Рамка Ram XC.ONE

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Рамка Ram XC.ONE

Мнениеот Rtor » Пон Апр 23, 2012 12:15 am

Здравейте!
Както и сами ще установите от въпросите ми съм пълен новобранец. Въпреки това и аз съм човек имам право да карам "кооло "... :)
С изненада установих, че почти няма информация за Ram XC.ONE (или просто не съм свикнал на търсачката в този форум), така че реших направо да питам.
Някой може ли да сподели лични впечатления за здравината на тази рамка (Ram XC.ONE)? Стори ми се че не е особено долюбвана тук...
Тежа 80 кг . и си търся нещо по-универсално, задължително леко, но достатъчно здраво.
Ще се ползва за:
- ежедневно каране в градски условия (с елементи на скачане през всички бордюри)
- междуградско каране по асфалт
- каране през пресечени местности (предполагам няма да излизам извън пътя, но би ми се искало да имам възможност за по-вълнуващи спускания)
Знам, че последното е разтегливо понятие, но нямам на представа къде е границата на тази рамка. Не ми се иска да си развалям удоволствието със стремежа да я пазя...
Има ли подходяща алтернатива на стойност под 700лв (минимален компромис със теглото също е възможен)?
Rtor

Рейтинг: 1220

Re: Рамка Ram XC.ONE

Мнениеот Анелия » Пон Апр 23, 2012 6:17 am

Щом я караме по състезания, нямаш проблеми никакви. Рамката е здрава, не се притеснявай :beer:
Аватар
Анелия

Рейтинг: 2000

Мнениеот Plamen_EM » Пон Апр 23, 2012 9:29 am

Недолюбвана е, защото струва 500 лева и я сравняват с рамки за по 200. А много много няма място за сравнение. Моята тежи 1,250 кг. с ухото. Притежава всички качества на алуминиева, а тежи колкото карбонова. Според мен е най-добрият избор, когато ще се гони тегло. Велосипед с такава рамка може да стане около 9 кг. Особено след като спестиш 200 лева от бюджета и ги вложиш в колелата.
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот Rtor » Пон Апр 23, 2012 10:27 am

Анелия написа:Щом я караме по състезания, нямаш проблеми никакви. Рамката е здрава, не се притеснявай :beer:

Ами всъщност точно това ме притеснява. Умората на материала за детайли с кристална решетка не прощава. Ако рамката се ползва постоянно и по-продължително време, а не само инцидентно при състезания... предполагам могат да възникнат проблеми. Сигурно всеки е чупил медна тел с много огъвания в противоположна посока - това чупене се постига точно чрез умора на материала. Ако "телта" е по-дебела тя няма да може да се огъва и съответно няма да се счупи.

Plamen_EM написа:Недолюбвана е, защото струва 500 лева и я сравняват с рамки за по 200. А много много няма място за сравнение. Моята тежи 1,250 кг. с ухото. Притежава всички качества на алуминиева, а тежи колкото карбонова. Според мен е най-добрият избор, когато ще се гони тегло. Велосипед с такава рамка може да стане около 9 кг. Особено след като спестиш 200 лева от бюджета и ги вложиш в колелата.

Да съгласен съм - това е възможно най-евтиният начин да свалиш 5-600 грама от масата на крайния продукт (5-600 грама за 2-300 лева) и точно за това ми е чудно защо не е разпространена.
Rtor

Мнениеот Анелия » Пон Апр 23, 2012 1:02 pm

Rtor написа: Ако рамката се ползва постоянно и по-продължително време, а не само инцидентно при състезания... предполагам могат да възникнат проблеми.

Аз не си ползвам колелото само за състезания, а имам доста километри на него. В двустаен апартамент не можем да си позволим да поддържаме голям велопарк, имаме по едно колело на всеки и сега с XC 1 ходя и на работа, и на тренировка, и на състезания. А, да, ходя с него и на бревети :evil: Според мен наистина единствено цената спира хората от тази рамка, а не здравината й.
Аватар
Анелия

Мнениеот Rtor » Пон Апр 23, 2012 1:17 pm

Благодаря! Мисля, че това разсея първоначалните ми притеснения.
:beer:
Rtor

Мнениеот azoic » Пон Апр 23, 2012 2:51 pm

Rtor написа:Здравейте!
Както и сами ще установите от въпросите ми съм пълен новобранец. Въпреки това и аз съм човек имам право да карам "кооло "... :)
С изненада установих, че почти няма информация за Ram XC.ONE (или просто не съм свикнал на търсачката в този форум), така че реших направо да питам.
Някой може ли да сподели лични впечатления за здравината на тази рамка (Ram XC.ONE)? Стори ми се че не е особено долюбвана тук...
Тежа 80 кг . и си търся нещо по-универсално, задължително леко, но достатъчно здраво.
Ще се ползва за:
- ежедневно каране в градски условия (с елементи на скачане през всички бордюри)
- междуградско каране по асфалт
- каране през пресечени местности (предполагам няма да излизам извън пътя, но би ми се искало да имам възможност за по-вълнуващи спускания)
Знам, че последното е разтегливо понятие, но нямам на представа къде е границата на тази рамка. Не ми се иска да си развалям удоволствието със стремежа да я пазя...
Има ли подходяща алтернатива на стойност под 700лв (минимален компромис със теглото също е възможен)?

Виж сега, не случайно в името на продукта са сложили това ХС. Тя си е предназначена изцяло за това. Дори Scott с най-добрия си модел за Крос кънтри не са си позволили толкова ниско тегло (като изключим карбоновия вариант), явно има защо. Бъди сигурен, че ще я мислиш постоянно щом терена стане мааалко по-тежък. А за тази част която съм отбелязъл (червеното), може да забравиш. Казвам го от личен опит, а щом те влече от сега да караш по екстремно - помисли за друг вариант.
Изображение Изображение
Аватар
azoic

Мнениеот Yavkata » Пон Апр 23, 2012 4:17 pm

azoic написа: Бъди сигурен, че ще я мислиш постоянно щом терена стане мааалко по-тежък.... а щом те влече от сега да караш по екстремно - помисли за друг вариант.

Абсолютно е така. Ако за 45 килограмова девойка( като Анелия) с техника на каране, ХС1 е достатъчно здрава, то за 80 кг мъж със начални умения и тенденция грубо да друсне на някое скокче, рамката си иска да я мислиш. Аз лично се насочих към ХС-2(мекия вариант на ХС-1) с идеята да ми играе психологически бушон, и да не правя простотии. Един вид се позамислям при спусканията: "Това рамката ще го понесе ли?" Именно за това отхвърлих като вариант при избора на твърда рамка ХС-1, а отидох на по -тежката с 600 гр.(50% от теглото на ХС1!!!) НТ-2. Стремежа към олекотяване трябва да си има граници. Може да сложиш вътрешни гуми от по 95 гр. и външни от по 370 гр. и да свалиш близо 2 килограма от "въздух", но едва ли е много смислено да ги ползваш извън състезателното трасе подходящо за тях.(не, че не го правя :blush: )
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот Rtor » Пон Апр 23, 2012 5:09 pm

Да HT.TWO е другят ми вариант, но не съм сигурен дали геометрията на тази рамка е подходяща за по-продължително каране по асфалт (изобщо не са ми ясни тези неща за сега). Трети вариант е XC.TWO със заключващо се задно (предполагам има такава опция). И накрая някаква не Ram рамка с междинни параметри м/у XC.ONE и HT.TWO.

