Монтиране на задна ос

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Монтиране на задна ос

Мнениеот Motko » Вто Апр 17, 2012 12:37 am

Имам следния проблем.
Лагерите на задната ми главина, както при повечето, са топчета, а нямам ключ с който да си я монтирам отново.
Дори като успея да бръкна в леглото и завия конусът по някой 'български' начин в крайна сметка просто размествам топчетата и нищо не съм свършил, а на всичкото отгоре и неможе да се стегне серизно.

Въпросът ми е какъв трябва да е конкретният ключ, с който да си свърша работата? Предполагам трябва да бъде тип лула за да може да се провре в леглото и да завие конусът, който да се прилепи към лагера.
И ако не е нещо сериозно, предполагам в най-близкия битак бих намерил нужното?

Дадоха ми http://www.bikescenter-bg.com/images/bikescenter/pricelist/5560//Hub_Cone_wrench.JPG този като вариянт, но ми се струва, че човекът не ме разбра, защото не знам как този ключ би влязъл в леглото на главината за да завие конуса или се бъркам и е точно това, което ми трябва?
Не ми се ходи на сервиз за втори път заради тази дреболия.

Благодаря много!
Motko

Рейтинг: 1200

Re: Монтиране на задна ос

Мнениеот krach » Вто Апр 17, 2012 7:43 am

Предполагам имаш грижи с лагерите (топчетата) от сраната на венците? Които от своя страна най - вероятно са на резба.
За да затегнеш или каквото и друго да искаш да правиш, първо трябва да свалиш венците. За което четеш тук:
http://www.mtb-bg.com/index.php/special/repair/247-repair002
Имай предвид, след като ги свалиш венците, погледни леглото където лагеруват лагерите. Ако е издълбано от топчетата взимай нова. Появяват се луфтове във всички посоки които се сетиш...в които не си се сетл също.
krach

Рейтинг: 1451

Re: Монтиране на задна ос

Мнениеот bikerider » Вто Апр 17, 2012 10:21 am

@Motko: дали са ти правилния ключ - след като на ръчичка си регулирал конуса, с този ключ му държиш контра (огледай го хубаво и ще видиш как) докато затягаш контрагайката. Нищо повече, никакви лули не ти трябват, само още един обикновен ключ за гайката. Този, който са ти дали е специализиран, защото трябва да е тънък, за да влезе зад гайката.

Ако става дума за главина на реба, игнорирай този пост.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик