Въпроси свързани с Grip 124 на Cross

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпроси свързани с Grip 124 на Cross

Мнениеот run » Нед Мар 11, 2012 4:23 pm

Имам намерение в началото на месец април да си купя Grip 124 на Cross. Но преди това искам да запитам за някои неща. Виждам, че модела на Cross, който аз си харесах, а именно Grip 124 е с доста тънки шини - 17мм. Притесненията ми, са защото тежа 105 килограма. Дали няма да ги огъна за нула време? Колелото имам намерение да го карам в градски условия. За скокове изобщо не става и дума. Гумите KENDA K901F и 902R ми е ясно, че ще бъде нужно да се сменят понеже само лоши отзиви чета за тях. На някой места пише, че на 17мм шина могат да се сложат гуми от 1.5 до 2.1, а на други от 1.5 до 2.3. Коя е вярната информация? Но най-вече ме интересува дали велосипеда Grip 124 е подходящ за моите килограми?
run

Рейтинг: 1200

Re: Въпроси свързани с Grip 124 на Cross

Мнениеот Bace_kz » Нед Мар 11, 2012 9:01 pm

Не знам на каква възраст си и от къде си, но ако не смяташ да тормозиш байка и ти трябва само за придвижване, защо не погледнеш някоя шосейка ? Ако път си решил твърдо да е МТБ и то Cross за същите пари можеш да си вземеш GRX7, които изглежда по-здрав от Grip 124 :agree: . Относно каплите, по път без неравности няма как да се изкривят, но ако ти се налага да караш и по неравности, разгледай форума и прочети за различните техники на каране, които правят самото каране по-ефективно и щадят частите на байка :agree:
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Мнениеот bobivg » Нед Мар 11, 2012 9:35 pm

run написа: На някой места пише, че на 17мм шина могат да се сложат гуми от 1.5 до 2.1, а на други от 1.5 до 2.3. Коя е вярната информация?

Могат да се сложат и по-големи гуми, но това води до известни неудобства. Не е съществен проблем, който трябва да го мислиш за сегашния ти етап при избор на велосипеда.
Изображение
Аватар
bobivg

Рейтинг: 1710

Мнениеот run » Пон Мар 12, 2012 4:52 pm

Bace_kz написа:Не знам на каква възраст си и от къде си

Не че има значение, но ще споделя. На 33 съм, от гр. Силистра.

Bace_kz написа:Ако път си решил твърдо да е МТБ и то Cross за същите пари можеш да си вземеш GRX7, които изглежда по-здрав от Grip 124 :agree: .

Ти сам каза "изглежда по-здрав". На мен не ми е необходимо да изглежда здраво колелото, а да е здраво. Имайки в предвид, че шините на GRX7 - crosser X6 с 32 отвора като при cross GRX8, са от по-старо поколение или по-точно казано по-стар модел от шините crosser X8 при Grip 124 независимо, че са по тънки, но с 36 отвора за спици. Както споменах нямам намерение да скачам с това колело, но когато става дума за crosser X6 с 32 отвора (прочетох няколко изказвания във форума, че са доста слаби шини) ще споделя една несполука на един от съфорумците с тези шини: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=31&t=92526&start=30#p828186. Също вилката на GRX7 е по-нисък клас от тази на Grip 124. Другият вариант е вече Grip 127, който е със супер окмплектовка, но и 230 кинта повече. При него най-малкото, което е, са по-добрата вилка и по-добрите гуми. С по-евтините модели като Grip 124 и GRX7 нещата ще набъбнат ако се сменят гуми и вилка, докато за Grip 127, по-начетените и опитни колоездачи казват, че след около година ще е нужно да се подмени евентуално средното движение и курбелите. Голямо четене из тези дни, направо взех да се обърквам. Естествено че по-скъпите модели са по-добри, но ...

bobivg написа:Могат да се сложат и по-големи гуми, но това води до известни неудобства. Не е съществен проблем, който трябва да го мислиш за сегашния ти етап при избор на велосипеда.

