръбите се надират(велосипедиста също). Разбира се, не всички велосипеди се търкалят по камънаците. :)
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот boolz » Сря Мар 07, 2012 2:04 am

Аха, ами искам да прочета и други мнения на други хора, позитивни или негативни няма значение и най вероятно събота когато ходя до къщата ще ви взема колелото обратно ( в апартамента няма къде да го държа и него, GIANT-a на бащата пречи.)
boolz

Мнениеот Plamen_EM » Сря Мар 07, 2012 9:59 am

:offtopic:
На фона на това: http://petel.bg/article.php?aid=12988 Твоето е върхово постижение на науката и техниката у нас.
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот muho » Сря Мар 07, 2012 10:14 am

Презерватива малко да го пекне слънцето и се е накъсал и надупчил целия. Не е много функционална идеята, освен ако не ти се сменят презервативи на всяко каране.
muho

Рейтинг: 1300

Мнениеот konopr » Сря Мар 07, 2012 11:53 am

да надереш скъпа вилка изглежда доста нелепо наистина, т.е. прблема с протекторите не е никак малковажен.
Аз имах неопренови на моята 140 мм вилка с 32 мм стеншъни, сега обаче съм с 36 мм стеншъни и предните протектори от неопрен не стават на нея.
Можете ли да препоръчате някакви протектори за 36 мм стеншъни, желателно е към 160 мм ход да покриват?
Иначе текива гумени маншони като тежи, които съм виждал по разни мотоциклети ми изглеждат най-добрите досега които съм виждал като протекция от надиране :dontknow:
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Мнениеот outfaced » Сря Мар 07, 2012 12:39 pm

... с тия неопренови протектори как точно си гарантирате читавото смазване на тръбите ? Щот не е като да няма значение, а реално неопрена избърсва смазката.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот rarekin » Сря Мар 07, 2012 1:13 pm

konopr написа:да надереш скъпа вилка изглежда доста нелепо наистина, т.е. прблема с протекторите не е никак малковажен.

Абе, вие тия вилки какво ги правите? Не е като покритието на тръбите да е направено от крем-карамел.

Отделно това, което е написал Владо (outfaced). Да не говорим какво мазало става, когато има каране с много прах и пясък. После само с чистене на мизерията се занимаваш.

А за идеята на автора - презервативите са направени за далеч по гостоприемна среда. Не на последно място - там слънце не огрява. :D

EDIT: @ Милко АграриНИ. :lol: :beer:
Последна промяна rarekin на Сря Мар 07, 2012 1:57 pm, променена общо 1 път
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот taurus13 » Сря Мар 07, 2012 1:47 pm

Абе фън да става. А те тръбите както не са направени от крем карамел, така вече около мен няколко човека се наложи да си шлайфат деругите с фини водни шкурки. Моята вилица също има някои драскотини, но засега си я карам така. Тия работи стават при падания по скалисти участъци най-вече.
За мазането на тръбите, не знам...аз на Фоксове и Рокшоци съм виждал мазни тръби, но моето Цоки, винаги е със сухи тръби(за добро ли лошо), освен ако не ги омажа сам.(с отворена маслена баня е). Та нищо не ми лепи, освен на електростатичен принцип, нито пък протектора нещо ще ми избърсва. Протектор бих сложил за някои карания, където има опасност за търкаляне по каменисти участъци.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот bikerider » Сря Мар 07, 2012 2:19 pm

taurus13 написа:Протектор бих сложил за някои карания, където има опасност за търкаляне по каменисти участъци.

А там последното, което ще спаси тръбата е неопрен или презерватив...

@boolz: не съществува такова неща като протектор срещу прах. Единствено читав маншет може да ти осигури това, така че се насочи натам - редовно чистене и сервизиране. Тоя презерватив като го увлече вилката и ти влезе в карантиите на вилката ще имаш интересни занимания. Ако толкова искаш протектор срещу надиране, направи си от PVC тръби, боядисай ги и се радвай. И пак няма да ти спести чистенето.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот boolz » Сря Мар 07, 2012 5:17 pm

Ставаше въпрос проитв прахоляк, не карам по екстремни терени, около Русе просто няма, вече съм пуснал темата, ще пробвам и ще кача снимки за да е пълен сеира.

ПС. Тоя Кънчо защо е обрязан?
boolz

Мнениеот konopr » Сря Мар 07, 2012 5:31 pm

rarekin написа:
Абе, вие тия вилки какво ги правите? Не е като покритието на тръбите да е направено от крем-карамел.

EDIT: @ Милко АграриНИ. :lol: :beer:

тъпото е че аз моята предишна вилка и направих едни малки драскотинки, които даже не бяха причинени от каране а от подпиране, транспортиране и т. н. Примерно ако човек си подпре байка на някоя пейка с малко размах и точката на съприкосновение е стеншъна - драскотината е налице. Неопреновия протктор пази от такива неща - леки чуквания и кало-прахо-пясък. Неопреновия ако не се пере през няколко седмици или при по сериозни изцапвания се превъща в шкурчица.
ето пример за начин на протектване на вилки от мотоспорта:
http://farm4.static.flickr.com/3183/2978875225_0f0261502e.jpg

някакъв гумен маншон с дебелина 3-4 мм ще пази и от някои удари при падания
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Мнениеот M1010X » Съб Мар 10, 2012 10:54 pm

@konopr - според мен тези протектори са повече да пазят тръбите от камъните, които хвърчат от моторджиите пред теб.

За неопреновите маншони - там балансът е много тънък, защото като се напълни с прах разстоянието между тръбите и неопрена, той започва да действа като шкурка и да съсипва тръбите повече от употребата им без. И съм напълно съгласен с bikerider, че при падане върху камък, който би издрал вилката, маншонът ще помогне съвсем малко. Особено като вземеш предвид необходимостта от често почистване заради описаното по-горе.
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот duhovno.izvisen » Пет Мар 16, 2012 12:47 am

Сърдечно благодаря за споделената идея ,ще приложа :D
duhovno.izvisen

Рейтинг: 1146

Назад към Общ форум