Здравейте колеги,
От месец започнах да карам интензивно колело и благодарение на колеги във форума се екипирах стабилно (Ram HT2 с Rockshox Reba).
Без да имам сериозен опит, мога да кажа, че стандартните гуми на Ram-a (Maxxis HighRoller) ми харесват като стабилност на различен терен, но съм страшно разочарован, че като вдигна скорост на 30 км/ч по алеите в парка всички почват да се обръщат и да ме гледат, а и вибрациите в колелото са дразнещи.
Затова реших да търся и гума, която да е много тиха (ако може безшумна дори), и да има по-малко съпротивление при търкаляне (да съм бърз). Знам, че при гумите трябва да се прави компромис, затова съм склонен да прежаля качества като сцепление (не карам екстремно) и здравина (пак не карам екстремно).
Изборът не е лесен, тъй като искам с тези гуми да ходя ежедневно на работа. Живея в Сарафово и за да стигна до Бургас трябва да мина през:
1а. 2+ км. черен път, понякога с оспечатъци от гуми на големи селскостопански машини (ако не е разкалян прекалено) ИЛИ
1б. 2+ км. бетонова алея край морето, на доста места с големи фуги и разместени блокове, а също така няколко насипа с дебел слой пясък.
2. 300 м. каменист път (с едър чакъл)
3. ~ 1 км През черноморските солници - супер разбит асфалт, на много места прозира павирания път под него. Има и солена калчица тук-там.
4. 1,5 км. асфалт, тук-там с навявания от пясък от плажа.
5. Морска градина - обновена и добре асфалтирана. Има велоалеи. Там може да навъртам и 10-тина км. за кеф.
6. 5 км. до работата ми в градска среда - (70% добър асфалт, 30% тротоари с плочки)
Общо взето това ще го минавам 2 пъти на ден. Четох в предната тема за гуми за Kojak на Schwalbe, но поради големия процент offroad и наличието на морски пясък на места, малко ме е страх да мина на пълен слик.
Искам да помоля за мнението ви за
Continental Travel Contact. Изглежда ми подходяща за целта. Но пък има 3 разновидности, които идея си нямам какво означават -
Folding, Wire и Reflex. Имат малка разлика в цената, но нямам никаква идея какви са другите разлики.
Също така ме притеснява и факта, че съм 110 кг. шишко и не мога да преценя дали е удачно да карам гуми под 2 (тези ги има само в 1,75 размер)
Другите, в които се загледах са
Schwalbe City Jet, които са далеч по-евтини, но някак си не ми вдъхват доверие за условията.
А за HighRoller-ите - мисля да си ги оставя и да ги ползвам, ако се отвори път да карам по-тежко XC уикендите.
Ами това ми е драмата, ще съм благодарен на всеки съвет!
Поздрави и весело изкарване на празниците!