V-Brake vs. дискова спирачка

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

V-Brake vs. дискова спирачка

Мнениеот zl0b40 » Сря Май 02, 2012 1:43 pm

Здравейте на всички!
Извинявам се, ако темата се повтаря или е в грешния раздел, но не намерих това, което ме интересува конкретно.
Искам да си взема ново колело и след като почетох малко тук стигнах до извода, че ми трябва конбинирано колело за планинско и градско каране. Спрял съм се на DRAG ZX-2. Обаче този модел има два подмодела - с v-brake спирачки и на двете колела или дискова отпред и v-brake отзад.
Въпросът ми е коя комбинация е по-добра и съответно защо? Стува ли си да се дават около 60лв. отгоре за дисковата? И въобще какви са предимствата и недостатъците на двата вида спирачки?

Питането ми може да ви се стори глупаво, но съм нов и си нямам никаква идея, а и знанието идва с питане.
Благодаря на всички отзовали се.
zl0b40

Рейтинг: 1200

Re: V-Brake vs. дискова спирачка

Мнениеот taurus13 » Сря Май 02, 2012 2:05 pm

Правилната спирачка за планинско каране е дисковата - не зависи от кривенето на шината, нито от чистотата и, не износва накладки при мокро време. От там насетне всичко е в подробностите, щото има толкова видове дискови спирачки и накладки за тях, че все едно са съвсем различни спирачки. V-образните спирачки иначе имат добра спирачна сила, поради мястото на което контактуват с колелото - външния диаметър, но пък и лесно се разрегулират.
Ако взимаш дискова спирачка нека е поне механична ББ7 или прилична хидравлика. В питането си, не си ни споделил кой модел е въпросната предна спирачка на ZX2, а на нас не си се търси, така че засега толкова. :)
Мога да ти споделя, че преди време си закупих един велосипед с предна дискова хидравлична Tektro Auriga и не останах доволен никак от нея - лесно загряваше и протече уплътнението между двете части от които е сглобена спирачната машинка, а аз всъщност не съм я карал кой знае колко душмански, тъй като това си беше един XC велосипед. Впоследствие смених задната V-образна със Шимано М535 хидравлика, която е среден клас и бях в пъти по-доволен.
Ако взимаш хидравлика, имай предвид, че има два вида течности, които се ползват - ДОТ и минерално масло - има разлики.
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот zl0b40 » Сря Май 02, 2012 2:27 pm

taurus13 написа:...не си ни споделил кой модел е въпросната предна спирачка на ZX2, а на нас не си се търси, така че засега толкова...

Ето спецификите на дискова + В-Брейк и само с В-Брейк
zl0b40

Мнениеот taurus13 » Сря Май 02, 2012 3:26 pm

Передимството да вземеш това с дисковата спирачка е само наличнието на главина за диск. Ако вземеш това с V-спирачката, после ще сменяш главина и ще пренаплиташ капла. Спирачката е нисък клас, но винаги можеш да я продадеш за някой лев, докато е нова и да монтираш по-добра. И все пак зависи дали ти е необходима.
Като цяло пък велосипеда е нискък клас и ако решиш да караш по-сериозно, вероятно ще смениш целия байк, така че може и да е по-разумно да вземеш това с V спирачка - поне аз така бих постъпил.
Изобщо ако смяташ да караш в планината, прицели се в по-висок клас велосипед, защото пътя на подмяната на части, води до голям преразход на средства. Ако ще го караш в града и тук там по някой черен път, засега това ще ти свърши работа...поне докато апетита не ти се увеличи. :)
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот Insight » Сря Май 02, 2012 3:42 pm

Ако не смяташ да караш в мокро и кално - В-Брейка си е ОК.... поне аз не бих се замислял.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот zl0b40 » Сря Май 02, 2012 3:54 pm

Благодаря ви за помощта!
Сега вече си отговорих на въпроса кой тип спирачка е мен - V-Brake. Смятам да карам повече на асфалт, може да се случи и да сляза от него, но ще е в по-редки случаи.
Така че си спестявам тези 50лв от дисковата спирачка за аксесоар(и).
zl0b40

Мнениеот M1010X » Сря Май 02, 2012 4:56 pm

zl0b40 написа:Така че си спестявам тези 50лв от дисковата спирачка за аксесоар(и).

Ако се чудиш какви - каска и ръкавици :)
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Назад към Общ форум