ПП: Преди години се гласях да си поръчам байк, който да е удобен за шосе, но да не се предава по някой каманак и се бях спрял на HT.TWO. Сега тази идея се възроди, но вече ми се иска да наблегна малко повече на ниското тегло.
Rtor

Мнениеот Plamen_EM » Вто Апр 24, 2012 1:12 am

Сега горе долу разбираш защо е недолюбвана. :)
Рамката се произвежда от Астро, това е фирма, която не би си позволила да произвежда рамки за еднократна употреба. Разликата в теглото идва от материала. Екструдираният алуминий е със съвсем други показатели.
Анелия може и да е 45 кг. но едва ли по състезания и тренировки си избира от къде да минава за да не товари рамката. Клепе със сигурност не е 45 кг. А как я кара за да им взима по половин час на състезанията ...
Ако ще гониш тегло, това е твоята рамка. Така или иначе в 97% от времето ще я караш по асфалт и в града. Аз също не съм 45 кг. пък съм се спускал в Боровец и за секунда не съм си помислил дали рамката няма да се скърши.
На последно място, имаш две години гаранция. Ако я счупиш, винаги можеш да си вземеш друг модел.
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот azoic » Вто Апр 24, 2012 9:31 am

Plamen_EM написа:...Рамката се произвежда от Астро, това е фирма, която не би си позволила да произвежда рамки за еднократна употреба...

Вероятно другите производители си ги правят при фирми предлагащи съмнителено качество на продукцията :)

Plamen_EM написа:... Клепе със сигурност не е 45 кг. А как я кара за да им взима по половин час на състезанията ...

Уоутър със сигурност не си е плащал нито рамката, нито компонентите. Предоставени са му с цел да извади максималното от тях без да се интересува от щетите които ще им нанесе. Но когато се ръснеш 500лв за рамка и не си добър техничар, ще се замишлиш как ще я караш. Да не говорим, че повечето родни фирми за велосипеди ще се помъчат да изкарат теб виновен и има голяма вероятност да пиеш една студена вода.

Plamen_EM написа:...На последно място, имаш две години гаранция. Ако я счупиш, винаги можеш да си вземеш друг модел.

Тук си прав. Зависи в коя част от годината ще се появи проблемът. Когато моята се сцепи (технологичен дефект доказан от производителя сед месец разигравки), чаках 6 месеца да дойде новата ;) Мислиш ли, че е опция?
Изображение Изображение
Аватар
azoic

Мнениеот Rtor » Вто Апр 24, 2012 1:09 pm

И все пак някаква алтернатива може ли да дадете? Не държа да е екстремно леко, но предпочитам сравнително по-лека рамка.
Rtor

Мнениеот dob111 » Вто Апр 24, 2012 1:30 pm

http://www.on-one.co.uk/i/q/FROOCWHND/o ... aled_frame
Мен това ми харесва.
Челният и ъгъл е 70гр, срещу 71.5гр при Ram ХС1, което предполага, че рамката е проектирана за една идея по агресивно каране от рамката ХС1. Тегло 1300г. Семпъл дизаин(ако това ти допада). Приемлива цена за карбонова рамка.
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот Rtor » Вто Апр 24, 2012 5:32 pm

Ами цената не е лоша, но не съм сигурен, че карбона е добра идея. Разправят много лесно се чупел при удар и не знам си какво още.
Бях решил да си взема Cove Handjob Frame http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=41232 , въпреки че не е сред най-леките, но май и от нея се отказах (не съм чел подробно, но мярнах някакви негативни отзиви за нея).
Ако не си харесам нещо друго накрая ще наистина ще взема XC.ONE
(а от RAM дано ми отговорят на запитването, което им пратих преди 3 дни)
Rtor

Мнениеот PowerSlide » Вто Апр 24, 2012 8:46 pm

Имайте предвид, че съвременната версия на рамката ХС1 е около 200гр по-тежка от предишната, вероятно и по-здрава, предполага се :D
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот Plamen_EM » Вто Апр 24, 2012 10:02 pm

