Проблем с диск и накладки

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с диск и накладки

Мнениеот breaker » Пет Апр 06, 2012 4:59 pm

Имам задна спирачка quad rapide и диск quad 180 mm, обаче забелязах, че накладката не опира цялата част от диска:
Изображение
Също забелязах, че има доста място от върха на диска и началото на апарата и малка част от накладките седят над него.

Докато предната си опира както трябва:
Изображение

Проблем ли е това със задната спирачка и как да го оправя?
Аз съм с рамка рам 4130 с хоризонтални уши, ако има значение. :beer:
Аватар
breaker

Рейтинг: 1127

Re: Проблем с диск и накладки

Мнениеот penmark » Пет Апр 06, 2012 5:03 pm

Преходника който ползваш не е за 180 диск, а най вероятно за 185, затова накладките не лягат по диска. Или ако имаш някакви шайби подложени, ги махни. Ама ако диска е направил легло в накладките, ще трябва да ги смениш. И да, проблем е да караш така.
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот breaker » Пет Апр 06, 2012 5:11 pm

Аз купих комплект спирачката апарат + диск 180+ преходник 180 и нямам никакви шайбички... Проблемът да не е от това, че съм с хоризонтални уши, но ми се струва малко вероятно?
Аватар
breaker

Мнениеот tenesy » Пет Апр 06, 2012 7:47 pm

Най добре провери дали преходника който имаш е за 180мм ротор. Ако имаш възможност иди в някой сервиз да го погледнат и ще ти кажат. Както каза колегата преди мен, важно е да не караш така понеже накладките ще се износят в частта която опират в момента на ротора и после ще трябва да ги ппилиш или да ги сменяш. Ако преходника си е за 180мм и не ляга добре, просто вземи една пила и го изпили с няколко милиметра за да си "потъне" супорта(при моторите и колите поне така се нарича ) на спирачката колкото трябва.
Успех
tenesy

Рейтинг: 1140

Мнениеот rsf » Пет Апр 06, 2012 10:59 pm

breaker написа:Аз купих комплект спирачката апарат + диск 180+ преходник 180 и нямам никакви шайбички... Проблемът да не е от това, че съм с хоризонтални уши, но ми се струва малко вероятно?

На мен пък ми се струва повече вероятно проблема да е от хоризонталните уши + това, че ушите за спирачка са фиксирани. Значи местейки оста напред или назад виждаш в кое положение феродото захапва с цялата си повърхнина диска и фиксираш в това положение.
rsf

Рейтинг: 1519

Мнениеот tenesy » Съб Апр 07, 2012 8:08 am

rsf написа:
breaker написа:Аз купих комплект спирачката апарат + диск 180+ преходник 180 и нямам никакви шайбички... Проблемът да не е от това, че съм с хоризонтални уши, но ми се струва малко вероятно?

На мен пък ми се струва повече вероятно проблема да е от хоризонталните уши + това, че ушите за спирачка са фиксирани. Значи местейки оста напред или назад виждаш в кое положение феродото захапва с цялата си повърхнина диска и фиксираш в това положение.

:agree:
tenesy

Рейтинг: 1140

Мнениеот breaker » Съб Апр 07, 2012 9:18 am

Струва ми се малко вероятно проблемът да е от това, защото като местя оста, дискът не отива нагоре или надолу и не променя много позицията си. Май единственият вариянт е да изпиля преходника, защото не мога да си позволя да сменям положението на оста, защото ще ми пада веригата.
Аватар
breaker

Мнениеот rsf » Съб Апр 07, 2012 10:00 am

Според мен това на картинката е проблема, ти си в положение 1 или 3. Решението е положение 2. Веригата може да се скъсява. Ако изпилиш преходника според мен има опасност горния ръб на диска да опира в апаратчето.
Прикачени файлове
ss.JPG
ss.JPG (14.71 KiB) Прегледано 5787 пъти
rsf

Мнениеот breaker » Съб Апр 07, 2012 10:09 am

По-ссчкоро съм в положение 3, ама с много малко. Аз няма как да скъся веригата, защото ще стане прекалено къса и няма да може да се захване. Аз мисля да я опъна малко, защото ми се вижда малко отхлабена и тогава положението ще стане точно 3. Май ще трябва да го пиля. Дори и да се изпили малко повечко, ще му сложа шайби. :dontknow: друг вариянт май няма, защото аз съм с вече от 9 скоростна касета и с 9 скоростна верига и май не може само 1 звено да се скъси, а 2 и тогава ще стане прекалено къса.
Аватар
breaker

Мнениеот rsf » Съб Апр 07, 2012 10:43 am

Ами най много да купиш обтегач (водач) за верига, или от ония ролки които се монтират на чейн стея. Яката работа - рамка с хоризонтални уши с обтегач. Ами това решение го виждам по-адекватно от колкото пилене на преходник, подлагане на шайби и т.н.
Или по-скоро нова half link верига.
rsf

Мнениеот breaker » Съб Апр 07, 2012 11:08 am

Аз съм с хоризонтални уши поради причината, че не искам обтегач, защото тежи, а и не ми е нужен. Ще ги видя тези вериги.
Аватар
breaker

Мнениеот rsf » Съб Апр 07, 2012 11:49 am

Добре ще е да хванеш да преместиш оста по навътре към седалковата тръба за да разбереш със сигурност дали проблема е такъв какъвто съм го описал, защото няма как да съм 100% сигурен, и чак тогава да търсиш начин за лечение.
rsf

Мнениеот breaker » Пон Апр 09, 2012 6:17 pm

Ако някой има подобен проблем-ето как аз го оправих: Взех преходник 160 мм за моя диск (който е 180 мм) и просто сложих повече шайби, докато се напаснат накладките с диска. :agree: :beer:
Аватар
breaker

Мнениеот zafirovp » Вто Апр 10, 2012 12:25 am

Имал съм сходен проблем. Трябва да внимаваш за реда на шайбите и да се подготвиш за доста по-чести реглажи. Аз лично с преходници вече не си позволявам да си правя експерименти.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот breaker » Вто Апр 10, 2012 11:11 am

zafirovp написа:Имал съм сходен проблем. Трябва да внимаваш за реда на шайбите и да се подготвиш за доста по-чести реглажи. Аз лично с преходници вече не си позволявам да си правя експерименти.

Еми не знам. Един приятел е с преходник 180 и с диск 180 и има 2 шайби, а аз имам 3-тоест едва ли е проблем това, като е добре затегнат апаратът и нищо не ми пречи да я настройвам по-често. Просто по-добре е с по-малък преходник, отколкото да се пили стария (по-трудно може да се напасне). Все пак и двата начина не са препоръчителни, но няма друг вариянт. :agree: :beer:
Аватар
breaker

Мнениеот penmark » Вто Апр 10, 2012 11:48 am

А начина с оригинален преходник на куад?
http://velos-bg.com/product_info.php?cP ... cts_id=423
Аватар
penmark

Мнениеот breaker » Вто Апр 10, 2012 11:50 am

penmark написа:А начина с оригинален преходник на куад?
http://velos-bg.com/product_info.php?cP ... cts_id=423

Аз съм с такъв. Купих спирачката комплект, но си има проблем, явно заради самата рамка. :)
Аватар
breaker

Мнениеот uBaH » Вто Апр 10, 2012 4:15 pm

Едва ли е заради рамката, като обяснявам защо.

Преди повече от година взех DimePro на QUAD с 180 мм Pulse XC ротор и съответния 180 мм преходник (пълен комплект, всичко в кутията).
Имам идентичен на твоя проблем - пак със задната спирачка. Преходника идва прекалено висок и накладките не трият по цялата работна повърхност на диска. Вярно 1,5-2 мм ама си е дразнещо.
Мислих варианта да го изпиля, но колкото и да внимавам, все ще има някое отклонение от равнинност и засега си карам така.

Аз съм с "нормална" рамка (с вертикални дропаути), така че ...
Аватар
uBaH

Мнениеот breaker » Вто Апр 10, 2012 6:01 pm

Явно проблемът не е само при мен :agree: Мерси за мнението. Можеш да пробваш с 160 мм преходник и шайби (не съм си го измислил аз, каза ми го доста уважаван веломеханик).
Аватар
breaker

Мнениеот M1010X » Чет Апр 12, 2012 7:12 am

uBaH написа:Едва ли е заради рамката, като обяснявам защо.

Преди повече от година взех DimePro на QUAD с 180 мм Pulse XC ротор и съответния 180 мм преходник (пълен комплект, всичко в кутията).
Имам идентичен на твоя проблем - пак със задната спирачка. Преходника идва прекалено висок и накладките не трият по цялата работна повърхност на диска. Вярно 1,5-2 мм ама си е дразнещо.
Мислих варианта да го изпиля, но колкото и да внимавам, все ще има някое отклонение от равнинност и засега си карам така.

Аз съм с "нормална" рамка (с вертикални дропаути), така че ...

Дори и да има отклонение от сегашната равнина, то:
1. Ще е достатъчно незначително, ако го пилиш внимателно;
2. Пак ще е по-добре от сегашното положение, в което не цялата площ на накладките опира в диска.
3. Ще е по-надеждно/сигурно от ситуация, в която увеличаваш силата върху болтовете, като слагаш по-дълги болтове и много шайби на по-малък преходник.

Така че, go for it! :)
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот uBaH » Чет Апр 12, 2012 10:19 am

Определено няма да ползвам преходник за 160 мм диск ;)

Относно пиленето - още нямам никакъв проблем да си карам и така, защото за този период от време (12+ месеца), съм износил по-малко от 0,5 мм от повърхността на накладките и определено има още доста време докато обособяващите се "ръбчета" опрат едно в друго.

И все пак, като разхвърля велосипеда за профилактика след някой месец, най-вероятно ще стигна и до пилата :agree:

В заключение, по-скоро към себе си - явно съм карал прекалено малко през последната година, трябва да се стегна :D
Аватар
uBaH

Мнениеот breaker » Чет Апр 12, 2012 3:10 pm

А защо да е лошо да се кара с 160 мм преходник и с шайби? :dontknow: Мисля, че е доста по-надеждно, отколкото да се пили преходник, който ще стане почти 160 мм. При мен шайбите въобще не са много. Доста съзтезатели с твърдаци са карали с тази комбинация и не са имали проблем.
Аватар
breaker

Мнениеот uBaH » Чет Апр 12, 2012 4:14 pm

Колкото повече елементи (разбирай шайби) има между ушите на калипера на спирачката и преходника, толкова по-лесно калипера ще се усуква при спиране, поради липсата на достатъчно стабилна основа, на която да стъпи.
Както писа колегата по-горе, този нежелан ефект може да се намали с малко, ако се затягат зверски болтовете, които закрепят калипера към преходника, но това пък води до други потенциални проблеми като разваляне на резби, късане на болтове и т.н. които определено не си заслужават риска.
Аватар
uBaH

Мнениеот breaker » Чет Апр 12, 2012 4:37 pm

uBaH написа:Колкото повече елементи (разбирай шайби) има между ушите на калипера на спирачката и преходника, толкова по-лесно калипера ще се усуква при спиране, поради липсата на достатъчно стабилна основа, на която да стъпи.
Както писа колегата по-горе, този нежелан ефект може да се намали с малко, ако се затягат зверски болтовете, които закрепят калипера към преходника, но това пък води до други потенциални проблеми като разваляне на резби, късане на болтове и т.н. които определено не си заслужават риска.

Не знам, но на Авид спирачките идват с преходници, на които са им нужни шайби. И един приятел има еликсир 5 и е с 180 диск и 180 преходник и пак ползва две шайби (от по-големичките), които идват в комплекта, а при мен третата шайбичка е 0,2 мм. Нито е хубаво да се пили преходника, нито да се кара с по-малък преходник, всеки сам си избира. При хоризонтални уши (както съм аз) е по-добре с по-малък, защото с шайби можеш да си нагласяш спирачката, в зависимост колко ти е близо или разделечена каплата. :agree: :beer:
Аватар
breaker

Мнениеот Ozzie » Чет Апр 12, 2012 5:27 pm

При AVID тези шайби за които говориш имат роля, освен това са мислени от инженерите още с проектирането на спирачката.
Да ползваш преходник за 160 мм. диск, като караш 180 мм. такъв и да подлагаш шайби не е препоръчително. Вече ти казаха защо.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот rsf » Чет Апр 12, 2012 5:33 pm

breaker написа:Не знам, но на Авид спирачките идват с преходници, на които са им нужни шайби. И един приятел има еликсир 5 и е с 180 диск и 180 преходник и пак ползва две шайби (от по-големичките), които идват в комплекта, а при мен третата шайбичка е 0,2 мм.

По принцип всички шайби които са в комплекта се използват за монтирането на апраратчето към преходника. http://www.bikemag.com/files/2011/01/wpid-MG_7066.jpg
rsf

Мнениеот breaker » Чет Апр 12, 2012 6:11 pm

Засега това е вариянтът :erm: Четох, че има някакви втулки, които замествали шайбите. Къде мога да ги намеря и колко струват? Също някои говорят и за вариянт с гайки? Най-вероятно ще се опитам да изпиля стария преходник. Мислиюех за вариянт с гайки, защото са с по-голяма основа, но пък самият диск ще опира в гайката. То пиленето ще е в рамките на 1 мм от всяка страна. С обикновена пила ще стане ли?
Аватар
breaker

Мнениеот VOLATGE » Чет Апр 12, 2012 6:51 pm

Шайбите при Авид са конусувидни и значително улесняват настойката, а "технологията" я наричат Tri-Align Caliper Positioning. Ето снимка на Elixir-a ми, загледай се в шайбите и ще разбереш за какво говоря.
Изображение
Аватар
VOLATGE

Рейтинг: 1126

Мнениеот M1010X » Пет Апр 13, 2012 6:41 am

breaker написа:Засега това е вариянтът :erm: Четох, че има някакви втулки, които замествали шайбите. Къде мога да ги намеря и колко струват? Също някои говорят и за вариянт с гайки? Най-вероятно ще се опитам да изпиля стария преходник. Мислиюех за вариянт с гайки, защото са с по-голяма основа, но пък самият диск ще опира в гайката. То пиленето ще е в рамките на 1 мм от всяка страна. С обикновена пила ще стане ли?

Стига да не е за нокти... :) Пили и двете платформи наведнъж, така че да отнемеш колкото е нужно от всяка страна едновременно.
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот breaker » Пет Апр 13, 2012 4:30 pm

VOLTAGE, моите шайби бяха абсолютно същите (Не знам за какво Авид ги слагат на своите спирачки, като и без тях може да си се настрои какво трябва) ;) Изпилих преходника-голям зор видя тва нещо- час и половина се мъчих и накрая успях. Сега трябва да си намеря малко по-къси болтове, защото от горната страна съм сложил по 2 шайби. :agree:
Аватар
breaker

Следваща

Назад към Веломеханик