Моля за съвет при избор на велосипед

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Моля за съвет при избор на велосипед

Мнениеот Odisseus » Съб Мар 31, 2012 11:31 pm

Здравейте,

Първо искам да кажа, че преди да напиша тази тема използвах търсачката и прочетох каквото имаше по моя въпрос. :)

Търся си велосипед от известно време, но все не мога да се престраша да си взема. Не за друго ами ме е страх да не го счупя.
Трябва ми нещо по-здраво и по-голямо, тъй като съм висок 195 см и тежа около 165 кг. Кракът ми от земята до чатала е около 88-90 см. Бюджета ми е към 600 лв.
Както може би се досещате искам да си взема велосипед, за да вляза във форма.
Смятам да карам само из града и в Морската градина (от Бургас съм). Нямам намерение да се спускам от някъде екстремно или да скачам и тн...
Това няма да ми е първия велосипед, но не съм карал от около 10 години и съответно не съм наясно с полседните технологии в тази сфера.
Това, което разбрах, е че главините трябва да са на шлици, а не на резба и рамката да е подсилена.

В една от съществуващите теми по въпроса видях, че колегите препоръчват някой от тези 2 модела:
http://screambikes.eu/bg/velosipedi-gra ... -2011.html
http://screambikes.eu/bg/velosipedi-gra ... -2011.html

Днес ходих до един магазин (в Бургас) и много ми допадна този модел (цена 595 лв.):
http://www.vivelo-bikes.com/bikes/mtb/space05

Рамката ми се видя добре изработена и подсилена, а и отговаряше на изискването главините да са на шлици.
Мерих няколко размера на рамки и ми се стори, че 21 инча ще ми е най-удобна.
Не можах да прецяня размера много добре, защото педалите не бяха монтирани, но като обща преценка мисля това да е размера.

Ако някой има впечатления от горепосочените 3 модела, моля да ги сподели. Също може да ме посъветвате и за други модели.

Предварително благодаря за отделеното време.
Odisseus

Рейтинг: 1200

Re: Моля за съвет при избор на велосипед

Мнениеот mutant » Нед Апр 01, 2012 1:34 am

Здрасти,
Моделите на които си се спрял се съмнявам да свършат работа, най-вече защото са с алуминиеви рамки, а твоята маса ще им дойде в повече. Ориентирай се към нещо със стоманена рамка, шини и спици. Съответно по широки гуми, педали и седалка. Вярно, че подобно колело ще отиде към 20кг, но това едва ли би имало голямо значение в случая. За конкретен модел не мога да те ориентирам към настоящия момент.
Аватар
mutant

Рейтинг: 1223

Мнениеот Odisseus » Нед Апр 01, 2012 9:47 pm

Честно казано теглото на велосипеда изобщо не ме бърка.
За съжаление не можах да намеря нищо читаво със стоманена рамка. Някакви идеи??
Иначе седалката естествено, че ще я сменя веднага с възможно най-широката.
Ако някой знае къде из Бургас мога да намеря нещо подходящо моля да сподели.

А какво може да се случи с алуминиевата рамка? Къде им е слабото място в моя случай?
Някакво подсилване дали няма да свърши работа?
Odisseus

Мнениеот uCkPeH » Нед Апр 01, 2012 10:03 pm

Драг Хакер е със стоманена рамка. До колкото съм чувал геометрията на рамката е доста добра за високи хора и съм сигурен че ХЛ размер ще ти заспи. Струва 280 лева. С останалите парички можеш да си купиш сауна белт и можеш да се мяташ в морската :)
Аватар
uCkPeH

Рейтинг: 1240

Мнениеот Odisseus » Нед Апр 01, 2012 10:44 pm

Главините на този Драг Хакер на шлици ли са или на резба? Нещо не мога да се ориентирам от прочетеното в спецификацията...
Иначе Велосипеда изглежда приличен, а и ми се стори, че рамката на XL размера е подсилена.
Утре ще отида да го разгледам...
Odisseus

Мнениеот uCkPeH » Нед Апр 01, 2012 11:52 pm

Ами аз карам такъв, супер здраво колело е. За тези пари трябва да е нещо без хидравлика, а и на теб мисля не ти е нужна след като ще караш в морската. А и е стомана.
Аватар
uCkPeH

Рейтинг: 1240

Мнениеот mutant » Пон Апр 02, 2012 12:42 am

Odisseus написа:А какво може да се случи с алуминиевата рамка? Къде им е слабото място в моя случай?
Някакво подсилване дали няма да свърши работа?
Алуминият принципно е достатъчно мек и пластичен метал, но рамките за велосипеди представляват алуминиеви сплави с цел да се повиши твърдостта на материала като същевременно се използва относително ниската плътност. По тази причина е възможно(не казвам задължително) рамката да се пукне вместо да се огъне при по-сериозно натоварване. Обикновено това се случва покрай заварките или на самите заварки при преминаване през неравности - дупки, бордюри, особено при скокове. Ниските температури допълнително спомагат за "трошливостта" на алуминиевата рамка - аз например през Януари спуках моята.
Главината ако е Formula FM-32 е на шлици.
Аватар
mutant

Рейтинг: 1223

Мнениеот Odisseus » Пон Апр 02, 2012 9:57 pm

Днес ходих до няколко магазина.
Представителите на Драг за Бургас ми обещаха да разучат въпроса, да се свържат с производителите и да се опитат да ми помогнат.
Също ми казаха, че повечето велосипеди са сметнати до 130 кг. Според тях Драг Хакер няма да ми свърши работа...
Надявам се да успеят да намерят нещо като за мен.

Иначе няколко човека ми казват, че съвременните алуминиеви рамки би трябвало да ме издържат. Естествено ако са качествени и от добри сплави.
Ще изчакам да ми се обадят от магазина. А междувременно някой може ли да ми посочи няколко велосипеда с качествени алуминиеви рамки?
Odisseus

Мнениеот Odisseus » Вто Апр 03, 2012 11:34 pm

Здравейте отново,

Някой може ли да ми каже нещо за тази марка http://www.leader96.com/
Днес случайно видях този велосипед http://www.leader96.com/index.php/en/ca ... egory_id=5
Вижда ми се здрав. Рамката е стоманена каплите са с 36 спици... Не знам другите компоненти как са, но предполагам няма да е проблем да се подменят ако са по-слаби.
Odisseus

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти