Избор на помпа.

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на помпа.

Мнениеот TiratroN » Сря Май 02, 2012 12:18 pm

Здравейте.
Помпи на магазина много, желание да се набутам - малко :)
Преди месеци си бях купил двойнопомпеща помпа за около двайсетина лева (не си спомням цената - като се ядосам и забравям) , която не можа да напомпи и една гума защото се счупи. Не съм я сменял , защото се счупи след месец, и не ми се иска да се карам с тия в магазина.

Препоръчайте ми нещо. Днес гледах помпи за около 30 лв. които бяха много добри, но ... ако за 20 няма да има особена разлика за какво да давам 30?
TiratroN

Рейтинг: 1225

Re: Избор на помпа.

Мнениеот nismo8 » Сря Май 02, 2012 12:47 pm

Хубаво е ако караш ХС, помпата да има опцията за закачане към рамката. Аз съм с такава вярно е, че клони към 40-те лева, но съм много доволен от нея. Няма да сбъркаш ако я вземеш :)
Аватар
nismo8

Рейтинг: 1214

Мнениеот taurus13 » Сря Май 02, 2012 1:22 pm

За мен лично здравата помпа се оказа една Lezyne от CNC фрезаован алуминии с външен маркуч, който се прибира в тялото на помпата. След като смених разни недоразумения от типа телескопи и двойнодействащи, реших че искам проста и надеждна помпа, която да не ме изоставя из планината. Въпросната Lezyne се оказа правилната и вече 3 години помпам с нея без никакви проблеми. Маркуча и е обратим - става и за френски и за авто вентили. Предпочитам помпа с маркуч, тъй като тези с фиксирана глава ме ограничават като начини на държане на помпата, а и късат лесно френските вентили. Уплътнението е само един О-пръстен, който лесно може да бъде сменен при нужда.
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот kotseto » Сря Май 02, 2012 3:48 pm

+1 за Lezyne, родих се с нея! Цената и обаче беше нещо като 50-60 лева (ако помня правилно :))
kotseto

Рейтинг: 1380

Мнениеот joropc » Сря Май 02, 2012 8:20 pm

kotseto написа:+1 за Lezyne, родих се с нея! Цената и обаче беше нещо като 50-60 лева (ако помня правилно :))

+1
Това е помпата!
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот nismo8 » Сря Май 02, 2012 8:33 pm

Аз пък съм забравил, да кажа кво препоръчвам :crazy: Та ето я и нея http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 480/lang.2
Аватар
nismo8

Рейтинг: 1214

Мнениеот aiako » Сря Май 02, 2012 8:49 pm

Аз съм с една от лидъл, 20 тина пъти съм помпал с нея - няма проблем. До 2,5 атмосфери си ги помпам - после на бензиностанцията.
Аватар
aiako

Рейтинг: 1276

Мнениеот dob111 » Сря Май 02, 2012 9:25 pm

Верно тия помпички, които са без маркуч и се държат на спиците късат яко френските вентили и съответно късат нерви. Освен това съм с гума Racing Ralph и трудно излиза на шината, което изисква да се напомпа хубаво гумата. А и нямам у дома стационарна помпа.

Ще публикувате ли линк към помпичката с маркуч, която споменахте?
ред: за това ли http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=623 става на въпрос?
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот Ozzie » Сря Май 02, 2012 9:30 pm

http://www.amazon.com/Lezyne-HV-Drive/dp/B003ABUBX2
Това е HIGH VOLUME модела.
Има и HIGH PRESURE (HP).
Имаше ги преди време в "Нико Байкс", вероятно и в други нашенски магазини.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот taurus13 » Сря Май 02, 2012 10:01 pm

Има ги тия помпи в различни размери и разцветки. Преди няколко месеца имаха и в магазина на Максбайк такива, макар че в интернет магазина им и помен няма от раздел помпи. :lol:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот kotseto » Чет Май 03, 2012 8:37 am

taurus13 написа:Има ги тия помпи в различни размери и разцветки. Преди няколко месеца имаха и в магазина на Максбайк такива, макар че в интернет магазина им и помен няма от раздел помпи. :lol:

и сега имат, мернах такава преди седмица там.
kotseto

Рейтинг: 1380

Мнениеот TiratroN » Нед Май 06, 2012 11:24 pm

Преди малко извадих от шкафа моята злополучна помпа за да и видя модела.
...няма модел. Алуминий и пластмаса без абсолютно никакви надписи по нея. Супер зле направена. Даже и пада едната гривничка.
Странното е че устройството и е такова, че ако помпиш трябва много да внимаваш да не я кривиш когато е извадена докрай. В противен случай... случаят е доста противен. "Буталото" с два О-пръстена е пластмасово и е набито в алуминиевата тръба .Точно там се е счупила пластмасата. Не съм помпил и един път с нея- просто правих сухи тренировки и бум.

Гледам помпата която ми препоръчвате и се двоумя дали си заслужава да е с маркуче. Имам неприятни спомени от прегрети при помпене маркучи, които се пречупват или излизат от металните накрайници... и все такива лоши случки.От друга страна - да натискаш върху неподвижния вентил не е хич здравословно за него. Че то в първия момент може да се парира натиска, ама като е изморен човек и не му е много до концентрации. Да не говорим пък ако се намесят и нерви :)
Дайте малко отзиви за маркуча и да видим дали ще я купувам :)
TiratroN

Мнениеот taurus13 » Пон Май 07, 2012 12:59 am

Е, не съм имал проблеми с маркуча за 3 години. Накрайниците не излизат, маркуча е плътен и не се е скъсал. По принцип обаче, когато се помпи с такава помпа, се иска малко култура на помпане - аз затова не си давам помпата на случайни хора. Когато се помпа с маркучна помпа, не трябва да огъваш и дърпаш маркуча на всеки тласък. Важно е да се избере правилна позиция на помпане. Най-добре става, когато вентила е близо до земята, а помпата се подпира на коляното. Баси..сега трябва и клипче да правя - как да помпаме правилно, че маркуча да изкара дълго. Освен това от време на време е хубаво да се разглобява и почиства помпата, след което да се намазва тънко с грес.
АКо трябва да бъда честен, на моята помпа и открих един недостатък - О-пръстена, който уплътнява накрайника на маркуча към тялото на помпата, при дълго помпане и нагряване омеква и понякога започва да изпуска, тъй като се деформира. То това не е болка голяма - отвиваш малко резбата и отново завиваш, но пък е досадно, поради което аз го смених с по-твърд. :)
По принцип Lezyne предлагат и резервни маркучи, но предполагам че у нас нямат наличности.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Jaboka » Пон Май 07, 2012 6:59 am

Пф и до днес си помпам с една помпичка купувана от Джъмбо преди сума време.Имах същата подарък преди това която пак ползвах 4-5 години но й изядох уплътнението от много кривене по вентила - нищо което ме може да се оправи с изрязана лентичка от някой стар балон , открих че от един michelin на който скъсах вентила става най-добре.
...хванало го е бавното.
Аватар
Jaboka

Рейтинг: 1345

Мнениеот Admin » Вто Май 08, 2012 11:45 am

Помпата на Lezyne и аз мога да я препоръчам безрезервно - 4 години вече я ползвам. За тази става въпрос: http://mtb-bg.com/index.php/products/test/350-test0051 , размер М.
Сега като прочетох пак статията, на база на дългогодишната употреба бих добавил още няколко неща:
1. За толкова време помпата не е "мръднала" - всичко й е наред, включително маркуча. За мен лично това напълно оправдава по-високата й цена, защото този продукт се доказа при мен като изключително надежден и с много добро качество. През 2008 г. все още не е имало как да го знам със сигурност.
2. Помпата е много ефективна - през тези години ми се е налагало понякога да ползвам и помпи на приятели, но малко са били тези, които да надуват гумата до желаното налягане толкова бързо.

Разбира се, това не е единствената хубава и качествена помпа на пазара, но при нея доста плюсове са съчетани в едно и след толкова много време все още са налице.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот TiratroN » Сря Май 09, 2012 8:25 am

taurus13 написа:Е, не съм имал проблеми с маркуча за 3 години. Накрайниците не излизат, маркуча е плътен и не се е скъсал. По принцип обаче, когато се помпи с такава помпа, се иска малко култура на помпане - аз затова не си давам помпата на случайни хора. Когато се помпа с маркучна помпа, не трябва да огъваш и дърпаш маркуча на всеки тласък. Важно е да се избере правилна позиция на помпане. Най-добре става, когато вентила е близо до земята, а помпата се подпира на коляното. Баси..сега трябва и клипче да правя - как да помпаме правилно, че маркуча да изкара дълго. Освен това от време на време е хубаво да се разглобява и почиства помпата, след което да се намазва тънко с грес.
АКо трябва да бъда честен, на моята помпа и открих един недостатък - О-пръстена, който уплътнява накрайника на маркуча към тялото на помпата, при дълго помпане и нагряване омеква и понякога започва да изпуска, тъй като се деформира. То това не е болка голяма - отвиваш малко резбата и отново завиваш, но пък е досадно, поради което аз го смених с по-твърд. :)
По принцип Lezyne предлагат и резервни маркучи, но предполагам че у нас нямат наличности.

Спокойно- няма нужда от клипче. Знам как да помпя с маркуче без да го прегъвам. Не съм идиот , а и разбирам от физика достатъчно за да знам какво правя :) Вярно - има хора които вършат нещата погрешно и въобще не се усещат. Аз не съм от тях.
Дори мога аз да направя клипче ;)

Admin написа:
Разбира се, това не е единствената хубава и качествена помпа на пазара, но при нея доста плюсове са съчетани в едно и след толкова много време все още са налице.

Винаги има нещо което е по-добро от останалите. Обичам да купувам точно него :)

А каква е разликата между "Lezyne Alloy Drive" и "Lezyne HV Drive"
TiratroN

Мнениеот barcode_hc » Пет Авг 10, 2012 2:47 pm

За да не отварям нова тема, направо ще пиша тук. Та, някой има ли впечатление от тази помпа:

http://www.xlc-parts.com/produkte_detai ... etail.html

Гледам, че се продава и в България за около 40 лева и ми е грабнала окото засега. Малко ме гложди това, че с оглед на цената като има манометър и двупосочна система за помпане, може би не е особено добър вариант (евтина, имайки предвид функциите) и евентуално би било по-добре за още 15-20 лева отгоре да си взема Lezyne... :dontknow:
Аватар
barcode_hc

Рейтинг: 1202

Мнениеот darki » Пет Авг 10, 2012 3:14 pm

barcode_hc написа:За да не отварям нова тема, направо ще пиша тук....

Тук е писано за помпата:

viewtopic.php?f=3&t=117045&p=861820&hilit=+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0#p861820

Nocturne » Sat Jul 07, 2012 8:30 am
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот barcode_hc » Пет Авг 10, 2012 9:02 pm

Ясно, благодаря. :beer:
Аватар
barcode_hc

Рейтинг: 1202

Назад към Общ форум