Проблем с курбел и закрепването му

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Проблем с курбел и закрепването му

Мнениеот peterhr » Пет Авг 26, 2005 9:39 am

Здравейте,
прочетох доста по темата за средното движение, но уви, малко късно.

Имам от най-евтините колелца 26". Курбела ми е с квадрат и гайка на оста.
Тръгнах да смазвам средното движение и свалих курбела (не по най-добрия начин) и сега има луфт. Слагам го с малко гресчица и завивам. Но след 5-6км каране (пенсионерско градско каране) се развива гайката, курбела се поизважда и започва да бие.

Оста видимо няма дефекти, ръбовете са прави и равни. Курбела обаче не е много добре. Две от четирите страни имат малки износвания.

Четох че някои слагат Loctite.
Въпросът ми е, струва ли си да се мъча да закрепя стария курбел или да купувам нов? Колко
горе-долу струва?

Може ли да се сложи някаква федерка (незнам дали така се казва точно, срязана шайба против развиване) и дали ще има ефект от някаква шайба против развиване?
peterhr

Рейтинг: 1200

Мнениеот chiMol » Пет Авг 26, 2005 10:06 am

Грешка №1 - не слагай грес на оста (на квадрата)
Новите курбели струват от 12 до 500+лева
С подлагане на шайби не става(лично съм се мъчил) има само 1 варянт ако си убеден че ще имаш пари за нови курбели след 6 месеца МАХ
миеш оста и курбела зимаш чука и го вкарваш ЯКО мозе и с лепилце да го намажеш - земи БИЗОН ... после завиии гаиката и чакаи да се прецака
http://www.tiarakm.hit.bg
Don't leave your bike, live your life......
https://easycryptobot.com
Аватар
chiMol

Рейтинг: 2000

Мнениеот Admin » Пет Авг 26, 2005 10:16 am

[quote="chiMol"]

Грешка №1 - не слагай грес на оста (на квадрата)
[/quote]

Зависи, въпросът е спорен ;) Някои препоръчват да се маже с грес, други да не се прави.
Аз съм пробвал и по двата начина и не съм имал проблеми.
Все пак, намазването с грес помага да няма скърцания, а също така курбелът може да се набие по-навътре на оста, ако е с грес, така че да легне по-хубаво на квадрата. Абе...скоро имаше доста подробна тема по въпроса, някъде по-надолу е ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот peterhr » Пет Авг 26, 2005 10:42 am

С какво лепило на Бизон да пробвам? Какво точно да залепя? Довечера ще пробвам с грес и чук да го набия по-силно, пък след време ще купувам нов курбел явно. 12лв ще ги дам. То сигурно после и оста ще трябва да сменям, ама ...:banghead:

Има още нещо свързано със средното движение.
Отвива ми се и гайката, която застопорява "чашката" (незнам как се казва най-външния край където лягат съчмите на лагера).
Стягам я гайката и след 50-ина км пак е развита леко. Много е малък луфта, но според мен не трябва да се развива. Може ли да се сложи някаква контра гайка, вярно че диаметъра е много голям и трудно ще намеря такава гайка, но може ли отнякъде да се намери?
peterhr

Мнениеот Admin » Пет Авг 26, 2005 11:00 am

Не, за да не се развива, може да се сложи локтайд на резбата, но аз бих пробвал първо с графитна грес и чак след това локтайд.
Ако правилно разбирам, средното ти движение е от най-евтиния тип, т.е. не е касета (с капсуловани лагери). Ако е така, значи най-добре да семниш и нея - тия движения почнат ли да отварят луфт, няма спиране :crap:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот peterhr » Пет Авг 26, 2005 12:28 pm

Мерси за бързите отговори.

Да, най-евтиното движение е:8D:
То и колелото е най-ниския клас, ама какво да се прави, безпаричие :bigmout:

Дали мога да сложа касетен тип на моето колело? Как да позная дали ще стане?
И колко пари е горе-долу такъв тип?
peterhr

Мнениеот Admin » Пет Авг 26, 2005 12:45 pm

Можеш да сложиш касета, няма проблем.
Трябва само да измериш две неща: дължината на оста на средното и широчината на тръбата на рамката, която може да е 68 или 73мм. Макар че на пазара има доста касети, които стават и за двата размера. Ако оста ти е с по-необичайна дължина, може да не намериш същата на пазара, обикновено има със 113 и 118мм. Избери тази, която е по-близка до оригиналната ос.
Най-добре е в магазина, от който ще купуваш, да има и сервиз, за да ти помогнат да не объркаш нещо, а и да ти я сложат касетата направо.
Аватар
Admin

Мнениеот peterhr » Пет Авг 26, 2005 12:51 pm

ОК, ама горе долу колко е цената на самата касета?

Тя не се нуждае от поддръжка, т.е. смазване и т.н. нали?
peterhr

Мнениеот Admin » Пет Авг 26, 2005 1:00 pm

Можеш да си вземеш сносна касета за 20лв.
Аватар
Admin

Мнениеот peterhr » Пет Авг 26, 2005 1:30 pm

ОК, мерси за помощта, на заплата ще действам:beer:
peterhr

Мнениеот melbata » Пет Авг 26, 2005 10:29 pm

пробай да не купуваш от най евтините чаркове и ще забравиш че си имал проблеми
melbata

Рейтинг: 1160

Назад към Архив