Да знам, че това не е съществен проблем, който трябва да мисля при избора на колело. Доколкото разбрах с по-широките гуми возенето е по-комфортно, а ако си закупя Grip 124 те 100% ще бъдат сменени. Благодаря все пак!
run

Мнениеот penmark » Пон Мар 12, 2012 5:29 pm

Ти моя пример не го давай, защото прелетях над 3 метра с тея капли, ботъмаутнах вилката и каплата понесе удара. :nono: При нормално каране на XC/AM абсолютно нищо няма да им стане. 100кг съм и адски много съжалявам за тъпата постъпка. :bawling: А и каплата като за бяла такава е само 580гр., 22мм широчина и събира широки гуми.
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот Bace_kz » Пон Мар 12, 2012 5:52 pm

Аз от миналата година карам GRX 9 като съм минал около 2000 км смесено - планина,шосе. Като казах изглежда по-здрав имах предвид подсилката отпред на челото и по-високото тегло тегло на рамките GRX, от което не е задължително да следва, че са по-здрави, но се предполага. Според мен новите модели на "Cross" са ориентирани към по-ниско тегло, предназначени са за ХС, то и GRX си е ХС, но на мен ми изглежда по-здрава. Аз съм 80 кг и не го жаля байка и до сега само веднъж съм изправял задното колело, но както казах има техники, които щадят компонентите на велосипеда и е хубаво да се овладеят, като "bunny hope" за качване на бордюри. За вилките, ами аз съм останал с впечатление, че всичките ниски класове на suntor се разлуфтват лесно и не работят добре, но ако ще се кара само в града по хубави пътища е ок.
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Мнениеот run » Пон Мар 12, 2012 8:17 pm

penmark написа:Ти моя пример не го давай :nono:

Съжалявам ако съм те обидил на "шини" или "капли" :D . Просто в темата ти не пишеше колко си "летял" при този скок. Основните ми питания са за здравината на тези велосипеди понеже и аз не съм лек. Както казах тежа 105 килограма.

penmark написа:При нормално каране на XC/AM абсолютно нищо няма да им стане. 100кг съм

Това е едно от нещата, които определено очаквах да чуя и по-някакъв начин ме успокоява. В крайна сметка си задавам въпросите тук понеже очаквам отговори от хора с опит, а не просто да си чешем езиците.
Благодаря за отговора! :agree:
Последна промяна run на Пон Мар 12, 2012 8:33 pm, променена общо 2 пъти
run

Мнениеот run » Пон Мар 12, 2012 8:22 pm

Bace_kz написа:Аз от миналата година карам GRX 9 като съм минал около 2000 км смесено - планина,шосе. Като казах изглежда по-здрав имах предвид подсилката отпред на челото и по-високото тегло тегло на рамките GRX, от което не е задължително да следва, че са по-здрави, но се предполага. Според мен новите модели на "Cross" са ориентирани към по-ниско тегло, предназначени са за ХС, то и GRX си е ХС, но на мен ми изглежда по-здрава. Аз съм 80 кг и не го жаля байка и до сега само веднъж съм изправял задното колело, но както казах има техники, които щадят компонентите на велосипеда и е хубаво да се овладеят, като "bunny hope" за качване на бордюри. За вилките, ами аз съм останал с впечатление, че всичките ниски класове на suntor се разлуфтват лесно и не работят добре, но ако ще се кара само в града по хубави пътища е ок.

Благодаря. Специално на техниките на каране ще обърна малко по-сериозно внимание, когато си купя велосипед и започна да карам. :agree:
run

Мнениеот kingto » Чет Мар 26, 2015 11:57 pm

Здравейте, аз също съм собственик на Cross Grip 124 и имам конкретен въпрос, мога ли да сложа гуми Кенда Kinetics 26x2.35, след като на шините пише дословно Изображение. Благодаря предварително!
kingto

Мнениеот kobso1245 » Пет Мар 27, 2015 12:20 am

По спомен това бяха 17мм шини. На теория би могъл да сложиш 2.35, ама реално няма да ти се разтвори като хората и няма да използваш пълния и потенциал..
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот irgnet » Пет Мар 27, 2015 1:43 am

Аз карам Cross Grip 127 , който също е със шини X8 , модел 2012-та.
Та шините са мекички, аз като купих колелото бях 105кг, сега съм 96. Веднъж вече ми изправяха задната шина, но в момента пак е за изправяне, а не карам агресивно.
Показателно е и това че от Крос спряха X8 шините и вече ползват X6 за всичките си модели МТБ велосипеди.

Относно окомплектовката Грип 124 е съпоставим с ГРХ 8. За градско каране по-добре да си вземеш грип-а, по-лек е,
Аватар
irgnet

Рейтинг: 1290

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти