препоръка за леко shell-яке ?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

препоръка за леко shell-яке ?

Мнениеот outfaced » Чет Апр 19, 2012 12:25 pm

Имам емнайсе якета и нито едно не ми баш тамън. Та смятам да ги пенсионирам и да си намеря най сетне нещо леко (200-300гр.), пазещо от дъжд поне за 2-3-4 часа, прилично дишащо (да не се намокря отвътре повеч отколкото ще вали от вън Изображение ), велокройка, но без джобове отзад, да има ципове за допълнително проветрение ... и по възможност да не струва колко теглото си в злато.
Идеи и препоръки? Изображение

п.п. абе как може в тоя форум да си нямаме подфорум за екипировка. Изображение

п.п.п. на съвсем първо четене попаднах на това http://www.montane.co.uk/products/men/s ... Jacket/347 ... май е към 70£ .... суууупер леко Изображение
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Re: препоръка за shell-яке ?

Мнениеот 4getcredo » Чет Апр 19, 2012 1:02 pm

Малко съм скептичен за изискванията ти - хем леко, хем да не пропуска 3-4 часа, хем да не е скъпо... :D Както знаеш, няма пълно щастие.

Готов отговор не мога да ти дам, но ще споделя някои мои впечатления с две обикновени TCM-ски якета, едно Berghаus с 10.000 мм воден стълб (което ползвам предимно зимата и на сняг) и Endura Gridlock, което май беше 8.000 мм стълб, и съм носил два пъти досега. Никое от посочените не се вмества във всичките ти изисквания. :lol:

ТЦМ-иските съм ги носил вече доста години. Едното е по-водоустойчиво, но е по-тежко и съответно повече спарва. Другото е по-леко, по-тънко и по-бързо подгизва. Съхне обаче също доста бързо. При последното ми каране бях с него. Когато заваля сериозно, точно за половин час беше подгизнало, но не съм чувствал студ с него, а беше сигурно 5-6 градуса. (Изобщо това изискване, дето си го дал - "4-5 часа да издържа", е много относително. Може 1 час да те праска такъв дъжд, дето не си виждАл, а може и цял ден да те вали, но то да си вали, а ти да си изсъхваш и да не усетиш въобще.) Неудобството при такъв икономичен вариант е, че якето изсъхва бързо, но се намокраяш отдолу също и при спускане почва да се усеща хлада. Аз трябваше да си преоблека долния кат дреха, за да се чувствам сравнително нормално. Удобството е, че не го мислиш. Станах на малак без никакви угризения.

Бергхауза няма да го коментирам, защото него не съм го ползвал за колоездене. Само ще кажа, че с него не съм се мокрил, но пък и спарва при по-топло време и интензивно натоварване (около 0 градуса като е).

С Гридлока карах преди две седмици в продължение на 3-4 часа при непрекъснат дъжд и сняг. Не съм се мокрил от дъжда. Не ми беше студено (под него бях само с една обикновена блуза с дълъг ръкав), въпреки че на моменти е било под нулата, а и вятърът беше доста силен. Под мишниците има широки отвори, които позволяват проветрение. Неудобството от него е чисто субективно. Ставаш в кал от горе до долу при всяка едно такова каране, а прането на такава дреха е разправия и излиза скъпо (препарати-мремарати). Удобството е удобството и сигурността. :) Якето обаче не е леко.

Изобщо тая лека найлонка, дето мислиш да си я купиш, около 1500 мм стълб няма да те предпази от намокряне, но за лятото ще е ОК. Обаче на отговара защо да даваш 200 лв. за нещо такова леко, все още не мога да дам за себе си. Сигурно ще е полезно.

... И други неща мислех да напиша, ама сега трябва да изляза за малко.
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот outfaced » Чет Апр 19, 2012 1:33 pm

пффф ... тва верно е само 1500мм Изображение ... абсурд за целта.
Е това с 2-3-4 часа си е относително, то е ясно.
Зимата карам рядко, а и зимата е лесно да си направиш топло. Проблема е по скоро пролет/есен ... хем вали, хем не е много студено, пък не ти се мъкне и много багаж. А и за лято да има нещо. Ако е достатъчно леко може да не се изкарва от раницата. И проблема не е толкова с теглото, колкото с обема. Аз и сега си имам едно яке на ендура, което е 10000мм, обаче ми заема 1/3 от раницата. Имам и едно hardware с горетекс, което отговаря на почти всичките ми изисквания, че е и с качулка ... обаче е ХL и се разхождам в него.

Е тва вече важи май ... http://www.montane.co.uk/products/men/s ... Jacket/785
ама е над 130£ Изображение
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот joropc » Чет Апр 19, 2012 1:44 pm

@Владо
Аз като собственик на 5 мембранни якета, като почнеш от тежката артилерия-трислойна мембрана за алпинизъм с 30 000 воден стълб-три броя, и завършиш с шелове, които са с байк кройка-два броя(едното с 15 000, другото 20 000 воден стълб), мога да кажа, че с бюджет 70 паунда няма как да изпълняват всички условия, които си посочил.Въпреки това има такива, но струват доста повече пари, а на хора, които биха казали "К'во толко' им плащаш на тези якета", бих отговорил, че са в голяма грешка. ;)
Сега, говорим за условията, които си посочил ти, които всъщност са идеалните параметри за такъв вид яке.Иначе изборът на пазара е огромен, но всеки трябва да направи разлика между ветровка, дъждобран или комбинацията от двете, на която им викаме качествен, дишащ шел.
:wavey:
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот pascoff » Чет Апр 19, 2012 1:47 pm

Мда, адаша е прав, с тия изисквания малко трудно ще уцелиш златната среда ... избери си поне едно от тях да жертваш (ако е цената, ще е най-добре) :)

Та, както обиновено, и аз ще си похваля моето магаре. Прескачам предишното, което ползвах някакво менте на Mountain Hardware, защото хем не държеше особено на дъжд, хем спарваше ужасно. Ако прежалиш 200-300лв и нагоре (все пак ще ти служи дълги години), бих ти препоръчал следния модел на Vaude
Изображение
Като изключим цената, всичко друго съвпада с твоите изисквания, че и отгоре :) Кройката е баш за велосипедиране - като опънеш ръцете на кормилото, ръкавите си остават дълги и покриват чак ръцете, задника и кръста са покрити, няма джобове отзад, леко е 255гр., пази от дъжд за неопределено време, диша така че не се чувстваш некомфортно (няма ципове за допълнително проветрение, но хората твърдят че eVent материята няма нужда от такива, за разлика от GoreTex) и тн. и тн. Това всичко го казвам от личен опит, макар че аз имам не точно тоя модел, но моя е почти същия (без ластици на китките). Карам го от 2-3 години и не се е налагало да го пера до сега - калта пада след като изсъхне а за вмирисване ... то няма какво да се вмирише, то си е найлон :) Имай предвид, че това е стар модел, което според мен е предимство - ползва eVent материята докато новите модели ползват Ceplex (поне на Vaude), която мембрана лично на мен не ми харесва (задари предразсъдъци основно).

Тия якета, които показваш не са предназанчени (или ако искаш скроени) за велосипедизъм. Иначе и Vaude и Montane има в един магазин в София (от където си купих и моето), който се казва Намасте. На сайта им няма много инфо но на място могат да се намерят много интересни неща, специализирани за колоездене. Някои от тях са намалени доста, защото стоят от много време и няма кой да ги купи :)

Успех с търсенето. Казвам го, защото аз лично съм много взискателен към екипировката, която ползвам и това е едно от малкото неща, които отговарят на изисванията ми (които са същите като твоите) :) Може да разгледаш снимките на адаша от карането на "Отчаяните съпрузи" да видиш как изглежда в реални условия :)
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот outfaced » Чет Апр 19, 2012 2:04 pm

e това на montane било 107£ :)
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=60763

И ако се вярва на амазона точно черната М-ка на вауде-то в момента е на 126€ ... интересно.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот joropc » Чет Апр 19, 2012 2:05 pm

Това дали едно яке има ципове под мишниците или не, се определя не от видът на мембраната, а от това колко слойна е тя.Причината е чисто техническа и се отнася за здравината на самото яке.На всички еднослойни мембрави като GORE TEX Paclite, eVent и други такива, ципове не се слагат, защото са по-тънки и при опит за отваряне на ципа(което заради водозащитените ципове става трудно-с една ръка, със силно дърпане), има вероятност да скъсаш ръкава.Когато обаче eVent-ът е трислоен, а GORE TEX-ът е PRO SHELL, такава вероятност е почти изключена, заради съвсем различната здравина на материала.Съответно и теглото на якето става различно......
Аз лично разлика в "дишането" между GORE TEX и eVent не мога да направя.И двете бачкат перфектно!Има обаче доста голяма разлика в правилното поддържане между двете.
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот Daniel Panev » Чет Апр 19, 2012 2:43 pm

outfaced написа:Е тва вече важи май ... http://www.montane.co.uk/products/men/s ... Jacket/785

Имам такова и съм ДОСТА доволен... Ама да знаеш, че има само един джоб.
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот hrissim » Чет Апр 19, 2012 3:25 pm

outfaced написа:e това на montane било 107£ :)
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=60763
...

