По един или друг начин събрах една купчина части, но не съм сигурен за съвместимостта им, и за да не пукам 10 въпроса в кратките, правя тази темата.
1 - Имам заден дерайльор shimano saint 2011 с късо рамо, касета sunrace 9 speed 12/25T на главина formula(не е някаква с дебела ос. обикновенна с QR ос за XC колело). Командата e shimano alivio за 9 скорости и както и да опитвах да ги настроя, все не превключва нормално, особено когато качвам веригата към по-големите венци. Дерайльора има една джаджа, която може да се маха и слага (mode converter), за да променя режима на работа с различни касети, но не помогна. Когато го махна веригата съвсем увисва.
Не мога да разбера от къде идва несъвместимостта. Alivio командата ли не става за този дерайльор или касетата sunrace не е съвместима с обтегача. Всичките са нови.
2 - Средното и курбелите са shimano FC-M542, но имам само 1 диск - средният. Той се закрепя за курбела посредствомей такива болтове. Проблема е, че като ги стегна докрай, остава 1-2мм свободно място между венеца и курбела и венеца играе много, въобще не може да се кара. Единственото заключение до което стигнах, е че когато е само един венец, както в случая среден, трябва да се изпозлват по-къси от въпросните болтове или да се сложи още един , предполагам по-голям венец, за който е предвидено получилото се свобоно пространство? В момента съм го затегнал с шайби, точно под главите на болтовете от външната страна на курбела и седи, но не ми харесват такива решения. Какъв е варианта да се сложи само 1 диск на такива курбели или действат само с 3?
3 - Другият момент е с водача който имам - e thirteen. Когато го затегна хубаво с болтовете му, пластмасите започват да запират във венеца, за който говорих по-горе и го спират изцяло от въртене. Проблема дали е породен от горният проблем с венеца?
4 - Вилката е rs boxxer 2009 team , която не е карана дълго време и така ми е дадена, заедно с предното колело. Опитах да извадя оста, но без успех. От страната на диска разтегнах един шестограм и от другата странна на тънка ос се подаде една джаджа завита на резба. Развих я докрай, извадих цялата тънка ос, но така наречената maxle си седи. Незнам как да я извадя нито в коя посока трябва да излезе. Вътре е доста спечено положението и въпросната тънка ос която притяга голямата 20 мм ос е ръждясала.
5 - Имам спирачки Shimano m575. Те също са стояли дълго време "в бокса" и не спират хич. Тепърва ще се сменя маслото, но след празниците, че сега едва ли има сервиз , който да работи. Въпроса относно тях ми е за винтовете, който държат спирачния апарат за преходниците. Предишните ми спирачки бяха BB7 и там имаше едни полу-сферични шайби, които позволяваха спирачката да се "напасне" спрямо диска, когато се натисне лостчето и след това се затегнат. Тук има само неопределен брой прави шайбета наредени отгоре и отдолу на спирачката, предпоалгам от предишният собственик. Това нормално ли е за тези спирачки?
Благодаря предварително на всички, които могат да помогнат.