Избор - Drag, Sprint, Ferrini, Shockblaze

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор - Drag, Sprint, Ferrini, Shockblaze

Мнениеот bally85 » Сря Апр 04, 2012 12:47 am

Здравейте!
Регистрирах се с идеята да си пообновя познанията от към велосипедите в днешни дни. Последния път когато съм карал колело беше преди 10-11 години.
Сега отново искам да се кача и да се покефя на изживяването, но незнам как да подходя подходящо кум избора на колело. Ще се кара градско и малко по пътеки Витоша. Аз съм 178см 75кг

вариант 1 - Съживяване на мъртвеца

Колелото е Bianchi, но май турско някво.
Спирачките дори не са V-brake (дори незнам как да нарека тази система)
Централно движение чупено и сменяно след един хубав скок (нищо че бях на 16 и 60 кила). Сегашното като това счупеното но здраво и работи
Курбел на квадрат ама май-се е пооял нещо и хлопа.
Шини едностенни

С 2 думи много неща май му куцат. Единствено че е доста лекичко и рамката е приятна

Вариант 2 - Новия боец

Drag ZX3 - http://www.dragbicycles.com/?menu=product&id=70#specification
спрял съм се на този заради oversize-a и командите (мразя команди с врътки около дръжката)
Sprint Apolon - http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=341
Ferrini R3 - http://bikesport.bg/bg/products/83-ferrini-mtb-r3-alivio-24v----26_quot_-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8_
Това е в ценови диапазон 450 - 550 лв
Има едно колело което много ми допадна като го видях но цената е 700 лв модела е миналогодишен и не го намерих на сайта на Mixbike, но в магазина имат и стария и новия модел като стария е на тази цена.
ето къде открих колело със спецификация http://eshop-gorgona.com/velosiped-shockblaze-r5-26-1-3555.html

Какво ще ми препоръчате да направя, като се има на предвид, че свободно време имам само уикентита и само тогава ще се кара някъде към Витоша. Ще пробвам да ходя на работа с него, но незнам дали ще ми понесе трафика.
Scott Scale Custom
Аватар
bally85

Рейтинг: 1220

Re: Избор - Drag, Sprint, Ferrini, Shockblaze

Мнениеот bb_king » Сря Апр 04, 2012 10:23 am

Според мен разгледай Cross GRX7,с хидравлични спирачки които са доста голяма екстра в планината.И окомплектовката като цяло е доста добра за цената си.
Изображение Изображение
bb_king

Рейтинг: 1345

Мнениеот mar_bike » Сря Апр 04, 2012 4:34 pm

И аз съм пред същата дилема, какво да купя. След не малко четене във форума съм се спрял на марката cross, моделите са:

Cross GRX7 - в промоция до 15 април, 580 лв. След това 660 лв.
Cross Grip 124 - в промоция явно след като изтече промоцията на Cross GRX7. Промоционална цена: 590лв.

Тук вече идва колебание кой от двата модела е по-добър, разлика в компонентите почти няма. Единствено по съществена разлика за 124-ката е:
- Спираловидна пружина с регулиране на началната твърдост;
- Механично заключване;

http://crosscycle.com/promo/12.htm - тук може да разгледаш настоящата и предстоящи промоции.

Тук ще помоля за съвет кое от двете колела е по-добрия вариант.
mar_bike

Рейтинг: 1200

Мнениеот darki » Сря Апр 04, 2012 5:52 pm

Разликата е, че Cross Grip 124:
1. Е с вилка Suntour SF11-XCM MLO тоест с Mechanical Lock Out - механично заключване на вилката, вилката е по-лека и ходът е 100 mm.
2. Курбел - Shimano ALTUS M 311 - по-добри, жалко, че са на квадрат :-)
3. С по-леки колела - CROSSER X8 - ALLOY 6061T6 (36 отвора) и тегло 475 gr.
4. Чашки: FSA
5. и по-различна седалка

Cross GRX 7
1. Е с вилка Suntour SF11-XCT - с по-малък ход 80 mm, по-тержка
2. Курбел - Shimano M 171
3. С по-тежки колела - CROSSER X6 - ALLOY 6061T6 (36 отвора) и тегло 556 gr.
4. Чашки: VP-A41AC
5. и по-различна седалка

Може да има и други разлики но на първо четене това откривам :popcorn:
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот penmark » Сря Апр 04, 2012 8:33 pm

Най-съществената разлика си забравил. Рамката на грипа е с 600 гр. по-лека.
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот bally85 » Сря Апр 04, 2012 11:06 pm