Изборът ти е много добър. Монтан е може би производителят на дрехи за спорт/свободно време с най-добро съотношение цена-качество.
Аз също като Даниел Панев съм много доволен от техните изделия.
Ако го поръчаш днес има промоционален код /UK1/ с още 10 лири отстъпка. Влизаш в условието за отстъпката.
Стават 98 лири плюс 2 през Габко до Пловдив за транспорт :agree:
Последна промяна hrissim на Чет Апр 19, 2012 3:46 pm, променена общо 1 път
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот outfaced » Чет Апр 19, 2012 3:44 pm

Daniel Panev написа:
outfaced написа:Е тва вече важи май ... http://www.montane.co.uk/products/men/s ... Jacket/785

Тва с джоба е кофти за не байк употреба, ама ако останалото му е уред може да се преживее. Ципове има ли и къде, че не хващам много от описанието? Сайзчарта им важи ли ? Пак съм точно на границата на S и M.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Апр 19, 2012 7:29 pm

Пак ще плюете, че рекламирам, но идеята си заслужава.
245гр с мембрана 15/15, колоездачна кройка, подлепени шевове, джоб на гърдите, отзад няма. Цената мисля че беше към 180лв, трябва да погледна.
Vaude Drop II
Изображение

ПП. @diddy днес цял ден върти с друго яке на Vaude със същата мембрана, това което ми направи впечатление че остана суха, въпреки горещото време и натоварването.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот pascoff » Чет Апр 19, 2012 8:01 pm

joropc написа:Това дали едно яке има ципове под мишниците или не, се определя не от видът на мембраната, а от това колко слойна е тя.Причината е чисто техническа и се отнася за здравината на самото яке.На всички еднослойни мембрави като GORE TEX Paclite, eVent и други такива, ципове не се слагат, защото са по-тънки и при опит за отваряне на ципа(което заради водозащитените ципове става трудно-с една ръка, със силно дърпане), има вероятност да скъсаш ръкава.Когато обаче eVent-ът е трислоен, а GORE TEX-ът е PRO SHELL, такава вероятност е почти изключена, заради съвсем различната здравина на материала.Съответно и теглото на якето става различно......
Аз лично разлика в "дишането" между GORE TEX и eVent не мога да направя.И двете бачкат перфектно!Има обаче доста голяма разлика в правилното поддържане между двете.

10х за разяснението относно ципивете и слоевете, явно съм останал в заблуда от някоя маркетингова зарибявка преди време :)
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот outfaced » Чет Апр 19, 2012 8:44 pm

абе аз ли нещо не зацепвам ... ама как така яке за дъжд без качулка :dontknow:
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Апр 19, 2012 9:50 pm

outfaced написа:абе аз ли нещо не зацепвам ... ама как така яке за дъжд без качулка :dontknow:

Поправете ме ако греша, но *повечето якетата за каране XC/Race са без качулки. Предполага се, че ще си с каска и качулката ти идва в повече. Предлагат се различни шапки за под каска /Endura, Shimano Acu3D/ или helmet raincover-и. Качулката мисля, че би ти дошла в повече - нито може да я сложиш под каската нито над нея по време на каране.
Изображение
Последна промяна EccentricMOTION на Чет Апр 19, 2012 10:15 pm, променена общо 1 път
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот joropc » Чет Апр 19, 2012 10:07 pm

EccentricMOTION написа:Поправете ме ако греша, но якетата за каране XC/Race са без качулки....]

Не всички.
Изображение
Аз имам такова яке и качулката му е вградена в яката.Ако обаче ще ходиш по сериозни места, се закупува и допълнителна качулка, която е съвместима с якето, но тя вече е от алпийски тип, т.е. покрива лицето до носа и има реглаж за пълно прилепване отвсякъде:
Изображение
При Vaude нещата стоят по същия начин, но нямат вградената качулка, която за каране по нормални места, без ураганни ветрове си е супер, а и от Веломания продават най много 10% от артикулите на фирмата, демек допълнителна качулка не можеш да си купиш от България....примерно ;):
http://www.bike24.com/1.php?content=8;n ... =184;pgc=0
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот Daniel Panev » Чет Апр 19, 2012 11:16 pm

outfaced написа:
Daniel Panev написа:

Тва с джоба е кофти за не байк употреба, ама ако останалото му е уред може да се преживее. Ципове има ли и къде, че не хващам много от описанието? Сайзчарта им важи ли ? Пак съм точно на границата на S и M.

Ципове има 2 - отпред (тоя за събличане/обличане) и на джоба :) Относно дишаемостта на Pertex-а (ако това ти е мисълта) - бях доста приятно изненадан. Тичам с него цяла зима и усещането в това отношение е все едно съм тичал без него.
Колкото до размера... Не знам. Принципно за Montane съм чел, че ги правят малко по-малки и препоръчват да вземеш един размер по-голям. От друга страна съм 174 cm / ~77 kg и M-ката на дължина ми е добре, а ми стои доста свободно - примерно ей така:
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/395880_358370450862601_191290737570574_1130515_1794135830_n.jpg
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/389356_10150743902053397_581898396_9350632_1013331087_n.jpg
(зеленкото яке, нали...)
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот veno » Пет Апр 20, 2012 12:02 am

Аз ползвам това:
http://www.backcountry.com/sierra-desig ... acket-mens

За съжаление не се произвеждат този модел вече, уникално компактно и невероятно леко за параметрите които предлага, в същия момент доста здраво.
Аз си поддържам колелото във www.velo09.com

Изображение
Аватар
veno

Рейтинг: 1692

Мнениеот hrissim » Пет Апр 20, 2012 12:19 am

Daniel Panev написа:
outfaced написа:
Daniel Panev написа:

Ципове има 2 - отпред (тоя за събличане/обличане) и на джоба :) Относно дишаемостта на Pertex-а (ако това ти е мисълта) - бях доста приятно изненадан. Тичам с него цяла зима и усещането в това отношение е все едно съм тичал без него.
Колкото до размера... Не знам. Принципно за Montane съм чел, че ги правят малко по-малки и препоръчват да вземеш един размер по-голям. От друга страна съм 174 cm / ~77 kg и M-ката на дължина ми е добре, а ми стои доста свободно - примерно ей така:
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/395880_358370450862601_191290737570574_1130515_1794135830_n.jpg
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/389356_10150743902053397_581898396_9350632_1013331087_n.jpg
(зеленкото яке, нали...)

Таблицата с размерите от официалната страница е абсолютно вярна.
Дрехите им отговарят 100% на тази таблица.
Аз по размер съм /180x80~84/ между M и L и си взимам дрехи L, защото обичам да са ми лееко широки.
Много е важно да знаеш как да си вземеш размер. Примерно дължина на ръкав се мери от средата на шиен прешлен през рамото до началото на дланта/китката. /при повечето производители/ :agree:

Изображение
Даниеле, ти си готов за ПВ6. Ще те номинирам за байрактар или за човека с тефтерчето... :D
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот outfaced » Пет Апр 20, 2012 7:04 am

Daniel Panev написа:Ципове има 2 - отпред (тоя за събличане/обличане) и на джоба :) Относно дишаемостта на Pertex-а (ако това ти е мисълта) - бях доста приятно изненадан. Тичам с него цяла зима и усещането в това отношение е все едно съм тичал без него. Колкото до размера... Не знам. Принципно за Montane съм чел, че ги правят малко по-малки и препоръчват да вземеш един размер по-голям. От друга страна съм 174 cm / ~77 kg и M-ката на дължина ми е добре, а ми стои доста свободно - примерно ей така:
(зеленкото яке, нали...)

благодарско
:eyebrow:
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот joropc » Пет Апр 20, 2012 7:27 am

Владо, това яке ти е най-доброто решение, защото знам, че ще го ползваш не само с велосипед, нали... ;)
...пък и дрехата е бая шукарна
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот outfaced » Пет Апр 20, 2012 10:14 am

joropc написа:Владо, това яке ти е най-доброто решение, защото знам, че ще го ползваш не само с велосипед, нали... ;)
...пък и дрехата е бая шукарна

Тъй са очертава. Фактор в цялата схема е (и причината да не ми се дават пари за нещо наистина много барнато) че в крайна сметка принципно избягвам в лошо време да карам и да ходя по горите. Т.е. целта е да се ползва рядко и когато съвсем няма как иначе :D

Някой админ може да добави в заглавието едно "леко" пред "shell-яке", че да е по полезна на други такива като мен, а и както каза Жоро има поне няколко степени на shell-якета :agree:
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот 4getcredo » Пет Апр 20, 2012 10:17 am

Купи си го, пък като не ходиш, ще го даваш на мен! :D Ще ти дам отзиви. Обещавам! :lol:
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Назад към Общ форум