Няколко въпроса за избор на подходящи гуми

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Няколко въпроса за избор на подходящи гуми

Мнениеот Sgromolenko » Нед Апр 15, 2012 4:59 pm

Здравейте колеги,
От месец започнах да карам интензивно колело и благодарение на колеги във форума се екипирах стабилно (Ram HT2 с Rockshox Reba).
Без да имам сериозен опит, мога да кажа, че стандартните гуми на Ram-a (Maxxis HighRoller) ми харесват като стабилност на различен терен, но съм страшно разочарован, че като вдигна скорост на 30 км/ч по алеите в парка всички почват да се обръщат и да ме гледат, а и вибрациите в колелото са дразнещи.
Затова реших да търся и гума, която да е много тиха (ако може безшумна дори), и да има по-малко съпротивление при търкаляне (да съм бърз). Знам, че при гумите трябва да се прави компромис, затова съм склонен да прежаля качества като сцепление (не карам екстремно) и здравина (пак не карам екстремно).
Изборът не е лесен, тъй като искам с тези гуми да ходя ежедневно на работа. Живея в Сарафово и за да стигна до Бургас трябва да мина през:

1а. 2+ км. черен път, понякога с оспечатъци от гуми на големи селскостопански машини (ако не е разкалян прекалено) ИЛИ
1б. 2+ км. бетонова алея край морето, на доста места с големи фуги и разместени блокове, а също така няколко насипа с дебел слой пясък.
2. 300 м. каменист път (с едър чакъл)
3. ~ 1 км През черноморските солници - супер разбит асфалт, на много места прозира павирания път под него. Има и солена калчица тук-там.
4. 1,5 км. асфалт, тук-там с навявания от пясък от плажа.
5. Морска градина - обновена и добре асфалтирана. Има велоалеи. Там може да навъртам и 10-тина км. за кеф.
6. 5 км. до работата ми в градска среда - (70% добър асфалт, 30% тротоари с плочки)

Общо взето това ще го минавам 2 пъти на ден. Четох в предната тема за гуми за Kojak на Schwalbe, но поради големия процент offroad и наличието на морски пясък на места, малко ме е страх да мина на пълен слик.
Искам да помоля за мнението ви за Continental Travel Contact. Изглежда ми подходяща за целта. Но пък има 3 разновидности, които идея си нямам какво означават - Folding, Wire и Reflex. Имат малка разлика в цената, но нямам никаква идея какви са другите разлики.
Също така ме притеснява и факта, че съм 110 кг. шишко и не мога да преценя дали е удачно да карам гуми под 2 (тези ги има само в 1,75 размер)

Другите, в които се загледах са Schwalbe City Jet, които са далеч по-евтини, но някак си не ми вдъхват доверие за условията.

А за HighRoller-ите - мисля да си ги оставя и да ги ползвам, ако се отвори път да карам по-тежко XC уикендите.

Ами това ми е драмата, ще съм благодарен на всеки съвет!

Поздрави и весело изкарване на празниците!
Sgromolenko

Рейтинг: 1260

Re: Няколко въпроса за избор на подходящи гуми

Мнениеот penmark » Нед Апр 15, 2012 5:04 pm

Има 1 гума за теб - Maxxis Ranchero Гъст и твърд грайфер по средата за по-лесно търкаляне. Същевременно и за офроуд става. :)
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот Маратонец » Нед Апр 15, 2012 6:50 pm

Моето предложение е Schwalbe Big Apple 26 x 2.35. Това е комфорт, бързина и... тишина.

http://www.dimibike.com/velosipedi-kolo ... 6-2-35.htm
Аватар
Маратонец

Рейтинг: 1180

Мнениеот Fujitzo » Пон Апр 16, 2012 6:09 pm

Ето го и моето предложение:
http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi/5 ... -2-10.html
- лека
- бърза
- достатъчно сцепление за офроуд.

Общо взето я препоръчвам не от опит, а от сайта на швалбе: http://schwalbe.de/gbl/en/produkte/mtb/ ... ducts=true Като дръпнете плъзгача за скорост до край остават само 2 гуми - Racing ralph i Furious Fred - втората според мен не е оферта, защото е прекалено тънка и би се спукала лесно, пък и на пясък няма да има сцепление. Иначе за още по-голяма скорост може да се вземат 2 такива:
http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi-2 ... -2012.html
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Мнениеот PowerSlide » Пон Апр 16, 2012 6:25 pm

То пък Racing Ralph щото е дебела и яка гума :roll2:
За посочените условия, аз лично бих ползвал някоя найлонка за 10-15 лв. без много грайфер, няма смисъл от истинска гума, особено пък от такава с меки съставки.
@Fujitzo, човека търси гуми да ходи на работа, до магазина или до тоалетната, ти му вкарваш оферти за 55лв за гума :crazy:
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот rsf » Пон Апр 16, 2012 7:08 pm

http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi/1 ... -26-2.html
Според мен тези гуми отговарят на усовията ти, и са с много ниска цена без да са некачествени.
rsf

Рейтинг: 1519

Мнениеот whili225 » Сря Апр 18, 2012 7:08 pm

Аз съм с http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=443 , не ми допадат особено, защото като че ли на завои не са много стабилни (във всички случаи не колкото HighRollera), но затова пък са сравнително тихи и наистина бързи :beer:
Аватар
whili225

Рейтинг: 1122

Мнениеот skipper » Чет Апр 19, 2012 8:47 am

maxxis wormdrive 26 x 1.9 e много тиха и бърза гума, която се представя учудващо добре по горските пътеки. Много стабилна в завоите заради страничния грайфер. Мисля че ще ти свърши чудесна работа. :wavey:
Hardtail 4 life!
Аватар
skipper

Рейтинг: 1566

Мнениеот dob111 » Чет Апр 19, 2012 12:17 pm

penmark написа:Има 1 гума за теб - Maxxis Ranchero Гъст и твърд грайфер по средата за по-лесно търкаляне. Същевременно и за офроуд става. :)

Имал съм такава гума - не я препоръчвам. Върти се тегаво с нея. Смених ги с Schwalbe Racing Ralph и определено мога да кажа, че енергията на велосипеда се повиши. Може би склонността към пукане на Racing Ralph е по голяма, но има моменти, когато и 500-600км не съм пукал.(при твоето тегло нямам идея как ще е от гледна точка на пукането и износоустойчивостта) Опитвал съм и Specialized Fast Trak LK - също по добра гума от maxxis ranchero.
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот Overlorda » Чет Апр 19, 2012 12:41 pm

За асфалт и леко черно карам Maxxis Larsen TT и съм доста доволен. Върти се леко, на много гладко има приятно леко пищящ шум за да те чуват другите ;) Не се изтъркват толкова лесно само на кал е леко тегаво с тях доста лесно се затлачват :)
В името на добрата бира !
Аватар
Overlorda

Рейтинг: 1270

Мнениеот penmark » Чет Апр 19, 2012 1:00 pm

Рейсинг ралф е по лека, затова се върти по-леко, НО е мека гума и бързо се изтърква на асфалт.

PowerSlide написа:За посочените условия, аз лично бих ползвал някоя найлонка за 10-15 лв. без много грайфер, няма смисъл от истинска гума, особено пък от такава с меки съставки.

+1 :agree:
един пример
Kenda 26x1.95 x 7 или 8лв парчето, не помня точно :D
Изображение Изображение
Аватар
penmark

Мнениеот dob111 » Пет Май 18, 2012 1:11 pm

Някой има ли впечатления от Kenda HAPPY MEDIUM?
За задна я гледам, в размер 2.1.
Ето линк да се види гумата: http://bikesport.bg/bg/products/1570-%D ... %BC%D0%B8_
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот subritual » Пет Май 18, 2012 1:59 pm

dob111 написа:Някой има ли впечатления от Kenda HAPPY MEDIUM?
За задна я гледам, в размер 2.1.
Ето линк да се види гумата: http://bikesport.bg/bg/products/1570-%D ... %BC%D0%B8_

Интересно ,но за 50лв как един грамаж не написаха...
Рейсинг ралфа ми сега изглежда почти като нея :D
А към автора http://www.bike-house.biz/product/963/kenda-desert-26h1-95-vanshna-guma.html
Ей това е гумата.Карам с такива в града 2.1 предна и 1.95 задна.Бързо върви,в средата е плътен грайфер и в същия момент мога да си позволя да препускам през горичките без да му мисля много.
Вероятно не е от най-леките,но е здрава и за парите си е екстра
Едит: Сега видях, че темата е от преди месец,ако си избрал гуми вече, похвали се, да не пишем тука на вятъра :peace:
Аватар
subritual

Мнениеот djogobg » Съб Май 19, 2012 10:00 am

Здрасти,

Ако не ти се дават много пари за гуми бих ти препоръчал някоя Кенда. Преди доста години колелото ми Крос паралакс дойде с Kenda Dessert( http://www.bike-house.biz/userfiles/pro ... t_1165.jpg ). През изминалите години смених няколко колела, но тези гуми(вече на над 5600 километра) винаги са ми вършели идеална работа в града и на карания по асфалт. Също така се е случвало да забравям да си сменя гумите на офроуд карания и без проблеми съм карал 2 дни по билото на Стара Планина, така че мога горещо да ти препоръчам тази гума. Не е лека, не е сгъваема, но като гледам състоянието на грайферите и мисля, че е вечна...

Един от първите линкове в гугъл ми даде идея и за настоящата и цена: 12 лева.... http://www.bike-house.biz/category/209/gumi.html
warp 9.8
Аватар
djogobg

Рейтинг: 1306

Мнениеот Rtor » Съб Май 19, 2012 10:34 am

А някой има ли впечатление от тези гуми? Аз имам сходни изисквания с тези на автора на темата и съм се насочил към тях. Нямам никакви впечатления за техните качества и поведение и затова само питам :)
MaxxisOverdrive Elite
http://www.maxxis.com/Bicycle/Hybrid/Ov ... Elite.aspx

ПП:
Мисля, че какви да са хибридни гуми са подходящи.
А каква е минималната широчина на гумата, която може безпроблемно да се монтира на стандартни шини за XC (примерно DT Swiss X 1800 29")
Rtor

Рейтинг: 1220

Мнениеот Nightlife3344 » Нед Май 20, 2012 11:58 am

аз съм на мнението на penmark Кендата са добри гуми карам с тях 4 сезона не са се изтъркали все още и съм адски доволен от тях какъвто и терен да е. Е на сняг ми трябваха широки ама и с тях стана :beer: :D
Nightlife3344

Мнениеот Nightlife3344 » Нед Май 20, 2012 3:40 pm

А и все пак да допълна един приятел се нервеше че му истрелвам камъчета със Кендата :rofl: много добра гума е
Nightlife3344

Мнениеот nevestulka » Сря Юни 13, 2012 10:12 pm

Аз много се интересувам от Континентал Сити Контакт 2.1. В сайта скриймбайкс има коментар, че гумите са изключително лоши(може би не са били на помпани добре), друг е въпроса, че не за 1ви път има промоция на гуми 2за1 и аз съм си патил със скъсани бордове с гуми Швалбе. В други сайтове за ревюта видях добри коментари. Някой купувал ли си е от прмоцията 2за1?? :offtopic: Тази гума от високия или бюджетния клас е? Чел съм и други ревюта за гумите на Континетал, а пък като ги пробвам се чудя защо експериментирам с нещо малко по-евтино
Изображение
nevestulka

Рейтинг: 1200

Мнениеот Sgromolenko » Вто Юли 10, 2012 7:04 am

Такааа, след всичката чуденка получих като подарък от приятел 2 броя Maxxis Wormdrive 26 х 1.9. Карам ги на 4.5 атмосфери задна и 4 предна.
Гумите са полусликове и засега напълно покриват изискванията ми. На асфалт при скорости до 45 км/ч не се чуват въобще! Най-после мога да се радвам на тишината и вятъра. Появи се обаче друг проблем - не ме чуват и пешеходците, шляещи се по велоалеите и вече няколко пъти се наложи да спирам екстремно. И тогава установих, че задната ми гума блокира много по-лесно, отколкото с предните ми гуми. Нямам идея на какво се дължи - може да е и от това, че карам по-бързо или не използвам правилно спирачките.
На пътя, който съм описал в първото мнение, вдигнах средната скорост с почти 2 км/ч - от 19 на 21. Иначе на равен асфалт и безветрие с лекота поддържам 26-28 км/ч. С HighRoller-ите при същите условия 23-25 км/ч.
При каране по черен път гумите хвърлят значително по-малко боклуци. Което е добре, защото въпреки че почти винаги съм с очила все се случва някоя прашинка да ми попадне в окото и да почне да го дразни.
При преминаване през пясъчни наноси се усеща, че са значително по-нестабилни от Highroller-ите, но не чак толкова, че да не мога да овладея колелото (въпреки скромните ми умения). Не ми се мисли какво би било, ако бяха пълни сликове.
Та като цяло съм доволен от промяната. Минах около 500 км. Живот и здраве като ги изтъркам ще споделя и впечатление за дълготрайността им.
Sgromolenko

Рейтинг: 1260

Мнениеот Slade » Вто Юли 10, 2012 12:52 pm

Здравей, задната гума в много случаи блокира по-лесно и това е факт. Аз имам хипотеза по въпроса, макар и да не съм добър физик:
Когато тръгнеш да спираш, тежестта ти отива към предната част на колелото (вилката потъва, тялото се изнася напред и т.н.) и в този момент задната гума "олеква" и е много по-лесно да блокира, докато предната се натоварва и спирачното усилие, приложено в нея би било много по-ефективно.
Аз лично винаги спирам с двете спирачки, като започвам със задната, но не прилагам много натиск и веднага задействам и предната, като там усилието, което влагам е по-голямо. Ако спирането ми е екстремно, се надигам и изнасям гъза зад седалката, за да не позволя на задната гума да се отдели от земята и да ме изстреля над кормилото.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Назад към Продукти за крос-кънтри