от THEZOGGO » Чет Май 03, 2012 11:08 pm
@xapubg
Първо сори. че се включвам в темата извинявам се за което.
Темата за карането с каска, е разискван многократно във форума и са изписани десетки страници на тема "Защо, как и по какъв начин" що се отнася до велосипдната каска, в нейните различни модели, предназначени за различни стилове в колоезденето и прочее.
Никой не може да бъде накаран да кара с каска, това е факт, но както по-горе писаха, в някои групи които се събират да карат велосипед в планината, каската е задължителна и ако не дойдеш с каска например, просто биваш игнориран и това е. Ти си карай до групата карачи, но ако никой не ти обръща внимание, пак си сам.
Дали каската задължително трябва да струва 400 лв или 4, това е без значение. Факт е, че е по-добре да караш с каска, отколото без. А защо е факт? има предостатачно материал както снимков така и видео на тази тема.
Дали караш в парка или в планината, няма никакво значение. Дали на мен си ми батко или не, моите уважения не те познавам, не мисля, че съм по-добър карач от теб, не мисля, че колелото ми е по-хубаво, и не мисля, че местата на които карам са по-интересни и по-вълнуващи от тези на които ти караш.
Знам само, че когато аз карам с каска, а ти без, най-малкото аз давам повече положителен пример на остналите колоездачи, да речем на подрастващите.
Когато аз карам с каска, да речем такава от 30 лв. част от моята глава е защитена, да речем 20 %, а ти ако караш без каска си защитен на 0 %. Дали караш така, че да ти трябва каска не знам, нямам и идея колко опит имаш, може да е повече от моя. Предполагам, че знаеш, че миг невнимание, при скорост от 5 км с велосипед, може да ти донесе стабилна травма на главата. А ако не знаеш, вече си наясно. Караш в парка? О.к. това е много хубаво, там човек се разсейва повече от колкото в планината, в това съм убеден, закачаш някой бордюр по невнимание с 5 км в час, влизаш в краш секшъна. Движиш се с 5 км в час, блееш си на някъде и си казваш "Еее, каква убава разходка, спокойна, времето приятно, абе направо си е чудно в парка." и хоп в следващия момент поглеждаш напред и има оставен бетонно кошче за боклук или пейка по средата на алеята по която караш. Мен лично адски ме е страх да карам в парка, там съм по концентриран и от каране в планината.
Носенето на велосипедна каска, е както казах собствен избор, за нея няма закон, както за светлините по колелото или за велосипедната светлоотразителна жилетка.
Искрено ти пожелавам, никога да не разбереш защо трябва да караш с каска.
Гледам, че казваш:
"ама нейсе за това са форумите, пък и в спора се ражда истината все пак"
Ами ние и да си обсъждаме, човек ако мисли по един начин почти невъзможно е да му бъде променено мисленето.
Вече 40 мин си загубих да напиша този пост. Гола жена ме чакаше в леглото, разсърди се, че не й обърнах внимание, а седнах да пиша некви неща във форума и вече заспа, след 8 часа съм на работа, но тва разбира се са си мой проблеми. Мисълта ми е, че въпреки загубата на време, поста ми поне малко да е бил разбран правилно. А именно, по добре с каска, отколкото без.
И да, по баирите нагоре също си трябва каска, имам опит с карането по тесни пътеки нагоре и от едната ми страна да има дере, в което поради, невнимание и други фактори съм падал, че и съм се търкалял по камъните надолу.
Лека и успех в карането на велосипед.
Едит:
Докато си пускам мнението, видях, че PtD е отговорил, така, че май темата започва да бъде чепата, ще има спорове и прочее.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer