...по-крехки и фини продукти, които са скъпи и не толкова дълготрайни..
Exorcist написа: Доколото си спомням от четеното тук, Анелия кара от миналата година с 2х10, разрови се за впечатленията й.
Анелия написа:Exorcist написа: Освен това липсата на индикатор на командите съвсем те освобождава от това да ги мислиш.
Rtor написа:Искам да попитам в момента тази система (2X10) има ли сериозна алтернатива, която да е по-надеждна и малко капризна (в смисъл да не изисква прекалено сериозна поддръжка)?
rarekin написа:Най-малкия малък венец отпред на 3x9 е 22.
На теория 22x34 е малко по ниска предавка (0.647) от 24x36 (о.666).
Всъщност и в най-горния и най-долния диапазон предавките на 3x9 са превъзхождащи тези на 3x10 и с доста тези на 2x10.
То за различните терени и предпочитано каране различни неща са си "най-добри". На такива като мен, на които карането ни е по хубави баири, с лоши метеорологични условия или с много насечен терен, не им изнася да минат на 2x10 или дори на 3x10. При кофти време много лесно се пълнят 10-ките касети. Да не говорим, че не виждам кой знае какви ползи по отношение на предавките.
Сигурно на състезателите/мощните велосипедисти 2x10 им е добре. На загрижените за 100 -тина грама сигурно също.
Анелия написа:Е, понякога за кратко се озовавам с веигата на голямата плоча и голям венец, но то и така си върви колелото, явно е foolproof системата
Анелия написа:Иначе си включвам най-големия венец и си цъкам лекичко нагоре с темпо
rarekin написа:Анелия написа:Иначе си включвам най-големия венец и си цъкам лекичко нагоре с темпо
![]()
![]()
![]()
vafi написа:Понеже обмислям покупка на подобна система и събирам впечатления - доколкото съм разбрал на командите няма визуализация на това къде си така ли ?
В началото, когато минах на 2х10 ми се струваше, че нямам достатъчно малки скорости и на баира ми беше трудно.
xcII написа:@АнелияВ началото, когато минах на 2х10 ми се струваше, че нямам достатъчно малки скорости и на баира ми беше трудно.
Ако под "малки" предавки разбираш "ниски", което предполагам че разбираш щом говориш за качване (а не спускане), то съм доста изненаданСпоред мен очевидно идеята на системата 2x10, в сравнение с 3x9, е да има повече възможности за ниски предавки, за да се катерят баири по-лесно и да се спести някакво тегло.. Стана ми интересно това твое усещане, защото ако като събера парички за втори байк, то определено мисля че ще е 2x10.
Анелия написа:На старото ми колело малката плоча ми беше 24 зъба, а големият венец отзад: 32. На 2х10 малката плоча ми е 28, а големият венец: 36, така че идвам от по-леки предавки..
xcII написа:Би ли споделила какви са основните ти причини да смениш системата тогава...
Разбирам, теглото на байка пада, но се вдига усилието в предавките, трудно е да се правят директни сравнения, но вече виждам логикаАнелия написа:Причината е, че смених цялото колело основно заради теглото и заради концепцията...
evilzet написа:.... иска по-чести смени на касета и вериги
joropc написа: още когато системата е нова се закупи втора верига, и през 500-600 километра веригите "въртят".
Само да кажа, че се срещат продуктови линии 3х9, които не са точно в "най-ниския ценови клас". А и като качество на изработка не отстъпват на някои от налаганите в момента на пазара х10 системи. Виж за развитието си напълно прав. Но сигурен ли си, че след 2 години 2х10 няма да бъдат изоставени, защото са морално остарели и фирмите да налагат 1х12 например?Rtor написа:Ами всъщност под алтернатива имах в предвид подръжка на продуктови линии не само в най-ниския ценови клас. Не знам да се развиват старите системи. Така че май няма много място за преценка. Взимаш това което налага пазара...kaliopo написа: Всеки сам си преценява.
joropc написа:evilzet написа:.... иска по-чести смени на касета и вериги
Което всъщност до голяма част се елиминира, ако още когато системата е нова се закупи втора верига, и през 500-600 километра веригите се "въртят".
Ами всъщност под алтернатива имах в предвид подръжка на продуктови линии не само в най-ниския ценови клас. Не знам да се развиват старите системи. Така че май няма много място за преценка. Взимаш това което налага пазара...kaliopo написа: Всеки сам си преценява.
Plamen_EM написа:Лично аз винаги съм се чудил за какво е най-малката плоча отпред, когато са три. За типа каране на автора 2х10 си му е идеална. Не мисля, че 2х10 е някакво маркетингово решение. По-скоро съм съгласен с колегата по-горе, че 3х10=30 и 30 скорости звучи "много яко".
За въртенето на няколко вериги. Идеята е, че веригата се разтяга, което води до преждевременно износване на венците. Когато се въртят две или три вериги се удължава живота на верижния тракт.
botroid, не разбрах какво искаш да кажеш с тези цифри, които цитира. Не разбрах и каква връзка имат курбелите при смяната на верижния тракт. Защото при тях ти е най-голямата цифра.
П.П. Стотина лева струва голямата плоча за ХХ.
Назад към Продукти за крос-кънтри
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта