Почистване на верига ?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Почистване на верига ?

Мнениеот subritual » Пет Ное 25, 2011 2:54 pm

Като гледам последните мнения всеки гледа от собствената си камбанария.
Не видях някой да казва кой продукт за какви условия е подходящ и при какъв пробег?
Прав си за офроуд спрея,но в една кал и вода, предпочитам веригата ми да е защитена,макар и да не се върти най-леко.Поведението и може да не е идеално,но и не се износва от това. За сухо и шосе нещата стоят друго ядче.
А за тези,които пускат тези теми и търсят панацеята ще кажа:
Ежедневна грижа,или поне след всяко каране.
После с опита,всеки сам си решава кое е най-добро и лесно за него.
Но май е ясно на всички: По добре често по малко,отколкото на края на месеца да задръстим канала с чернилка :peace:
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Пет Ное 25, 2011 5:45 pm

@Yeti: обобщаваш и говориш глупости, вероятно поради опит с прекалено лепкави спрейове. Минал съм през достатъчно смазки, за да мога да препоръчвам Мotul Chain Lube Off Road като един от най-добрите компромиси между леснота за чистене/смазване (наличие на летлив разтворител), интервал между смазванията (издръжливост на високо налягане), и необходимо количество за смазване (полепване на мръсотия). Може би не е зле да го опиташ преди да коментираш по принцип. Като контрапример - в миналото харесвах и препоръчвах спрея на Валволин за вериги, сега бих го препоръчал единствено за каране в сняг, лед, киша и сол.

@subritual: съгласен - разликите са в начина на употреба. По лични впечатления повечето мнения против смазки по-гъсти от масло са от хора, които явно не си забърсват веригите преди/след каране или искат да смажат и да не пипат до следващото смазване, или пробват лепкави шосейни спрейове през лятото и се разочароват "по принцип". С което не казвам, че например маслото или парафиновите смазки са неподходящи, защото точно такива смазки нося с мен на преходи, където няма как да използвам спрей. Въпрос на време, място, бюджет, мързел, обстановка... панацея няма.

@evin: да ме прощаваш, но се изказваш доста нелепо. botroid може да е леко краен, но е прав. Целта на поддържането на веригата чиста и смазана не е да изглежда добре. Поне при хората, които повече карат, отколкото поддържат. Доколкото ми е известно тук обсъждаме поддръжка на верига за каране, а не за изложба.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Stoks1 » Пет Ное 25, 2011 6:26 pm

Аз също ще споделя моят метод за чистенето на верига + смазване което става на 1 месец, месец и половина максимум 2. При кални условия почти веднага след това за съжаление, но нямам избор. А мразя касетата ми е да оцапана фрапиращо и разкекана цялата с някакви смазки. Идеята ми я беше подхвърлил един шосейкаджия от града, преди това никога не бях се занимавал с чистенето на верига честно казано. Та ето го и метода, плюс него ще добавя и някой и друг въпрос.

Веригата се сваля, слага се в кутия от масло в което има бензин + масло(маслото е неупотребявано, не някакво разкекано) Понякога по 1 час, по 30 минути имало е и дни в които е стояла в кутията 2-3 дни. Когато я изкарам я слагам на един пирон и я разклащам за да чуя дали 'цъка' ако мога така да го нарека за да разбера дали се е прочистила напълно. Вярно е, че не винаги го няма това 'цъкане' отвътре но пък аз да си кажа целя и добре смазана верига която да намалява износването на компонентите. През времето в което веригата се 'пере' се погрижвам касетата + ролките на дерайльора и курбелите да светнат. Когато сложа веригата и я покарам и усетя, че започва да става суха и идват 'триещите' звуци слагам телфонов 'шпрей на Motip. За нещастие от този спрей на полепват мръсотии вярно е, даже е започнал да намалява и май скоро ще се купува пак.
Имам малко въпросче, сега зима иде - нещо много се хвали Finish Line у този форум. Някой имал ли е наблюдения в/у мократа и сухата им смазка. Цапа ли много мократа, и достатъчно дълготрайна ли е сухата?

А отностно въпроса за това къде се хвърля вече мръсния бензин, който беше задал някой колега - в почвата(не в канали, не в мивки, не през терасата)
Аватар
Stoks1

Рейтинг: 1460

Мнениеот botroid » Пет Ное 25, 2011 11:18 pm

evin написа:Аз лично съм МАНИАК на тема външен и естетически вид на колелото ми. И на мен са ми странни хората, които карат омазани в кал и изподрани байкове.

Омазването в кал, дрането на байка и на ползвателя му, е характерно за планинското каране и офроуда като цяло. Това ти се вижда странно, може би защото не си от тези среди, не караш сериозно в планина и се гнусиш от най-малката мръсотиика. Погледнато от моята камбанария, вманиачаването по външен вид, сериозно пречи за пълноценното изживяване и удоволствие от карането по терени, различни от асфалт.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот joropc » Съб Ное 26, 2011 9:30 am

:offtopic:
@botroid
Тезата ти, че велосипед, който е чист и поддържан не се кара, нещо ми се вижда глупава...аз и колата си мия, даже и зъбите, а ги ползвам постоянно.
Никога не ми е пречело да се калям и храсталясвам, но след това винаги си измивам и обслужвам колелото.Първата причина за това е, че съм броил за него доста пари, а като човек, който е що годе технически грамотен съм наясно, че една техника ако не я поддържаш си заминава доста по-бързо.Втората причина е, че не мога да гледам вещите си в мърляшки вид...така съм възпитан.Иначе колелото ми е цялото изподрано, но е винаги чисто. :offtopic:

Почиствайте веригите си с машинки за почистване на вериги.Няма нужда от варене, киснене, печене,.. а за 5 минути и "две плюнки" Meglio веригата става като нова.Аз смазвам с керамичната суха смазка на Finish Line.Веригата е постоянно чиста и не хваща никаква мръсотия...ама никаква.С едно мазане спокойно минавате 50-тина километра бе да се налага следващо такова, дори и в мокро време.Мократа керамична смазка на тази фирма не съм ползвал, но чух много положителни отзиви и за нея от хора, които карат бая.. ;)
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот tratto » Нед Дек 04, 2011 1:49 pm

По кой признак да определя дали веригата ми е за смяна. Страничен луфт, или някаква друга хлабавина. Питам тука , щото днес и взех машинка и я почистих.
Нагоре без лифт, а надоле с дрифт!!
Аватар
tratto

Рейтинг: 1225

Мнениеот spirov92 » Нед Дек 04, 2011 6:27 pm

Измери дължината на 10 звена, от центъра на една ос до центъра на друга. На нова верига е 254 mm. Ако е повече от 255 mm, веригата е за смяна. По-подробно е обяснено тук: http://sheldonbrown.com/chains.html#wear
spirov92

Мнениеот nedelcho » Пон Фев 27, 2012 5:01 pm

по моита верига от зимното каране и многото вода се е появила лека ръжда веригата я смазвам редовно но въпреки това се е появила как може да се отстрани ръждата??
nedelcho

Рейтинг: 1160

Мнениеот LIL » Пон Фев 27, 2012 5:38 pm

Я, да ви питам аз- Това меглио дето всички го превъзнасят, не ви ли съсипва покритието на веригите? Защото при мен, а и при друг човек когото познавам точно така се получи! Познавам меглиото като добър обезмаслител отдавна, но доскоро не го ползвах за веригата, защото ме притесняваше, че се разрежда и/или отмива с вода, която при липса на добри условия може да се задържи по дълго в звената. Въпреки всички реклами във форума аз упорито си чистех с бензин защото и спрея на Валволин беше панацея според религията :D , ама на мен ми беше достатъчно веднъж да си пръсна на пръстите от него и ми стана ясно, че тоя спрей може да е добър за вериги само в някаква изолирана среда. После обаче като пообиколих няколко сервиза гледам и там хората ползват широко меглио! Питам разпитвам всеки казва няма проблеми! Да, обаче според мен е по агресивен отколкото трябва. Веригата ми е най високия клас на шимано, те имат някакво антикорозионно покритие и меглиото явно не му понася. Не съм имал проблеми с корозия до момента в, който не започнах да мия с меглио, карах в един дъждец и веригата ми почервеня..направо я изядоха лисиците. При моя човек се случи същото при два броя вериги от същия тип и то именно когато започна и той да го ползва така че едва ли е съвпадение. Таа, чудя се- Не карате вериги шимано или не ви пука, че ръждясват или пък това е някакъв карък!?