:) Ама то и за ХС.1 виж колко негативни отзива има. РАМ са продали 400 такива рамки и има една дефектна, която очевидно е на колегата по-горе.
azoic, верно ли според теб на Клепе, "защото не я е плащал", му дреме дали ще му се потроши рамката по време на състезание? Че е спечелил две състезания с една и съща рамка и тренира с нея и продължава да се състезава с нея и това ли нищо не значи? Че е изявил желание и да си купи такава рамка "за да си я има"? Онова за Астро не го разбрах. А последното за гаранцията, не мога да си представя как ще ми се спука рамката и на следващия ден частите ми няма да са на новата.
Самият аз, много пъти съм поставял тук въпроса защо тази рамка е недолюбвана. Едни не вярват в промяната на кристалната решетка на материала. Други са на мнение, че щом е леко значи не е здраво. От това което аз съм чел и ползвал, смятам за единствен проблем цената. Просто тези 300 лева за 5-600 грама им идват в повече. Не че в последствие не дават 7-8 пъти повече пари за да ги свалят.
Разликите между предната и сегашната рамка са две. Още един водач за жилата отгоре и заварките са загладени.
Ако искаш да правиш лек велосипед, очевидно можеш да си го позволиш, това е правилния избор, според мен.
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот azoic » Вто Апр 24, 2012 10:20 pm

Първо: Не е само моята. След случката разпитах тук-там и разбрах, че не една и две са се скъсали при ушите за спирачния апарат. Моят случай беше друг - сцепи се близо до скобата за колчето на седалката, но това не е важно.
Второ: За Клепе това което си написъл - Амии имаше едно интервю с него в което каза, че има моного велосипеди, но след извесно време се разделя с някои от тях. Ще разберем след време дали тази ще му остане в колекцията или и с нея ще се раздели :)
Трето: Кое по-точно не разбра за "Астро" ?!?
Четвърто: За гаранцията - цепнатината сес появи през Август 2010, признаха гаранцията Септември 2010, получих новата си рамка Април 2011. Предполагам можеш да смяташ.

п.п. разделих се с "новата" рамка в края на Април 2011
Изображение Изображение
Аватар
azoic

Мнениеот Boko-Loco » Вто Апр 24, 2012 11:22 pm

Здравейте, да кажа и аз за моят опит с ХС1:
1. Тази рамка ми беше сбъдната мечта за около 4 години. Купих я 2ра употреба от Игнат от Варна/преди 5 години печелеше с нея всички ХС състезания/.
2. Наистина е много лека.
3. Това няма почти никакво значение ако си с 2 килограма капли!
4. Не съм имал проблеми със здравината и, но я мислех през цялото време.
5. Геометрията и е сбъркана, по-къса горна тръба и кофти челен ъгъл. Т.е нуждае се от по-дълга лапа за да катери по-добре, но пък става по-неудобана за спускане.
6. Моята се сучеше при средното/това май го оправиха с нов тубинг и заварки/ когато спринтирам въпреки, че съм 66 кг и 330вата.
7. На един приятел му се скъса при ухото за задната спирачка

Новата не е Extrоlite и е с чело за интегрирани чашки, което "+".

А Уоутър ще печели в България и с Украйна!

Успех с избора!
Boko-Loco

Рейтинг: 1728

Мнениеот Plamen_EM » Сря Апр 25, 2012 2:58 am

1. Сигурен съм, че не е само твоята. Но от РАМ казват за един единствен случай. Което идва да покаже, че за останалите, до тях не е достигнало нищо. Което вече всеки да си го тълкува, както може.
2. Показателното за рамката според теб е какво Клепе преди време, най-вероятно преди да започне да кара с ХС.1, е казал в едно интервю. И ако след десет години няма ХС.1 в колекцията си, я броим за чуплива. Дотогава също я броим за чуплива. Какво в момента прави с тази рамка няма никакво значение, така ли?
3. Не разбрах какво си искал да кажеш.
4. :) То и аз предположих, че можеш да четеш, ама ей на. Аз ти вярвам, че си си получил рамката след една бременност време. Но това което аз казвам е друго. Най-вероятно, различните хора по различен начин се справят с гаранцията.
Конкретно твоите мнения в този форум, съм ги изчел всичките. Защото ти си единственият пишещ тук, за когото знам, че е с такава рамка. Явно вече не. Не ми е направило впечатление, да си се изказвал негативно за рамката. :beer:

Boko-Loco, c полуинтегрирани чашки е и е от екструдиран алуминий. Клепе все още не е побеждавал у нас с ХС.1, в чужбина два пъти.
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот azoic » Сря Апр 25, 2012 6:59 am

Рамката е остсвила само хубави впечатления в мен. Никога не съм казвал друго, но се съгласи, че няма как да се очаква от нея да понася големи натоварвания в голям период от време. За състезателите тя е даденост, а когато става въпрос за лично ползване - нещата приемат малко по-различен аспект. Все пак колегата едва ли ще си я купи, за да да я ползва една-две години. Да, ще я кара голяма част от времето по асвалт и черни пътища, но ако тръгне с по-грубите изпълнения - трябва да има едно на ум. Това исках да кажа и съжалявам ако съм оставил някакво по-различно чувство у четящите :beer:
Изображение Изображение
Аватар
azoic

Мнениеот Rtor » Сря Апр 25, 2012 10:54 am

Хубаво е, че в този форум не сте скандалджии и споровете са градивни. Още не съм приключил със избора си (при мен нещата доста се проточват обикновено, независимо за какво става на въпрос), но искам да благодаря на всички за съветите и насоките. Ако някой мине през темата, да се чувства свободен да дава акъл ще ми е полезно!
Rtor

Мнениеот Nocturne » Сря Апр 25, 2012 4:08 pm

Защо не си вземеш HT.TWO или направо XC.TWO (мекица). Не виждам смисъл от рамка като XC.ONE при положение че нито си състезател, нито ще катериш чак толкова баири. Ти искаш универсално колело.
Не си казал и за какви пари май говорим. Имай предвид че рамката е важна, но само от вилка може да се свали доста тегло. Има вилки по килограм и половина, както и такива които са 2.4кг. Или вземи по евтиния вариант, а именно HT.TWO и сложи по леки чаркове или меката рамка, която ще обира голяма част от скоците (поне от тротоари) със сигурност.
Поздрави и успех :beer:
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот Rtor » Сря Апр 25, 2012 5:25 pm

Nocturne написа:Защо не си вземеш HT.TWO или направо XC.TWO (мекица). Не виждам смисъл от рамка като XC.ONE при положение че нито си състезател, нито ще катериш чак толкова баири. Ти искаш универсално колело.
Не си казал и за какви пари май говорим. Имай предвид че рамката е важна, но само от вилка може да се свали доста тегло. Има вилки по килограм и половина, както и такива които са 2.4кг. Или вземи по евтиния вариант, а именно HT.TWO и сложи по леки чаркове или меката рамка, която ще обира голяма част от скоците (поне от тротоари) със сигурност.
Поздрави и успех :beer:

Напълно си схванал какво търся и дори какво мисля към момента! Както писах по-горе, тези два варианта съм ги обмислял и ми се струват все по-вероятни! Смятам да дам около 2000лв. за всичко, но като се познавам, цената може да скочи до 3000 (което не съм много убеден, че си заслужава).
По-изгодно ли е да си събера частите чрез online пазаруване на миналогодишни модели и после да търся къде да ми ги сглобят?

Съвсем ориентировъчно съм се насочил към:
Вилка: RockShox Reba RLT.
Колела: Mavic Crossmax SLR или ST
Спирачки: Avid Elixir 7 или 9
Останалите неща: SRAM X7 ~ X9

ПП: Смятам да по прочета и тогава да питам за мнение относно другите компоненти. Има една граница от която всеки свален грам от частите става прекалено скъп или започва да се прави компромис със здравината. Струва ми се разумно да се придържам възможно по-близо до тази граница. Общо взето това ми е стремежа. Не знам дали изброените по-горе части са попадение?
Rtor

Мнениеот sailman » Сря Апр 25, 2012 5:56 pm

По-изгодно ли е да си събера частите чрез online пазаруване на миналогодишни модели и после да търся къде да ми ги сглобят?

По-изгодно може да стане, ако ги разбираш изтънко нещата. Също тъй, трябва доста дебнене за изгодни нещица из Мрежата, което означава, че нещата се проточват във времето. Както и "готова пара", та да може да се реагира моментално, щото хубавите предложения изчезват мигом... :eyebrow:
А, и друго: Началото на активния сезон съвсем не е времето да търсиш намаления и изгодни оферти...Тая работа се прави късно есента или зимата. ;)
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот Plamen_EM » Сря Апр 25, 2012 9:43 pm

Rtor, ти на тези части дето си избрал цените гледаш ли им? Знаеш ли, че рамката, вилката и колелата са 3500 лева? Така с този бюджет от две евентуално три хиляди лева ... Май не си чел на Daniel Panev и на еМсКи темите. Иначе щеше да знаеш, че 3 000 лева са само едно добро начало. :)
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот Nocturne » Сря Апр 25, 2012 10:08 pm

Rtor, бате щом имаш 3 бона за колело и искаш нещо добро..според мен си вземи Ram AM.TWO http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=726
или XC2 за 2260лв. с най-добрата окомплектовка.
Това с купените части отделно и после да го сглобяваш те съветвам да го забравиш. Причината е наистина както казаха и колегите, че нещата се проточват много във времето, сега няма промоции..., но най-съществената причина за мен е че ще ти излезне мноого по-скъпо. Сигурно сам си забелязал, но частите за колела са станали колкото за една кола. За мен не нормално една вилка да струва колкото цяло спортно окачване за кола, но..
Моя съвет е - земи готово колело и мисли добре преди покупката. Идеята за мен не е да си купиш нещо и после да решиш да му сменяш всичките чаркове. Това е безмислено упражнение. Вземи нещо което ще те радва и ще караш здравата преди да се налага да сменяш части!
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот Rtor » Чет Апр 26, 2012 9:09 am

Plamen_EM написа:Rtor, ти на тези части дето си избрал цените гледаш ли им? Знаеш ли, че рамката, вилката и колелата са 3500 лева? Така с този бюджет от две евентуално три хиляди лева ... Май не си чел на Daniel Panev и на еМсКи темите. Иначе щеше да знаеш, че 3 000 лева са само едно добро начало. :)

Кои статии имаш в предвид да ги погледна (на последък нямам много свободно време, но се надявам сега почивните дни да се зачета)? Ами реално не съм си правил точна сметка, защото още не съм сигурен какво искам :dontknow: но грубо ги сметнах (явно е било много грубо :) ) и с разни евтини оферти през нета уж така излизат нещата :) Реално мога да направя компромис с цената и в двете посоки (стига наистина да си заслужава). Сигурен съм, че таван на цените няма, но както писах по-горе стремежът ми е към по-прагматичен избор, още повече че съм неопитен. Реално вероятността да уцеля от първият път това което ми допада е малка, но нищо не ми пречи да опитам :)

sailman написа:По-изгодно може да стане, ако ги разбираш изтънко нещата. Също тъй, трябва доста дебнене за изгодни нещица из Мрежата, което означава, че нещата се проточват във времето. Както и "готова пара", та да може да се реагира моментално, щото хубавите предложения изчезват мигом... :eyebrow:
А, и друго: Началото на активния сезон съвсем не е времето да търсиш намаления и изгодни оферти...Тая работа се прави късно есента или зимата. ;)

Ами на мен ми е по-лесно така - на малки "траншове" по не повече от 1000лв, че големи сътресения си предизвиквам в бюджета иначе, а и нямам нерви да събера толкова пари без да ги похарча. И аз си мисля за есента (сега без друго "инвестирам" в екипировка за катерене). До тогава може да изляза с bike под наем някой друг път за да се ориентирам приблизително, какво точно ми харесва...

Nocturne написа:Rtor, бате щом имаш 3 бона за колело и искаш нещо добро..според мен си вземи Ram AM.TWO http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=726
или XC2 за 2260лв. с най-добрата окомплектовка.
...

Ами това май излиза от първоначалната ми идея, за велосипед, който да може да се ползва предимно по асфалтов път и да е достатъчно здрав за черни пътища и леки спускания. По-скоро XC.TWO ми се струва добро решение. Четох преди да пусна тази тема, че задният амортисьор не е проблем по асфалт (ако се напомпи/заключи - още не са ми ясни тези неща).
Rtor

Мнениеот Rtor » Вто Май 01, 2012 6:56 am

В крайна сметка се спрях на това :D

Доста се колебая м/у XC.ONE и TWO. Предполагам, че което и да избера няма да сбъркам, но все пак мисля, че за туризъм (основно въртене по асфалт) и внимателно каране по черни пътища няма да имам проблеми с XC.ONE (поне така се надявам). Не знам колко е ефективно заключването на шоковете, но вероятно с твърдак, ще ми е по-добре. Ако видя, че карането по пресечен терен ме влече, тогава ще му мисля. Още не съм решил окончателно, но предполагам това ще е в крайна сметка (все пак хубаво би било, ако от RAM имаха междинен вариант - нещо средно м/у XC.ONE и HT.TWO)
Rtor

Мнениеот PowerSlide » Вто Май 01, 2012 9:12 pm

Rtor написа:мисля, че за туризъм (основно въртене по асфалт) и внимателно каране по черни пътища няма да имам проблеми с XC.ONE (поне така се надявам).

Абе хора, откъде този страх от счупване на рамка :dontknow: За туризъм по асфалт и леко по черни пътища е достатъчен какъв да е твърдак от 300лв
Защо въобще става дума за състезателна рамка за кроскънтри?

Rtor написа: това
не бачка :)
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот Fujitzo » Вто Май 01, 2012 9:16 pm

Rtor написа:В крайна сметка се спрях на това :D

Само да кажа, че линка не работи. Иначе по темата: Rtor, не знам защо толкова се притесняваш за здравината на XC.ONE - от това което съм чувал от карачи по състезания рамката е достатъчно здрава за офроуд. Аз до сега съм карал Крос за 150лв цялото колело, Драг Онтарио ТЕ, Рам НТ1 и сега последното ми колело е Крос Биг Фут 29" . Имам навъртяни над 20 000 км (75% градско) , в последните 3-5 години опитвам и по екстремни неща като например спускане от Черни връх, което отива към DH на места. С нито едно от тия колела, колкото и евтини да са били, не съм имал проблеми с рамките. Моето лично мнение е че рамката е последното нещо, което се чупи в един МТБ. От всичките ми познати, които карат колело (било то в парка или в планината) до сега не съм чул някой да е сцепил/усукал рамка. Имам чувството, че няколкото човека на които им се е случвало държат всички останали да разберат и за това тръбят навсякъде "внимавай да не счупиш рамката" Може би не съм съвсем обективен с моите 60кг, но това е моето мнение...

И както казва баща ми "кефа цена няма" - наприви си колело да ти е кеф да си го караш, но и да не се притесняваш, че ще счупиш нещо което струва 4 цифрена сума.. по-добре да смениш част, която струва 80лв 3 пъти , отколкото част която струва 450лв 1 път (недай си боже) Вманиячаването в теглото не е здравословно (за джоба най-вече) Висок клас частите имат прекалено висока надбавка в цената за малко по-добро тегло и функционалност.. цели се в "златната среда" :beer: това е от мен.
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри