Раница за колело - нещо по-различно

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Раница за колело - нещо по-различно

Мнениеот bally85 » Вто Апр 24, 2012 10:09 am

Във форума намирам теми и коментари в/у 2-3 марки раници за колоездене и като цяло deuter са най-търсени и предпочитани май!

Предложиха ми раница Regatta в Maxbike, но никакви впечатления не мога да намеря за тези раници. Някой ползвал ли ги е?
Не съм 100% сигурен, но мисля че беше тази http://brochure.regatta.com/product-detail.asp?pn=EU045 и цена 85 лв.

Другото което съм си харесал като вариант е Deuter Cross Bike http://www.deuter.com/en_DE/backpack-details.php?category=76&artnr=32071&title=Cross%20Bike%2018, но ми се струва малко малка и цена 100-тина лв.

И последно може ли някои да каже коя от 3-те системи на Deuter за колоездачни раници е най-добра от към вентилация
Aevanced Aircomfotr System
Aircomfort FlexLife System
Airstripes System
Scott Scale Custom
Аватар
bally85

Рейтинг: 1220

Re: Раница за колело - нещо по-различно

Мнениеот THEZOGGO » Вто Апр 24, 2012 1:55 pm

Ползвам Deuter Trans Alpine 30 с Airstripes System и е задоволително от към проветрение. Разбира се, че няма как да не се изпотиш, но е чуствително по-малко от обикновена раница, да речем Ташев Рок Игъл 30 с която съм карал, както съм карал и с Deuter s lite 600. За другите вентилационни системи не мога да се изкажа, защото не съм ги пробвал.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот muho » Вто Апр 24, 2012 2:21 pm

В лидл има за 30лв перфектна раница с твърд гръб, осигурява си достатъчно проветрение, има и в специално джобче покривало за дъжд е обема не е кой знае колко, пише 20л. иначе ма мисля за тия пари е екстра.
muho

Рейтинг: 1300

Мнениеот jd » Вто Апр 24, 2012 5:30 pm

@bally85: кажи първо какъв е бюджета, в който трябва да се вместиш?
Зого посочи раница, която е много добра - Deuter Trans Alpine (аз самия карам с такава вече 3 години и не е мръднала и съм много доволен). Тя обаче е 35л. и за кратки карания идва малко в повече (до колкото може да дойде в повече една раница). Отделно и цената й е в повечеко от другите такива. Другата ми, "малката" раница е на Husky - Sufferer (линк), която за съжаление трябва да се поръчва отвън, защото вносителят в момента не поддържа наличности в БГ. Много добра малка раница за полудневни/еднодневни карания.
Изображение
Аватар
jd

Рейтинг: 2000

Мнениеот taurus13 » Вто Апр 24, 2012 10:01 pm

Раници вскякакви....последния им проблем е вентилацията - гърбът все си се поти, като е топло. Важното е раницата да има необходимият ти обем, да е здрава изработката - шевове, плат и катарами. Трябва да ти е удобна и най-вече да не се клатушка на гърба, щото при колоездене това много пречи, особено на спускане. В тая връзка, добре е да има и двата колана - кръстен и гръден. Ако ще ползваш хидратираща система(мех), раницата трябва да е пригодена. По принцип е добре да си има покривало за дъжд, но те се продават и отделно, така че не е фатално ако няма. Добре е да има повечко ремъци и катарами за окачаване на на каски, наколенки и пр. Дойтера не са лоши като цяло, но малко ми се видят прехвалени и оттам надценени. Като цяло най-кофти момента за мен при вело раниците е това, че се затварят с цип . Ципа е едно тъпо нещо, което винаги се разваля, като се нагмечи с прах и пр. Аз моя го пръскам със силиконовия спей за вилка и така му връщам подвижността, но така или иначе, първи той се скапа(за Дойтер иде реч). Предпочитам си добрата стара система на раница с капак - поне за ендуро каранията. Иначе за еднодневни всичко става. Аз две години си карах с една раница от Практикер за 10 лв - нито се скъса, нито ми е била неудобна, имаше си и кръстен колан - единствено дето и беше мек гърба и малко си клатушкаше на спускане.
Относно обемите - за дву и повече дневни карания раницата е желателно да е 30-40 литра, щото няма опция в 20 литрова да си събереш и водата и храната и дрехите и дъждобрана и фотото и аптечката и ...и...
Ако ти трябва универсална раница, гореописания Дойтер транс-алпин е такъв, но пък малко скъп - реалнта му цена не трябва да е повече от 105 лв. :D
Аз лично съм, решил да пробвам тази раница на Ванго, пък после ще дам отзиви..- http://www.tashev.bg/shop/product_info. ... ticles=979 ...то първо да се яви в наличност де.

Ей и тая изглежда добре за цената си - http://www.tashev.bg/shop/product_info. ... ticles=797
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот xcII » Вто Апр 24, 2012 10:19 pm

bally85 написа:Предложиха ми раница Regatta...

Deuter, 25-35l., с мрежа за гърба, наистина върши работа. 150-180лв., но са едни от най-добрe дадените пари. Останалото са хот-доци.. :D :agree:

ed.
taurus13 написа:... Ципа е едно тъпо нещо, което винаги се разваля, като се нагмечи с прах и пр. Аз моя го пръскам ...

аз пък моя не го пръскам с нищо.. и си работи кат слънце :8D: :smash:

taurus13 написа:....Дойтера не са лоши като цяло, но малко ми се видят прехвалени и оттам надценени.

всъщност, Deuter-а са едни от най-недооценените раници за обема , за който говоря.. иначе за по-големи обеми съм повече склонен на компромиси, напр. за 50л позлвам Jack Wolfskin, а за 70л. Ташев :)
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот boriss13 » Сря Апр 25, 2012 8:25 am

Като се замисля, преди две години и аз се бях огледал на една регата, в SLS-а на бул.Ч.Връх, но тогава не открих в нета някакви по-задълбочени отзиви и коментари.В момента Salewa имат 30% намаление, имат също готини раници, ако не си фен на циповете...
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Мнениеот THEZOGGO » Сря Апр 25, 2012 12:19 pm

Опита ми с моята раница Транс Алпин 30 е, че я ползвам вече 2 години и почти винаги я пълня с какви ли не неща, та доста често ми се налага да напъвам циповете, които все още не са се развалили.

В общи линии напъвам раницата, но циповете си работят без проблем.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот Stanev » Сря Апр 25, 2012 1:28 pm

Карам повече от година с тази раница на Ташев - Cross 18 http://www.tashev.bg/shop/product_info.php?idarticles=61
Изображение

Предимства - много лека, от Кордура, има вградено покривало против дъжд, можеш да си закачиш наколенките, компактен размер с регулируем обем (релен около 14-15, но не е 18л). Цената е 70 и нещо но си заслужава за полу, или целодневни преходи.

Минуси - няма капак, а цип, аз лично предпочитам капака. Леко се запотява гърбът, но това е нормално. За друго не се сещам. Това ми е ФР/АМ/XC раничката за еднодневни карания.

Аз лично ти препоръчвам ако търсиш раница около 30-40 литра да отидеш в готиното магазинче-мазе в Лозенец (Соло). Там има раници на North Face (30-40л.) за по 70-80 лева, които са просто перфектни. Имат мрежест гръб който диша перфеткно и са мнгоо леки. Аз от там си накупих доста нещаи съм адски доволен. :agree:
Изображение
Аватар
Stanev

Рейтинг: 1511

Мнениеот obelix » Сря Апр 25, 2012 3:12 pm

Аз съм от около 2 години с това: http://www.tashev.bg/shop/product_info. ... rticles=26 - най-голямата раница на Ташев без метална рамка в гърба, което ми е важно за да мога да я сгъна на 2 и да я сложа в пералнята :D. Единственият минус за мен е, че след доста и не съвсем правилно пране непромукаемото покритие се поизлющи и сега се мокри по-лесно. Шевове, катарами и т.н. не са мръднали. Благодарение на капака, не е проблем е да сложа произволно дебело яке + каска с подбрадник отгоре.
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Мнениеот Stanev » Сря Апр 25, 2012 4:12 pm

Ей за тоз модел на норт фей говоря:

Изображение
Изображение
Аватар
Stanev

Рейтинг: 1511

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Апр 25, 2012 11:44 pm

bally85 написа:Другото което съм си харесал като вариант е Deuter Cross Bike http://www.deuter.com/en_DE/backpack-details.php?category=76&artnr=32071&title=Cross%20Bike%2018, но ми се струва малко малка и цена 100-тина лв.

До момента опита ми с раниците: Tashev, Deuter Cross Bike, Vaude Bike Alpin.
Tashev(4 години):
+добра цена;
+здрава материя;

-лошо разпределени на обема;
-никаква вентилация;
-никакъв комфорт;
----------------------------------------------------------------------------------------------
Deuter Cross Bike(1 година)
+изключително здрава материя;
+функциониращи ципове, катарами;
+среден клас вентилация;
+добро тегло за парите си;
+носи както каска половинка, така и шлем;

-слаба фиксация към гърба, при по-сериозно каране раницата е нестабилна;
-без raincover-а материята пропуска вода;
-raincover-a е нефункционален, смачква раницата, не стой на място;
-обема на раницата е трудно достъпен, не можеш да вкараш по-големи предмети в нея, поради двата ремъка които се закопчават отстрани и пречат да се отвори цялата раница.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Vaude Bike Alpin Air(6 месеца)
+отлична вентилация(осезаемо по-добра от Deuter Air Stripes);
+отлично разпределени на джобове, обем;
+отлична фиксация към гърба;
+функциониращи ципове, катарами;
+++удължаване на презрамките, освен класическото отпред, допълнително отзад;
+материята не пропуска вода, дори и без raincover;

-високата цена (но пък е раница веднъж за поне 20 години)
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот taurus13 » Чет Апр 26, 2012 1:28 am

Каквото и да говорите за циповете, те са слабо място и не е редно раница да се затваря с цип. Тия дето не се оплаквате от циповете, просто не сте ги ползвали достатъчно - след известен брой отваряне и затваряне, съчетано с леко притъпкчване на багажа, малко мокрене и малко прах, резулатата е на лице - дори пластмасата да издържи, зъбците ще се отхлабят от плата. Освен това при закачане в остри клонки, или поради старост циповете се отварят и става....един път щеше да ми замине фотоапарата, заради смотания цип. В много случаи, при промушване през храсти се закачат връзките а циповете и като дръпнеш, те се отварят. Раницата трябва да е вещ, която да служи, а не аз да и служа на нея - тя не трябва да бъде пазена, прана и кътана. Когато прибера нещо в нея, то трябва да бъде там, докато сам не реша да го извадя. Едно време кви раници имаше....ехеййй :D
Но аз съм душмамнин, дето се казва. Ако някой производител иска да си тества екипировката, да ми я даде на мен - ако до година не успея да я разсипя, обещавам да му я платя.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот sailman » Чет Апр 26, 2012 7:34 am

Тия дето не се оплаквате от циповете, просто не сте ги ползвали достатъчно...

Сигурен ли си в това?... :popcorn: :eyebrow:
Он топик: Не се оплаквам от туй, че раниците ми са с ципове. Ако трябва да бъда честен обаче, и аз предпочитам затварянето на основният обем да става с катарами, но това не е продиктувано от липсата на издръжливост при циповете.
За протокола: Имам няколко различни. Карал съм дълго време с Дойтер Транс Алпин, имам Мамут (туристическа), Дойтер Байк-1 (велосипедна) и Вауде АлпинЕър 30+5 (тоже велосипедна), имах и една малка велосипедна раничка на Зайо...
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот emoonthemove » Чет Апр 26, 2012 11:04 am

Този модел http://1.bp.blogspot.com/_JmpkIMgnzIE/S ... cks+14.jpg е подходящ за колоездене. Но при условие, че не го взимаш със себе си, когато караш :agree:
Аватар
emoonthemove

Рейтинг: 1911

Мнениеот Insight » Чет Апр 26, 2012 11:27 am

obelix написа:Аз съм от около 2 години с това: http://www.tashev.bg/shop/product_info. ... rticles=26 - най-голямата раница на Ташев без метална рамка в гърба, което ми е важно за да мога да я сгъна на 2 и да я сложа в пералнята :D. Единственият минус за мен е, че след доста и не съвсем правилно пране непромукаемото покритие се поизлющи и сега се мокри по-лесно. Шевове, катарами и т.н. не са мръднали. Благодарение на капака, не е проблем е да сложа произволно дебело яке + каска с подбрадник отгоре.

И аз джиткам с въпросния съмит 30, обаче за 2-3 месеца още му е рано да го хваля... засега ми прави добро впечатление.
Сега обаче се зачетох в описанието и виждам следното - "с вградена аварийна свирка".. къде де я търся или нещо са ме прецакали и ще си остана без свирка. :D

kotseto написа: Разгледай внимателно там, където се закопчава гръдния колан :)

:agree: сега вече съм доволен :beer:
Последна промяна Insight на Чет Апр 26, 2012 12:24 pm, променена общо 1 път
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот kotseto » Чет Апр 26, 2012 11:40 am

Insight написа:И аз джиткам с въпросния съмит 30, обаче за 2-3 месеца още му е рано да го хваля... засега ми прави добро впечатление.
Сега обаче се зачетох в описанието и виждам следното - "с вградена аварийна свирка".. къде де я търся или нещо са ме прецакали и ще си остана без свирка. :D

Разгледай внимателно там, където се закопчава гръдния колан :)
kotseto

Рейтинг: 1380

Мнениеот xcII » Чет Апр 26, 2012 9:04 pm

taurus13 написа:Каквото и да говорите за циповете, те са слабо място и не е редно раница да се затваря с цип. Тия дето не се оплаквате от циповете, просто не сте ги ползвали достатъчно - след известен брой отваряне и затваряне, съчетано с леко притъпкчване на багажа, малко мокрене и малко прах, резулатата е на лице - дори пластмасата да издържи, зъбците ще се отхлабят от плата.