От това което ми показахте Cross Grip 124 ми допадна, но ми е интересно защо само Cross ми предлагате. Аз си мисля че Shockblaze R5 е по-виок клас велосипед с доста добра окомплектовка. Или може би Crossa има повече ексти, като дискови спирачки предполагам от начален клас (което е за сметка на останлите компоненти).
Scott Scale Custom
Аватар
bally85

Мнениеот darki » Чет Апр 05, 2012 9:03 am

@bally85, ShockBlaze R5, който си харесал е на цена 888 лева в магазина на Горгона, но за един размер (44) в случая е рамката е 17". За твоят ръст може да ти е малка. Задължително трябва ти да пробваш рамката, а иначе новият модел е на цена 959 лева според ел. магазин на Maxcom. Има ShockBlaze R5 и тук: http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 858/lang.2 но също трябва да провериш за наличности и размери.
На мен също ShockBlaze-а ми харесва. Ако мислиш, че V-brake ти е достатъчен и няма да минаваш на дискови спирачки велосипеда го бива. Това, което на мен не ми харесва, че е с това Shimano STM 430 Alivio. Но ако говорим за велосипеди в ценови диапазон 850-950 лева. Аз лично бих се напънал за Cross Traction G30.
Последна промяна darki на Чет Апр 05, 2012 9:36 am, променена общо 2 пъти
darki

Мнениеот penmark » Чет Апр 05, 2012 9:28 am

Защото Кроса предлага най-много за парите си. Щом не искаш, взимай Аполона. http://bikesport.bg/bg/products/178-spr ... %B4%D0%B8_
Аватар
penmark

Мнениеот ferriniRider » Чет Апр 05, 2012 12:49 pm

Аз пък веднага ще ти предложа Феринито :smokin:
ferriniRider

Рейтинг: 1260

Мнениеот penmark » Чет Апр 05, 2012 1:31 pm

Да уе, 555лв за Ферини, при положение, че Крос Грип 124 е 590 лв. :crazy:
Аватар
penmark

Мнениеот bally85 » Чет Апр 05, 2012 2:34 pm

darki написа:@bally85, ShockBlaze R5, който си харесал е на цена 888 лева в магазина на Горгона, но за един размер (44) в случая е рамката е 17". За твоят ръст може да ти е малка. Задължително трябва ти да пробваш рамката, а иначе новият модел е на цена 959 лева според ел. магазин на Maxcom. Има ShockBlaze R5 и тук: http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 858/lang.2 но също трябва да провериш за наличности и размери.
На мен също ShockBlaze-а ми харесва. Ако мислиш, че V-brake ти е достатъчен и няма да минаваш на дискови спирачки велосипеда го бива. Това, което на мен не ми харесва, че е с това Shimano STM 430 Alivio. Но ако говорим за велосипеди в ценови диапазон 850-950 лева. Аз лично бих се напънал за Cross Traction G30.

@darki Не бях пояснил за ShockBlaze-а. Намерил съм 2 бройки нови за 700 лв и има мой размер рамка все още. Имам някакви вътрешни резерви към дисковите спирачки не знам защо(говоря за колела нисък клас като този)! Относно Shimano ST M 430 има ли нещо друго притеснително освен че са комбинирани? Cross Traction G30 e извън финансовите ми възможности а и нужди също.

Мисля че се пресяха тия 2 вариянта
Cross Grip 124 - 600лв
ShockBlaze R5 - 700 лв

Силно ме интересува някой дали може да каже на кое рамката е по читава!!!

Относно окомплектоването ShockBlaze R5 ми се струва по корав(здрав) и че ще ме кара доста годинки.
А Cross Grip 124 ми се струва, че има предимството на по-добра вилка и дискови спирачки(на които не държа).
Поправете ме ако съм се заблудил нещо.

При поставената ситуация и очевидно 70-80% градско каране останалото пътеки, кое би бил по правилен избор от гледна точка на дълготрайност?
Scott Scale Custom
Аватар
bally85

Мнениеот darki » Чет Апр 05, 2012 3:33 pm

bally85 написа:
Силно ме интересува някой дали може да каже на кое рамката е по читава!!!
При поставената ситуация и очевидно 70-80% градско каране останалото пътеки, кое би бил по правилен избор от гледна точка на дълготрайност?

А сега това е интересен въпрос. :agree: От гледна точка на здравината досега във форума никой не е писал, че е сцепил рамка на CROSS от моделите 2011, когато CROSS настина направиха добри модели, същото се отнася и за Shockblaze. Ако се карат по предназначение и се спазва препоръчителния ход на вилките за тези модели, няма да имаш проблем. Също препоръчително е да се спазва правилото за дължината на колчето. От гледна точка на геометрията Shockblaze-а е по-дълъг (effective top tube length), a CROSS-a е по-къс. Тук вече е до субективни предпочитания и анатомия. По-принцип по-дългата горна тръба предполага по-добро въртене. Shockblaze не са изписали wheel base, но предполагам, че ще е по-дълга от CROSS-а, което означава и по-голяма стабилност. От своя страна пък по-късата база на CROSS-а го прави по маневрен. За теглото не намирам данни за Shockblaze, но както по-горе penmark обърна внимание CROSS-а е с доста добро тегло.

За спирачките там вече нещата са малко по сложни. При v-brake-а се износва шината, тоест трябва да я сменяш, което си е нова шина+ново наплитане на колелото като сума не малко. При дисковете спирачки сменяш само диска. V-brake-а е хубаво да се ползва с хубави калодки и хубави лостчета, което при тези вече сложени комбинирани команди си е проблем. По отношение на поведението на v-brake-а по време на студ и дъжд (кал и т.н.) не мога да помогна, защото нямам лични наблюдения, но може някой от участниците във форума да даде доста по-подробно мнение по този въпрос ;-)
:agree:
darki

Мнениеот Dolph » Чет Апр 05, 2012 11:10 pm

Bally85, бях на твоето място преди точно 2 месеца.Падна голямо чудене,четене,питане.Исках Крос ГРХ8,но не намерих размер,а и цената му бе вдигната,преминах през Драг,Спринт,Вивело и т.н. и пак почнах да ги редя.Накрая се спрах на Спринт Аполон,много ми хареса този велосипед.С който и да съм говорил за него,има само и единствено добри впечатления за колелото.Аз бих ти го препоръчал него,като окомплектовка е приличен и сега е с малко намаление 474-475лв.Аз си купих Драг Онтарио,също много доказан модел,просто беше на разпродажба и нямаше как да не си взема(пък и нямаше налични Спринт Аполони никакви по това време),не съжелявам,доста прилично колело.
Трябва да определиш бюджета си,защото има голяма разлика.Веднъж казваш 450-550лв,после отиваме на 590,а сега последните коментри са за около 700лв.От написаното от теб личи,че Шокблейза ти е влязъл под кожата,взимай го и не се чуди,ако е така.
Аз на твое място бих си взел Спринт Аполон.
Ако може да си позволиш по-голям бюджет погледни и Крос ГРХ8,Драз ЗХ4 и този красавец :D
http://www.bikedelivery24.com/product/3 ... ht1-2.html RAM HT ONE HT1.2
Щастието се състои в доброто здраве и в късата памет.
Човекът не е направен, за да разбира живота, а за да го живее.Само преживените неща са истински разбрани.
Мъдрост - това е способността да вършиш добре претеглени глупости.
Аватар
Dolph

Рейтинг: 1041

Мнениеот kiriaka » Пет Апр 06, 2012 10:39 am

Само да ви поправя- Cross GRX 7 e с XCT 100mm вилка. Най-разпостранената по магазините е 80мм-вата, но това е 100цата с прелоад. Според мен локаута на 124-ката не оправдава това, че рамката е малко по-фина и според мен по-слаба. Но нищо не пречи да се пробва.
kiriaka

Рейтинг: 1190

Мнениеот bally85 » Пет Апр 06, 2012 12:48 pm

Здравейте,
Вчера се качих на Shockblaze-a размера е малко по голям от моя 21" мисля беше, но ми беше комфортно. Интересното е че имаше още един маниак който разглеждаше колелото и го купи. Остана само 1 бройка, а и точната цена е 670 лв(понеже предния път когато бях там напълно информативно и не съм запомнил). Забелязах една разлика обаче - вилката е RST Gila http://www.rst.com.tw/ct/product/product2.jsp?id=PI1249545147420. Другото си е Alivio както си е описано.

Въпрос: Тази вилка променя ли нещо от досегашното мнение за колелото като цяло? Просто не ги разбирам вилките.

Отделно едно врабче от Пловдив което се е докосвало до производствения процес на тези колела ми подшушна че това Shimano в тези колела е Китайско производство. Не че на останалите марки и видове пак не може да са Shimanot и пак да се произвеждат в Китай. Това си е политика на Shimano и нямам си на идея дали има някаква тежест или че някой може да каже че някоя марка ползва Китайско Shimano или Японско.

darki
Относно здравината на рамките съм съгласен с теб, че рамките са достатъчно здрави на всички колела в тоя ценови клас 500-700 лв. Аз под "кораво(здраво)" имах на предвид за окомплектоването и вилката.
А за това коя рамка е по читава си ми обяснил много правилно и точно с дължината на тръбата и маневреността. Много ти благодаря.
Моя тип е по-скоро по дългата и лесна за въртене рамка. Късите рамки не ми допадат толкова. Може би Cross винаги са ми били антипатични точно заради тази стойка (мисля че повечето им модели са по-къси). Не съм сигурен в последното си твърдение.

Dolph Аполона също ми допада заради по-ниската си цена и това което предлага за нея. Аполона също би бил правилен избор и според мен, но Shockblaze R5 изглежда доста по солиден, имам вътрешното усещане че ще ме кара по дълго време с по малко проблеми ииии ме КЕФИ просто :D. Бюджета е толкова 500-700лв. абсолютен max.

Остана да си реша повече пара за Shockblaze и кеф, или по-малко пара за Apolon (след един тест) и практично и разумно решение.

Ами мисля че това е последното изясняване и ще следва покупката защото ако почакам още малко няма да има вече м/у какво да избирам :D.
Scott Scale Custom
Аватар
bally85

Мнениеот penmark » Пет Апр 06, 2012 1:07 pm

Я го покажи тоя Шокблейз за 670лв, че нещо ме съмнява. Най-евтино го намирам 888лв. Няма само вилката да е разликата май.
Аватар
penmark

Мнениеот bally85 » Пет Апр 06, 2012 2:14 pm

Магазина на Maxbike. На сайта си имат само новия модел от тази година. Този от миналата го няма на сайта, но в магазина го имат. Иначе огледах дерайльорите, командите, курбела Alivio са. Гумите са същите. Лапата и пръстените същото си е. Задния венец не погледнах само.
Scott Scale Custom
Аватар
bally85

Мнениеот kostadinnm » Пет Апр 06, 2012 8:40 pm

Здравейте. Питах и в друг форум, мисля, че тук е мястото. Имам чуденка да се оборудвам с колело. Мисля да ходя на работа с него. Маршрутът ми минава през Борисовата и центъра - до "Константин Величков". За проба съм взел един Sprint Apolon на братовчет ми - алуминиево, с предни амортисьори. Два пъти ходя до работа с него, вече. Тежа 70 килограма. Поразгледах из нета и харесах няколко модела, като предпочитам да са до 13кг. Бюджетът ми е до 1300 лева. Първоначално се насочих към Cross Grip 130, но няма да я бъде явно тая! След това заразгледах RAM, и по-конкретно 2012 Ram HT.TWO.3(http://ram-bikes.com/eng/view_bikes.php?bikes_id=8), но нагласата ми беше повече към теглото и окомплектовката на 2012 Ram HT.TWO.2http://ram-bikes.com/eng/view_bikes.php?bikes_id=8, а ми идват наистина в повече тич двеста лева отгоре(ще ги дам за допълнителна окомплектовка най-вероятно). После гледах Specialized, но и там се заотказах нещо. Нямах търпение да ме одобри админа и да пиша точно в тая тема, щото на до голяма степен желанието ми се припокрива с автора й.

Та, за първо колело - Shock Blaze R5-ца, Shock Blaze R7-ца(Pro или Race - http://www.shockblaze.com/categorie/?page=2&IDCatProd=61) или нещо друго ще се радвам да ми препоръчате?! Ще разгледам R7-ците и ако не ме откажат сериозно с нещо може и аз да си отворя тема.
kostadinnm

Мнениеот bally85 » Нед Апр 08, 2012 10:22 pm

Ето го и победителя
Изображение
Направих му само 12 километра днес и немога да кажа много (не съм карал колело от 10 години), но останах доста доволен от въртенето. Рамката е 51 см (21")
Сложих му някакво километражче много набързо и насляпо го купих Ciclosport Cm2.1 http://ciclosport.de/statische/contentframe.php4?frameid=&content=shop%2Cid%3D60%2C0%2C0%2C2&sessionid=1426217845#_taboverview. Беше евтино и за това.

