Проблем с курбели.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с курбели.

Мнениеот BeezyJay » Съб Мар 10, 2012 10:00 pm

Реших, че е време за смяна на педалите, но втулката на курбела ми T. Hussefelt се развърта с педала.
Притесних се да не повредя курбела и завих педала с втулката обратно. Моля някой да помогне. :V:
Аватар
BeezyJay

Рейтинг: 1114

Re: Проблем с курбели.

Мнениеот idaivan » Съб Мар 10, 2012 10:28 pm

Единственото което се сещам е да развиеш внимателно педала с втулката. След това пръскаш резбата на педала със sabesto(или друго подобно) за развиване на ръждиви болтове(изчакваш малко да подейства), хващаш втулката на менгеме(не стягаш много да не се изкриви, след като излезе оста на педала) и го отвиваш. Изчистваш хубаво втулката да няма мазнотии по нея. Завиваш я(втулката) леко на новия педал, намазваш я със силикон, но гледай да не иде и по резбата на педала и я завиваш в курбела. тЕ т'ва е :) Аз така бих направил. Ако някой има по-добра идея или го е правил вече да каже :)
Последна промяна idaivan на Съб Мар 10, 2012 10:42 pm, променена общо 1 път
Еverything is possible!!!
Аватар
idaivan

Рейтинг: 1355

Мнениеот BeezyJay » Съб Мар 10, 2012 10:36 pm

А може ли примерно да намеря втулка от друг такъв курбел? Има ли значение годината?
Ако не намеря, в понеделник ще ходя при веломеханика, а иначе благодаря за мнението, ще пробвам със силикона.
ПП: Ако някой има втулка, да пише! :bowdown:
Аватар
BeezyJay

Мнениеот idaivan » Съб Мар 10, 2012 10:40 pm

Че защо ти е друга втулка?!? Нали имаш?! Ако не са повредени резбите няма проблем. Просто резбата на педала е запекла в резбата на втулката. И преди съм чувал за такъв проблем с Hussefelt.
Аватар
idaivan

Мнениеот BeezyJay » Съб Мар 10, 2012 10:47 pm

Всичко е ок, в понеделник надявам се проблема да бъде разрешен. Специални благодарности, колега. :beer:
Аватар
BeezyJay

Мнениеот idaivan » Съб Мар 10, 2012 10:51 pm

Моля, моля :) Успех!
Аватар
idaivan

Мнениеот Morpher » Нед Мар 11, 2012 1:27 am

Ако не ти е изпаднал случайно стопер болта, който се намира между втулката и курбела, всичко не е ок. При първия оборот, който е направила втулката, се е развалила И нейната резба, И резбата на курбела.
Решението е или нов курбел, или нова двукомпонентна втулка, която да се стяга сама в себе си. Аз преди търсих ляво рамо с надеждата, че някой е счупил дясното, но уви. Сега изчаквам, да имам повече време и да отида при някой добър стругар и да ми направи втулка като на FSA Gravity Light. Доколкото знам от един от механиците от Максбайк, можеш да си купиш тази втулка(на FSA). Втулки за Hussefelt, обаче не се продават, ама реално погледнато при развалена резба на курбела не ти и трябва.
Ако все пак не е много одрана резбата, ще можеш да караш така известно време. След това ще вземе да се разлуфтва, докато не ти падне педала(или да остане на шпайка, както стана в моя случай :D )
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот Admin » Нед Мар 11, 2012 5:52 pm

Като свалиш педала с втулката на него, ако успееш да ги разделиш с помощта на менгеме например (тая операция сама по себе си понякога е доста трудна), после можеш да завиеш втулката с помощта на епоксидна смола за метал или друго подобно специално "лепило", така че да решиш проблема с развалената й резба. Единият курбел на брат ми е поправен точно по този начин, при това там дори се наложи втулката да бъде срязана по дължината й (по оста на педала), защото не искаше да се раздели с педала по друг начин.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот Morpher » Нед Мар 11, 2012 7:37 pm

Аз обмислях проба с течна стомана, преди да започна тур дьо стругар.
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот BeezyJay » Пон Мар 12, 2012 8:20 pm

Проблема едва ли ще се оправи, за това се продава левият курбел, подробности на ЛС.
Аватар
BeezyJay

Назад към Веломеханик