По голям шок - възможно ли е?

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

По голям шок - възможно ли е?

Мнениеот novice » Вто Сеп 06, 2005 10:17 pm

Здравейте, байкъри!
Аз съм начинаещ карач, който като повечето от вас е много запален по любимия спорт и от известно време насам събирам части за да си сглобя някаква по-добра машинка(според моите възможности разбира се).Та попрочетох някои неща и мисля, че този форум е наистина най-доброто място в бг-нет пространството, където начинаещ карач като мен може да получи необходимата му информация и то от опитни карачи.
Наскоро си купих алуминиева рамка втора употреба(като тази на unbekkant http://store2.data.bg/unbekannt/RAM-1.jpg ), която според предишния си собственик е подходяща за лек FR.Но понеже доколкото четох и други теми във форума за тази рамка, тя побира макс 150мм шок, а с по-голям се променя геометрията и средното движение отива много високо, се чудех следното:дали не може да се сложи платформен шок 165мм, а за да се избегне повдигането на средното движение, отзад вместо 26' да се сложи 24' капла/гума?Т.е. дали по този начин ще се реши проблема с намаляването на стабилността? Наблюдавал съм DH велосипеди с подобна пропорция между предно/задно колела, но се чудя дали тази комбинация би вършила работа при тази конкретна FR рамка, за да и сложа по-голям шок?
Благодаря на всеки, който помогне с опита си!
ПС:И моля ви не се смейте вного ако греша нещо някъде!Четох много за конкретната рамка тук, но все пак съм начинаещ, а и по моят въпрос нямаше почти нищо.
Изображение
Аватар
novice

Рейтинг: 1960

Мнениеот elfa » Вто Сеп 06, 2005 10:34 pm

Аз лично не бих се мъчил,хората са я измислили рамката за 150мм шок,а пък ако стане това дето си го намислил откъде ще си намериш прилична гума за 24' капла.Ако искаш пробвай но не ти го препоръчвам, но все пак виж и други мнения.Аз имам подобен проблем ,искам да сложа 190мм шок на рамка Drag F4 ама доста хора викат че работата ще тръгне на зле,но май ще се примиря в скоро време!
elfa

Рейтинг: 1705

Мнениеот hlebarka » Вто Сеп 06, 2005 10:55 pm

[quote="novice"]
Наблюдавал съм DH велосипеди с подобна пропорция между предно/задно колела, но се чудя дали тази комбинация би вършила работа при тази конкретна FR рамка, за да и сложа по-голям шок?
[/quote]

Конкретната рамка не е FR, а XC рамка. Няма смисъл от занимания с амортисьора и размера на задното колело.
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Рейтинг: 2000

Мнениеот Shady™ » Вто Сеп 06, 2005 11:02 pm

[quote="elfa"]

откъде ще си намериш прилична гума за 24' капла.[/quote]

OT: velomania - gazzalodi JR 2.6 24` za ~80lv ;)
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Мнениеот I need money » Сря Сеп 07, 2005 9:42 am

Pi4 az sam s sa6tata ramka Ram fr 2002 i iskam da slagam s6ok 200mm i znam 4e ne moje da se pobere zatova 6te se obarna kam zavar4ik koito triabva da mo rezne 4ast ot ramkata za da se pobere i da ba4ka super.NO PREDOPREJDAVAM RABOTATA S RIAZANETO NA RAMKA E MNOGO RISKOVANA:bulb:
I need money

Рейтинг: 1741

Мнениеот did » Сря Сеп 07, 2005 9:48 am

[quote="I need money"]

....NO PREDOPREJDAVAM RABOTATA S RIAZANETO NA RAMKA E MNOGO RISKOVANA:bulb:
[/quote]

Ами, рискована! Не е бе. Просто трябва да ползваш предпазни очила докато режеш, да не ти влезе стружка в окото. Ако се страхуваш сам да си я отрежеш, свиркай! Имам достатъчно добър ъглошлайф.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот I need money » Сря Сеп 07, 2005 11:04 am

Niamam predvid radotata s 6laifa a predvaritelno da si is4islil vsi4ko za6toto moje da si prebe6 ramkata edinpat zavinagi:bawling:.I ne samo s 6laifa e rabota sled tova triabva da ti se zavariat novi darja4i za 6oka.
I need money

Мнениеот Brave » Сря Сеп 07, 2005 11:25 am

Най-вероятно, ще си унищожиш рамката. Лошото е, че може и друго да си унищожиш - например главата. Алуминия се заварява трудно и трябва да попаднеш на наистина качествен майстор, за да не стане още същия ден на парчета "подобрената" рамка. Освен това алу-то, има гадния навик да се уморява на местата, с напрежения, и след като рамката е карана вече дълго, подобни упражнения, може да са последния пирон в ковчега й.
Brave

Мнениеот did » Сря Сеп 07, 2005 1:07 pm

[quote="Brave"]

Най-вероятно, ще си унищожиш рамката. Лошото е, че може и друго да си унищожиш - например главата. Алуминия се заварява трудно и трябва да попаднеш на наистина качествен майстор, за да не стане още същия ден на парчета "подобрената" рамка. Освен това алу-то, има гадния навик да се уморява на местата, с напрежения, и след като рамката е карана вече дълго, подобни упражнения, може да са последния пирон в ковчега й.
[/quote]

Споко ве пич! Явно на I need monkey [url=http://www.bikedir.com/usr/did/phys.html]физиката[/url] и инженерстването са му втора природа. Тва съпромат, тва теория на металите, тва геометрии на разни рамки... Всичко знае човека, само един стругар му трябва да му [i]запои[/i] рамката! Другото го е измислил.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот novice » Сря Сеп 07, 2005 1:26 pm

Здравейте!
Благодаря за съветите ви!Странно защо са ми казали, че това е рамка за ФР, след като е за ХС.
До рязане едва ли ще стигна, защото, I need money, мисля си, ако изрежеш двете планки, подпиращи тръбата, на която е заварена тръбата на седалката(малко сложно стана, но няма как другояче да го обясня), т.е. планките на които се хваща шока има опасност при по-сериозно друсване, да ти се счупят всички тръби, държащи седалката;)(според мен е така, но нека и други се изкажат по въпроса)И един въпрос - в темата за заварчик казваш, че си побрал 175мм шок - как стана?Ряза ли нещо, защото на мен и 175мм шок ми стига.
И един въпрос към hlebarka - защо да не си заслужава тунинга на една ХС рамка?И дали описаният от мен начин в първият ми пост няма да постигне желаният резултат?
Благодаря на всички, които помагат с опита си!
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот bikerider » Сря Сеп 07, 2005 3:22 pm

На първо място - ЗАЩО ти е по-голям шок. Това не е концерт по желание, рамките се проектират с някаква идея зад проекта. Просто ей така да си смениш шока с по-голям - не виждам смисъл.

Това наистина е рамка за XC, може би и за AM донякъде. Окачването е едно от най-елементарните и няма нищо да се регулира като коефициенти и така нататък. Избий си от главата "по-голям шок = повече ход". Хода ще се увеличи, но ще платиш много по-висока цена. Няма да се впускам в подробности, че нямам време, но обмисли ВНИМАТЕЛНО, дали ти трябва по-голям шок или по-ХУБАВ.

Лично за мен по-качествен ход е по-ценна придобивка от повече ход.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот hlebarka » Сря Сеп 07, 2005 3:22 pm

[quote="novice"]

И един въпрос към hlebarka - защо да не си заслужава тунинга на една ХС рамка?И дали описаният от мен начин в първият ми пост няма да постигне желаният резултат?
Благодаря на всички, които помагат с опита си!
[/quote]

Ами, май щото рамките са така направени, че да вършат работа според предназначението си, т.е. да не се налагат подобрения. И щото тоя "тунинг" обикновено е с намерение от ХС рамка да се направи ХС рамка с ход на окачването като на DH рамка (за да се кара DH, естествено) При което е вероятно рамката да се строши (не задължително в зоната на "тунинга"), защото единственото DH в нея е увеличения ход.

Според мен единствената смислена промяна в такива случаи е да се сложи по-добър амортисьор със съответната дължина, или по-добри лагери или втулки и други подобни.
Аватар
hlebarka

Мнениеот bikerider » Сря Сеп 07, 2005 3:30 pm

мда, споделям мнението ти и не преставам да се удивлявам на склонността на хората да си пилеят парите за глупости, вместо да побачкат и да си вземат това което искат.
Аватар
bikerider

Мнениеот TOYAGA » Сря Сеп 07, 2005 5:33 pm

[size=167][i][b]"...по-качествен ход е по-ценна придобивка от повече ход..."[/b][/i][/size] :agree::beer:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот I need money » Сря Сеп 07, 2005 5:54 pm

Abe praviste no ako se prebe tazi ramka imam edna rezerva.Spoko.6te pi6a kakvo e stanalo kato e gotova.
I need money

Мнениеот mih » Сря Сеп 07, 2005 5:58 pm

[quote="I need money"]

Abe praviste no ako se prebe tazi ramka imam edna rezerva.Spoko.6te pi6a kakvo e stanalo kato e gotova.
[/quote]

а резервни крайници/резервен живот имаш ли?!
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот ортопед-травматолог » Сря Сеп 07, 2005 6:01 pm

[quote="I need money"]

Abe praviste no ako se prebe tazi ramka imam edna rezerva.[b]Spoko[/b].6te pi6a kakvo e stanalo kato e gotova.
[/quote]

а, ний сме спокойни бе. не бързаме! има и други пациенти, трима чакат пред вратата в момента даже.
ортопед-травматолог

Рейтинг: 1200

Мнениеот I need money » Сря Сеп 07, 2005 6:04 pm

Normalno ramkata moje da se raztvori do 175.No da pod4ertaia ramkata napravo si e tvarda.Triabva da se Izreje savsem malka 4ast ot darja4a na 6oka pod sedalkata.No razberete stanalo mi e ne6to v mozaka i iskam kolkoto se moje pove4e .Abe do max 6te izma4a ramkata.:lolup:
I need money

Мнениеот ортопед-травматолог » Сря Сеп 07, 2005 6:08 pm

[quote="I need money"]

No razberete stanalo mi e ne6to v mozaka i iskam kolkoto se moje pove4e [/quote]

мдаа. все още не сте за мене.
по-скоро сте за колегата Иванов от третия етаж, но той е скъпоплатен специалист-психолог и с тоя ник не знам дали ще можете да си позволите неговата терапия.
ортопед-травматолог

Рейтинг: 1200

Мнениеот bikerider » Чет Сеп 08, 2005 10:01 am

хахахахахаха, кефиш :hbang::hbang::hbang::thumb::bowdown::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:
Аватар
bikerider

Мнениеот tuba » Чет Сеп 08, 2005 3:36 pm

Мадмм май на повечето хора им идва в главата че не е нужно да плащат тези огромни суми като може с относително малка модификация да "ъпгреиднат" по-евтин компонент до "следващото ниво".
Аз си мисля че цената не е правопропорционална на качеството и с всяка по-хува серия цената скача с много тоест плащаш много а получаваш малко подобрение.
Бидейки обеден в това сам съм правил подобрения. Обаче собствения ми опит ме е научил че подобни подобрения в последствие са точно местата с който имаш проблеми.
Та ти може да имаш резервна рамка и картината да не е апокалиптична чак и да не се пребиеш и потрошиш. Достатъчно е просто подобрената ти рамка да те остави насред планината и да побуташ 20тина километра веднъж и ще ти мине.
Понеже на някой от нас това се е случвало се опитваме да те посъветваме да не го научипш и ти по най-трудния начин. Пък ти ако искаш ...
tuba

Рейтинг: 1700

Мнениеот novice » Чет Сеп 08, 2005 8:55 pm

bikerider, питаш защо ми е по-голям шок на тази рамка?Ами много просто - 1см по-дълъг шок прави още около 4см движение на задницата.Дори и да не карам тази рамка вън от предназначението и', а именно ХС, мога да я счупя заради свършване хода на шока(и зверският удар произтичащ от това), защото по софийските улици има безброй дупки от по над 20 см дълбочина...Казваш да побачкам малко, за да си купя каквото искам...е, аз искам РАМ ДХ, обаче не ми е по възможностите в следващата година и 1/2...а междувременно трябва да е кара нещо, нали?Иначе благодаря за съветите на всички!
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот hlebarka » Чет Сеп 08, 2005 9:19 pm

[quote="novice"]

bikerider, питаш защо ми е по-голям шок на тази рамка?Ами много просто - 1см по-дълъг шок прави още около 4см движение на задницата.Дори и да не карам тази рамка вън от предназначението и', а именно ХС, мога да я счупя заради свършване хода на шока(и зверският удар произтичащ от това), защото по софийските улици има безброй дупки от по над 20 см дълбочина...Казваш да побачкам малко, за да си купя каквото искам...е, аз искам РАМ ДХ, обаче не ми е по възможностите в следващата година и 1/2...а междувременно трябва да е кара нещо, нали?Иначе благодаря за съветите на всички!
[/quote]

Моля, няма защо! Големи дупки има, верно, как живея с шосейно колело за градско каране, не знам.

Кажете, как да сложа шок на шосейка? Ша се самообеся! Зверско.
Аватар
hlebarka

Мнениеот PtD » Чет Сеп 08, 2005 11:56 pm

[quote="hlebarka"]

Моля, няма защо! Големи дупки има, верно, как живея с шосейно колело за градско каране, не знам.

Кажете, как да сложа шок на шосейка? Ша се самообеся! Зверско.
[/quote]

Режи тръбите, брат! С тия дупки по 20 (!) сантиметра друго не ти остава.

Тия самоубийци с твърдаците не ги разбирам направо, как могат да карат без окачване по тоя лунен пейзаж. А някои мазохисти направо си се и кефят!:bigeyes:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот halcor » Пет Сеп 09, 2005 8:51 am

Мани ги тия самоубийци, бре. Трябва да се забрани със закон карането на тъврдак. А съм чувал, че дори по Витоша ходели, на по-отворени и от джакасс се правят.
Аватар
halcor

Мнениеот did » Пет Сеп 09, 2005 9:19 am

[quote="PtD"]

Тия самоубийци с твърдаците ...[/quote]

[color=red][size=167][b]PtD, плашиш ме![/b][/size][/color]

Доколкото знам и ти имаш едно такова колИло, дребно на вид, без амортисьори??

Моля те, по-добре се научи да прескачаш [i]дупките[/i] с твърдака, вместо да се самоубиваш! Въжето за бесене може да го използващ за прескачане, нъл знайш как;)
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот PtD » Пет Сеп 09, 2005 12:51 pm

[quote="did"]

[quote="PtD"]

Тия самоубийци с твърдаците ...[/quote]

[color=red][size=167][b]PtD, плашиш ме![/b][/size][/color]

Доколкото знам и ти имаш едно такова колИло, дребно на вид, без амортисьори??

Моля те, по-добре се научи да прескачаш [i]дупките[/i] с твърдака, вместо да се самоубиваш! Въжето за бесене може да го използващ за прескачане, нъл знайш как;)
[/quote]

Майтап бе, did, ти пък как се върза ;) Нещо си се преработил :emlaugh:
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Сеп 09, 2005 2:55 pm

[quote="novice"]

bikerider, питаш защо ми е по-голям шок на тази рамка?Ами много просто - 1см по-дълъг шок прави още около 4см движение на задницата.Дори и да не карам тази рамка вън от предназначението и', а именно ХС, мога да я счупя заради свършване хода на шока(и зверският удар произтичащ от това), защото по софийските улици има безброй дупки от по над 20 см дълбочина
[/quote]

Извинявай за директния тон, но защо просто не се научиш първо да караш нормално???? Кой те кара да минаваш през дупките? Ти сигурно си мислиш, че като имаш повече ход можеш да правиш каквото ти скимне с рамката и тя няма да се счупи???? Защо си мислиш, че повечето ход е панацея и можеш да се пуснеш по Париж-Дакар???? Защо си мислиш, че повече ход ще те спаси от зверско продънване? Като искаш да се спасиш от продънване, вземи си хубав амортисьор с пружина според ТВОЕТО тегло и въздушна камера и толкова.

Направо ти го казвам - ще осакатиш колелото заради някакви твои "притеснения", които произтичат от някакви твои "страхове", че ще я счупиш XC рамката ако я блъскаш като изрод.
Ами давай тогава, инсталирай й паращут, белким дето се вика да не се пребиеш като скочиш от баира... :crazy::dunno:

Не мога да разбера, казваш че, нещо трябва да се кара. Ми карай го бре, нали затова си го купил. Ти хем искаш да караш нещо докато имаш РАМ ДъХъ , хем го имаш, хем ама не - с повече ход да е. И просто ще си осакатиш колелото и парите ти ще отидат на вятъра, щото после можеш да му вземеш някой и друг лев да си помогнеш за РАМЪ-ДЪ-ХЪ.
Да ама не... баааси.... :banghead:

Не ти се бъркам в личния живот, но ми се струва, че си намислил нещо, което идва повече от буйното ти въображение отколкото от здравия ти разум... твоя работа.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Сеп 09, 2005 3:44 pm

Мен и един друг проблем ме притеснява - той ще резне рамката и ще направи хода 20см за двайсет-сантиметровите дупки. Обаче (чисто теоретично) ако падне в дупка 21.5см? :bigeyes:

:sonar:
Аватар
PtD

Мнениеот did » Пет Сеп 09, 2005 3:49 pm

[quote="PtD"]

Мен и един друг проблем ме притеснява - той ще резне рамката и ще направи хода 20см за двайсет-сантиметровите дупки. Обаче (чисто теоретично) ако падне в дупка 21.5см? :bigeyes:

:sonar:
[/quote]

Теорема на ДИД:
"[i]Всяка една рамка, която не е хептен свършила, все има още малко за ряз[/i]ване".

Извод: ми просто ще си носи ножовката човека.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Следваща

Назад към Архив