Всъщност се обръщам най-вече към вторите, и то не толкова към личните ми приятели, колкото към хората, за които МТБ-БГ като сайт и форум са нещо важно, тъй като в следващите години развитието му все повече ще зависи от вас.
Тази нощ бе доста вълнуваща и безсънна за мен, защото около 03:00 ч през нощта най-сетне постигнах един дълго чакан успех в едно ново поприще, на което се подвизавам от почти две години. Много от приятелите ми знаят за това мое ново хоби и увлечение, макар че като цяло не съм го афиширал, затова ако ви дойде като гръм от ясно небе, не се учудвайте и не се сърдете - умишлено съм си траел. Сега обаче е време да го споделя, защото след снощи доста неща ще се променят, надявам се.
А какво е станало снощи? Ето това:

Ако някой от вас е играл онлайн покер, бързо ще загрее, а ако не, казано най-просто, вчера най-сетне спечелих една приятна сума пари, завършвайки на второ място в един голям турнир с над 1000 участници и приличен награден фонд. През изминалите две години, откакто се запалих по това ново хоби, което за някои е порок, за други загуба на време, за трети развлечение, а за четвърти източник на доходи, аз се стремях да съм именно сред четвъртите. Уви, досега имах само няколко по-малки печалби от по няколкостотин долара и като цяло играта ми беше нестабилна, но тази зима отделих доста време за усъвършенстване на играта си и за моя радост вече има и резултат от тези усилия.
Вероятно се питате с какво всичко това ще засегне сайта и форума? Следващите редове вероятно няма да ви харесат, но те са част от план, който съставих още от самото начало, когато започнах да играя покер, а именно - в момента, в който натрупам достатъчно голяма сума, за да мога с редовна игра по 4-5 часа дневно да се издържам, това да стане основната ми "работа", а сайтът и форумът да ми станат отново хоби, както в доброто старо време. Зная, че на пръв поглед звучи абсолютно лекомислено и безотговорно, но хората, които ме познават добре знаят, че не съм чак такъв авантюрист. Освен това, независимо от всякакви печалби и други източници на доходи, МТБ-БГ си остава нещото, с което имам повод да се гордея и което е от голяма важност за мен.
От друга страна обаче всеки има нужда от доходи, за да живее прилично и засега новото ми занимание дава много по-големи възможности за бързото им повишаване, така че независимо от мнението на хората за него, смятам да му отделя повече време. Което пък налага в следващата година да преструктурирам сайта така, че съществуването и развитието му да стане независимо от моята особа и да включи и други хора, тъй като занапред няма да мога да му отделям средно по 8-10 часа на ден, както е било досега.
Казано най-кратко и концептуално, идеята ми е да създам фондация, чиято роля ще е да управлява и развива сайта и форума занапред. В управлението на тази фондация ще поканя няколко души, които през изминалите 10 години са ми помагали най-много в развитието на сайта и все още са активни в карането, както и двама-трима от най-активните членове на форума, които макар да не са били толкова активно ангажирани с прякото развитие на МТБ-БГ, очевидно са ангажирани с развитието на планинското колоездене. Всички имена, на които съм се спрял, са на хора с богат житейски опит, доказали се като мислене и действия, и те ще бъдат основата и на една по-голяма структура, наречена Обществен съвет на МТБ-БГ. Споменатите хора, освен в управителния съвет на фондацията ще бъдат и несменяеми членове на този съвет. Освен тях, в него ще има и други хора, които самият съвет ще избира да присъедини към себе си. Макар и да не са несменяеми, те ще имат достатъчно права, така че да се включат активно в развитието на сайта. Такива хора ще са много от активните и дейни членове на различни официални или неофициални клубове, т.е. такива, за които планинското колоездене и сайтът са важни и искат да работят за тяхното добруване.
Чрез всичко това се надявам, че сайтът ще може все по-уверено да се нарича общ и да върви в посока, която вече няма да е избрана само от мен, а от много повече хора. Няма сега да навлизам в излишни детайли, но като цяло очаквам с подобен подход много повече хора да бъдат въвлечени както в създаването на съдържание, така и в неговото подреждане, в техническото и софтуерно развитие на МТБ-БГ. Всеки ще може да помага и с малки дарения, като дори ще може да избира в каква насока предпочита да бъдат използвани те - например дали да е за хонорари на автори, дали да е за техническо усъвършенстване и т.н. Вярвам, че когато много хора обединят усилията си, нещата могат да се променят драстично към по-добро...
Разбира се, винаги съществува риск така начертаните ми идеи да не се сбъднат. Например, много от хората, които мисля да поканя във фондацията/Обществения съвет може да решат, че нямат време и/или желание да поемат такива задачи. В такъв случай МТБ-БГ, разбира се, ще продължи да съществува, но ще го развивам дотолкова, доколкото мога в свободното си време, т.е. като хоби... като се замисля, първите 3-4 години той се развиваше точно така, тъй че не виждам нищо пагубно и в такъв вариант.
Всичко описано дотук няма да стане изведнъж, а плавно и постепенно. В крайна сметка сезонът тепърва започва и аз съм поел доста ангажименти и съм планирал доста неща, по които ще си работя, но като цяло е добре да се подготвите за това, че след 1-2 години, надявам се, МТБ-БГ ще бъде нещо съвсем различно от "моя собственост" и ще го развиваме заедно към все по-добро.
Ха, сега виждам, че докато напиша това, навън и сняг е завалял... днешният ден наистина е необикновен.