П.П. Забравих- Смазвам със суха финиш лайн.
Аватар
LIL

Рейтинг: 1789

Мнениеот Bace_kz » Пон Фев 27, 2012 5:49 pm

Аз процедирам така, ако съм карал само да се придвижа в града от точка А до точка Б и разстоянието не е по-голямо от 5 километра, когато настилката не суха, байка се е накалял, прибирам се и го вкарвам в банята, плакна го колкото да падне кална, после го подсушавам целия с парцал включително и веригата , и ако има нужда смазвам . Ако караш по много километри по кал, сняг, мокър път е хубаво след изплакването да минеш веригата с Мелио, за да я изчистиш хубаво от боклуци и после основно смазване на верига преден/заден деральор, брони на жила и задължително подсушавай хубаво, за да не ти корозират частите :)
Последна промяна Bace_kz на Пон Фев 27, 2012 6:12 pm, променена общо 1 път
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Мнениеот nedelcho » Пон Фев 27, 2012 5:54 pm

а по принцип тази ръжда в момента която е по веригата тя е малко но все пак може ли да се отстрани по някакъв начин?
nedelcho

Мнениеот Bace_kz » Пон Фев 27, 2012 5:56 pm

Намажи я със смазка, завърти няколко оборота на веригата и я изчисти с парцал.
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Мнениеот nedelcho » Пон Фев 27, 2012 7:02 pm

Bace_kz написа:Намажи я със смазка, завърти няколко оборота на веригата и я изчисти с парцал.

аз по принцип така правя но не знаех дали така пада ръждата мерси за отогвора :beer:
nedelcho

Мнениеот did » Пон Фев 27, 2012 7:42 pm

LIL написа:Я, да ви питам аз- Това меглио дето всички го превъзнасят, не ви ли съсипва покритието на веригите?

А ти ИЗПЛАКВАШ ли го ДОБРЕ след употреба с МНОГО вода?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот LIL » Вто Фев 28, 2012 9:42 am

did написа:
LIL написа:Я, да ви питам аз- Това меглио дето всички го превъзнасят, не ви ли съсипва покритието на веригите?

А ти ИЗПЛАКВАШ ли го ДОБРЕ след употреба с МНОГО вода?

Разбира се! Изплаквам обилно и задължително с топла вода.
Аватар
LIL

Рейтинг: 1789

Мнениеот calibra » Сря Мар 07, 2012 6:37 pm

http://store.picbg.net/pubpic/87/06/ca2 ... db8706.jpg

eто какво се получи при мен при зазимяването на колелото в мазата ми ....
Аватар
calibra

Рейтинг: 1200

Мнениеот chessbg » Сря Мар 07, 2012 7:06 pm

ми така ще стане като не си сложил никва смазка :crazy:
chessbg

Рейтинг: 1100

Мнениеот calibra » Сря Мар 07, 2012 7:11 pm

ами не знаех,че като се оставя колело трябва да се слиза до мазата да и поставям пак смазка ,но все пак мерси :beer:
следващия път,ще знам
Аватар
calibra

Мнениеот chessbg » Сря Мар 07, 2012 7:27 pm

calibra поддръжката при тебе е проблема ето ти малко информация http://www.niko-bikes.com/blog/?page_id=572
chessbg

Мнениеот calibra » Сря Мар 07, 2012 8:13 pm

chessbg написа:calibra поддръжката при тебе е проблема ето ти малко информация http://www.niko-bikes.com/blog/?page_id=572

Благодарско :beer:
Как ти се струва като ми гледаш касетата и веригата?
Зле ли е много ?
Веригата е почти нова...

Ще се пробвам да ги позачистя с бензин колкото се може по-бързо и да ги смажа с нещо :D
Аватар
calibra

Мнениеот chessbg » Сря Мар 07, 2012 8:18 pm

за мене трябва да смениш веригата и касетата :agree:
chessbg

Мнениеот KiselotoMliako » Сря Мар 07, 2012 8:28 pm

chessbg написа:за мене трябва да смениш веригата и касетата :agree:

:clap: Teach me master! :bowdown:

Или просто да почисти и смаже веригата и венците, и да си ги кара спокойно още хиляди километри?
Аватар
KiselotoMliako

Мнениеот calibra » Сря Мар 07, 2012 8:34 pm

Ако не се изчисти чак тогава...
А за касетата и без това мисля да си сменям каплата с аеро ,с което трябва и да сменя и касетата.
Аватар
calibra

Мнениеот chessbg » Сря Мар 07, 2012 8:38 pm

calibra я сложи ако може една цяла снимка на твоя звяр :beer: :D
chessbg

Мнениеот calibra » Сря Мар 07, 2012 8:46 pm

Аватар
calibra

Мнениеот Admin » Чет Мар 08, 2012 7:47 pm

@chessbg
За такива въпроси си има ЛС, форумът не е чат, че да спамиш тук.

@calibra
Това е повърхностна ръжда, която пада при първото каране (разбира се, задължително е да я смажеш преди това). С други думи, нищо ти няма на веригата, карай си спокойно и просто следващия път не я оставяй несмазана.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Предишна

Назад към Веломеханик