Здрава ос за задна главина с конуси

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Здрава ос за задна главина с конуси

Мнениеот bikerider » Сря Апр 04, 2012 4:39 pm

Шлек_народен написа:Е, те с тва, не съм съгласен! Карам такава главина(една от всичките-3 или 4 комплекта карам) , която е произведена '78 г миналия век. Комплект предна и задна. И си вървят - Maillard Normandy. Доста повече от 3000 км :)

"Колега", да ме прощаваш, но такива главини, за да са живи, значи си си нагодил карането към това да ги пазиш, т.е. твърденията ти не са нещо повече от частен случай. Я скочи пет-шест пъти от бордюрче и опитай пак с генералните изводи.

@nihonjin: с какво налягане караш в задната гума? Ако e над 2.5 може би да имаш малък мегдан за маневри, защото прекалено високото налягане скъсява живота на осите и лагерите при липса на окачване.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот nihonjin » Сря Апр 04, 2012 5:08 pm

bikerider написа:
@nihonjin: с какво налягане караш в задната гума? Ако e над 2.5 може би да имаш малък мегдан за маневри, защото прекалено високото налягане скъсява живота на осите и лагерите при липса на окачване.

Карам с високо налягане - 3.0 до 3.5 за да ми е по-лесно да въртя. Знам, че колкото по-кораво толкова е по-голямо натоварването, но гледам да си щадя колената.
nihonjin

Рейтинг: 1220

Мнениеот APD » Сря Апр 04, 2012 6:09 pm

Шлек_народен написа:Тия точности в час по музика ли ги учихте??? Допуските за набиване на лагери(вал/отвор) са 0.005-0.01мм хлабина.
Някъде се ползва и натяг - т.е. лагера наистина се набива на оста или в отвора.Зависи от типа на лагера и изискванията на сглобката. Но, това са специфични неща и не се побират в две изречения.

Хлабина трябва да има задължително! Лагерите се нагряват и разширяват! 1/50 е 0.02мм, което е достатъчно!
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот evilzet » Сря Апр 04, 2012 8:42 pm

Вече съм сменил 4-5 оси на градския ми байк, в момента пак е крива оста, но още не се е счупила. Карането ми е такова, че бордюри до 25 см ги слизам все едно ги няма ( за да не се бавя :) ), а пък вилката (някакъв Zoom) какви звуци издава... Но още не се е счупила, интересно. Понеже за него мотото ми е "колкото по-евтино, толкова по-няма да ме заболи като ми го свият" , не му слагам касета.
Ако го "тунинговам" с допълнителен лагер, ми се струва, че ще изкъртя резбата на алуминиевата главина, в която се навиват зъбчатките и пак ще се изкриви.
evilzet

Мнениеот nihonjin » Чет Апр 05, 2012 9:16 am

evilzet написа:Вече съм сменил 4-5 оси на градския ми байк, в момента пак е крива оста, но още не се е счупила. Карането ми е такова, че бордюри до 25 см ги слизам все едно ги няма ( за да не се бавя :) ), а пък вилката (някакъв Zoom) какви звуци издава... Но още не се е счупила, интересно. Понеже за него мотото ми е "колкото по-евтино, толкова по-няма да ме заболи като ми го свият" , не му слагам касета.
Ако го "тунинговам" с допълнителен лагер, ми се струва, че ще изкъртя резбата на алуминиевата главина, в която се навиват зъбчатките и пак ще се изкриви.

Не се притеснявай за резбата, напреженията в нея са примерно 30 пъти по-малки от напреженията в оста.
nihonjin

Рейтинг: 1220

Мнениеот bikerider » Чет Апр 05, 2012 1:41 pm

nihonjin написа:Карам с високо налягане - 3.0 до 3.5 за да ми е по-лесно да въртя. Знам, че колкото по-кораво толкова е по-голямо натоварването, но гледам да си щадя колената.

В такъв случай и аз ти препоръчвам при първи удобен случай да минеш на шлици. Успех.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот axelmax » Пет Апр 06, 2012 11:41 am

Преди две седмици се запознах с едно момче, което беше с главина на резба. Загледах се в нея и той много хитро беше сложил един лагер(стандартен 22х6, не знам кой номер) в венците .Поне за мен това може да е едно решение за хората с главини на резба, но не оспорвам предимствата на съвременния стандарт на шлици.

поздрави на колегата :beer:
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Предишна

Назад към Веломеханик