С тези нови дати, които са малко по-реалистични, вече и аз може да се включа втория ден. Изцяло. Макар да е раничко, предвид снега, който тази година е много и по северните склонове ще го има до средата на юни от 2200мнв на горе. Но както и да е.
Тъй като всеки е склонен първия ден да се прави на джедай, без да е, то претоварването често се случва. С цел по-равномерно разпределение на натоварването през трите дни според мен най-добре е:
Ден първи:София - с.Клисура по асфалт, после Клисура-х.Пионерска по черни пътища през Лакатишка Рила/както е споменал колегата над мен - покрай Обесен камък/. Разстоянията и денивелациите /изкачване/ са както следва:
- 48км.по асфалт със сумарна денивелация 750м.
- 18км. по черни пътища с денивелация 650м.
При сериозен дъжд /който не е изключен по това време на годината, че и гръмотевици/ е по-добре да се кара изцяло по асфалта до х.Пионерска, като разстоянието става 74км. и денивелация 1600м. Особено се препоръчва, ако има гръмотевици - няма билно каране/бутане/.
Ден втори: х.Пионерска - Раздела - с.Говедарци с параметри - 26км, 1070м. денивелация изкачване /95% бутане и носене/ и сериозна денивелация спускане 1500м.
Резервни опции за местодомуване втория ден са х. Вада, х.Ловна и с.Клисура. Всичко зависи от кондицията на най-изморения участник.
Ден трети:с.Говедарци - м.Лажо /точката на билото на Лакатишка Рила, която се достига по р.Лакатица/ - с.Клисура - прохода Бука Преслап/Верила/ - Ярлово и от тук до София по тази част от обиколката на Витоша /100-те км. на Витоша/ през Ярема, с.Железница и оттам по "Обиколната" на Витоша в източната част.
Този етап е изцяло по черни пътища с изключение на отсечката от Ярема до с.Железница/асфалт/.
Разстоянието е 74км. и сумарната денивелация качване ок. 650м.
Тъй като този етап е само по черно, последен ден с натрупана най-много умора, най-вероятно след Ярема ще има хора, които ще предпочетат асфалта, което може да се случи още от Ярлово. Отсечката Ярлово-Ярема по черно като част от обиколката на Витоша според мен е най-отровния участък. Поне аз го почувствах така.
Поработих в Мапсорс и начертах маршрути.
Все пак намерете някой с GPS, ако не - може да услужа с моя последния ден, като ще се разберем как да ми го върнете. За първия ден, ако минавате по Лакатишка Рила може да ви "поема" от с.Белчин до Пионерска или от "Лажо"
ВодаВерила като каране и наличност на вода съм я коментирал
в тази тема. Тя действително е "най-сухият" участък. В Рила няма да имаме проблеми никъде. В Лакатишка Рила по маршрутите вода има на м."Лажо". Около в.Зекирица и нататък към Пионерска проблем няма.
Та, в зависимост от метеорологичното време и конкретните теренни условия /особено по северните склонове над х-Рилски езера до Раздела/ може да се включа и аз, особено ако е по-към средата на юни.
Поживьом-увидим.