заседнало колче

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Мнениеот mi6o92 » Съб Апр 05, 2008 11:29 pm

ако нагрява седалковата тръба тя няма да се разшири на вън и да извади колчето по скоро ще се разшири и в двете посоки.какво имам в предвит - дебелината на стената на седалковата тръба ще се овеличи и така ще бъде още по-трудно и според мен трябва точно обратното да се охлади до минусова температура за да се свие метала ... не съм сигурен дали ще стане.
Страхът и болката са илюзии на ума.
Аватар
mi6o92

Рейтинг: 1096

Re: заседнало колче

Мнениеот Watanabe » Чет Апр 26, 2012 4:44 pm

Включих се и аз в тази сага със спеклите колчета. Снощи пръскахме с WD, въртяхме насам- натам с един чешмеджийски ключ- и микрон не помръдва. :angfire:
Днес атакувахме с пистолет за горещ въздух по външната тръба- след около 1-2 минути + последни напъни с ключа и най- накрая мръдна. :bouncy:
Watanabe

Рейтинг: 1606

Мнениеот melbata » Пет Апр 27, 2012 8:20 am

И така, няколко години по- късно....

В крайна сметка да, извадихме колчето, много бой с голям чук - 5кг директо върху колчето, така няколко месеца на почивки, няма майтап, пръскане със съответните всяаккви спрейове за раздвижване -wd40, и всякакви други, от горе и вътре в рамката ако има уши за бидон под седалката, моята има, греене с пистолет докато почне да припуква и съответното охлаждане със студена вода после - безуспешно на пръв поглед но може би спомогнало за крайния резултат месец по-късно. И накрая метода с голямото менгеме, ГОЛЯМО, хванато с ботове за едно пале, варху което бяхме стъпили за да не мърда, стегнахме колчето в него, без седалката, така, че цялото колело да се държи на него и след 1-2 дена обилно попържане и тн успяхме. Колчето се стяга с менгемето докато почне да се мачка, естествено после заминава в кофата или остава за спомен :)
melbata

Рейтинг: 1160

Мнениеот melbata » Пет Апр 27, 2012 8:22 am

ПС - а и това с чешмеджийския ключ го пробвахме, даже комбинирано с бой с големия съветник и спрей, без успех :)
Само менгемето даде резултат, макар, че ако бяхме почнали директно с него не се знае дали нямаше да се скъса колчето, то се усукваше бая здраво преди да отпусне.
melbata

Рейтинг: 1160

Предишна

Назад към Веломеханик