Досега съм ползвал 2 Дойтера за колоездене, първата ми раница бе около 6г. по спомени, втората от 1г., щото изгубих първата. Не съм човек който жали екипировка, дърпам циповете как ми падне и не съм имал проблеми с тях. Това е една от причините да дадеш 50% повече кинти за утвърден производител на раница, знаеш че едно от най-слабите места, циповете, нема да те предадат на 3г., напр.

Иначе, аз предпочитам тип "капак" отгоре за раници с по-голям обем, щото можеш да вкараш под капака най-различни неща, но за байк раницата ми, и страничните стрипове (ленти) ми вършат достатъчно добре работа да прекарам некоя дрешка.

Ето моят избор на раница от Дойтер за еднодневни колоездения.

Системата им от мрежа на гърба за по-добрата му вентилация бе най-важния за мен показател, защото грубо спестява към 20-30% от дискомфорта от неизбежното му потене (карал съм и с други раници). Далеч не всички модели на Дойтер предлагат тази система за вентилация на гърба и аз търсех точно такъв модел и при втората ми раница на Дойтер. Освен на Дойтер, не съм виждал други раници с тази "система", която разделя гърба от раницата посредством мрежа, но може и да има..

Раницата има отделение за малко лятно чувалче и се регулира перфектно, както хоризонтално (през гърдите), така и стандартното вертикално.. та това бе от мен по тема :agree:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот bally85 » Нед Май 06, 2012 9:19 pm

Здравейте,
поради липса на време не следях как се равива темата, но тия дни разгледах постовете и обиколих за раница.

muho написа:В лидл има за 30лв перфектна раница с твърд гръб, осигурява си достатъчно проветрение, има и в специално джобче покривало за дъжд е обема не е кой знае колко, пише 20л. иначе ма мисля за тия пари е екстра.

Един прятел има раница от Лидл и металната конструкция която трябва да държи раницата на разтояние от гърба е толкова мека, че чак не си върши работата.

Много ми допадна поста на EccentricMOTION. Добре ги е сравнил.

След като поогледах на живо раниците на Tashev Vaude и Deuter установих:
Раниците с метална конструкция отделяща я от гърба и мрежа са най-удачни за планински преход
+добра вентилация
+/- не чак толкова добра фиксация, но не е лоша в никакъв случай
Раниците с 2 дълги ивици по продължение на гърба и образуващи вертикален канал по средата за проветрение са по-удачни за спускания.
+ отлична фиксация и прилепване към гърба
- не чак толкова добра венталация (колкото може да се определи за едно кръгче пред магазина)

Tashev отпада. Харесвам ги като раници много но не и за велосипедни.
Deuter предлагат повече от втория тип раници които описах по-горе за велосипед а и нещо неми паснаха на изискванията. Иначе изглеждат добри и солидни раници
Vaude може би най-голям избор от към моите изисквания.

Спрях се на Vaude Bike Alpin Air 25+5, но явно това е стар модел и не се приезвежда вече (поне така пише на саита на Vaude)
Новият наследственик се казва просто Vaude Bike Alpin 25+5 (гърба отново е Air но не го пише в името) и за сега в BG не намирам други цветове освен зелен и червен. В краина сметка намерих една последна броика от стария модел в черно и сиво в http://screambikes.eu. чакам отговор на поръчката да видим дали наистина я има. Стискайте палци.
Scott Scale Custom
Аватар
bally85

Мнениеот feat » Пон Май 14, 2012 10:14 am

http://screambikes.eu/bg/chanti-ranici/ ... -25-5.html

Ето го новия модел на Vaude Bike Alpin 25+5 - 179 лв.

И аз си търся раница и исках да попитам някой има пробвал ли е раници на Black Diamond? :dontknow:
Аватар
feat

Рейтинг: 1200

Мнениеот joropc » Пон Май 14, 2012 5:33 pm

feat написа:http://screambikes.eu/bg/chanti-ranici/8095-ranica-vaude-bike-alpin-25-5.html

Ето го новия модел на Vaude Bike Alpin 25+5 - 179 лв.

И аз си търся раница и исках да попитам някой има пробвал ли е раници на Black Diamond? :dontknow:

Ами всички раници на BD са уникални като направа, функционалност и здравина.Те обаче са за съвсем други спортове, и не са подходящи за велосипедни.Ако си алпинист, ходиш по планината със ски, или имаш подобни занимания, BD е твоята раница.Ако си търсиш велосипедна, която да е съобразена с всички изисквания относно функционалност, по-добре виж някоя от споменатите по-горе. ;)
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Назад към Общ форум