Маршрут - Белинташ

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Маршрут - Белинташ

Мнениеот markopolo » Нед Апр 01, 2012 9:46 pm

Здравейте! Миналата година вървяхме по един маршрут към Белинташ, имаше маркировка за колела по него. Моля, ако някой го е пробвал да каже мнение особено за частта след х. Свобода.
Ето маршрута: х. Момчил Юнак, х. Хайдушки поляни, х. Преспа, х. Свобода, минахме през един резерват, Белинташ.
Интересува ме колко е като разстояние (км.) и след резервата какъв е терена, денивелацията...Ако тръгнем сутринта до вечерта дали сте стигнем Белинташ?
markopolo

Рейтинг: 1200

Re: Маршрут - Белинташ

Мнениеот bio » Пон Апр 02, 2012 12:27 pm

markopolo написа:Здравейте! Миналата година вървяхме по един маршрут към Белинташ, имаше маркировка за колела по него. Моля, ако някой го е пробвал да каже мнение особено за частта след х. Свобода.
Ето маршрута: х. Момчил Юнак, х. Хайдушки поляни, х. Преспа, х. Свобода, минахме през един резерват, Белинташ.
Интересува ме колко е като разстояние (км.) и след резервата какъв е терена, денивелацията...Ако тръгнем сутринта до вечерта дали сте стигнем Белинташ?

... ами миналата година го карахме това за 2 дни. почвайки от Проглед (с леко загубване) до х. Свобода - това за първия ден ... аз малко каталясах и затова спряхме да нощуваме към 18:00 малко по-долу от хижата в една беседка. можеше реално да се кара още .... ама наистина бях разсипан. втория ден минахме Родопското Конче, през резервата и излезнахме на Белинташ, оттам се качихме на Добростан (и пак се загубихме малко) и слезнахме в Асеновград - хванахме влака към 18:00. Като километри ... трудно да ти кажа не повече от 35 км, като часове е важно ... за мен си е един ден с повечко лежане по поляните.
иначе денивилация незнам колко е ... Родопското конче си е бутане и носене, след това е каране надолу/нагоре.
аз обаче маркировка за колело по маршута не помня да е имало.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот keel » Пон Апр 02, 2012 2:56 pm

Имаш предвид нещо като втория ден от тази тема:
viewtopic.php?f=48&t=95622&p=771407&hilit=%D0%B1%D1%8F%D0%BB%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0#p771407
?
Колегите са дали и ориентировъчен GPS трак. През някой от близките почивни дни смятам да мина от там - от Манастир до Асеновград. Само че има още снежец нагоре та се чудя.
Аватар
keel

Рейтинг: 1384

Мнениеот did » Пон Апр 02, 2012 3:04 pm

markopolo написа:Здравейте! Миналата година вървяхме по един маршрут към Белинташ, имаше маркировка за колела по него. Моля, ако някой го е пробвал да каже мнение особено за частта след х. Свобода.

Маршрутът беше част от първата Перпендикулярна Вселена, а маркировката, която си видял, вероятно представлява няколко табели, понеже преди Беленташ се влиза в част от маршрута на третата Перпендикулярна, която все още си е трайно маркирана с боя и табели.

В основната си част този маршрут следва добре маркирани пътеки, но не е проблем да се намери и GPS track.

Ако от Беленташ директно се спуснеш към Асеновград, няма проблем за 1 ден да се слезе от х. Момчил Юнак до Асеновград. Вероятно ще се получи нещо като 50-60 км (сега не ми се смята).
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот naka76 » Пон Апр 02, 2012 5:45 pm

did написа: Ако от Беленташ директно се спуснеш към Асеновград, няма проблем за 1 ден да се слезе от х. Момчил Юнак до Асеновград. Вероятно ще се получи нещо като 50-60 км (сега не ми се смята).

За теб и Тошко не е проблем да го мините за един ден! Маршрута е с висока техническа трудност и иазисква опит в карането по подобни терени и не е къс от към време за преминаването му. Първият път като го преминавахме в група отне около 12 часа.

Маршрутът беше част от първата Перпендикулярна Вселена, а маркировката, която си видял, вероятно представлява няколко табели, понеже преди Беленташ се влиза в част от маршрута на третата Перпендикулярна, която все още си е трайно маркирана с боя и табели.

Не е баш така. ПВ3 никъде не се засича с този маршрут! Маркировката която е видял човека е сложена от клуб "Тангра" Асеновград и сързва с.Тополово с Беленташ. Или по-точно обратното тъй като бяха я маркирали за спускане, но от къде са прекарали изкачването не знам. Сигурно по асфалта?!
Аватар
naka76

Мнениеот mulltex » Пон Апр 02, 2012 6:00 pm

Съгласен съм, че маршрута си е техничен и си има натоварване. Ако са назад във времето може да се спуснат по пътя към Лъки преди Родопското конче или да спят на Кръстова Гора.
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот bio » Пон Апр 02, 2012 6:39 pm

.. ще ме прощавате ама аз трудно пиша и ... още по-трудно ми се разбира. това:
bio написа:...Като километри ... трудно да ти кажа не повече от 35 км, като часове е важно ... за мен си е един ден с повечко лежане по поляните.
иначе денивилация незнам колко е ... Родопското конче си е бутане и носене, след това е каране надолу/нагоре.

го казвам за втория ден (х. Свобода - Белинташ). в никакъв не бих минал целия маршут за 1 ден при положение, че има хубави слънчеви полянки и чудни гледки ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот xcII » Сря Апр 04, 2012 8:19 pm

keel написа:Имаш предвид нещо като втория ден от тази тема:
viewtopic.php?f=48&t=95622&p=771407&hilit=%D0%B1%D1%8F%D0%BB%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0#p771407?
Колегите са дали и ориентировъчен GPS трак.

На този линк вече може да се види и действително карания трак и като деневилации и като километри. За да го свалите в GPX формат е необходимо да се регистрирате (безплатно) в everytrail.com, после в долния десен ъгъл има линк.

markopolo написа: ...Ето маршрута: х. Момчил Юнак, х. Хайдушки поляни, х. Преспа, х. Свобода, минахме през един резерват, Белинташ.

Нашият маршрут, макар че по план трябваше да финишира през Белинташ в махала Ряката, свърши в с.Орешец понеже поукъсняхме.. Та, от посочените километри на трака трябва да се извадят около 10км, за да видите колко разстоянието х.Момчил юнак - Белинташ, т.е. около 40км. Маршрутът може да се вземе за около 6ч., без размотаване или около 7-8ч. със снимки, полянки и от сорта. При това, вече имате трак и няма да губите време за навигация на някой места. След х.Свобода се тръгва по един черен път, който пресича асфалта с.Ягово - с.Давидково. Вие хващате наляво, т.е. към с.Ягово и не след дълго на един обратен завой се оглеждате внимателно за стръмна пътека вдясно. Внимателно, защото почти не се вижда, особено ако си се залетял надолу по асфалта! От там навлизате в резервата "Кормисош", минавайки покрай т.нар. Родопско конче. Това бе за мен най-сладката част от маршрута :smash:

По-нататък, мога да актуализирам темата, в която е обявен нашия маршрут и със снимки, щото така и си остана неописан, а определено си струва карането по тези места.. Следвайте само червената маркировка, щото на едно място се появява и синя такава, която е за хижа Марциганица. Успех :8D:

Ето една снимчица от началото на резервата "Кормисош", за да ви подостри апетита :D

Изображение
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот markopolo » Нед Апр 08, 2012 6:12 pm

Много благодаря на всички!
Идеята е да имаме съпорт и да спим на палатки - целия маршрут. Ще видим дали ще се получи. :-)
markopolo

Рейтинг: 1200

Мнениеот ride_the_mountain » Пон Апр 16, 2012 12:30 pm

Здравейте. Отдавна не съм ходил по тези красиви места (за последно беше в през 2001ва) и съм решил да си направя едно изтрещяване. :crazy:
Тъй като моя маршрут съвпада с на едно място с вашия, бих искал да попитам няколко конкретни неща:
Когато се отклонявате от Главното било преди връх Проглед и пускате вдясно по реброто за Сини Връх - това ребро кара ли се и чиста ли е пътеката?
Спускането до село Мостово по билцето вдясно малко преди Кръстова гора(синята туристическа маркировка) правил ли го е някой?
Много ли е обрасла пътеката от Комисош до разклона на вр. Проглед?
Благодаря предварително.
ride_the_mountain

Рейтинг: 1445

Назад към Общ форум