Искам да благодаря на всички които се отзоваха да помогнат с каквато могат информация. Сега аз ще помагам на базата на опит :)
Scott Scale Custom
Аватар
bally85

Мнениеот darki » Нед Апр 08, 2012 10:44 pm

@bally85 Охооо, честито и само готини моменти да имаш с байка !!! :beer:
darki

Мнениеот Dolph » Пон Апр 09, 2012 5:58 pm

Честито bally85 със здраве да го яздиш :D ,чудесен избор :agree: .Личеше си,че ти е влязло под кожата :lol:
Човекът не е направен, за да разбира живота, а за да го живее.Само преживените неща са истински разбрани.
Аватар
Dolph

Мнениеот qwerty42 » Пон Апр 09, 2012 6:11 pm

Честито, страхотно е! Shockblaze-четата са доста красиви колела (повечето :D ). Страхотна комбинация в бяло и черно! :agree: :beer:
SB R 3.14 ^^
Аватар
qwerty42

Рейтинг: 1250

Мнениеот Newone » Вто Апр 10, 2012 1:43 pm

bally85 написа:... Рамката е 51 см (21")...

Колелото изглежда добре, но не ти ли е голямо? Нали си около 178?
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Мнениеот bb_king » Вто Апр 10, 2012 2:30 pm

51см е 20инча,не 21.За ръста на колегата мисля,че размера на рамката е точно избран.Много красив велосипед,да го кара яко по предназначение. :eyebrow:
Изображение Изображение
bb_king

Рейтинг: 1345

Мнениеот qwerty42 » Вто Апр 10, 2012 10:22 pm

Хмм, егати размерите... Само аз съм сбъркан и моето колело е 17ка, а аз съм 182см :D Но пък ми е изключително удобно ^^
SB R 3.14 ^^
Аватар
qwerty42

Рейтинг: 1250

Мнениеот Dolph » Вто Апр 10, 2012 10:41 pm

qwerty42 написа:Хмм, егати размерите... Само аз съм сбъркан и моето колело е 17ка, а аз съм 182см :D Но пък ми е изключително удобно ^^

Не си сбъркан бре,късички са ти краката.Колко ти е разстоянието от чатала до земята?
Аватар
Dolph

Мнениеот kostadinnm » Вто Апр 10, 2012 11:03 pm

bally, честито - със зрава глава да го караш!

Иначе и при мен се получи нещо подобно - пробвах два RAM-а и 17-ката ми е по-удобно като че ли... Ето и сравнение компонент по компонент за моята чуденка:
Изображение
Тези с черно ме интересуват?!
kostadinnm

Мнениеот bally85 » Вто Апр 10, 2012 11:14 pm

bb_king благодаря за корекцията 51 см са 20" :). Точно с размера май почвам да се боря. От гледна точка на височина на седалката няма проблем. Чатала ми е 82 см карам със седалка 74 см. Проблема е че кормилото ми идва като че ли малко далечко. Лапата ми е доста дълга 120мм. Предполагам че тоя проблем се оправя с по-къса лапа примерно 60-80 мм. Тъкмо и реакцията на завиване ще е по-бърза.
Сегашната лапа е Ritchey http://www.ritcheylogic.com/dyn_prodfamily.php?k=535042.
На прав път ли съм и каква лапа бихте ми препоръчали като качествена поне колкото тази?

kostadinnm
Немога да ти помогна с компонентите понеже съм запознат само с Shimanoto. Мога да ти кажа че R7 е така да се каже на друго ниво сравнен от към R5 и R6. Мисля че при R7 рамката има промяна и има едно уширение отпред при вилката за по-голяма стабилност. R7-цата е страшен :clap: А и окомплектовката като гледам е Деоре така че грешка няма :). Предполагам че и RAM-a не отстъпва но немога да сравня.
Scott Scale Custom
Аватар
bally85

Мнениеот darki » Сря Апр 11, 2012 7:49 am

bally85 написа: Проблема е че кормилото ми идва като че ли малко далечко. Лапата ми е доста дълга 120мм. Предполагам че тоя проблем се оправя с по-къса
Сегашната лапа е Ritchey http://www.ritcheylogic.com/dyn_prodfamily.php?k=535042.

Освен по-къса лапата може да пробваш и колче без изнасяне (offeset).
darki

Мнениеот kostadinnm » Сря Апр 11, 2012 4:43 pm

bally85 написа:bb_king
...

Немога да ти помогна с компонентите понеже съм запознат само с Shimanoto. Мога да ти кажа че R7 е така да се каже на друго ниво сравнен от към R5 и R6. Мисля че при R7 рамката има промяна и има едно уширение отпред при вилката за по-голяма стабилност. R7-цата е страшен :clap: А и окомплектовката като гледам е Деоре така че грешка няма :). Предполагам че и RAM-a не отстъпва но немога да сравня.

Да не би да грешиш?! Ако става въпрос за тръбите, виждал съм на хибрид подобно нещо и на RAM HT 1-ца!
kostadinnm

Следваща

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти